PDA

Zobacz pełną wersję : Kitowy debiut slubny :(

cybermar
09-08-2011, 21:01
witam

W Piatek mialem okazje robic fotki slubne znajomemu ktoremu nawalil fotograf glowny. o sesji dowiedzialem sie pare dni przed faktem. na szybko udalo mi sie zalatwic lampe sigmy , jednak jedyny obiektyw jakim dysponowalem to kitowy 18-105. Dodam ze to moja pierwsza sesja slubna i stres byl przeogromny, mimo moich stanowczych oporow zwiazanych z brakiem doswiadczenia, wiedzy i sprzetu , zostalem niejako zmuszony do tej roboty. Zdjec jeszcze nie pokazywalem PM i dodam ze troche obawiam sie ich reakcji. Co o tym sadzicie? Jest tragedia?? ogladajac fotki tutaj wstawione przez innych jestem troche podlamany...

http://imageshack.us/g/19/dsc0016uwi.jpg/

Paradiso Perduto
09-08-2011, 21:08
moim zdaniem jak na pierwszy raz, nie jest źle. kilka lat temu, kiedy zaczynałem bawić się w śluby, pierwszy zrobiłem Canonem z kit'em:-)
z czasem okazało się jednak, że fotografowanie ślubów/wesel/ludzi nie sprawia mi żadnej przyjemności i dałem sobie z tym spokój.
wracając do zdjęć - moim zdaniem jest OK jak na pierwszy raz. kolorystyka mi tak średnio pasuje, szczególnie na zdjęciach z imprezy, ale jeśli robiłeś raw'y, powinno dać się to wyciągnąć!
powodzenia

wilus
09-08-2011, 21:41
Nie da się ukryć że są okropne, wstydził bym się pokazać je rodzinie. Jeżeli masz rawy to obrób je jeszcze raz, poszukaj sposobu na kolor albo wystaw gdzieś rawa z kościoła zobaczymy co da się zrobić.

Husky_
09-08-2011, 21:47
Młodzi będą zadowolenia. Zaoszczędzili kasę na fotografie.
Zobaczysz, że złego słowa nie powiedzą.

Amadeusz
09-08-2011, 22:04
Nie da się ukryć że są okropne, wstydził bym się pokazać je rodzinie. Jeżeli masz rawy to obrób je jeszcze raz, poszukaj sposobu na kolor albo wystaw gdzieś rawa z kościoła zobaczymy co da się zrobić.

Przesadzasz.

genghiskhan
09-08-2011, 22:32
Jak za darmochę i w sytuacji awaryjnej to nie masz się co martwić. Grunt, że są jakieś foty i jako tako wyszły. Nie słuchaj co tu gadają, bo zostaniesz zmieszany z błotem. Foty nie są najgorsze, młodym muszą się spodobać i na pewno wystarczą, skoro nawalił główny fotograf.

Benny_Bennasi
09-08-2011, 23:00

Co ty opowiadasz?? Jak awaryjne wyjście to złe?? Co za bzdura,że wstyd tego pokazać pffff... Tylko dołowac potrafisz? Uważasz,że to tragedia?/ Więc sie mylisz!!
Człowiek pierwszy raz robi czyli jest AMATOREM więć oceniaj go jak amatora!!
Nie jest źle :)

Ps. większośc krytykantów krytykuję dla zasady tak aby skrytykowac a chwali fotki z towarzystwa wzajemnej adoracji któe jeśli zrobione były by przez amatora to pochwały by nie było a jedynie zjechanie...
Tak działą większośc krytykantów więc stary nie jest źle :)
Pamiętaj PM sie nie zna :P

hellix
09-08-2011, 23:11
Głowa do góry - troche zabawy z rawem i można wszystko odratować ( lub dużo ). Brawo za odwagę. Osobiście miałem okazję pofotografować jako II na 2 weselach w rodzinie w tym roku, ale "buty do folderu" to nie to samo co żywioł wesela. Więc raz jeszcze + za walkę z żywiołem.

A tak na koniec - czasem się zastanawiam poco fotograf kamerzysta na weselu, slubie ;) - na swój ślub , tydzień przed dam bratu dotknąc sprzętu i powiem kiedy ma pstryknąć to jedno zdjęcie do ramki na ścianę... ;)

Magda.K
10-08-2011, 00:09
Nie masz się czym tak przejmować. Widywałam dużo gorsze zdjęcia "profesjonalnych" fotografów. I lepsze takie zdjęcia niż żadne, albo robione przez ciotkę kompaktem.

cybermar
10-08-2011, 10:24
bardzo dziekuje wszystkim za slowa krytyki i uwagi. ew. jesli mozna prosic jakies konkretne uwagi do tych zdjec, abym nastepnym razem kiedy sytuacja sie powtorzy (albo i nie:) ) mógł tych samych błędów nie popełnić i aby zdjęcia były ciutke lepsze... pozdrawiam serdecznie.

wilus
10-08-2011, 10:24
Człowiek pierwszy raz robi czyli jest AMATOREM więć oceniaj go jak amatora!!
Nie jest źle :)

Wybacz, ale nie ośmielił bym się skrytykować osoby autora zdjęć bo go nie znam, oceniłem tylko zdjęcia które w obecnej formie są bardzo kiepskie a słodzenie i bezzasadne chwalenie/pocieszanie robi krzywdę autorowi bo hamuje jego rozwój, człowiek następnym razem zrobi to samo bo Benny napisał że jest ok. paranoja. Nie obchodzi mnie kto robi zdjęcia amator czy zawodowiec, czy to sytuacja awaryjna czy inna, skoro cybermar pyta czy jest tragedia to odpisuję co myślę bez pieprzenia że jest ok...

Pozdrawiam :)

uomatko
10-08-2011, 10:32
bezzasadne chwalenie/pocieszanie robi krzywdę autorowi bo hamuje jego rozwój, człowiek następnym razem zrobi to samo bo Benny napisał że jest ok. paranoja.

co za bzdury.

cybermar
10-08-2011, 10:37
Wybacz, ale nie ośmielił bym się skrytykować osoby autora zdjęć bo go nie znam, oceniłem tylko zdjęcia które w obecnej formie są bardzo kiepskie a słodzenie i bezzasadne chwalenie/pocieszanie robi krzywdę autorowi bo hamuje jego rozwój, człowiek następnym razem zrobi to samo bo Benny napisał że jest ok. paranoja. Nie obchodzi mnie kto robi zdjęcia amator czy zawodowiec, czy to sytuacja awaryjna czy inna, skoro cybermar pyta czy jest tragedia to odpisuję co myślę bez pieprzenia że jest ok...

Pozdrawiam :)

wilus - szkoda tylko ze bez jakichkolwiek argumentow . ot tragedia/okropne (ale ktore, wszystkie ? itd itd) nic pozatym nie napisałeś...

Redskull
10-08-2011, 10:40
Jako ślubny konkretnie i rzeczowo :

-Balans bieli do poprawy (da się bez problemu)
-Jak wyciągniesz balans to zgubisz odrobinę te przepały i niedoświetlenie nie będzie już tak boleć)
-Kadry są poprawne (większość)
-Niektóre fotki są przeostrzone (nie wiem czy to wina miniatur-sprawdź)
-Zdjęcia BW są szare...musisz nad nimi popracować

Jeśli będziesz chciał się tym zajmować, to zacznij urozmaicać kadry (to przyjdzie z doświadczeniem, bo jak nie masz rozeznania w czasoprzestrzeni ślubnej to pilnujesz młodych jak cerber).

Podsumowując. Jeśli włożysz w te zdjęcia trochę pracy (ok 1 minuty na fotkę) to efekt będzie 200% lepszy :D Jeśli chodzi o kadry to jest naprawdę przyzwoicie. Musisz tylko dopieścić materiał!

wilus
10-08-2011, 10:42
co za bzdury.

Rzeczywiście najłatwiej zachwalać każde g.. jakie się zobaczy, szczera i rzeczowa krytyka umiera na tym forum.

cybermar
10-08-2011, 10:43
Jako ślubny konkretnie i rzeczowo :

-Balans bieli do poprawy (da się bez problemu)
-Jak wyciągniesz balans to zgubisz odrobinę te przepały i niedoświetlenie nie będzie już tak boleć)
-Kadry są poprawne (większość)
-Niektóre fotki są przeostrzone (nie wiem czy to wina miniatur-sprawdź)
-Zdjęcia BW są szare...musisz nad nimi popracować

Jeśli będziesz chciał się tym zajmować, to zacznij urozmaicać kadry (to przyjdzie z doświadczeniem, bo jak nie masz rozeznania w czasoprzestrzeni ślubnej to pilnujesz młodych jak cerber).

Podsumowując. Jeśli włożysz w te zdjęcia trochę pracy (ok 1 minuty na fotkę) to efekt będzie 200% lepszy :D Jeśli chodzi o kadry to jest naprawdę przyzwoicie. Musisz tylko dopieścić materiał!

ooo bardzo dziekuje za takie uwagi, jak tylko wroce do domu zaczne pracowac nad tymi rawami:) stosujac sie miedzy innymi do Twoich cennych uwag!! DZIĘKI! btw te przepaly mi sprawialy problem juz podczas focenia, bo swiatlo padalo na oltarz a wszedzie indziej bylo ciemno jak w D*:)

cybermar
10-08-2011, 10:45
Rzeczywiście najłatwiej zachwalać każde g.. jakie się zobaczy, szczera i rzeczowa krytyka umiera na tym forum.

nie chce aby ktokolwiek zachwalal te zdjecia bo mam swiadomosc ich jakosci , ale to o czym to piszesz rzeczowa krytyka nie jest , brak jakichkolwiek argumentow z Twojej strony. Nawet najbardziej gowniany film jesli sie recenzuje to nie ograniczamy sie do jednego zdania na jego temat, tylko przedstawiamy swoje argumenty i wskazujemy na wady.

ps po 18 wrzuce tutaj jakiegos rawa, moze ktos z kolegow bedzie chcial pokazac mi jak wyglada poprawna obrobka.

Benny_Bennasi
10-08-2011, 12:09

No stary sory ale uważam ,że nie wiesz co to konstruktywna krytyka...
Rozwinę dla Ciebie pojęcie:

Konstruktywna krytyka ma na celu wskazanie błędów i niedociągnięc których wyeliminowanie doprowadzi do poprawnego wykonania zlecenia tak aby nie brnąc w swoje błędne schematy które psują to co aktualnie wykonujemy.

Proste prawda??
A na czym polegała twoja krytyka??
Napisałes jedno zdanie ,ze wstydził byś sie tego pokazać..
Nie napisałes dlaczego?
Co jest nie tak
Co jest poprawne i nad czym ma pracować.

Ale oczywiście najłatwiej napisać że to badziew prawda??
Ot żeby sobie posta nabić i swoją wyższośc krytykanta bo nie krytyka wykazać...

Dlaczego większosci krytykantów nie przychodzi do głowy,że amator który robi zdjęcia i je wstawia nie widzi mankamentów bo jets AMATOREM!!!
trudno to pojąc ?
Tak trudno wskazac błędy aby je wyeliminować??
Jak widac chyba tak...

ps. wstydzić to sie powinien autor tych pstryków www.bestfoto.eu a nie cyber :P

genghiskhan
10-08-2011, 12:12
Może wilus widzi w autorze wątku potencjalnego konkurenta :d

Benny_Bennasi
10-08-2011, 12:16
Może kolega widzi w autorze wątku potencjalnego konkurenta :d

Idź ty :P:P

genghiskhan
10-08-2011, 12:21
Idź ty :P:P

Po co by wypisywał takie głupoty?
"Jak bardzo trzeba być ograniczonym" aby wypisywać bzdury i dołować amatora świadomego swych niedoskonałości? :D

cyber, tak jak mówiłem - nie przejmuj się :)

cybermar
10-08-2011, 12:47
Po co by wypisywał takie głupoty?
"Jak bardzo trzeba być ograniczonym" aby wypisywać bzdury i dołować amatora świadomego swych niedoskonałości? :D

cyber, tak jak mówiłem - nie przejmuj się :)

:) dzieki. ja sie naprawde nie przejmuje, nawet tymi najbardziej bezposrednimi opiniami, jednak jesli w parze z nimi szła by jakas argumentacja , która pozwoliłaby mi zauważyć błędy i w przyszłości ich nie popełniać , to byłbym w pełni usatysfakcjonowany. W kazdym razie dziekuje wszystkim za swoj glos w tej sprawie i jesli cos jest , a jest napewno spierdzelone w moich zdjeciach , to smialo mowic , chetnie postaram sie wyciągnąc z tego wnioski, a moze i czesc rzeczy nawet juz teraz poprawić bo mam wkońcu RAWY z tego. Redskull zwrocil uwage na przepaly,Balans, B&W itd - sproboje do tego usiasc.

wilus
10-08-2011, 12:54
"Jak bardzo trzeba być ograniczonym" :D

Wypraszam sobie wycieczki osobiste. Zbyt wiele sobie pozwalasz tym stwierdzeniem.
bzdurą jest to że te zdjęcia są ok.

Benny_Bennasi
10-08-2011, 12:59
Ja bym proponował troche szersze kadry. Nie ściskaj młodych w tak ciasnym i troche nierównym kadrze.
Staraj sie nie robić zdjęc pod światło bo to wyższa szkoła jazdy.Unikaj skosów to często psuje zdjęciea jeśli chcesz nadac dynamiki to rób mały skos on tez pomaga a się tak bardzo nie rzuca w oczy jak przechylenie aparatu o kilkadziesiąt stopni.

Nie słuchaj krytykantów którzy swoją krytykę piszą jak pięcio letnie dziecko w stylu: " Nie podoba mi sie !
a dlaczego??
Bo nie podoba i nie :P

Jeśli ktoś wskazuje błędy udowadnia ,że sie zna a taki krytykant który podsumowuje wszystko jednym pustym zdaniem raczej fachofcem nie jest :P
Co najwyżej fachoffcem :P

cybermar
10-08-2011, 13:04
Ja bym proponował troche szersze kadry. Nie ściskaj młodych w tak ciasnym i troche nierównym kadrze.
Staraj sie nie robić zdjęc pod światło bo to wyższa szkoła jazdy.Unikaj skosów to często psuje zdjęciea jeśli chcesz nadac dynamiki to rób mały skos on tez pomaga a się tak bardzo nie rzuca w oczy jak przechylenie aparatu o kilkadziesiąt stopni.

Nie słuchaj krytykantów którzy swoją krytykę piszą jak pięcio letnie dziecko w stylu: " Nie podoba mi sie !
a dlaczego??
Bo nie podoba i nie :P

Jeśli ktoś wskazuje błędy udowadnia ,że sie zna a taki krytykant który podsumowuje wszystko jednym pustym zdaniem raczej fachofcem nie jest :P
Co najwyżej fachoffcem :P

mowisz o skosach jak np na ostatnim zdjeciu? bo ja nie mialem pomyslu jak inaczej ich uchwycic tanczacaych w kolku anizej z nad glowy. i takich skosow tez unikac http://imageshack.us/photo/my-images/51/dsc0196jc.jpg ?

Benny_Bennasi
10-08-2011, 13:07
no naprzykład, zobacz uciąłeś jej rękę :/ i przepaliłeś niebo...
To zdjecie w kółku jest ok , coś się na nim dzieje ;)
Pamiętaj , unikaj robienia gościom robienia zdjęć z jak to ując " z góry" bo skracasz nogi i wydłuża się głowa :P
Jak ucinasz ludków to na poziomie pasa lub kolan nie nizej bo to głupio wygląda :)
Jak cykasz gosci np na sali to nie staraj sie ująć jak najwięcej osób bo wtedy łąpiesz dużo sufitu i podłogi a to głupio wygląda :/
Z tego co mi sie wydaje ale mogę być w błędzie najlepiej chyba robić zdjęcia z poziomu klatki piersiowej , ja tak bynajmniej robię...

cybermar
10-08-2011, 13:18
no naprzykład, zobacz uciąłeś jej rękę :/ i przepaliłeś niebo...
To zdjecie w kółku jest ok , coś się na nim dzieje ;)
Pamiętaj , unikaj robienia gościom robienia zdjęć z jak to ując " z góry" bo skracasz nogi i wydłuża się głowa :P
Jak ucinasz ludków to na poziomie pasa lub kolan nie nizej bo to głupio wygląda :)
Jak cykasz gosci np na sali to nie staraj sie ująć jak najwięcej osób bo wtedy łąpiesz dużo sufitu i podłogi a to głupio wygląda :/
Z tego co mi sie wydaje ale mogę być w błędzie najlepiej chyba robić zdjęcia z poziomu klatki piersiowej , ja tak bynajmniej robię...

te przepaly to chyba da sie uratowac jeszcze:) tak samo Balans. w kosciele chyba zmienilem na Cloudy w obrabiarce , widac niepotrzebnie. nie chcialem aby zdjecia byly "zimne" ale poszedlem w zla stronę. "z gory" raczej nie robilem fot procz tej w kolku. dzieki za rady. mam jeszcze wiecej fot z tej uroczystosci , czesc zdjec faktycznie tez robilem z poziomu klatk piersiowej,ale chcialem tez pokazac ze sporo osob sie bawilo (stad te szersze plany z podloga i sufitem;) )

Benny_Bennasi
10-08-2011, 13:22
Nie sugeruj sie kolorami które pokazuje wyświetlacz :) Po to robisz RAWy żeby takie rzeczy naprawić. W programie do obróbki RAW-ów masz taką pipetę i jednym kliknięciem poprawiasz barwę zdjęcia :)
Taki przykłąd robiąc zdjecia na sali któa np jest wykończona drewnem odbite światło na wyświetlaczu bedziesz miał żołte :) i cale zdjecie będzie zlotawe ale dzięki RAW-om da sie to zmienic ;)

cybermar
10-08-2011, 13:23
Nie sugeruj sie kolorami które pokazuje wyświetlacz :) Po to robisz RAWy żeby takie rzeczy naprawić. W programie do obróbki RAW-ów masz taką pipetę i jednym kliknięciem poprawiasz barwę zdjęcia :)
Taki przykłąd robiąc zdjecia na sali któa np jest wykończona drewnem odbite światło na wyświetlaczu bedziesz miał żołte :) i cale zdjecie będzie zlotawe ale dzięki RAW-om da sie to zmienic ;)

ale ja wlasnie w obrabiarce sam z siebie zmienilem temp. barwową na zbyt ciepłą (i to byl blad). jak wroce do domu musze usiasc jeszcze na tym balansem

Benny_Bennasi
10-08-2011, 13:24
ale ja wlasnie w obrabiarce sam z siebie zmienilem temp. barwową na zbyt ciepłą. jak wroce do domu musze usiasc jeszcze na tym balansem

Jak to w "obrabiarce" ?/ czym to zmieniłeś?? Pipetą??
I pamiętaj, ty możesz widzieć inne kolory niż osoby któe mają skalibrowane monitory :)

cybermar
10-08-2011, 13:30
Jak to w "obrabiarce" ?/ czym to zmieniłeś?? Pipetą??
I pamiętaj, ty możesz widzieć inne kolory niż osoby któe mają skalibrowane monitory :)

w viewnx zmienilem balans na chmurkę "cloudy" ,czyli podnioslem temperature barwową fotki.

cheyenne
10-08-2011, 13:33
Jak za darmochę i w sytuacji awaryjnej to nie masz się co martwić. Grunt, że są jakieś foty i jako tako wyszły. Nie słuchaj co tu gadają, bo zostaniesz zmieszany z błotem. Foty nie są najgorsze, młodym muszą się spodobać i na pewno wystarczą, skoro nawalił główny fotograf.

jestem tego samego zdania
jak na amatora wyszło przyzwoicie
sprzedać tego nie odważyłbym się, ale MP jako darmowe będzie się podobać
głowa do góry

Redskull
10-08-2011, 23:06
miały być rafffffffffki........

cybermar
11-08-2011, 09:17
bardzo przepraszam ale wczoraj siedzialem w pracy do 22 od 10 rano a jal wrocilem to padlem na pysk ,dzis beda. przepraszam raz jeszcze. za 2h wrzucę

marciing
11-08-2011, 09:28
hmmmm.... rewelacji nie ma ale.... no właśnie ale jesteś amatorem, który nie robi ślubów na co dzień. Zresztą czasem widzę ogłoszenia ludzi, którzy mienią się zawodowcami i biorą 500 zł za reportaż a zdjęcia gorzej wyglądają ;) Tak więc myślę że w tej awaryjnej sytuacji młodzi nie mogą mieć do Ciebie pretensji za trochę niedociągnięć ;)

reasumując - PM będzie zadowolona jak dostaną te zdjęcia za darmoszkę ;)

Gery
11-08-2011, 09:41
zdecydowanie gratuluję odwagi, że chcesz się z nami podzielić swoimi pracami. Faktycznie wymaga to pewnych poprawek ale jak nie pierwszy raz... Pamiątka i tak będzie. Widać dobre checi ale trochę trzeba poprawić warsztat.
Masz cos w RAW? Może pomożemy.

cybermar
11-08-2011, 10:44
dwa rawy (z tych zdjec co w galerii)

1.
https://rapidshare.com/files/2174756970/DSC_0103.NEF

2.
https://rapidshare.com/files/2327566466/DSC_0091.NEF

dziekuje za ew. pomoc :)

wilus
11-08-2011, 11:40
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/12/wesele1y.jpg/)

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/52/wesele2.jpg/)

cybermar
11-08-2011, 12:05
tylko czy w darmowym ViewNX jestem w stanie taki efekt uzyskac? czy raczej zmuszone bede zapłacić i nabyć cos lepszego do wywoływania RAW'ow? Dzieki Wilus za te przykłady!

Benny_Bennasi
11-08-2011, 12:12
Sciągnij LightRom3 :0

cybermar
11-08-2011, 12:27
Sciągnij LightRom3 :0 dam ci klucz ;)

oj tak to chyba na forum nie mozna:). btw ten lightroom czyta w standardzie NEFY czy trzeba jakies pluginy instalowac itp... ??? I przy okazji zapytam czy Camera Raw to jakies rozszerzenie lightrooma czy osobna aplikacja ?

Redskull
11-08-2011, 12:56
wilus....pojechałeś z wyostrzaniem. Zjedź z sharpnessem na presecie, bo kasza straszna. Za dużo kontrastu...czernie się smołą pokryły

Umbra
11-08-2011, 13:10
Camera raw to praktycznie to samo co lightroom. Przynajmniej tak mi się wydaje.

Redskull
11-08-2011, 13:22
Jakieś 3 minuty roboty. Pewnie da się lepiej, ale jak dla mnie jest do pokazania

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/198/r002k.jpg/)

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/42/r001e.jpg/)

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/543/r003e.jpg/)

coroner
11-08-2011, 13:51
Jak na pierwszy raz, za darmo, i niemal na spontanie - moim zdaniem nie jest źle. Kadry względnie poprawne, RAWy masz, a to najważniejsze. Reszta to już tylko właściwa obróbka.
Tu masz moją propozycję, oczywiście nie upieram się, że jest to jedyna słuszna droga, ale jedynie przykład.

źródło (http://iv.pl/images/19267869903264462621.jpg)

źródło (http://iv.pl/images/18536196023821253205.jpg)
(WB może być nieco za ciepłe - obrabiane na lapku)

cybermar
11-08-2011, 14:08
dzięki wszystkim!:) poprobuje uzyskac podobne efekty w VIEWNX poki co...(o ile sie da w tym kastracie)

Amadeusz
11-08-2011, 16:51
Cybermar, nie dawaj już RAWów bo to tylko może pogorszyć Twoją estetykę na przyszłość a nie ma takiej potrzeby. Na załączonych przykładach widać, że obrobiłeś zdjęcia najlepiej. Kolega wilus (profesjonalista?) ostro skaszanił robotę. Także czytaj, oglądaj ale opinie dziel przez 10 :)

wilus
11-08-2011, 16:58
Amadeusz... założyłeś swoje okulary?:lol:
EOT

2pompony
11-08-2011, 17:12
Przeostrzenie, to pół biedy jeszcze. Najgorzej, że kolory mu wyszły troszkę jak z prosektorium - bure, sine i bez blasku. Ale widzę jest tu spora ilość innych chętnych do obróbki, więc myślę, że na coś rozsądnego Autor będzie się mógł zdecydować. :)

Mówię to żartem, bo zgodzę się, że akurat wersje Autora, jako nie przefajnowane są chyba najlepsze jak do tej pory.

KWs
11-08-2011, 17:44
A wszyscy mają głaskać po głowie jak ktoś zaczyna? Wg mnie też są słabe i nie chciałbym dostać takich zdjęć z wesela. Dlaczego? Bo nie ma w nich nic ciekawego, nie ma emocji, kolory są spaprane, mi się nie podobają kompletnie.

cybermar
11-08-2011, 18:34
A wszyscy mają głaskać po głowie jak ktoś zaczyna? Wg mnie też są słabe i nie chciałbym dostać takich zdjęć z wesela. Dlaczego? Bo nie ma w nich nic ciekawego, nie ma emocji, kolory są spaprane, mi się nie podobają kompletnie.

nikt tu nie glaska i caly czas powtarzam ze mam swiadomosc ze sa slabe - rzecz teraz w tym ,ile sie da z tego wyciagnac., co do emocji to sie 100% zgadzam, nie udalo mi sie tego uchwycic i tego zaluje. widzialem tutaj na forum wiele swietnych zdjec gdzie owe emocje widac - mi nie bylo dane ich uchwycic, moze bede miał jeszcze kiedys okazję. Ale poki co ciesze sie ze koledzy proboj pomoc na tym materiale ktory zarejestrowalem. fot juz drugi raz nie zrobię wiec postaram sie wyciagnac z tego co jest ile sie da....

swoja droga mysle ze jakbym mial jakas jasna stalke tez te zdjecia bylyby lepsze. Za duzo GO na tych fotkach moich, przez to wydaja mi sie takie ... zwyczajne .

Benny_Bennasi
11-08-2011, 20:53
Moze ich nie uwchwycił bo impreza byla sztywna??:P

KWs
12-08-2011, 00:39
W takim razie potencjalnemu klientowi ma powiedzieć:
"Niechaj Państwo spoczną i zobaczą moje portfolio. Z góry uprzedzam że na zdjęciach nie było emocji, bo impreza była sztywna, ale ZAPEWNIAM, że umiem je ukazać." ?

Swoją drogą, trudno mi uwierzyć, że na weselu nie ma emocji. Para młoda w 99,9% jest zdenerwowana (na początku), później szczęśliwa. Zazwyczaj są momenty wesołe, bo zazwyczaj i alkohol jest na weselu. Bywają łzy rodziców, bywa walka o welon czy musznik. Nie, nie wierze że nie było emocji w czasie ślubu lub wesela.

cybermar
12-08-2011, 09:17
W takim razie potencjalnemu klientowi ma powiedzieć:
"Niechaj Państwo spoczną i zobaczą moje portfolio. Z góry uprzedzam że na zdjęciach nie było emocji, bo impreza była sztywna, ale ZAPEWNIAM, że umiem je ukazać." ?

Swoją drogą, trudno mi uwierzyć, że na weselu nie ma emocji. Para młoda w 99,9% jest zdenerwowana (na początku), później szczęśliwa. Zazwyczaj są momenty wesołe, bo zazwyczaj i alkohol jest na weselu. Bywają łzy rodziców, bywa walka o welon czy musznik. Nie, nie wierze że nie było emocji w czasie ślubu lub wesela.

jakiemu klientowi i jakie portfolio. ja robilem ten slub tylko z prosby znajomych ktorym glowny fotograf lekko mowiac dal ciala...:) To byl debiut - to nie jest moja profesja, nie robie tego komercyjnie i pewno robic nie bede. Pozatym gdzie ja napisalem ze potrafie owe emocje ukazac? napisalem ze zaluje ze mi sie to nie udalo...

Benny_Bennasi
12-08-2011, 10:12
Cyber nie tłumacz tego niektózy tego nei ogarniają :/

KWs
12-08-2011, 11:38
Cyber, nie pisałem do Ciebie ;). Prawda jest taka, że błędy przede wszystkim są dwa: brak emocji i brak techniki. Nie udało Ci się nawet ustalić dobrego WB, by sukienka była biała, a to przecież moment.

genghiskhan
12-08-2011, 11:58
A ten dalej nie rozumie :lol:

KWs
12-08-2011, 12:28
No nie rozumiem, jak za kasę, to krytykować, a jak za darmo i pierwszy raz to błędów nie wskazywać? ;)

Redskull
12-08-2011, 12:34
KWs....ok, krytykować można. Jest tylko różnica w stylu jakim można to zrobić. Poza tym na 6 stronach wskazaliśmy koledze błędy, a Ty robisz to po raz kolejny...masło maślane. Nie mówmy o emocjach, bo nie widzieliśmy całości materiału. Mówimy o sprawach technicznych, a Ty wyciągasz jakies wydumane problemy. Jak zaczynałem 8 lat temu to na pierwszym ślubie za pieniądze mało się nie zerzygałem z nerwów. Do emocji i do tego jak chce pokazać całość dochodzę do dziś, więc troszeczkę zrozumienia dla gościa, który robi to pierwszy raz i to w ramach non-profit.

cybermar
12-08-2011, 12:47
Cyber, nie pisałem do Ciebie ;). Prawda jest taka, że błędy przede wszystkim są dwa: brak emocji i brak techniki. Nie udało Ci się nawet ustalić dobrego WB, by sukienka była biała, a to przecież moment.

Sprawa White Balance jest otwarta ,wkoncu mam RAWY, wiec to da sie jeszcze uratowac:)

KWs
12-08-2011, 12:49
Ja podchodzę do krytyki po prostu na inny sposób. To nic, że to non-profit, że to próba, że to kit. Im więcej teraz się dowie, tym więcej może zostać w głowie na później, nawet nie koniecznie przy ślubniakach. Nie mam przecież zamiaru kolesia zniechęcać, czy krytykować jego samego, jako osobę. Piszę o materiale który przedstawił i patrze tylko i wyłącznie na zdjęcia, nie patrze na tłumaczenia, nie patrze na to który raz, gdzie, dla kogo i czy za kasę to robił. Im więcej się dowie, tym lepiej. A to, że ktoś drugi raz mówi to samo... Co z tego? W czym to przeszkadza? Przeczyta coś napisane innymi słowami. Nigdy nie wiesz jaki ma charakter dana osoba, czy lepiej trafia do niej głaskanie po głowie, czy lepiej trafia ostrzejsza krytyka.

Redskull
12-08-2011, 12:55
KWs....jedź argumentem. Takim fotograficznym, warsztatowym językiem. Co było nie tak. Oczywiście poza rzeczami, które już wymieniliśmy ?

cybermar
12-08-2011, 12:58
Ja podchodzę do krytyki po prostu na inny sposób. To nic, że to non-profit, że to próba, że to kit. Im więcej teraz się dowie, tym więcej może zostać w głowie na później, nawet nie koniecznie przy ślubniakach. Nie mam przecież zamiaru kolesia zniechęcać, czy krytykować jego samego, jako osobę. Piszę o materiale który przedstawił i patrze tylko i wyłącznie na zdjęcia, nie patrze na tłumaczenia, nie patrze na to który raz, gdzie, dla kogo i czy za kasę to robił. Im więcej się dowie, tym lepiej. A to, że ktoś drugi raz mówi to samo... Co z tego? W czym to przeszkadza? Przeczyta coś napisane innymi słowami. Nigdy nie wiesz jaki ma charakter dana osoba, czy lepiej trafia do niej głaskanie po głowie, czy lepiej trafia ostrzejsza krytyka.

krytyka jest ok , ale moze bardziej precyzyjna by ta krytyka sie przydala. Wspomniales o emocjach - ok zgadzam sie w 100% ze tego zabraklo. WB - tutaj sprawa jest przeciez otwarta, wkoncu ten aspekt mozna modyfikowac dowolnie po sesji w ramach RAW'ow. i ostatnia rzecz - technika - troche ogolnie napisane(?) Tak jak wspomniales im wiecej sie dowiem tym mniej bledow przy innych okazjach , jednak jak ktos mi pisze ze technika uwalona to ciężko z tego wyciagac jakies wnioski.

