PDA

Zobacz pełną wersję : odwrotnie zalozony film do MF

kroolik
12-08-2011, 12:20
Hej,

Naswietlilem jedną rolke 120stki (kolor) nieopatrznie zalozoną odwrotnie!!:D (czyli film naswietlony z drugiej strony kliszy).
Zakladam, ze nic ze zdjec nie wyjdzie, ale czy na bank?

Ma ktos doswiadczenia w tym temacie? W sumie to emulsja swiatloczula jest z jednej strony kliszy, ale przeciez sama klisza jest przezroczysta wiec teoretycznie cos powinno sie utrwalic?

wasilewk
12-08-2011, 12:21
A pod powiększalnikiem też chyba musisz odwrotnie naświetlać ?

sztefanek
12-08-2011, 12:25
A to dobre. Jesteś tego absolutnie pewien? 120 ma przecież czarny papier z jednej strony, który prawdopodobnie naświetlałeś. Spróbuj przewinąć do początku i pstryknij jeszcze raz. Ja bym tak zrobił w celu ekperymentu raczej.

szelas
12-08-2011, 12:27
Hej,

Naswietlilem jedną rolke 120stki (kolor) nieopatrznie zalozoną odwrotnie!!:D (czyli film naswietlony z drugiej strony kliszy).
Zakladam, ze nic ze zdjec nie wyjdzie, ale czy na bank?

Ma ktos doswiadczenia w tym temacie? W sumie to emulsja swiatloczula jest z jednej strony kliszy, ale przeciez sama klisza jest przezroczysta wiec teoretycznie cos powinno sie utrwalic?

Klisza jest nienaświetlona. Pomiędzy kliszą a migawką jest papier światłoszczelny. W 220 papier jest tylko na początku i na końcu, więc jakieś zdjęcia byś miał ale tu papier jest na całej długości kliszy.
Tak wiec sorry paco ;)

EDIT: sztefanek był szybszy :)

kroolik
12-08-2011, 12:42
no dzieki :)
trudno. 3 wazne zdjecia przepadly, czlowiek sie uczy cale zycie...

zdyboo
12-08-2011, 12:52
kroolik jakim aparatem?
Zwykle bowiem w magazynkach trzeba przewinąć kawałek kliszy, aż na papierze pokaże jakaś strzałka, napis start czy inny znacznik początku filmu. Już wtedy widać, że coś jest nie tak.

kroolik
12-08-2011, 12:54
tak- wiem- strzalka- ja bylem wtedy tak zmeczony ze nie zauwazylem ze jest na odwrot.
to jest RZ 67 II.
no ale jak mowicie ze z drugiej strony kliszy jest papier no to znaczenia nie ma. rozumiem, ze jak przewine film w ciemni no to nie powinno byc problemu i moglbym go jeszcze raz uzyc.

zdyboo
12-08-2011, 12:58
Nie musisz przewijać, te rolki są symetryczne. Jedyne co, to po naświetleniu będziesz musiał zalepić przylepcem albo zabezpieczyć gumka recepturką, żeby się rolka nie rozwinęła, bo na początku nie ma kleju. No i pamiętać, że to rolka naświetlona.

sztefanek
12-08-2011, 13:04
Zaraz, bo nie rozumiem. Jaki aparat?
Jeżeli założyłeś odwrotnie papier to powinieneś czarną stronę na wierzchu co już wygląda dziwnie. Film jest przyklejony taśmą na początku rolki, ale na końcu już nie. więc nie da się założyć odwrotnie (koniec>początek) bez podklejenia filmu do papieru.

zdyboo
12-08-2011, 13:10
Zaraz, bo nie rozumiem. Jaki aparat?

Napisał, że mamija RZ67, teraz rozumiem czemu AO tak przestrzegają przed tymi aparatami. :)

Jeżeli założyłeś odwrotnie papier to powinieneś czarną stronę na wierzchu co już wygląda dziwnie. Film jest przyklejony taśmą na początku rolki, ale na końcu już nie. więc nie da się założyć odwrotnie (koniec>początek) bez podklejenia filmu do papieru.

O faktycznie, zapomniałem, że na końcu film nie jest podklejony. Czyli jednak bez ciemni się nie obejdzie, choć nie jestem pewien czy czasem w Hasselowym magazynku tak nie przewijałem kliszy, ale mogę źle pamiętać.

sztefanek
12-08-2011, 13:17
Wybacz, ale nie doczytałem. Może i da się, lecz jak raz próbowałem założyć końcem do przodu w Yashice TLR to niestety nie poszedł ;).

miron19j
12-08-2011, 15:07
da się założyć odwrotnie film, przynajmniej w ETRS. :-D Podejrzewam, że w innych magazynkach podobnie.
Kiedyś poprowadziłem papier inaczej przez rolki w kasecie i film poszedł od strony docisku. Strzałka była na swoim miejscu.
Jakie było moje zdziwienie, gdy wyjąłem czyściusieńki film z koreksu. :-)

doktor
13-08-2011, 12:31
Jakbym był złośliwy, choć na szczęście nie jestem, to bym powiedział "kup sobie Contaxa". Tam od razu sam aparat cię ostrzega, a jeśli próbujesz coś zrobić nie tak, gryzie cię od razu w kark sumienie i zaczynają się trząść ręce. Na czoło występuje zimny pot i masz napady lęku :-))

pastwisko
13-08-2011, 12:50
W Contaksie jest narysowane na magazynku jak ma iść papier :razz:

Za to łatwo zapomnieć zerknąć na ustawienia 120/220 które przestawia się przed założeniem filmu - oczywiscie jeśli uzywa się naprzemiennie filmow 120 i 220. Dwa razy mi się to zdarzyło u zarania dziejów. WYjmowalem film zwijałem i zakladalem ponownie :)

miron19j
13-08-2011, 14:09
W Contaksie jest narysowane na magazynku jak ma iść papier :razz:

w Bronce tez i co z tego? Kto patrzy na instrukcje? :-D

pastwisko
13-08-2011, 14:12
Wiesz, jak mam to narysowane w miejscu do którego przykładam rolkę, to chocbym nie chciał, to to widzę :)

miron19j
13-08-2011, 14:16
Wiesz, jak mam to narysowane w miejscu do którego przykładam rolkę, to chocbym nie chciał, to to widzę :)

patrzec a widziec, widziec a zrozumiec to zupelnie rozne rzeczy :-D

pastwisko
13-08-2011, 14:17
patrzec a widziec to dwie zupelnie rozne rzeczy :-D

to sie chyba tyczy ogólnie fotografii ;)