PDA

Zobacz pełną wersję : Jaka mała i tania lampa do GF2

Jasand
10-08-2011, 15:55
Przejrzałem wiele stron w necie i nadal mam mętlik w głowie. Chcę zakupić zewnetrzną lampę błyskową do Lumix GF2.
Miała by to byc gabarytowo podobna do DMW FL220 (ta odpada ze wzgledu na cenę). W ofercie jednego ze sklepów internetowych znalazłem opis ,że pasuje ona do Panasonica i Olympusa. Czy wobec tego np Metz 28 AF-3 digital Olympus bedzie współpracował z Lumix GF2 ? Znalazłem go w cenie przeszło dwukrotnie nizszej niż DMW FL220. Na zadane sklepowi pytanie o kompatybilnośc z panasem otrzymałem odpowiedź ,że nie moga mi pomóc bo nie maja Panasonica w ofercie.

koniecpolska
10-08-2011, 23:52
Poszperaj na stronach Metz'a, ale Metz od jakiegoś czasu klepie lampy kompatybilne z systemem 4/3 nawet niektóre obsługują tryb WL.

A może kup FL-35 Olka, używane są po 500-600zł, a głowicą obracasz w 3D.

Jasand
11-08-2011, 11:49
Poszperaj na stronach Metz'a, ale Metz od jakiegoś czasu klepie lampy kompatybilne z systemem 4/3 nawet niektóre obsługują tryb WL.

A może kup FL-35 Olka, używane są po 500-600zł, a głowicą obracasz w 3D.

Dziekuję za radę.

Jednak mam dylemat pomiedzy Metz mecablitz 36 AF-5 i Metz mecablitz 24 AF-1. Ta pierwsza trochę dużawa do GF2. Bardziej pasuje do G3. Ta druga ma też ruchomy palnik 45°, 60°, 75° i 90°. "36" to wydatek około 330 zł a "24" to 230 zł. Podpowiedzcie którą wybrać.

PS Do D90 mam 48 AF-1.

koniecpolska
11-08-2011, 14:27
Powiem tak, GF2 z naleśnikiem jest kieszonkowy. Obojętnie jaką lampę dodasz, to i tak musisz zestaw nosić w większej torbie. A z lampą jest tak, że im większa tym lepsza. Ja np. z LX-5 używam FL-50 ... oczywiście lampa jest na szynie, bo zestaw LX-5 z FL-50 na sankach jest nie do użycia. Fotki wychodzą miodzio, no i nie muszę dokupywać kolejnej lampy ...

PS.
Podłącz do GF2 swoją 48 AF-1 i jedź na jej automatyce, powinno być dobrze, ćwiczyłem ten tryb z LX-5 i FL-50 w auto na wyzwalaczu radiowym.

Jasand
14-08-2011, 16:57
Tylko ten Metz 48 AF-1 jest dedykowany do Nikona tak, że aparat potrafi wyzwolić tylko błysk lampy bez pomiaru itd. Przy palniku skierowanym na wprost wszystkie zdjecia sa przeswieltone. Twoja FL-50 jest dedykowana do Olympusa a więc tak samo dobrze bedzie współpracowac z Panasem..

Nadal nie mogę sie zdecydować pomiedzy 24 a 36 Metza. Chce zaznaczyc ,ze GF2 jest aparatem drugim na krótkie wypady.

epicure
14-08-2011, 21:58
Moim zdaniem to nie jest aparat do pracy z zewnętrzną lampą błyskową. Jakiejkolwiek byś nie podpiął, każde będzie za duża. W tym aparacie ma wystarczyć lampa wbudowana. A jeśli nie wystarcza, to trzeba sięgnąć po lustrzankę.

Jasand
14-08-2011, 22:26
Dlaczego tak sądzisz ? Peny też sa używane z zewnętrznymi lampami. Nawet niektóre kompakty z wyższej półki. Gorąca stopka nie jest po to aby tylko być.Mi nie chodzi o radę aby nie kupować ale którą kupić , no i o pomoc w rozeznaniu jaka bedzie w pełni współpracować. Wbudowana to tylko bajer i jakby jej nie było bo ma moc tylko 7 .
Skłonny byłbym nabyc nawet METZ 28 AF-3 digital do Olympus ale ze sklepu odpowiedzieli mi z rozbrajajaca szczeroscią ,ze nie wiedzą czy będzie współpracowała z GF2 bo nie maja go na stanie.
Że obiektywy m43 z Olympusa pasują do Panasa i odwrotnie to wiadomo wszem i wobec , ale na temat kompatybilnosci lamp dla tych dwóch marek to juz wszyscy jak gdyby nabrali wody w usta.

