Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kanapki

sztuciec
11-08-2011, 13:35
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/198632_242944005737746_202357753129705_825489_7024 491_n.jpg)

ADAS
11-08-2011, 14:34
Pieczarki niezdrowe, groszek niepasujący, W LG śmieć. koniec stołu bez sensu.
Generalnie niechlujnie poukładane i pokrojone elementy kanaplki. Masło postrzępione, okruszki na tależu. Sam tależ na pograniczu kiczu i fajansu, złoty rant i niebieskie kwiatki.
Jesli myślę o fotografi żywności, myślę o zachowaniu estetyki i dbałości o szczeguły. Mnie ta kanapka nie smakuje.

matys
11-08-2011, 15:03
... pokrojone elementy kanaplki.... okruszki na tależu...tależ na pograniczu .....dbałości o szczeguły. Mnie ta kanapka nie smakuje.

coś się koledze nagromadziło błędów......

ale co do fotografii, to faktycznie nie leży, nie analizując zawartości kanapki itp, to może ciaśniejszy kadr, ostrość na 2giej kanapce, czy jakieś inne dziwy popróbuj.... ja bym spróbował, jak bym już się zabierał za robienie zdjęć. Może masz coś innego w tym temacie...

Światło się za to udało i kolorki chyba też bez błędów....

ADAS
11-08-2011, 15:08
coś się koledze nagromadziło błędów......

ale co do fotografii, to faktycznie nie leży, nie analizując zawartości kanapki itp, to może ciaśniejszy kadr, ostrość na 2giej kanapce, czy jakieś inne dziwy popróbuj.... ja bym spróbował, jak bym już się zabierał za robienie zdjęć. Może masz coś innego w tym temacie...

Światło się za to udało i kolorki chyba też bez błędów....

racja.

Michal Mayers
11-08-2011, 22:31
swiatlo ok, kolory jak najbardziej,
perspektywa straszna ( weszło za dużo 2-go planu - a na nim chaos ), kanapki ocena subiektywna, talerz - ozłocony na rancie i "pół głęboki" nadaje się do nalewania mleka kotu (czyt. nie pasuje), ostrość na pierwszej + wcześniej- mi nie smakuje, stół/blat prawie współgra z kolorem chleba ( nie mylić z fakturą ), logo - staropolskie "W" z maszynowym "robaszek" + ogół - wbrew wszelkim prawą projektowania (tak czy inaczej zmienisz jeszcze z 10 razy)

2pompony
11-08-2011, 22:40
Jak już sobie tak mówimy o błędach, to 'prawą' można stroną lub nogą, a tu jest logo zaprojektowane wbrew prawom, om, om, om...

sztuciec
13-08-2011, 09:54
Hym.. trochę mnie zaskoczyło co tu piszecie, zdjęcie tak naprawdę zrobione przypadkiem bo się kanapki spodobały, a potem stwierdziłam że fajnie wyszło.
Tak patrzycie na to jak by to zdjęcie miało być np. do gazety, tu okruszki, tam widać kant stołu. Sama jestem w stanie to zobaczyć i w pełnie świadoma, ale zdjęcie "nie było zamierzane". tylko szkoda , że jak mi mówicie że "pieczarki nie zdrowe", "groszek nie pasujący", "niechlujnie poukładane elementy" te wypowiedzi według ADASa nie podobają mi sie bo raz, że pieczarki wcale nie są nie zdrowe, dwa że dla czego niechlujnie po układane mi ta kompozycja bardzo pasuje i była przemyślana, a groszek dodaje słodkiego smaku i pozbycia się "suchości". Rozumiem także, że każdy ma swój gust
Opinie od strony fotografów bardzo sobie cenie, bo wiem że jest dużo do roboty, skoro już zostało tyle powiedziane to zrobię zdjęcie jeszcze raz w studio.
Logo było robione przeze mnie, na lekcji "podstawy projektowania" a potem na informatyce gdzie tam zostało przetworzone w wersji komputerowej, ale z koro nie widać różnicy postaram sie to zmienić, bo nie chciała bym mieć jakichkolwiek kłopotów.
Pozdrawiam Wiktoria

ADAS
16-08-2011, 09:41
Widzisz jeśli poddajesz zdjęcie pod ocenę, to musisz się spodziewać że usłyszysz subiektywne zdanie na temat obrazu. Nie znamy historii zdjęćia więc opieramy się na zatanym obrazku. Grzyby są niezdrowie to fakt, niektóre nawet bardzo :) groszek niepadsujący bo lubi spadać z kanapki to dwa.
Jeśli pokazujesz jedzenie licz się z tym że niektórym smakować nie będą. A te zielone to już na pewno jest niedobre.:)

sztuciec
16-08-2011, 23:16
To zielone to brokułu, ale ja nic już nie mówię ;p

Liczę się z każdym zdaniem.

Motorniczy
16-08-2011, 23:52
No gdyby jeszcze tylko cebulke dolozyc ...... mniaaam:)

ADAS
17-08-2011, 09:45
cebula jest ciężkostrawna

2pompony
17-08-2011, 10:55
Nie lubię brokułów na surowo (gotowanych też nie za bardzo, wolę kalafiora), pieczarek nie jem na kanapkach - ale tak ogólnie to wydaje mi się że przesadzacie...

Co z tego, że jeden czy drugi skłądnik jest ciężkostrawny? Co z tego, że tuczący, zawierający cholesterol, duposterol, czy jeszcze coś innego? Przecież to zdjęćie! Nawet ładne, bez sterylnej stylizacji, z okruszkami, z talerzykiem jaki pewnie każdy ma w domu, pomimo, że brzegi ma nie takie, jak ostatnia moda nakazuje... Brokuł niechlujnie ułożony na kanapce? Może koleżanka nie robi kanapek z linijką i kątomierzem. :)

Czuję, że te zarzuty to gruba przesada. Rozumeim, że komuś się może nie podobać ciasnota kadru (choć mnie nie przeszkadza), rozumiem, że są osoby, które ostrość ustawiłyby gdzie indziej, rozumiem, że są zarzuty czy wyżej czy niżej wziąć kadr - ale zarzuty, że ciężkostrawne? Że talerzyk ma rant (jakież to demode i passe, fiu, fiu), a już że nie jest jak z najnowszego katalogu - obrzydliwość!

Zdjęcie ma dobre kolory, jest bezpretensjonalne, bez głupio-agresywnej glamourowej obróbki, z niezłym kadrem, spokojne, miłe i sympatyczne w odbiorze... Nie nadaje się do Vogue'a, ale też nie to było zamiarem. Nie pękaj Sztuciec, rób więcej takich! :)

Motorniczy
17-08-2011, 11:40
cebula jest ciężkostrawna

a masło tuczy :P

ADAS
17-08-2011, 11:47
Nie lubię brokułów na surowo (gotowanych też nie za bardzo, wolę kalafiora), pieczarek nie jem na kanapkach - ale tak ogólnie to wydaje mi się że przesadzacie...

Co z tego, że jeden czy drugi skłądnik jest ciężkostrawny? Co z tego, że tuczący, zawierający cholesterol, duposterol, czy jeszcze coś innego? Przecież to zdjęćie! Nawet ładne, bez sterylnej stylizacji, z okruszkami, z talerzykiem jaki pewnie każdy ma w domu, pomimo, że brzegi ma nie takie, jak ostatnia moda nakazuje... Brokuł niechlujnie ułożony na kanapce? Może koleżanka nie robi kanapek z linijką i kątomierzem. :)

Czuję, że te zarzuty to gruba przesada. Rozumeim, że komuś się może nie podobać ciasnota kadru (choć mnie nie przeszkadza), rozumiem, że są osoby, które ostrość ustawiłyby gdzie indziej, rozumiem, że są zarzuty czy wyżej czy niżej wziąć kadr - ale zarzuty, że ciężkostrawne? Że talerzyk ma rant (jakież to demode i passe, fiu, fiu), a już że nie jest jak z najnowszego katalogu - obrzydliwość!

Zdjęcie ma dobre kolory, jest bezpretensjonalne, bez głupio-agresywnej glamourowej obróbki, z niezłym kadrem, spokojne, miłe i sympatyczne w odbiorze... Nie nadaje się do Vogue'a, ale też nie to było zamiarem. Nie pękaj Sztuciec, rób więcej takich! :)

Cały problem w tym, że oceniamy dzieło koleżanki i mając do tego prawo oceniamy całokształt, także cięzkostrawność i kolorystykę, estetykę i ogóna forme i przekaz.

2pompony
17-08-2011, 12:00
E, nie przesadzaj. Kadry, kolory, okruszki, to, tamto - rozumiem. Pretensje o talerzyk z paseczkiem też od biedy mogę zrozumieć (choć uważam argument za śmieszny), ale jest przynajmniej 'wizualny'.

Ale zarzut o ciężkostrawności cebuli jest jakiś kosmicznie odległy! :) Nie zarzuciłeś, że masło zawiera cholesterol, szkodliwe tłuszcze zwierzęce, alfa, beta i gamma karoten, oraz olej z trzeciego tłoczenia*, który jak wiadomo jest bardzo niesmaczny.

Co to w ogóle za argumenty?

---------------------------
* oczywiście zmyślam na poczekaniu, bo nie wiem, co tak naprawdę zawiera masło.

Motorniczy
17-08-2011, 12:54
Argumenty sa tutaj zbedne, jedzmy "wiosenne" kanapeczki i nie dyskutujmy :) ! Slinka pociekla bo odbiór jest na plus. Pozdro

ADAS
17-08-2011, 14:26
Właśnie zapomniałem masło zawiera cholesterol, szkodliwe tłuszcze zwierzęce, alfa, beta i gamma karoten, oraz olej z trzeciego tłoczenia i jest niedbale posmarowane.

sztuciec
18-08-2011, 00:59
Ja już sie zastawiam czy wy mi tu nie żartujecie ;p

a za chwilkę wrzucę zdjęcia owoców, które również jak to zdjęcie nie "studyjne" o ile to tak można określić

Motorniczy
18-08-2011, 01:33
Ja już sie zastawiam czy wy mi tu nie żartujecie ;p

a za chwilkę wrzucę zdjęcia owoców, które również jak to zdjęcie nie "studyjne" o ile to tak można określić

W skorkach owocow jest najwiecej chemii z opryskow :):)

sztuciec
18-08-2011, 01:44
a tu cie złapie na tym, że owoce są ekologiczne z certyfikatem ^^
hi hi

Motorniczy
18-08-2011, 01:54
hi hi

Łoooo , szczesciara;)

ADAS
18-08-2011, 08:05
hi hi

NIESTETY nie masz racji. kwaśne deszcze i spływ wód z sąsiednich pól "nieekologicznych" czynią uprawy niestety nieczystymi.
Przypomniała mi się anegdota mojego kolegi jak to jego żona przyniosła z targu truskawki. Piękne, czerwonie bez robaków. Kolega mówi łał. Żona jego, że nie pryskane. Kolega rzeczowo zapytał skąd wiesz na to jego żona że pan sprzedawca jej powiedział. :)

Daj link do tych owoców

ranbir kapoor
18-08-2011, 08:21
podstawowy zarzut to fakt ze to zdjecie nie jest apetyczne, a taki jest cel robienia tego typu fot
a wynika to z totalnej niedbalosci o szczegoly i z kompletnego braku doswiadczenia w tym temacie

ADAS
18-08-2011, 08:58
podstawowy zarzut to fakt ze to zdjecie nie jest apetyczne, a taki jest cel robienia tego typu fot
a wynika to z totalnej niedbalosci o szczegoly i z kompletnego braku doswiadczenia w tym temacie

Właśnie o takie podsumowanie chodzi brawo.

2pompony
18-08-2011, 12:28
Kwestia apetyczności, to jest kwestia gustu i osądu. Dla jednego apetyczna będzie kiełbasa wiejska, dla innego kanapka z brokułem. O tym co dla kogo apetyczne świadczy to, że są różne restauracje i różna klientela: jeden pójdzie do czegoś w typie chłopskiego jadła, inny do baru sushi.

I uwaga: jeśli ktoś uważa, że jego gust i poczucie apetyczności jest jedynie obowiązujące i jedyne poprawne na świecie - należy pogratulować takiemu samopoczucia (i mądrości :) ). Jeśli dla kogoś to jest 'podstawowy zarzut' - ja bym się w ogóle nie przejmował, Autorko! :)

ranbir kapoor
18-08-2011, 12:39
Powiem tak - jak robilem zdjecia dla finlandii to osoba ktora widziala zdjecia piwiedziala - nie pije alkoholu ale patrzac na to zdjecie nabralam ochoty na dinka

Ta fotka to nic wiecej jak amatorski pstryk i tak ja nalezy oceniac

2pompony
18-08-2011, 12:47
A, nie, skoro robiłeś dla Finlandii, to masz rację, przepraszam. Oczywiście nei wiedziałem, że z tak wielkim znawcą mam przyjemność.

Oczywiście się wygłupiłem, jak można w ogóle dyskutować z kimś, kto robił zdjęćie dla Finlandii. Przepraszam bardzo, przecież wiadomo, że jak ktoś robił zdjęie dla Finlandii, automatycznie ma rację. Pozwolę sobie tylko zauważyć, że powinieneś sobie to wpisać do stopki, żeby każdy wiedział, że ma do czynienia z nieomylnym i nie wygłupił się jak ja, mający inne zdanie.

PS
A swoją drogą, dobrze, że nie robisz zdjęć muszli klozetowych, bo wszystkim zachciałoby się sikać...

