Zobacz pełną wersję : polar i UV do Sigmy 10-20
Witam
Bardzo proszę o poradę co do zakupu fitra UV oraz polaryzacyjnego do starszego obiektywu Sigma 10-20.
Całość będzie zamontowana na D300 i będzie przeznaczona do użytku amatorskiego.
Cenię sobie oczywiście jakość zdjęć, ale chodzi mi też o jakiś rozsądny kompromis między jakością i ceną. Innymi słowy 350 zł za sam UV B+W niestety nie wchodzi w grę.
Przemek Paśnik
13-08-2011, 12:52
Do tego szkła polar to MZ średni wybór, poczytaj o tzw błędzie polara, chodzi o nierównomierność polaryzacji wynikającą z tego, że szkło obejmuje spory wycinek krajobrazu, czyli światło pada z wielu stron, w efekcie masz nierównie wyciągnięte niebo.
aleee skoro już chcesz polar :) to polecam Marumi DHG Super. Miałem, używałem. Polarek fajny stosunek jakości do ceny.
aleee skoro już chcesz polar :) to polecam Marumi DHG Super. Miałem, używałem. Polarek fajny stosunek jakości do ceny.
Mam, używam, polecam.
A czasami z polarem chcę "zgasić" odbicia na wodzie/szybach, więc jest sens posiadania.
pioter m
14-08-2011, 11:04
Odbicia mozna tez przygasic zwyklym szarym filtrem ND. Polar dziala w czesci kadru, a w innym juz efektu nie widac. Zbyt szeroko i zdjecia wychodza srednio. Ja odpuscilem sobie ten filtr na tej sigmie.
UV - jedziesz w gory? Nie? Uwazaj, kiedy jest nakrecony. Moze psuc foty. Lepiej nie nakrecac. Bylo o tym duzo na forum.
jackrabbit
14-08-2011, 12:02
Odbicia mozna tez przygasic zwyklym szarym filtrem ND.
tak?
wasilewk
14-08-2011, 14:25
Witam
Bardzo proszę o poradę co do zakupu fitra UV oraz polaryzacyjnego do starszego obiektywu Sigma 10-20.
Całość będzie zamontowana na D300 i będzie przeznaczona do użytku amatorskiego.
Cenię sobie oczywiście jakość zdjęć, ale chodzi mi też o jakiś rozsądny kompromis między jakością i ceną. Innymi słowy 350 zł za sam UV B+W niestety nie wchodzi w grę.
Ja używałem polara na tym obiektywie: muszę powiedzieć, że w krajobrazie zupełnie się nie sprawdził. Albo ciemniejszy pas po środku albo za słabo eksponował niebo. Teraz bym go nie używał. Ta Sigma jest świetna bez niego.
Pzdr.
Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi.