PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D90 - Problem

Grooooszek
13-08-2011, 10:21
Witam. Wczoraj podczas fotografowania nieba z długim czasem naświetlania zauważyłem coś takiego:

ZDJĘCIE:
http://imageshack.us/photo/my-images/695/36355064.jpg/

ZDJĘCIE PO PRZYBLIŻENIU:
http://imageshack.us/f/842/1kropki.jpg/

Wie ktoś co to może być? Chodzi mi o te kolorowe pixele na ziemi.
Czym to może być spowodowane?

tyszcz
13-08-2011, 10:29
Spowodowane jest to prawdopodobnie długim czasem naświetlenia ;)

Jaki czas był wybrany ?

jatoja2
13-08-2011, 10:33
ufo ;) a tak na poważnie może być matryca albo brudny obiektyw

Grooooszek
13-08-2011, 10:37
Spowodowane jest to prawdopodobnie długim czasem naświetlenia ;)

Jaki czas był wybrany ?

dokładnie 233 sekundy ;)

Art Erie
13-08-2011, 10:39
Wykonaj taką samą ekspozycję (z długim czasem i maksymalnie otwartą przesłoną ) z dekielkiem założonym na obiektyw.

pioter m
13-08-2011, 11:06
Wykonaj taką samą ekspozycję (z długim czasem i maksymalnie otwartą przesłoną ) z dekielkiem założonym na obiektyw.
Cos ci sie pokielbasilo.
Brudy na matrycy testuje sie fotografujac jednolite, jasne powierzchnie. Raczej z domknieta przyslona. Obiektyw moze byc rozostrzony.
Jesli wyjda plamki, to matryca do czyszczenia.
Czasem tez wychodza syfy na tylnej soczewce obiektywu. Tych na przedniej nie zobaczysz.

Grooooszek
13-08-2011, 11:11

te pixele też są widoczne... czyli coś z matrycą?

Art Erie
13-08-2011, 11:56
Cos ci sie pokielbasilo.

Raczej nie.

te pixele też są widoczne... czyli coś z matrycą?

Hot piksele, czyli świecące piksele na matrycy. Poprostu technologia nie jest doskonała, więc można powiedzieć że z matycą wszystko dobrze...
Gdy ilość hotów zaczyna przeszkadzać, można oddać aparat do serwisu na usługę mapowania matrycy (usługa jest bezpłatna).

lucas79
16-08-2011, 18:15
Może to już inny wątek, ale. Ostatnio sporo używałem d 90 z n 70 - 300 vr głównie do fotografii lotniczej. Nie odpinam obiektywu od body już jakiś czas i tak przechowuje go w torbie, ale ponieważ torba nie pasuje idealnie do takiego zestawu, umieszczam go tak po przekątnej tej torby i jest mniej więcej ok. Ostatnio kilka razy ( to znaczy dwa razy) na górnym wyświetlaczu pojawił się taki wskaźnik F 90 i czas Hi. Po kilkakrotnym włączeniu i wyłączeniu i włączeniu i wyłączeniu mechanizmu vr na obiektywie sytuacja wracała do normy. Czy ten problem to może być kwestia styków i tego, że ten trzymam cały czas n 70 - 300 vr przypięty do body ( nie wiem, czy to nie obciąża jakoś bagnetu), sam nie wiem. Gdyby ktoś miał podobne doświadczenia i mógł coś poradzić, będę wdzięczny.