slav1973
14-08-2011, 23:02
Na stronie metz.de jest podstrona "Flash recomendation" i tam po wpisaniu modelu aparatu wyskakuja obecnie produkowane komptybilne lampy błyskowe. Do GF2 są to: 24 AF-1, 36 AF-4, 36 AF-5, 44 AF-1, 50 AF-1 i 58 AF-2. Wg mnie jeśli zestaw ma pozostać kieszonkowy to 24 AF-1 najdaje się idealnie. W porównaniu do 28 AF-3 może 24 AF-1 nie jest tak stylowy, ale ma odwracaną w stronę sufitu głowicę, więc można błyskać nie tylko na wprost.

koniecpolska
14-08-2011, 23:53
Tylko ten Metz 48 AF-1 jest dedykowany do Nikona tak, że aparat potrafi wyzwolić tylko błysk lampy bez pomiaru itd. Przy palniku skierowanym na wprost wszystkie zdjecia sa przeswieltone. Twoja FL-50 jest dedykowana do Olympusa a więc tak samo dobrze bedzie współpracowac z Panasem..
To, ze FL-50 dogaduje się z Panasonicem, ma taki wpływ w trybie automatyki (wbudowanej w lampę), że na lampie nie muszę sam ustawiać czułości i przysłony (lampa dogaduje się w tej kwesti z body). Resztę automatyki realizuje czujnik wbudowany w lampę (TTLa tu nie używam - bo radiowo tylko wyzwalam lampę). Z resztą podobnie pracuję ze stareńką chińską lampą TOPCA 35, tu muszę ustawić ISO i przysłonę samemu, ekspozycję dobiera lampa w swojej własnej automatyce. Na automatyke obu lamp nie narzekam, więc i Twoja dedykowania do Nikona powinna w tym trybie współpracować z Panasem. Nie jest istotne ustawienia palnika, automatyka działa z palnikiem na wprost i ze skierowanym w górę.

epicure
15-08-2011, 00:14
Skłonny byłbym nabyc nawet METZ 28 AF-3 digital do Olympus ale ze sklepu odpowiedzieli mi z rozbrajajaca szczeroscią ,ze nie wiedzą czy będzie współpracowała z GF2 bo nie maja go na stanie.

Jeśli współpracuje z Olkami, to z Panasem też.

Dlaczego tak sądzisz ? Peny też sa używane z zewnętrznymi lampami. Nawet niektóre kompakty z wyższej półki. Gorąca stopka nie jest po to aby tylko być.

Pozostaje mi tylko życzyć powodzenia...

Jasand
16-08-2011, 10:00
ekspozycję dobiera lampa w swojej własnej automatyce. Na automatyke obu lamp nie narzekam, więc i Twoja dedykowania do Nikona powinna w tym trybie współpracować z Panasem. Nie jest istotne ustawienia palnika, automatyka działa z palnikiem na wprost i ze skierowanym w górę.
Nie zgodziłbym sie z Tobą.
W moim przypadku 48 AF-1 podpieta do GF2 wyświetla tylko info wybranej opcji np M lub TTL i nic wiecej. To po pierwsze. Po drugie wspomaganie AF nie działa w lampie tylko w aparacie. Po trzecie zdjecia z palnikiem skierowanym do przodu sa całkowicie prześwietlone. Na moje oko błysk ma zawsze taka sama siłe - w różnych warunkach oświetleniowych i róznych ustawieniach aparatu..
W tej samej sytuacji lampa po podpieciu do D90 wyswietla pełne info. Wspomaganie AF realizuje lampa. Zdjecie z palnikiem skierowanym do przodu (wykonane w tym samym miejscu) jest OK.

