Zobacz pełną wersję : ustawienia w słoneczny dzień
himalaya
11-08-2011, 11:08
Mam pytanie- jak dobierać ustawienia w poludnie mocno slonecznego dnia przy fotografowaniu krajobrazu w górach, aby uniknąć białego zadymionego nieba ? (niestety nie posiadam filtra uv). Czy dla zmniejszenia kontrastów można posł€żyć się korekcją ekspozycji -1?
dobry kołowy filtr polaryzacyjny + szara połówka powinny znacząco pomóc. należy również pamiętać o odpowiednim mierzeniu światła, lecz to zależy od konkretnych warunków. staraj się odpowiednio naświetlić cały kadr unikając przepaleń jasnych partii zdjęcia. ciemniejsze miejsca można w trakcie obróbki dość mocno rozjaśnić, ew. wyciągać z cieni. podczas fotografowania nieocenionym będzie podgląd histogramu oraz wyróżnienie przepałów na ekranie aparatu.
ekspozycję dobierasz tak aby nie było przepałów i zaciemnionych miejsc oglądasz histogram i tyle.
Filtr UV nie daje nic oprócz ochrony szkła (i to w najlepszym przypadku, bo zwykle gratisowo psuje jakość).
Myślę, że zamiast pytania o ustawienia powinieneś zapytać jaką książke kupić na początek do nauki...
Proponuję przejrzeć podstawowe informacje o zastosowaniu filtrów w fotografii.
W słoneczne południe w górach nie robi się zdjęć ;) Proponuje wczesny ranek lub wieczór.
kontrastu nie można zmienić jakimkolwiek ustawieniem w aparacie, myślę że sugestia S4INT'a co do lektury do poczytania to najwłaściwsza odpowiedź na Twoje pytanie.
W słoneczne południe w górach nie robi się zdjęć ;) Proponuje wczesny ranek lub wieczór.
Robi sie....jak sie umie to sie robi i to nawet calkiem niezle;)
sokrates
12-08-2011, 08:36
szara połówka powinna wystarczyć. Dodatkowo jak są ciekawe chmury i chcesz je pokazać może pomóc polar, ale polar zadziała tylko pod odpowiednim kątem, więc musisz nim trochę pokręcić zanim zrobisz zdjęcie.
ale polar zadziała tylko pod odpowiednim kątem, więc musisz nim trochę pokręcić zanim zrobisz zdjęcie."Nim" i "się pokręcić" także, bo żeby uzyskać jakiś sensowny efekt, trzeba mieć słońce w odpowiedniej orientacji do kierunku widzenia obiektywu. :)
sokrates
12-08-2011, 09:40
Dokładnie to miałem na myśli, może trochę nieprecyzyjnie napisałem i wynika z tego że samym kręceniem załatwimy sprawę :-) A jak wspomniałeś trzeba mieć na uwadze ustawienie się pod odpowiednim kątem do słońca.
Też polecam filtr połówkowy.
Też polecam filtr połówkowy.
dokładnie - a jak nie to faktycznie wczesny ranek zrobi część roboty
krzysiozboj
15-08-2011, 12:58
Podepnę się pod temat ale nieco inaczej zadam pytanie.
Po kilkunastu latach wróciłem do lustra i mam z nim sporo frajdy bo ... i możliwości sporo więcej.
Nakieruje mnie któryś ze starych wyjadaczy na sensownie opisane technikalia przy robieniu widoczków? Jakim szkłem się to najprzyjemniej robi, jakie filtry, ułożenie słońca i pewnie sporo innych drobiazgów. Chciałbym książkę lub netowe sensowne opracowanie a nie 2-3 zdania.
Do dyspozycji mam 35/1.8g i 18-105vr, będę nabywał też coś dłuższego do macro ale to pewnie do widoczków przydatne nie będzie ale ewentualny zakup dodatkowego szkła nie będzie problemem.
Kreatywna fotografia Petersena jest myślę w miarę dobrym źródłem na początek. Nie jest to wprawdzie kompendium, ale pokazuje różne podejścia do tematu - nie koniecznie tylko standardowe czyli "na szeroko". Niestety nie ma tam zbyt wiele o filtrach - raczej o sposobie komponowania obrazu i doborze obiektywu/ekspozycji do danej potrzeby.
Trzeba też brać pod uwagę, że książka jest pisana w czasach "analogowych" więc trzeba brać poprawkę na kilka rzeczy (np. uzyskiwana głębia ostrości, która w cropie będzie trochę inna). W książce jest wiele oczywistych oczywistości i trochę to razi, ale z drugiej strony jest wiele ciekawych rzeczy i co najważniejsze bardzo wiele omówionych przykładowych zdjęć - często na zasadzie "zdjęcie standardowe" vs "kreatywne podejście". Dało mi to sporo do przemyślenia jak porównałem to ze swoimi zdjęciami i zacząłem żałować, że pewnych rzeczy nie widziałem, gdy robiłem niektóre fotki, bo teraz wykonałbym je ciekawiej.
jak zwykle wypada polecić http://www.szerokikadr.pl/poradnik
"Nim" i "się pokręcić" także, bo żeby uzyskać jakiś sensowny efekt, trzeba mieć słońce w odpowiedniej orientacji do kierunku widzenia obiektywu. :)
Znaczy najlepiej jak słońce świeci nam w ucho :)
Ważne żeby zdj robić w formacje raw, to daje więcej możliwości przy obróbce.