PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Na przystani.

Hlynur
09-08-2011, 20:19
Witam. Warunki jakie były widać. Może przesadziłem z ilością filtrów połówkowych.... Ale kiedyś trzeba się ich nauczyć używać. Zdjęcia wykonywane z ręki. Pozdrawiam.

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/6/40433695.jpg/)

2.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/855/17242043.jpg/)

Hlynur
19-08-2011, 07:52
Podziękował za wszelkie wskazówki i komentarze......................................
Widać, że jednak należalo się do TWA zapisać by móc na jakikolwiek wpis liczyć.
Pozdrawiam.

evilseed
19-08-2011, 08:18
...
Widać, że jednak należalo się do TWA zapisać by móc na jakikolwiek wpis liczyć.

A CV i list motywacyjny złożyłeś do rady TWA? ;)

2 byłaby bardzo dobra gdyby piorun był cały. Generalnie przydałby się szerszy kąt żeby dobrze oddać warunki panujące na niebie.
Pozdrawiam :)

borregaard
19-08-2011, 08:58
Leszku,dokumenty należy składać do....."harba"...tak mówią ....;) :mrgreen:

Ja, szczerze mówiąc,jakoś przegapiłem te foty ,a są ...."zjawiskowe"...
Występują tam,co prawda, akcenty kolorystyczne niezbyt mi bliskie..;),ale klimacior przedni...:)

Zen
19-08-2011, 10:40
...... foty są ...."zjawiskowe"...
Występują tam,co prawda, akcenty kolorystyczne niezbyt mi bliskie..;),ale klimacior przedni...:)

Znamy tutaj wszyscy "uwielbienie" Andrzeja do wszelkich odcieni fioletu, cyanu, magenty itp. Mi akurat to w tej fotce nieszczególnie przeszkadza. Za Andrzejem powtórzę.. zdjęcie jest zjawiskowe i z klimatem, dodam jeszcze że filtry użyte poprawnie. Pozdrawiam.

Greg77
19-08-2011, 13:24
A przepaly zamierzone tak, zdjecia slabe i tyle, sorry, zero jakosci, jedynka jest nieciekawa i szaro bura, dwojka zdecydowanie wola o szerszy kadr....

McPiv
20-08-2011, 07:58
Greg77, gdzie Ty widzisz tu przepały? No chyba, że błyskawica. Nie bronię zdjęć Hlynura, bo rzeczywiście nie nastrajają do dłuższego spędzenia z nimi czasu, ale nie ma też co przesadzać odnośnie przepałów.

Pozdrawiam

Greg77
20-08-2011, 08:13
Greg77, gdzie Ty widzisz tu przepały? No chyba, że błyskawica. Nie bronię zdjęć Hlynura, bo rzeczywiście nie nastrajają do dłuższego spędzenia z nimi czasu, ale nie ma też co przesadzać odnośnie przepałów.

Pozdrawiam

Nieee prawy gorny rog to biel nieba prawda??
Nie mam nic do przepalu jezeli on si enie rzuca w oczy, tutaj na tym ciemnym niebie niestety jest bardzo widoczny.....

misiobudrysio
20-08-2011, 08:29
co to jest TWA ?

Towarzystwo Wzajemnej Adoracji

co do zdjec ciemno bez szalu ale ciekawie pokazane

pozdrawiam

Zen
20-08-2011, 09:38
Nie mam nic do przepalu jezeli on si enie rzuca w oczy, tutaj na tym ciemnym niebie niestety jest bardzo widoczny.....

Sprawdziłem ..żaden z kanałów nie przekracza wartości 255. Także również uważam że przepałów nie ma.
Faktem jest że ostatnio Twoje krytyczne komentarze są nieco przesadzone.

Greg77
20-08-2011, 10:12
Faktem jest że ostatnio Twoje krytyczne komentarze są nieco przesadzone.

Faktem jest rowniez to, ze mnie nikt nie oszczedza.....dlaczego ja mam glaskac?? Co za problem przygasic przepal, nie ma wtedy przekroczonej wartosci 255, zle to wyglada i tyle, kadrowo bez szalu, jako ciekawostka zdjecie nr2 jest ok.

Grzybu
20-08-2011, 10:25
Zgadzam się z Gregiem. Tyle, że w 2 jeszcze to (PG róg) jakoś wygląda natomiast na 1 ta szarość jest jakaś taka nienaturalna. Wg mnie 2 znacznie ciekawsza niż 1, ale mam wrażenie lekkiej nieostrości. Dół mógłby też być odrobinę jaśniejszy.

McPiv
20-08-2011, 14:31

Niebo nie zawsze musi być białe, prawda?
Może to wygląda dla niektórych nienaturalnie ale przecież przyroda sprawia nie takie figle, czy wszystko już widzieliśmy?
Będę się upierał, że przepału nie ma. Szarość mogła taka powstać. Ot, moje zdanie.

Pozdrawiam

Sebastianito
20-08-2011, 14:51
Bedo sie bic... :D

Greg77
20-08-2011, 14:55
Dobra, napisze to, JEST SWIETNIE....Z ZACHWYTU SCISNELO MI GARDLO>>>>SUPER!

Jako analize zdjecia dodam, pieknie wkomponowany efektowny pomost, ze wspanialym odcieniem fioletu i pieknie dopelniajaca kadr blyskawica ktora codownie wspolgra z szaroscia....DLA MNIE REWELACJA.....szkoda, ze nie moge oceniac bo dal bym maksa!

brylek
20-08-2011, 15:03
Towarzystwo Wzajemnej Adoracji

Są jeszcze karnety czy to zwarta grupa ?

Strus
20-08-2011, 15:26
Leszku, jak najbardziej rozumiem intencje. Założenie słuszne - uwiecznić ciekawy moment i fajne zjawiska. Zabrakło tylko odpowiedniego podejścia. Jak dla mnie jest zdecydowanie za ciemno na podłodze. Rażą mnie również potwornie najjaśniejsze plamy na niebie, które (szczególnie na 1) przywodzą mi od razu a myśl gaszone sztucznie przepały. Mam również wrażenie że zabrakło ostrości na dole. Tak sobie to wyszło. Walcz bo jak dojdziesz do takiego poziomu jak w szkle to będzie na co patrzeć

Hlynur
20-08-2011, 15:43
Podziękował.
Na 1 przepałów nie było, także nie było czego gasić.
A przy tak dużej rozpiętości tonalnej to matryca też ma prawo strajkować.
Dokładnie jak przedmówca napisał, przyroda z szarościami dokazuje.
A jak do tego nałożyć zachodzące słońce to wszystkiego można się spodziewać.

Greg77
20-08-2011, 15:47
Ale kompozycja sie sypie przez takie okazy, warto sie przylozyc do budowy kadru, tutaj wyszlo slabo co nie przekresla twoich innych dokonan, poprostu dzialaj dalej....moze i nie bylo przepalu, ale niech te jasnosci sie komponuja a tak mamy jasna plame w PG ktora skutecznie odciaga wzrok od....no wlasnie tematu ktorego brak.

McPiv
20-08-2011, 16:52
Dobra, napisze to, JEST SWIETNIE....Z ZACHWYTU SCISNELO MI GARDLO>>>>SUPER!

Jako analize zdjecia dodam, pieknie wkomponowany efektowny pomost, ze wspanialym odcieniem fioletu i pieknie dopelniajaca kadr blyskawica ktora codownie wspolgra z szaroscia....DLA MNIE REWELACJA.....szkoda, ze nie moge oceniac bo dal bym maksa!

Przecież nie skłaniam Cię do wyrażania opinii niezgodnej z Twoim przekonaniem, odbiorem tego zdjęcia. Nie wiem skąd ta irytacja. Każdy ma prawo do swojego zdania. Ty widzisz przepały, inni nie. Wszystko w porządku. Nie ma co krzyczeć i się unosić. Mnie też nie porwały te zdjęcia. Pozostaje wyluzować i robić swoje.

Pozdrawiam.