PDA

Zobacz pełną wersję : Aparat w namiocie, proszę o pomoc.

kamilus67
12-08-2011, 20:03
Witam, w niedzielę wyjeżdżam na mazury z przyjaciółmi oni biorą przyczepę ja namiot, czy aparat Nikon D40 i laptop mogą leżeć w nocy w namiocie? Chodzi o to, że boję się aby się nie zawilgociły, ponieważ miejsce w, którym się rozbiję jest przy samym jeziorze ok 5 metrów. Czy mogę trzymać Nikona i laptopa w namiocie czy w przyczepie?
Pozdrawiam i proszę o szybką odpowiedź.
Kamil Piotrowicz (http://www.facebook.com/pages/Kamil-Piotrowicz-Photography/205059599547572)

Vinci
12-08-2011, 20:18
Ryzyko zawilgocenia zawsze istnieje, nawet nie chodzi o deszcz, ale o parę wodną kondensującą się wieczorem / w nocy w namiocie (czy też osiadającą mgłę) . Jak masz możliwość, trzymaj sprzęt w przyczepie. Przypominam sobie, ze mój poprzedni aparat (Olek) ucierpiał po trzymaniu go przez kilkanaście nocy w namiocie (wieczorem był zawsze lekko wilgotny - jak wszystko dookoła). usuniecie usterki kosztowało mnie masę wysiłku i trochę kasy, wiec zawsze odradzam takie przechowywanie sprzętu foto. Może puszki Nikona są pod tym względem lepiej wykonane, ale od tamtej pory już nie sprawdzam i raczej trzymam sprzęt w samochodzie, (no chyba że jest wyjątkowo sucho)

Wozlow
12-08-2011, 20:19
o ile nie będziesz go polewał wodą to chyba nic mu nie będzie :) Włóż go do torby i powinien wytrzymać :)

CrommCruaich
12-08-2011, 20:22
Zapakuj go szczelnie w foliową torbę. Może załatw sobie parę woreczków żelu krzemiankowego. To takie kulki, które dają do pudełek z butami. Pochłaniają wilgoć.

willy_fil_
12-08-2011, 21:06
Ja niejednokrotnie trzymałem moje D80 w namiocie i nic mu nie było. Nie robiłem szczególnych zabiegów zabezpieczających. Ot trzymałem w torbie i nigdy nie zauważyłem problemów. Ale... ostrożności nigdy za wiele więc jeśli masz możliwość trzymania sprzętu gdzieś, gdzie będzie bezpieczniejszy to dlaczego tam właśnie go nie trzymać? To tak jakbyś zapytał: Trzymać auto w garażu czy obok? Przyczepa lepszym miejscem jest...

malyandrzejek
12-08-2011, 22:25
Hmm.. jeśli używasz namiotu gdzie masz sypialnię i oddzielnie tropik, to nie powinno nic Ci zamoknąć. Ja jeżdżę na spływy od kilku lat, zawsze śpię w namiocie, bliżej lub dalej od jeziora/rzeki i nigdy nic mi nie zawilgotniało. Oczywiście staram się trzymać aparat w torbie fotograficznej lub beczce, ale to raczej z powodu ogólnie panującego bałaganu w namiocie, więc wolę żeby aparat nie leżał "luzem" czy to w nogach, czy nad głową, czy gdziekolwiek. No i nie zostawiaj aparatu w przedsionku namiotu, bo wtedy to na pewno wilgoć na nim "siądzie".

Erie
12-08-2011, 22:29
...No i nie zostawiaj aparatu w przedsionku namiotu, bo wtedy to na pewno wilgoć na nim "siądzie".

ewentualnie nie wilgoć, ale czyjaś ręka "siądzie" i rano... hmmm... nie bedziesz miał problemów z zamoczonym aparatem

kamilus67
13-08-2011, 00:11
Dzięki wielkie za poradę, wybiorę zatem przyczepę dla mojego sprzętu bo boję się o niego.. :) Dzięki, pozdrawiam i słonecznego końca wakacji!

Kundzior
20-08-2011, 14:59
Normalnie niech sobie leży w namiocie nic mu im nie będzie, bez przesady, reklamówki jakieś, cuda wianki!!!

robertw33
21-08-2011, 00:19
kup sobie 30l worek wodoszczelny w sklepie z akcesoriami żeglarskimi koszt około 50zł i będziesz spokojnie spał

malyandrzejek
21-08-2011, 08:43
kup sobie 30l worek wodoszczelny w sklepie z akcesoriami żeglarskimi koszt około 50zł i będziesz spokojnie spał

Worek jest fajny, ale nie na aparat (imho). Kup sobie coś takiego:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/08/beczka6_4-2.jpg
źródło (http://www.prokajak.com/towary/beczki/beczka6_4.jpg)

Używam właśnie na aparaty wielkości Nikona D40. W środku wyłożyłem beczkę taką 2cm gąbką i się sprawdza świetnie! Przede wszystkim w kajaku, podczas płynięcia. Gdzie aparat w torbie narażony jest na uderzenia, a w takiej beczce to ni mu nie grozi, a nawet jeśli wypadnie z kajaka to pływa sobie po powierzchni. Oczywiście beczki są 100% wodoszczelne. No i bardzo szybko można dostać się do aparatu (odkręcasz pokrywkę), a jednak z torbą to więcej czasu zabiera.