Zobacz pełną wersję : Tanie lampy a TTL - pytanie
mateusz_umcyk
10-08-2011, 14:24
Często używacie TTL w lampach bo mam dylemat bo zastanawiałem się nad zakupem YN 560 albo Nissin Di622 MkII bo dopiero zaczynam zabawe ze strobingiem, czy może odłożyc kasy i kupić systemową lampe? I czy różni się czymś TTL w nissin'ie a sabinie, pomijam TTL (do mieszania światła zastanego ze światłem błyskowym).
TTL wykorzystuje się w 90% przypadków, gdy mamy jedną lampę i do tego na aparacie. Natomiast, gdy zaczyna się zabawa wieloma lampami to TTL jest bezużyteczny, pozostaje jedynie CLS (ze zdalnym TTL lub M itp.) i M, który jest mniej wygodny w użyciu.
mateusz_umcyk
10-08-2011, 21:45
A Ty Lukdz od czego zaczynałeś? lepiej jest kupić manualne lampy (które będą sporo tańsze więc mogę sobie na nie pozwolić teraz) i nauczyć się pracy ze światłem błyskowym czy kupić coś z TTL czyli już coś systemowego co na pewno rozłoży się w czasie ze względu na koszty. Bo przeczytałem wszystkie możliwe wątki na temat i tyle razy się zdecydowałem na jedne co i na drugie a teraz mam mentlik w głowie...
Damiankck
10-08-2011, 22:12
jeżeli na początek zabawy z lampą to polecam z TTL. Ja zaczynałem od Nissina Di622. Bardzo fajna lampka, z dużymi możliwościami. Jeżeli będziesz używał tylko na aparacie sprawdzi się idealnie, w strobingu również daje rade (używam)
A Ty Lukdz od czego zaczynałeś? lepiej jest kupić manualne lampy (które będą sporo tańsze więc mogę sobie na nie pozwolić teraz) i nauczyć się pracy ze światłem błyskowym czy kupić coś z TTL czyli już coś systemowego co na pewno rozłoży się w czasie ze względu na koszty. Bo przeczytałem wszystkie możliwe wątki na temat i tyle razy się zdecydowałem na jedne co i na drugie a teraz mam mentlik w głowie...
1. Jeśli chcesz robić zdjęcia znajomym/rodzinie to kup lampę z TTL, bo oni nie są modelami/kami, żeby czekać zanim ty ustawisz manualnie moc błysku (przejrzyj ofertę tańszych lamp Metza, Nissina i YN).
2. Ja (tak jak w stopce) kupiłem SB-900 jako najlepszą lampę systemową (nie chce, żeby zabrakło mi mocy, zooma, czy funkcji) i używam jej zawsze do zdjęć rodzinnych (montuje na gorącej stopce), czasami bawię się nią do makro, albo prostszego strobbingu wykorzystując CLS z wbudowanej. Gdy 1 lampa to za mało biorę 2 manualnie przechodzę w SB-900 na M i mam 3 zdalne lampy, tyle, że muszę do nich skakać, chętnie kupiłbym 3 CLS, ale cena jest spora - może w przyszłości.
3. Jeśli mówimy o kosztach to:
- 200 zł - (na eBay) manualna lampa z zoomem - YN560
- 460 zł - Nissin Di 662 - ma CLS, ale bez trybu FP i na stałe jest w grupie A, kanał 1
- 750 zł - Metz z CLS, z trybem FP ale na stałe przypisane do grupy i kanału (lepiej to sprawdź - nie jestem pewien)
- 1000 zł - SB-700 z CLS, trybem FP i możliwością zmiany grupy i kanału
- 1500 zł - SB-900, to co wyżej + trochę więcej mocy i zoom do 200 mm
Ogólnie: stała grupa i brak FP przy jednej lampie to nie problem, ale jak wejdziesz w strobbing to będziesz potrzebował z 3 lampy i wtedy brak możliwości zmiany grupy i kanału, oraz trybu FP będzie utrudnieniem i uniemożliwi w pełni wykorzystanie lamp. Moim zdaniem do strobingu, albo kupować YN560, albo SB-700/900 - w zależności od grubości portfela. Ew. możesz się zastanawiać na Di 662, ponieważ masz D90 z CLS przez wbudowaną, ale Metza bym tobie odradzał - jak wydajesz 750 zł to lepiej dołożyć 250 zł do SB-700 i mieć systemową.
4. Pamiętaj, że zakup lamp to nie koniec wydatków:
- 50 zł statyw
- 50 zł głowica na lampę i parasolkę
- 20 zł parasolka transparentna
- 40 zł parasolka srebrna odbijająca
RAZEM 160 zł x ilość lamp = już sporo więcej
PS. Pod koniec 3 pkt. się zagmatwałem, więc wyjaśniam:
- zawsze jestem zwolennikiem, żeby nie stosować pół środków - abo lampy Nikona, albo chińskie YN, a nie bawić się w półśrodki z Nissinem i Metzem z "niepełnosprawnym CLS"
- ja brałem SB-900 bo ma większy zoom, co przy moim 70-300 mm jest przydatne.
- pkt. 3 dotyczy strobingu "twórczego", a pkt. 1 rodzinnego
adolfik9501
11-08-2011, 17:55
(...)
