PDA

Zobacz pełną wersję : polar i UV do Sigmy 10-20

Torsen
13-08-2011, 12:39
Witam
Bardzo proszę o poradę co do zakupu fitra UV oraz polaryzacyjnego do starszego obiektywu Sigma 10-20.
Całość będzie zamontowana na D300 i będzie przeznaczona do użytku amatorskiego.
Cenię sobie oczywiście jakość zdjęć, ale chodzi mi też o jakiś rozsądny kompromis między jakością i ceną. Innymi słowy 350 zł za sam UV B+W niestety nie wchodzi w grę.

Przemek Paśnik
13-08-2011, 12:52
Do tego szkła polar to MZ średni wybór, poczytaj o tzw błędzie polara, chodzi o nierównomierność polaryzacji wynikającą z tego, że szkło obejmuje spory wycinek krajobrazu, czyli światło pada z wielu stron, w efekcie masz nierównie wyciągnięte niebo.

aleee skoro już chcesz polar :) to polecam Marumi DHG Super. Miałem, używałem. Polarek fajny stosunek jakości do ceny.

Murphy
13-08-2011, 20:03
aleee skoro już chcesz polar :) to polecam Marumi DHG Super. Miałem, używałem. Polarek fajny stosunek jakości do ceny.

Mam, używam, polecam.
A czasami z polarem chcę "zgasić" odbicia na wodzie/szybach, więc jest sens posiadania.

pioter m
14-08-2011, 11:04
Odbicia mozna tez przygasic zwyklym szarym filtrem ND. Polar dziala w czesci kadru, a w innym juz efektu nie widac. Zbyt szeroko i zdjecia wychodza srednio. Ja odpuscilem sobie ten filtr na tej sigmie.
UV - jedziesz w gory? Nie? Uwazaj, kiedy jest nakrecony. Moze psuc foty. Lepiej nie nakrecac. Bylo o tym duzo na forum.

jackrabbit
14-08-2011, 12:02
Odbicia mozna tez przygasic zwyklym szarym filtrem ND.

tak?

wasilewk
14-08-2011, 14:25
Witam
Bardzo proszę o poradę co do zakupu fitra UV oraz polaryzacyjnego do starszego obiektywu Sigma 10-20.
Całość będzie zamontowana na D300 i będzie przeznaczona do użytku amatorskiego.
Cenię sobie oczywiście jakość zdjęć, ale chodzi mi też o jakiś rozsądny kompromis między jakością i ceną. Innymi słowy 350 zł za sam UV B+W niestety nie wchodzi w grę.

Ja używałem polara na tym obiektywie: muszę powiedzieć, że w krajobrazie zupełnie się nie sprawdził. Albo ciemniejszy pas po środku albo za słabo eksponował niebo. Teraz bym go nie używał. Ta Sigma jest świetna bez niego.

Pzdr.

Torsen
14-08-2011, 21:48
Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi.