Zobacz pełną wersję : Szukam kompakta
No i padło na mnie :) Jako ze kompletnie się nie orientuje w segmencie kompaktów pomoc mocno wskazana.
Potrzebuje mały, mobilny aparat, niekoniecznie z wymienną optyką spełniający kilka założeń:
-musi kręcić filmy w 720
-musi mieć w miarę szeroki obiektyw, najlepiej odpowiednik 24mm
-dobrze jakby ten obiektyw był jasny na szerokim końcu, fajnie jakby było 1.8-2.0
-musi mieć możliwość zamontowania na statywie
-dobrze jakby było użyteczne iso 1600
-i jeszcze jedno wymaganie, musi umożliwiać automatyczne robienie zdjęć w zadanych odstępach czasu tak aby możliwe było robienie timelapsów
Jest coś takiego na rynku? A przynajmniej coś co spełni pierwszy i ostatni punkt?
koniecpolska
10-08-2011, 23:59
Poanalizuj:
XZ-1 Olympus
LX5, LX3 Panasonis
EX1 Samsung
S95 Canon
ale, wg. mnie żaden nie spełnia wszystkich Twoich warunków, będziesz musiał iść na kompromis.
Ostatni punkt to spełni pewnie jakiś smart "wężyk spustowy".
Antonioo
11-08-2011, 00:41
p7000
i kręci w hd i ma interwalometr (choć trochę ubogi w funkcjonalność 30s, 1 min,2 min,10 min)
porównanie iso p7000
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2255790&postcount=244
-obiektyw 28-200 ED f2,8-5,6
-tak bardzo jasnego obiektywu nie ma, szum dla mnie 800-1600 używalne....a jak jest kicha ze światłem to ma fajny tryb nocny....3 mln zdjęcie z iso do 12800....spokojnie na 10x15 daje radę....
-co do złącza na statyw....a czy jest w ogóle jakikolwiek aparat na rynku, bez gwintu na statyw? ja się nie spotkałem ;)
.
Poanalizuj:
XZ-1 Olympus
LX5, LX3 Panasonis
EX1 Samsung
S95 Canon
ale, wg. mnie żaden nie spełnia wszystkich Twoich warunków, będziesz musiał iść na kompromis.
Ostatni punkt to spełni pewnie jakiś smart "wężyk spustowy".
EX1 Samsung chyba odpadnie bo nagrywa tylko 640 x 480
XZ-1 Olympus wygląda obiecująco, tylko trochę szkoda tych 28mm. Jeśli chodzi o wężyk to znalazłem coś takiego http://www.fotcom.pl/elektroniczny-wezyk-pixel-tc252-olympus-rmuc1-p-566.html Wygląda obiecująco.
Oba panasoniki wyglądają fajnie z tym że chyba nie mają możliwości podpięcia wężyka.
Podobnie jest z Canonem. Nie znalazłem wężyka.
p7000
i kręci w hd i ma interwalometr (choć trochę ubogi w funkcjonalność 30s, 1 min,2 min,10 min)
Tylko takie opcję są do wyboru? Nie ma możliwości ustawienia np 3-5 sekund?
enthropia
11-08-2011, 19:18
To jest wbrew pozorom ciężki temat. Szukałem ostatnio kompakta dla siebie, przejrzałem praktycznie całą bazę kompaktów na dpreview i nie znalazłem.
Wymagania miałem nieco inne, ale częściowo się pokrywały. W każdym razie, sprawa rozbija się o timelapse.
Dobre w tej kwestii są Nikony, P7000, P6000, P5100, P90, P80, niestety najkrótszy odstęp między klatkami to wspomniane 30 sekund. Podobnie mają np. Canony czy Olympusy, dodatkowo dochodzą tam ograniczenia typu max. 99 klatek w jednym filmie.
Jeśli chcesz kompakt do rozsądnego (interwał od 1 sekundy) timelapse, to tylko RICOH, z tym że starsze R4, R5, ani nowsze jak GX100, GX200, czy najnowsze, GR Digital III nie spełnią Twoich wymagań 'filmowych'.
Także stawiam tezę, że kompakt którego szukasz nie istnieje. Niestety.
Antonioo
11-08-2011, 22:44
Tylko takie opcję są do wyboru? Nie ma możliwości ustawienia np 3-5 sekund?
niestety ;/
po cichu liczyłem, że coś z softem poprawią, ale generalnie nic :)
Dla mnie kompakt o wszystkiego na co dzień to Canon s95. Nie ma takiego AF jak mój Panas LX5, pomiar światła też jest gorszy i ma ciemniejszy obiektyw ale to b. poręczny i miły w obsłudze sprzęcik.
Reasumując na co dzień - Canon s95 a do konkursu "przyroda w moim kompakcie" Panasonic LX5.
Nawet zastanawiam się czy nie zamienić Panasa na s95 - zdjęcia robi tylko dobre+ a nie b.dobre ale ma to coś, wejdzie do każdej kieszeni i zawsze jest gotowy do użycia. Ma też timelapse i jest b.szybki.
Także stawiam tezę, że kompakt którego szukasz nie istnieje. Niestety.
Tego się obawiałem. Chociaż XZ-1 Olympus poza brakiem 24mm spełniałby resztę założeń. Tylko pytanie czy ten wężyk do którego dałem link faktycznie działa. Może to ktoś potwierdzić?
A jeśli zrezygnowałbym z filmów w 720 znajdzie się coś z interwałometrem (ew. wężyk), 24 mm i jasnością w okolicach 2.0?
P7000 ma port podczerwieni, za pomocą którego można wyzwalać migawkę - a to już jest droga do w miarę łatwego mechanicznego interwałometru (pilota z taką funkcją).
Nigdzie nie znalazłem interwałometru na podczerwień, ale nie jest to trudny projekt dla średnio zdolnego elektornika (mikrokontroler+wyświetlacz+dioda IR).
Sam mam w planach zbudować sobie taki interwałometr do D50.
enthropia
13-08-2011, 00:48
Tego się obawiałem. Chociaż XZ-1 Olympus poza brakiem 24mm spełniałby resztę założeń. Tylko pytanie czy ten wężyk do którego dałem link faktycznie działa. Może to ktoś potwierdzić?
A jeśli zrezygnowałbym z filmów w 720 znajdzie się coś z interwałometrem (ew. wężyk), 24 mm i jasnością w okolicach 2.0?
Wężyk pewnie działa, tylko tam na dole opisu była lista kompatybilnych aparatów:
Olympus: E620, E550, E520, E510, E450, E420, E410, E400, E300, E100, SP-570UZ, SP-560UZ, SP-550UZ, SP-510UZ, E-P1, E-P2.
Ricoh GX100 lub GX200, ale nie łapie się wideo, i obiektyw ciemniejszy. Ricoh GR II, stałka 28/2.4.
Jasne szkło, dobry zakres i wideo ma Panasonic LX3 i LX5, ale timelapsu mu brak.
Ideału ni ma. Ja postanowiłem, że do timelapse będę polował na Ricoha, a do filmów wideo na coś w stylu DSLR-like, np. Canona S3 lub S5, albo Sony H5.
Wężyk pewnie działa, tylko tam na dole opisu była lista kompatybilnych aparatów:
Olympus: E620, E550, E520, E510, E450, E420, E410, E400, E300, E100, SP-570UZ, SP-560UZ, SP-550UZ, SP-510UZ, E-P1, E-P2.
Olek ma ten sam port do wężyka spustowego we wszystkich modelach, więc z XZ-1 również będzie on działał.