PDA

Zobacz pełną wersję : Kamerka czy D5000

Mosquito
11-08-2011, 10:48
Witam Was

Drodzy forumowicze mam drobny dylemat. Przymierzam sie do zakupu czegos co sluzyc ma do filmowania - przeznaczenie videoblog oraz backstage z sesji zdjeciowych.

Pierwsza mysl to kamerka w okolicach 1tys zl. Natomiast fakt posiadania gory optyki nikona sklania mnie ku rozwazeniu innej opcji. Taniej lustrzanki z opcja wideo z podpietym nikkorem 50mm 1.4 oraz dodatkowy mikrofon.

Nie interesuje sie jednak sprzetem dlatego mam problem aby wybrac ta wlasciwa opcje. Bede wdzieczny jesli podzielicie sie ze mna Waszym spojrzeniem na ten dylemat.

Pozdrawiam
Jaroslaw Saternus

Rafał_Sz
11-08-2011, 11:13
Dla wygody i budżetu wybrałbym kamerkę.

Mosquito
11-08-2011, 12:42
Budzet dla lustrzanki bylby nawet lepszy - mam wolna puszke d200 ktora moglbym zamienic z jakims posidaczem d5000.

Wygoda - tak. Jednak zalezy mi najbardziej aby to jakosc obrazu byla decydujaca. Wygoda jest na drugim planie. Oczywiscie mowie o jakosci mozliwej dla tek marnego budzetu.

Umbra
11-08-2011, 13:42
Jakość filmów z D5000 jest nienajlepsza. Dodatkowo aparat nie posiada wyjścia mikrofonowego, więc musiałbyś potem łączyć dźwięk z obrazem.

buskibj
11-08-2011, 13:59
d5000 może sobie daruj do filmowania, zapisuje w dość kiepskim kodeku Motion-JPEG i nie ma full hh, Do zabawy wystarczy,ale jak wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia. Ja do filmowania kupiłem D3100,
Jeśli zamierzasz ostrzyć z nikorem 50mm tylko z użyciem monitorka,to życzę powodzenie, sceny statyczne owszem, szybko przemieszczające się np obiekty już nie. licz się z wydatkiem na okular zakładany na monitorek aparatu lub dodatkowy monitor.

Mosquito
11-08-2011, 17:39
Dzięki! Brak możliwości podpięcia mikrofonu dyskwalifikuje tego nikona z perspektywy moich potrzeb.

Czy będzie to zbyt dużym nadużyciem jeśli zapytam jaka kamerka według Was warta jest uwagi w przedziale 1000-1300 zł???

Wiem, że dział i forum nietrafione na to pytanie, ale wiem że wśród forumowiczów wielu jest także miłośników video, a ponadto ufam Wam. Tylko dlatego pytam.

Rafał_Sz
11-08-2011, 18:24
Poszukaj w Cafe, było na ten temat już kilka wątków.