PDA

Zobacz pełną wersję : ustawienia w słoneczny dzień

himalaya
11-08-2011, 11:08
Mam pytanie- jak dobierać ustawienia w poludnie mocno slonecznego dnia przy fotografowaniu krajobrazu w górach, aby uniknąć białego zadymionego nieba ? (niestety nie posiadam filtra uv). Czy dla zmniejszenia kontrastów można posł€żyć się korekcją ekspozycji -1?

erde
11-08-2011, 11:46
dobry kołowy filtr polaryzacyjny + szara połówka powinny znacząco pomóc. należy również pamiętać o odpowiednim mierzeniu światła, lecz to zależy od konkretnych warunków. staraj się odpowiednio naświetlić cały kadr unikając przepaleń jasnych partii zdjęcia. ciemniejsze miejsca można w trakcie obróbki dość mocno rozjaśnić, ew. wyciągać z cieni. podczas fotografowania nieocenionym będzie podgląd histogramu oraz wyróżnienie przepałów na ekranie aparatu.

Passiv
11-08-2011, 11:51
ekspozycję dobierasz tak aby nie było przepałów i zaciemnionych miejsc oglądasz histogram i tyle.

morzon
11-08-2011, 11:53
Filtr UV nie daje nic oprócz ochrony szkła (i to w najlepszym przypadku, bo zwykle gratisowo psuje jakość).

Myślę, że zamiast pytania o ustawienia powinieneś zapytać jaką książke kupić na początek do nauki...

zaitsev
11-08-2011, 13:04
Proponuję przejrzeć podstawowe informacje o zastosowaniu filtrów w fotografii.

wesu
11-08-2011, 16:12
W słoneczne południe w górach nie robi się zdjęć ;) Proponuje wczesny ranek lub wieczór.

look
11-08-2011, 17:47
kontrastu nie można zmienić jakimkolwiek ustawieniem w aparacie, myślę że sugestia S4INT'a co do lektury do poczytania to najwłaściwsza odpowiedź na Twoje pytanie.

Greg77
11-08-2011, 23:35
W słoneczne południe w górach nie robi się zdjęć ;) Proponuje wczesny ranek lub wieczór.

Robi sie....jak sie umie to sie robi i to nawet calkiem niezle;)

sokrates
12-08-2011, 08:36
szara połówka powinna wystarczyć. Dodatkowo jak są ciekawe chmury i chcesz je pokazać może pomóc polar, ale polar zadziała tylko pod odpowiednim kątem, więc musisz nim trochę pokręcić zanim zrobisz zdjęcie.

stig
12-08-2011, 08:43
ale polar zadziała tylko pod odpowiednim kątem, więc musisz nim trochę pokręcić zanim zrobisz zdjęcie."Nim" i "się pokręcić" także, bo żeby uzyskać jakiś sensowny efekt, trzeba mieć słońce w odpowiedniej orientacji do kierunku widzenia obiektywu. :)

sokrates
12-08-2011, 09:40
Dokładnie to miałem na myśli, może trochę nieprecyzyjnie napisałem i wynika z tego że samym kręceniem załatwimy sprawę :-) A jak wspomniałeś trzeba mieć na uwadze ustawienie się pod odpowiednim kątem do słońca.

mancur
12-08-2011, 10:17
Też polecam filtr połówkowy.

Gery
12-08-2011, 10:41
Też polecam filtr połówkowy.

dokładnie - a jak nie to faktycznie wczesny ranek zrobi część roboty

krzysiozboj
15-08-2011, 12:58
Podepnę się pod temat ale nieco inaczej zadam pytanie.
Po kilkunastu latach wróciłem do lustra i mam z nim sporo frajdy bo ... i możliwości sporo więcej.
Nakieruje mnie któryś ze starych wyjadaczy na sensownie opisane technikalia przy robieniu widoczków? Jakim szkłem się to najprzyjemniej robi, jakie filtry, ułożenie słońca i pewnie sporo innych drobiazgów. Chciałbym książkę lub netowe sensowne opracowanie a nie 2-3 zdania.
Do dyspozycji mam 35/1.8g i 18-105vr, będę nabywał też coś dłuższego do macro ale to pewnie do widoczków przydatne nie będzie ale ewentualny zakup dodatkowego szkła nie będzie problemem.

hadwao
19-08-2011, 14:08
Kreatywna fotografia Petersena jest myślę w miarę dobrym źródłem na początek. Nie jest to wprawdzie kompendium, ale pokazuje różne podejścia do tematu - nie koniecznie tylko standardowe czyli "na szeroko". Niestety nie ma tam zbyt wiele o filtrach - raczej o sposobie komponowania obrazu i doborze obiektywu/ekspozycji do danej potrzeby.
Trzeba też brać pod uwagę, że książka jest pisana w czasach "analogowych" więc trzeba brać poprawkę na kilka rzeczy (np. uzyskiwana głębia ostrości, która w cropie będzie trochę inna). W książce jest wiele oczywistych oczywistości i trochę to razi, ale z drugiej strony jest wiele ciekawych rzeczy i co najważniejsze bardzo wiele omówionych przykładowych zdjęć - często na zasadzie "zdjęcie standardowe" vs "kreatywne podejście". Dało mi to sporo do przemyślenia jak porównałem to ze swoimi zdjęciami i zacząłem żałować, że pewnych rzeczy nie widziałem, gdy robiłem niektóre fotki, bo teraz wykonałbym je ciekawiej.

erde
19-08-2011, 14:32
jak zwykle wypada polecić http://www.szerokikadr.pl/poradnik

Guciol
24-08-2011, 00:09
"Nim" i "się pokręcić" także, bo żeby uzyskać jakiś sensowny efekt, trzeba mieć słońce w odpowiedniej orientacji do kierunku widzenia obiektywu. :)

Znaczy najlepiej jak słońce świeci nam w ucho :)

Ważne żeby zdj robić w formacje raw, to daje więcej możliwości przy obróbce.