PDA

Zobacz pełną wersję : Amatorskie studio w domu - pytania, problemy, wątpliwości

atomuffka
11-08-2011, 14:47
Witam,

od jakiegoś czasu mam zamiar zrobić w domu prowizoryczne studio. Największy problem to kasa i niewiedza (:
Może zacznę od tego, że przez jakiś czas miałam dostęp do właśnie takiego mini studia (3 tła, dwie lampy: http://www.sun-box.pl/index.php/shop/preview/5, do tego kilka parasolek i biała blenda)
Pracowało mi się na tym ok, jak dla mnie było tam troszkę za ciasno.
Studio posłuży do fotografowania modelek/modeli raczej nie tylko portrety.
Mam jakąs blokadę przed światłem błyskowym(po pierwsze nie umiem po drugie jak na razie zbyt mało czasu na naukę i kombinowanie - nie chcę wywalić kasy w błoto bo może mi się odwidzi cała ta zabawa w fotografię :) ) dlatego zastanawiam się na razie tylko nad ciągłym.
Dodam jeszcze że mam do dyspozycji:
- białe pomieszczenie 3,5 na 6, w górę 2,5 przeszkodą jest dość duże okno (na dłuższej ścianie ale mam nadzieję że jakoś to zakryję)
- sporo małych lampek 'biurkowych'
- tło do kupienia w planach - myślę nad czarnym a białe albo ściana albo z jakiegoś materiału
- motywację :D

To teraz czas na głupie pytania:
1. jak najtaniej i najkorzystniej wykorzystać pieniądze na lampy(jakie, jaka moc etc., jakie dodatki)?
2. Czy bez światła błyskowego da się wykonać np. takie zdjęcia:
http://www.blyskanie.pl/2010/05/strobistowe-studio-za-grosze/ - chodzi mi o pierwsze i drugie
3. Mam zamiar pobawić się w kolorowe refleksy - czy sprawdzą się kolorowe żarówki w małych biurkowych lampkach?

Kwotę do wykorzystania mam niewielką powiedzmy że max. 300-400 a może i więcej zależy od propozycji(jednak lepiej gdyby było mniej :) )
Mam też sprawne obie rączki także wolałabym zrobić coś sama niż kupować.
Jak cos mi się przypomni to dopiszę :)

Pozdrawiam,
Anka

blocha
11-08-2011, 23:54
W takim zakresie cenowym to kupisz jedynie jedną porządna lampę, z regulacją mocy np. Quantuum PT-200. Najtańszym wyjściem będzie zakup takiej lampy:

http://img27.imageshack.us/img27/3922/8peh7njy5d6fcgo50szq1.jpg

Można taką dostać w liroy merlin za 60zł, możesz kupić dwie takie tylko, że z pojedyńczą lampą. Są na statywie, dokupisz do tego żarniki 500W (paczka 3 żarników 500W - 20zł) + parasolkę najlepiej rozpraszającą, choć odbijająca też da radę. I masz dwa, stałe źródła światła - jeden duży minus... grzeją się jak cholera. Po chwili na szybce można usmażyć jajko lub oparzyć się ostro.

Co do tła to najlepsze są kartonowe - ale są drogie, innym wyjściem są tła polipropanowe, za 25zł na allegro ;) polecam czarne, bo białe troche bardziej prześwituje.

Art Erie
12-08-2011, 00:16
PT-200 to rozsądny zakup, dodatkowy plus dla Quantuum to mocowanie, do którego dostaniesz dużo tanich modyfikatorów. Parasolki są średnio przydatne w takim małym pomieszczeniu ( światło będzie się odbijało od ścian i sufitu, praktycznie niemożliwe do opanowania).

atomuffka
12-08-2011, 11:12
dzięki za odpowiedź, dodam że rzeczywiste wymiary pomieszczenia to 3,5 szerokosc ok 12 długość tylko nie wiem czy przy takim mini studio będzie potrzeba na wykorzystanie całego. Jest bez żadnych gratów (: