Zobacz pełną wersję : Mekko R2
Przymierzam się do zakupu którejś z toreb Mekko. Najbardziej gabarytowo odpowiada mi R2, następnie R4 i C7.
Chciałbym zapytać czy do R2 wejdzie do niej mój maksymalny zestaw tzn. D300s z gripem, 14-24,24-70, 70-200 i SB-900?
Miałem r1x i r3x. Druga - mała, r1x spokojnie. Ogólnie mekko niestety nie ma startu do Domke, jakość, materiały. Te torby wiele dzieli poza pozornym podobieństwem wizualnym. Domke używam od kilku lat - różnych. Zawsze chwaliłem.
Yanek - zakupiłem Mekko RV 450 i myślę porównując wg specyfikacji, że R2 jest w stanie pomieścić więcej sprzętu niż planujesz. To wszystko zmieściło by się spokojnie do RV 450.
Mekko wcale nie są złe i dobrze wykonane ale ja zrezygnowałem z RV450 bo raz że była trochę za wielka jak na moje potrzeby a dwa to jej waga - sama torba warzy prawie 2 kilogramy:-(
Kupiłem Domke f-6 i jestem zachwycony bo jest mniejsza, sporo lżejsza (tylko 80deko) i b.pakowna. Minusem chyba wszystkich Domke jest cienki pas naramienny (można dokupić wysyłkowo specjalną poduszkę).
Do targania większej ilości sprzętu mam plecak - lepsza opcja dla kręgosłupa.
Kupiłem Domke f-6 i jestem zachwycony bo jest mniejsza, sporo lżejsza (tylko 80deko) i b.pakowna. Minusem chyba wszystkich Domke jest cienki pas naramienny (można dokupić wysyłkowo specjalną poduszkę)..
Cienki pas (jedynie w sensie szerokości) ma F6. Pozostałe, większe modele mają szeroki pas, do którego pas mekko nie ma żadnego startu. Mekko jest sztywny i wpija się w ramię. Nosiłem domke F1x, załadowaną na maksa i nawet w niej nie czułem potrzeby kupowania shoulder pada (zmiękczacza na ramię). Jego sens w modelu F6 jest żaden, chyba, że ktoś nosi w tej domke kamień lub cegłę. Mekko są dużo cięższe od Domke, mają cięższe inserty, metalowe elementy, nawet moim zdaniem samo płótno jest cięższe niż to stosowane w Domke. Poza tym niepotrzebne klapy wewnętrzne też nie zmniejszają wagi toreb.
Cienki pas (jedynie w sensie szerokości) ma F6. Pozostałe, większe modele mają szeroki pas, do którego pas mekko nie ma żadnego startu. Mekko jest sztywny i wpija się w ramię. Nosiłem domke F1x, załadowaną na maksa i nawet w niej nie czułem potrzeby kupowania shoulder pada (zmiękczacza na ramię). Jego sens w modelu F6 jest żaden, chyba, że ktoś nosi w tej domke kamień lub cegłę. Mekko są dużo cięższe od Domke, mają cięższe inserty, metalowe elementy, nawet moim zdaniem samo płótno jest cięższe niż to stosowane w Domke. Poza tym niepotrzebne klapy wewnętrzne też nie zmniejszają wagi toreb.
Nie potrzeba od razu kamieni - po kilku godzinach czułem mały dyskomfort ale sama torba jest świetna. Załatwię sobie nakładkę i będzie ok.
Też mam wrażenie, że Mekko mają cięższe inserty ale nie chciałem uogólniać bo mam porównanie (poza posiadanymi) tylko do toreb oglądanych na zdjęciach.
Chciałbym zapytać czy do R2 wejdzie do niej mój maksymalny zestaw tzn. D300s z gripem, 14-24,24-70, 70-200 i SB-900?
Wejdzie więcej. Nawet 2 body ze szkiełkami. Torba jest faktycznie dość ciężka ale porządnie i trwale wykonana.
No i ma jeszcze taką zaletę, że ma nie fotograficzny wygląd ;)
Wejdzie więcej. Nawet 2 body ze szkiełkami. Torba jest faktycznie dość ciężka ale porządnie i trwale wykonana.
No i ma jeszcze taką zaletę, że ma nie fotograficzny wygląd ;)
To może lepiej wziąć R4?