Zobacz pełną wersję : jaki filtr UV na obiektyw ? cenowo umiarkowanie i dobrze :) ?
drakenus77
07-02-2007, 22:16
witam jak w temacie jaki filterek kupic na obiektyw ? ( KIT 18-70) zeby byl w miare nie bylo reflexow swietlnych oraz ze by cena nie zabila odrazu :) ??
pozdrawiam
Kup B+W
ja kupiłem niedawno - jestem bardzo zadowolony..firma porządna, jakość dobra a cena jeszcze w miarę przystępna
drakenus77
07-02-2007, 23:34
Kup B+W
ja kupiłem niedawno - jestem bardzo zadowolony..firma porządna, jakość dobra a cena jeszcze w miarę przystępna
## jak to cenowo wychodzi ? kiedys jeszcze w kompakcie mialem jakiegos KING ,ale zamiast filtrowac to dodawal zielone reflexy :(
Może zamiast UV kup oryginalny filtr ochronny Nikon'a? Do 18-200 nabyłem taki w sklepie
http://www.fotoset.pl/ - sporo taniej niż w oficjalnym cenniku.
Na oko wygląda lepiej niż UV B+W (np. matowa oprawa), co do zdjęć nic nie powiem bo mało zrobiłem i tylko zimowe (na B+W, mam jakieś dwa lata na 70-300G, złego słowa nie mogę powiedzieć).
UV MARUMI WPC 67 mm - slim - 138 zl
tez dobry filterek :)
ja mam non stop założony BW MRC i nie mogę złego słowa powiedzieć
Sigma EX - polecam. K-Consult ma je oficjalnie w sprzedaży i milczy na ten temat, mnie udało się kupić na allegro za ok. 100zł ..i było to prawie 2x taniej niż w oficjalnej dystrybucji.
witam jak w temacie jaki filterek kupic na obiektyw ? ( KIT 18-70) zeby byl w miare nie bylo reflexow swietlnych oraz ze by cena nie zabila odrazu :) ??
Na N18-70 polecam HOYA PRO1 DIGITAL UV(0) ok.99.7% przepuszczalności i w dodatku slim(ok.3mm).
Przyzwoicie wykonana, choć pierścień aluminiowy. Posiada przedni gwint, 8 powłok, grubość szkła ok.1mm.
Cena 122 zł
Wersja przygotowana specjalnie pod DSLR. Spełnia swoją rolę znakomicie !!
Jeśli chcesz mieć coś naprawdę dobrego to polecam Heliopana. UV SH-PMC w rozmiarze 72mm SLIM kosztuje 271 zł w raysfoto.
Cóż - Heliopan to mercedes - Jeśli Cię na niego stać, to nie wahaj się, bo lepszego nie znajdziesz!
Hoya z kitowym N18-70 "daje radę" i to całkiem nieźle. Różnicy w jakości na odbitkach nie zobaczysz.
A skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać...
Waybor znależy wyłącznie od grubości portwela ;)
Lagunman
11-01-2008, 16:42
Jeśli chcesz mieć coś naprawdę dobrego to polecam Heliopana. UV SH-PMC w rozmiarze 72mm SLIM kosztuje 271 zł w raysfoto.
a kolega widział testy tego filtra ? jedno wielkie rozczarowanie :) hoya bije go na głowę za cenę 3 krotnie mniejszą :)
a używałeś te filtry? :D
hoya przy heliopanie to szmelc...a ten test, to wiesz...nie pierwszy i nie ostatni skopany totalnie...