Ale to tak ad vocem.
Nadal mam dylemat pomiedzy 28 a 24

Gwoli usciślenia. Lampka ma byc uzywana tylko w sytuacjach awaryjnych. Np na wycieczce do fotografii np wewnątrz ciemnych pomieszczeń gdzie na pewno nie poradzi sobie lampa wbudowana. Do innych sytuacji mam przecież D90 z M 48 AF-1..

koniecpolska
16-08-2011, 10:17
Nie zgodziłbym sie z Tobą.
W moim przypadku 48 AF-1 podpieta do GF2 wyświetla tylko info wybranej opcji np M lub TTL i nic wiecej. To po pierwsze.
Wyglada więc na to, że 48 AF-1 nie oferuje trybu własnej automatyki. FL-50 w sytuacji gdy nie porafi dogadać się z body wyświetla do wyboru tryb M i Auto. Auto jest oparte na czujniku wbudowanym w lampę. Oczywiście jak lampa dogaduje się z body to też te tryby (M i Auto) można wybrać oraz dodatkowo odmiany TTl'a/

Po drugie wspomaganie AF nie działa w lampie tylko w aparacie.
Jak się lampa nie dogaduje z body to niby jak ma działać w niej wspomaganie AF'a.

Po trzecie zdjecia z palnikiem skierowanym do przodu sa całkowicie prześwietlone. Na moje oko błysk ma zawsze taka sama siłe - w różnych warunkach oświetleniowych i róznych ustawieniach aparatu..
Jeśli lampa nie ma własnego trybu auto, to dlaczego miałaby nie prześwietlać/niedoświetlać.

W tej samej sytuacji lampa po podpieciu do D90 wyswietla pełne info. Wspomaganie AF realizuje lampa. Zdjecie z palnikiem skierowanym do przodu (wykonane w tym samym miejscu) jest OK.
A dlaczego miałoby być inaczej skoro lampa dogaduje się z body.

Gwoli usciślenia. Lampka ma byc uzywana tylko w sytuacjach awaryjnych. Np na wycieczce do fotografii np wewnątrz ciemnych pomieszczeń gdzie na pewno nie poradzi sobie lampa wbudowana. Do innych sytuacji mam przecież D90 z M 48 AF-1..Wg. mnie nie ma sensu kupować małego aparatu a potem dokładać do niego kolejne klamoty. Ja z moim LX5 jaśli już muszę robić fotki w piwnicy to ustawiam ISO 1600 czy 3200 i robię fotki w kolorystycze czarnobiałej. GF2 ma lepszą matrycę, więc fotki będą nawet lepsze.

Jasand
16-08-2011, 15:26
Wg. mnie nie ma sensu kupować małego aparatu a potem dokładać do niego kolejne klamoty. Ja z moim LX5 jaśli już muszę robić fotki w piwnicy to ustawiam ISO 1600 czy 3200 i robię fotki w kolorystycze czarnobiałej. GF2 ma lepszą matrycę, więc fotki będą nawet lepsze..

A ja kupiłem i dokładam klamoty:
1. Wizjer - w słoneczny dzień na wyswietlaczu i tak niewiele widać. Jaki jest taki jest ale mozna przynajmniej porządnie kadrować.
2. Aluminiową osłone przeciwsłoneczną do naleśnika 14 mm - 25 zł z przysyłką nie majątek.

Teraz chce dokupic nowego klamota w postaci lampy błyskowej. Mam dylemat co do wyboru pomiedzy Metz 28 a Metz 24 dedykowanymi do Olympus/Panasonic/Leica.
Na razie jest 60:40 na korzyść 28.

koniecpolska
16-08-2011, 15:41
.Teraz chce dokupic nowego klamota w postaci lampy błyskowej. Mam dylemat co do wyboru pomiedzy Metz 28 a Metz 24 dedykowanymi do Olympus/Panasonic/Leica.
Na razie jest 60:40 na korzyść 28.Żonę/dziewczynę/(chłopaka :wink:) też sobie wybierasz na zasadzie ankiety w internecie?

Jasand
16-08-2011, 17:30
Chłopaka raczej nie bo mam normalne skłonności. Żonę wybrałem wiele lat temu i nadal mam tą samą - internetu wtedy jeszcze nie było.
A tak na poważnie.
28 jest zgrabniejsza ale:
na minus - ma palnik tylko do przodu
na plus - wyświetlacz z tyłu podobny do tego w 48.
natomiast 24:
na plus - można regulować sam palnik w pionie
na minus - ( bez jego obudowy jak to ma miejsce w 48 ) czyli lampa stale ma kształt odwróconego L
na minus - nie ma żadnego wyświetlacza z tyłu.
Cena ta obydwu sama . Chyba na całym świecie najważniejsi są dzisiaj księgowi.

Jasand
20-08-2011, 19:38
Jednak padło na Metz 28 AF-3 O. Dostawa w poniedziałek.