- zawsze jestem zwolennikiem, żeby nie stosować pół środków - abo lampy Nikona, albo chińskie YN, a nie bawić się w półśrodki z Nissinem i Metzem z "niepełnosprawnym CLS"
(...)
Metz 44AF1 Digital (ok. 500-600 PLN) ma na stałe ustawioną grupę (A) a kanały przyjmuje wszystkie - Nissin Di622 II: grupa A, kanał 1.
Metze 48/50/58AF posiadają CLS/AWL ze wszystkimi grupami i kanałami.
mateusz_umcyk
12-08-2011, 04:32
Dzięki:) w założeniu chciałem lampy do wykorzystywania nie na stopce aparatu tylko do strobingu "twórczego" bo miałem możliwość parokrotnie używania lamp studyjnych w plenerze i efekty były "oszałamiające":D dlatego chęć uzupełnienia arsenału o lampe/y, ale też podzielam zdanie Lukdz'a czyli coś porządnego albo tak taniego że grzechem było by wymagać od tego więcej niż w przypadku lamp sam błysk:) tak więc będę musiał dozbierać kasy i kupię Sabinke 900. Na tych wakacjach robiłem też podejście do kupna statywu i myślałem (głupek) że mając ok 300 na statyw zwojuje świat ale przewertowałem wszystkie tematy związane ze statywami na forum i spuściłem nos na kwinte, odpuściłem sobie bo faktycznie statyw kupuje się już na lata a takie dobrze opiniowane które mi się podobają przekraczają sporo budżet ale to tak chyba nie do tematu...
A i jeszcze jedno pytanie, czy moglibyście polecić mi jakaś książkę, materiały związane ze strobingiem? Bo przeglądałem trochę strobist ale dobrze by było mieć jakoś trochę wiedzę posortowaną:]
Jesli chodzi o strony internetowe to:
- CLS - http://tadgawin.blogspot.com/
- jak działa lampa błyskowa - http://foto.jasiu.pl/
- blog strobingowego mastera - http://www.joemcnally.com/blog/
Co do książek to są "Uchwyć moment" i "Z pamiętnika lampy błyskowej", ale one opisują konkretne sesje - jak były wykonane, a nie ABC lampy błyskowej, nie wiem, czy spodoba ci się taki styl. Na stronie foto tv, był video opis jednej z nich.
Lukdz poczytaj najpierw, zanim palniesz głupotę. Bo akurat Metz ma pełnoprawny, pełnosprawny CLS, działający lepiej, niż w SB-600.
dominicus
15-08-2011, 20:42
Mam Metz 50 AF-1 i wszystko gra z CLS/AWL. To moja jedyna lampa, ale już niedługo kupię YN 460II. Do pracy na aparacie Metz z pełną automatyką, a do zabawy w strobing YN. Za jakiś czas wyzwalacze i będzie cacy. Nie wiem po co komu TTL w strobingu :?: Przecież aparat nie ma pojęcia o położeniu lampy względem fotografowanego obiektu.
Odrębną kwestią jest sposób wyzwalania lamp.
Radiowy jest bardziej poręczny, ale wówczas mamy tylko M /aby było tanio/.
mateusz_umcyk
19-08-2011, 11:37
Udało mi się dozbierać na SB - 900, lampa jest super:D:D:D:D:D:D i powoli ją rozpracowuję:] a do was mam jeszcze pytanko z innej beczki, jakich akumulatorków używacie w swoich lampach, bardziej chodzi o markę i jakie ładowarki do tego?
jackrabbit
19-08-2011, 11:49
Udało mi się dozbierać na SB - 900, lampa jest super:D:D:D:D:D:D i powoli ją rozpracowuję:] a do was mam jeszcze pytanko z innej beczki, jakich akumulatorków używacie w swoich lampach, bardziej chodzi o markę i jakie ładowarki do tego?
eneloop, do tego mam dwie zwykle ladowarki sanyo (wolne, wrzucam do nich baterie na noc) i ynteligentna ladowarke bc-700 czy jak to sie tam zwie
mateusz_umcyk
19-08-2011, 18:50
A te eneloopy można ładować zarówno szybko jak i wolno? Duża różnica jest w trzymaniu tego akumulatora miedzy szybkim a wolnym ładowaniem? Pytam z ciekawości bo jak nie ma za dużej różnicy to kupie sobie zwykłą wolną ładowarkę. Chociaż mały prąd ładowania zawsze chyba służy ogniwom.
jackrabbit
19-08-2011, 20:08
kup jaka chcesz, trzymaja tak samo, ja mam 3 bo duzo baterii i duzo lamp :) laduje w pracy, taniej wychodzi :mrgreen:
mateusz_umcyk
19-08-2011, 22:37
Jakich parasolek do lamp używa się częściej? głównie chodzi mi o plener, białych czy srebrnych? Wiem że to zależy od tego jaki efekt chcemy uzyskać ale pytam tak statystycznie :)
jackrabbit
20-08-2011, 00:00
mysle ze biala lepsza bo jak wiatr zawieje to caly zestaw leci na modelke i jest szansa ze zdazy to zlapac i uratowac sprzet :)