Lagunman
12-01-2008, 00:47
a używałeś te filtry? :D
hoya przy heliopanie to szmelc...a ten test, to wiesz...nie pierwszy i nie ostatni skopany totalnie...
hhmm może wywołam wojnę tym co napiszę ale trudno taki typ. Jak rozumiem Ty uzywałeś obu tak ? i pewnie jeszcze pięciu albo sześciu innych ? czy jak będzie rozmowa o polarach to też będzie ta sama historia ? obiektywy to już wiem kazdy miał przynajmniej 90 % wypróbowanych na własnej skórze :/ to miło niestety nie każdego przede wszystkim na to stać i nie wydaje mi się żeby ktoś kupował sobie filtry ot tak sprawdzał i zostawiał najlepszy :/ a generalnie własnie po to robi się testy żeby cos pokazały prawda ? i nie wiem dlaczego uważasz że ten test to szmelc :/ najprostszą odpowiedzią było bo to że to własnie hoya sponsorowała ten test :D a wiesz jest się nad czym zastanawiać ... wydać 90 zeta a wydać 300 :/ przemnóżmy to przez 3 obiektywy to daje albo 270 albo 900 no chyba że nie umieć liczyć .... do jednego szkła mozna się sztachnąć poza tym ze zwykłą UV jest zawsze problem bo tak naprawdę nigdy nie wiadomo do czego ma służyć .... czy do ochrony samej soczewicy czy może jednak ma coś tam robić jak się już ją kupuje moim zdaniem możnaby długo na ten temat dyskutować ;)
używałem/używam prawie wszystkich dostępnych na naszym rynku marek i większości rodzajów w zakresie UV/Skay/Polar oraz kilku podstawowych marek w zakresie kompensacyjnych i efektownych...jak zakładałem pierwsze filtry, to Ciebie pewnie jeszcze na świecie nie było :D
sam się kiedyś podniecałem robieniem testów...ale wtedy byłem młody i wyobrażałem sobie różne rzeczy :) obecnie mam w torbie i na półce kilkanaście filtrów nakręcanych i i drugie tyle w systemie Cokina, sporo czytałem i słuchałem pilnie użytkowników, a zwłaszcza tych, którzy filtrów używali na co dzień, więc coś tam o filtrach wiem :D
Lagunman
12-01-2008, 10:57
więc jeśli to prawda to szacunek i zwracam honor bo powiem Ci szczerze że dośc mam ludzi ( niestety tutaj również ) którzy przechwalają się nie wiadomo czym a tak naprawdę to naprawdę mało wiedzą. Cytują innych powołują się na różne blogi i inne dziwne rzeczy dlatego jak ja komuś odpowiadam to zawsze zaznaczam czy jest to opinia zasyszana czy może z autopsji. To w jakich kwestiach można jeszcze na Ciebie liczyć ;> widzę że możemy mieć podobne gusta chyba że Twój metz to przypadek bo nie jesteś zapatrzony w sabiny hehe :D
To pewnie o tym teście mowa.
http://www.optyczne.pl/5.15-Inne_testy-Test_filtr%F3w_UV_Hoya_72_mm_HMC_UV-0.html
Sam używam UV-ek tej firmy i nie mogę narzekać. A mają jeszcze inną zaletę. Są dwa razy tańsze od B&W i innych niezłych firm co biorąc pod uwagę, że UV-ki najczęściej kupuje się jako zabezpieczenie obiektywu ma zasadnicze znaczenie. Jak się zniszczy to nie szkoda ;)
kiedyś, jeszcze na analogu bawiło mnie testowanie filtrów, a że pod ręką miałem kolegę, który był onanistą filtrowym, to mogłem potestować prawie wszystko z górnej i średniej półki...wnioski były oczywiste...jeśli chodzi o polary, to różnica między Heliopanem czy Rodenstockiem ( przy okazji polecam stronkę: http://tinyurl.com/2vpx9w ), a Hoyą HMC czy SHMC była kolosalna...Marumi miałem później więc porównałem (już na syfraku) tylko do Hoyi i zwykłych B+W i jakościowo były po prostu lepsze, a jak przyszło do wyczyszczenia filtrów po kilku plenerach, to Hoyę zacząłem sprzedawać i dzisiaj zostały mi już tylko 2 filtry tej marki...
generalnie...dla amatora Marumi jest super rozwiązaniem, nawet wersja MC jestcałkiem niezła, a wersja WPC jest optymalna...
dla zawodowców B+W wyłącznie w wersji MRC to minimum...stawiał bym raczej na Rodenstocka lub Heliopana - też w wersjach wielopowłokowych...