PDA

Zobacz pełną wersję : info o ilosci zdjec

czeski
07-02-2007, 22:24
witam czy info o ilosci zdjec do zrobienia przy wylaczonym aparacie da sie wylaczyc?bo mam wrazenie ze pobiera ta inforamcja duzo bateri.czy baterie trzeba moze formatowac?jeszcze jej nie ładowalem ani razu wiec sie pytam(apartam mam od niedawna)

robin102
07-02-2007, 22:26
Akumulator powinieneś najpierw na fuuuuullllllll naładować , a potem używać . Chyba , że ktoś Cię w tym wyręczył

Blastha
08-02-2007, 12:27
Ja nie odnosze wrazenia by info o ilosci fotek pobieralo mi wiele energii ;)

Pozdro

israel
08-02-2007, 13:02
Witam,
polecam taka mala instrukcje dodawana do aparatu w stylu D80 w 5 minut. Tam na poczatku pisze o koniecznosci zaladowania baterii do pelna przed pierwszym uzyciem.
O bateriach bylo tu juz naprawde duuuuuuuuuuuuuuuuzzzzzzzzzzzzzzzzzzzoooooooooooooo ooooooo ;)
pozdrawiam

AMI
08-02-2007, 14:13
OJ duzoooo :)

Erie
08-02-2007, 15:02
Aparat w stanie oczekiwania na wykonanie zdjęć (z wyłączonym monitorem LCD) pobiera bardzo mało prądu (rzędu mikroamperów), zaś podczas włączania pobiera dużo więcej (rzedu miliamperów). Zatem nie opłaca się "oszczędzać" i wyłączać co chwilę aparatu. Dodatkowe informacje do znalezienia poprzez szukajkę :)

wegejazz
08-02-2007, 22:27
Witam,
polecam taka mala instrukcje dodawana do aparatu w stylu D80 w 5 minut. Tam na poczatku pisze o koniecznosci zaladowania baterii do pelna przed pierwszym uzyciem.
O bateriach bylo tu juz naprawde duuuuuuuuuuuuuuuuzzzzzzzzzzzzzzzzzzzoooooooooooooo ooooooo ;)
pozdrawiam

Ja tylko się zastanawiam, czy nie powinno się robić tak jak np przy pierwszym ładowaniu komórki? Ja jak kupiłem swojego D70s to najpierw go całkowicie rozładowałem (bawiłem się 3 godziny) a potem pełne ładowanie i tak planuję zrobić kilka razy.

adrians
09-02-2007, 00:02
Gdy kupowałem aparat sprzedawca najpierw kazał mi calkowicie rozładować baterię. Póżniej 2 razy ładować i rozładowywać do końca.

Wini
09-02-2007, 00:05
witam czy info o ilosci zdjec do zrobienia przy wylaczonym aparacie da sie wylaczyc?bo mam wrazenie ze pobiera ta inforamcja duzo bateri.czy baterie trzeba moze formatowac?jeszcze jej nie ładowalem ani razu wiec sie pytam(apartam mam od niedawna)
To kapitalna funkcja!!!!
W niektórych innych systemach bardzo mi jej brakuje

krzyto
09-02-2007, 00:43
To kapitalna funkcja!!!!
W niektórych innych systemach bardzo mi jej brakuje

Od treści postu bardziej zainteresował mnie podpis pod kreską: "robiłem zdjęcie księżyca i gdy dałem Macro to obraz był nieostry, i o co chodzi". Rozumiem, że w trybie makro można obfocić muchę, motyla, no w ostateczności żabę, ale księżyc???

Wini
09-02-2007, 02:08
Od treści postu bardziej zainteresował mnie podpis pod kreską: "robiłem zdjęcie księżyca i gdy dałem Macro to obraz był nieostry, i o co chodzi". Rozumiem, że w trybie makro można obfocić muchę, motyla, no w ostateczności żabę, ale księżyc???
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=18096

krzyto
09-02-2007, 02:20
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=18096

Uśmiałem się po pachy

Zbigniew
09-02-2007, 10:29
Aparat w stanie oczekiwania na wykonanie zdjęć (z wyłączonym monitorem LCD) pobiera bardzo mało prądu (rzędu mikroamperów), zaś podczas włączania pobiera dużo więcej (rzedu miliamperów). Zatem nie opłaca się "oszczędzać" i wyłączać co chwilę aparatu. Dodatkowe informacje do znalezienia poprzez szukajkę :)

Słuchaj Eriego. Słusznie prawi, zresztą to fachura od techniki różnych napięć (w tym niskich) :)

MYSZ
09-02-2007, 11:58
Niczym się nie przejmuj, wyświetlacz pobiera tak znikomy prąd, że może być w zasadzie pomijalny w bilansie energii z baterii:) Formowanie baterii? naładuj ją prawidłowo kilka razy - czyli na full i już, natomiast nie polecam rozładowywania takich ACCU do "zera" - to może "zabić" tego typu akumulator to nie NiCd!!, mozna śmiało doładowywać po kilku ładowaniach do pełna, ale pod żadnym pozorem nie rozładowywać do zera!!!

Erie
09-02-2007, 12:03
Słuchaj Eriego. Słusznie prawi, zresztą to fachura od techniki różnych napięć (w tym niskich) :)

hahaha :p 'SEPów' nie zrobiłem - bardziej mnie interesuje przetwarzanie obrazów niz napiecia, K(s), sterowanie itp ;)