KWs
12-08-2011, 13:02
Pisałem już o dwóch konkretach które mnie najbardziej w tych ujęciach bolą, a raczej o dwóch konkretach które eliminują te zdjęcia, tj. emocje i technika (WB). Nie mów mi że są RAWy i to nie problem, bo dałeś do oceny JPGi. Jeśli to nie problem to siadaj, i wrzuć kilka poprawionych kadrów.

cybermar
12-08-2011, 13:06
Pisałem już o dwóch konkretach które mnie najbardziej w tych ujęciach bolą, a raczej o dwóch konkretach które eliminują te zdjęcia, tj. emocje i technika (WB). Nie mów mi że są RAWy i to nie problem, bo dałeś do oceny JPGi. Jeśli to nie problem to siadaj, i wrzuć kilka poprawionych kadrów.

Nie mowilem ze to nie problem (gdzie ja to napisalem ze to nie problem0??) ,tylko ze da sie to jeszcze uratowac i ze ta kwestia jest otwarta (wkoncu tez zdjec jeszcze nie oddalem PM) . Po to tez wrzucalem tutaj rawy aby ta kwestie poprawic , kilku kolegow poswiecilo swoj czas aby je obrobic i wskazać w ktorym kierunki powinienem iść jesli chodzi o WB. Nawet jesli ktos by mi te fotki obrobil ze znajomych w profesjonalny sposob (oczywiscie na tyle na ile sama baza pozwoli) to cel zostanie osiagniety - czyli w miare satyfakcja z pamiątki jaką młodzi otrzymaja. Eksperymentuje poki co i staram sie poprawic to co mam, biorac pod uwage wszystkie porady/wskazówki i przykłądy jakie tutaj mialem przyjemnosc otrzymac of forumowiczow.

Dalem JPGI , bo co mialem dac innego? zrobilem po swojemu i oczekiwalem na opinie - ktore uzyskałem i za które raz jeszcze dziekuje .

KWs
12-08-2011, 13:14
Dalem JPGI , bo co mialem dac innego? zrobilem po swojemu i oczekiwalem na opinie - ktore uzyskałem i za które raz jeszcze dziekuje .

I oczekiwaną opinię otrzymałeś. Nie wiem po co ta dyskusja się ciągnie :)

cybermar
12-08-2011, 13:24
ciagnie sie tylko dlatego , ze czesto brak jest konkretnych argumentow a tylko ogolne stwierdzenia.

Podsumowujac to, co formuowicze wczesniej pisali, kuleje na tych zdjęciach:

-Balans bieli
-ekspozycja:przepały i niedoświetlenia
-ostrosc
-Zdjęcia BW
-emocje a wlasciwie to brak ich
-kolorystyka
-mało ciekawe kadry , źle uciete , brak pomysłów
-za duża GO ( brak szklarni sie kłania)
-obrobka

czyli prawie wszytsko:)

dodam ze ta lampa sigmy ogolnie miala jakies tendencje do niedoswietlania,wiec dalem moc lampy +1 , i czas jechalem ok 1/30 lub nawet 1/20 na sali i iSO 800-1000. najbardziej balem sie efektu niedoswietlonego tla (czyli 1plan oswietlony lampą a reszta czarna/szara dziura), na sali bylo ciemno, w kosciele tez. W kosciele dodatkowo ze strachu przed tym ze nie zlapie odpowiedniej ilsoci swiatla zastanego jechalem na manualu , F na otwarta dziurę , i na drabince raczej na + . Moze przesadzilem z tym naswietlaniem.

Benny_Bennasi
12-08-2011, 13:42
pamiętaj, po to masz rawy,że możesz zrobić wszystko :P
Co tu płakac???
A kosciół miałeś jasny :p
Ty ciemnego koscioła nie widziałęś ;)

adamkloc
14-08-2011, 11:45
Tak czytam ten wątek i czytam i doszedłem to wniosku że ten co najbardziej zjechał chłopaka nie wiadomo za co sam zrobił kaszane:):)Wilus objechałeś go za fotki że okropne że byś się wstydził pokazać a sam pokazałeś swoją wizję 2 zdjęć i obie są MZ okropne zwłaszcza klęcząca młoda para czerń aż wychodzi z monitora a i reszta kolorów totalnie nienaturalna, przeostrzone są i kontrastu za dużo:)Pozdrawiam

P.S. cybermar nie łam się mega plus za odwagę a i fotki nie są okropne fakt potrenować troszku i będzie ok:)Sam czasem robię fotki ślubne u znajomych i czasem robię kitem z czasem się nauczyłem że i takim obiektywem da sie coś osiągnąć a uwierz znam fotografów co biorą za sesje 5tysi a fotki nie są warte nawet 1000zł:)głowa do góry jest i będzie ok:)