ADAS
18-08-2011, 13:28
życzę Ci byś umiał takie zdjęcia robić, czytając twoją wypowiedz do tej uszki to nie chce mi sie sikać tylko wymiotować.
Pamietaj, że na tym fotum są osoby obdarzone specyficznym poczuciem smaku i sterymności. Jeśli ktoś pokazuje zdjęcie jedzenia, z założenia jedzienie to nie jest chłopskim żarciem podanym w korytku. Jeśli ktoś pokazuje jedzienie śniadaniowe, z załozenia delikatne i czyste i lekkostrawne pokazuje je tandetnie i w ogólnym bałaganie musli się liczyć z krytyką

2pompony
18-08-2011, 13:38
TO widzisz, w końcu w jednym się zgadzamy. Czytając takie zdanie: ja robiłem dla jakiejś firmy, więc moje zdanie jest lepsze i ja się lepiej znam - otóż czytając takie wypociny mnie też chce się rzygać.

sztuciec
18-08-2011, 14:00
Chwila, chwila jak macie sie zamiar kłócić to proszę was nie tu.

Tak jest to amatorski pstryk ;)
tego mi brakowało, żeby wyjaśnić znaczenie do zdjęcia.
i tyle ; /

tylko szkoda, że ranicie swoimi uwagami innych,
BO ja rozumiem krytykę i ja ją przyjmuje pozytywnie
BO wiem, że jest nad czym pracować
BO właśnie po to wszystko powstało, żeby wyjaśnić, pomóc, ocenić, itp.
a wszyscy dokładnie wiemy, że gusty są inne.

ehh...

ranbir kapoor
18-08-2011, 14:18
Podalem pierwszy lepszy przyklad z brzegu
Od lat robie zdjecia jedzenia zawodowo wiec wydaje mi sie ze mam cos do powiedzenia w tym temacie

Dobre zdjecie jedzenia to o wiele wieksze wyzwanie niz portret kolezanki czy widok z zachodzacym sloncem
Fotografia produktowa to dbanie o najdrobniejsze szczegoly

Tytaj tego nie ma wiec albo zbiory domowe albo kosz

Mavierk
18-08-2011, 14:33
i dbałości o szczeguły. To jest mój ulubiony fragment tego wątku :D
Swoją drogą - mógłbym zapytać co Ty jesz, skoro składniki podane na tej kanapce są tak obrzydliwie złe?

Oczywistą sprawą jest fakt, że to zdjęcie nie jest warte kilku tysięcy.
Jednakże jak patrzę na Menu w podrzędnych knajpkach, gdzie pokazane jest z góry co na talerzu leży, dopalone bezpośrednio z lampy - to zdjęcie nabiera miana poprawnego :)

Moim zdaniem niepoprawne jest tutaj światło oraz nieodpowiednie rozdysponowanie tła - sterylność, okruchy, blablabla to kwestia gustu. Jakby się czepiać kobiety z piegami, że ma za dużo piegów.
Moim zdaniem da się zrobić ciekawe zdjęcie z tymi składnikami, aczkolwiek rozumiem Wasze podejście, które jest inne od tego przedstawionego :)

A jak miałbym się czegoś przyczepić - brakuje mi pomidora i jak wspomniałem, zbyt niebieskie światło :P

ADAS
18-08-2011, 15:05
Fakt pomifor zamiast groszku, tego zielonego i pieczarek nadł by wyrazu smakowi. Złoty pasek wydał by się mniej tandetny a okruszki nadały by klimatu porannego rozbieranego śniadania. Tylko te światło mogło by byc wtedy cieplejsze poranne, ukierunkowane od wschodu z lekką poświatą przepału. Mógłbyś wtedy punktowo krosem posypać by nadać nowoczesności zdjęciu. Uważając by zachować balans na samym jedzeniu bo żle wygląda zielone mięso o maśnie nie wspomnę. chyba że to masło szpinakowe. Wtedy warto by nadać masłu formę, odpowienią dla zastanej sytuacji. Mógłbyś jedną kanapkę nadgryźć by nadać rytmu działania - sprawczości. Tylko pytanie jak równo nadgryźć tak grubą kanapkę, groszek spadnie i niedaj Boże pogniecie. A pieczarki pewnie zczernieją.
Mam pytanie. Masz jeszcze te kanapki?

sztuciec
18-08-2011, 21:27
Widzisz ADAS ten ostatni post jest jak dla mnie pozytywny.
jak widać można :)

Niestety kanapek już nie mam bo zdjęcie dosyć dawno robione, ale jak mówiłam postaram sie zrobić w najbliższym czasie jeszcze raz ten temat, a postaram się na pewno bo ten wątek trochę na ten temat rozciągną

ADAS
18-08-2011, 22:50
czekam na te jabłka

danz1ger
27-08-2011, 16:46
Kiedy patrzę w jaki sposób piszecie Panowie Esteci, to męskość w trąbkę mi się zwija.

swider
30-08-2011, 21:10
Kiedy patrzę w jaki sposób piszecie Panowie Esteci, to męskość w trąbkę mi się zwija.
Strasznie to smutne, ale prawdziwe.