PDA

Zobacz pełną wersję : Mekko R2

Yanek
09-08-2011, 17:52
Przymierzam się do zakupu którejś z toreb Mekko. Najbardziej gabarytowo odpowiada mi R2, następnie R4 i C7.
Chciałbym zapytać czy do R2 wejdzie do niej mój maksymalny zestaw tzn. D300s z gripem, 14-24,24-70, 70-200 i SB-900?

himi
09-08-2011, 21:34
Miałem r1x i r3x. Druga - mała, r1x spokojnie. Ogólnie mekko niestety nie ma startu do Domke, jakość, materiały. Te torby wiele dzieli poza pozornym podobieństwem wizualnym. Domke używam od kilku lat - różnych. Zawsze chwaliłem.

Mcarto
11-08-2011, 00:15
Yanek - zakupiłem Mekko RV 450 i myślę porównując wg specyfikacji, że R2 jest w stanie pomieścić więcej sprzętu niż planujesz. To wszystko zmieściło by się spokojnie do RV 450.
Mekko wcale nie są złe i dobrze wykonane ale ja zrezygnowałem z RV450 bo raz że była trochę za wielka jak na moje potrzeby a dwa to jej waga - sama torba warzy prawie 2 kilogramy:-(
Kupiłem Domke f-6 i jestem zachwycony bo jest mniejsza, sporo lżejsza (tylko 80deko) i b.pakowna. Minusem chyba wszystkich Domke jest cienki pas naramienny (można dokupić wysyłkowo specjalną poduszkę).

Do targania większej ilości sprzętu mam plecak - lepsza opcja dla kręgosłupa.

himi
11-08-2011, 08:17
Kupiłem Domke f-6 i jestem zachwycony bo jest mniejsza, sporo lżejsza (tylko 80deko) i b.pakowna. Minusem chyba wszystkich Domke jest cienki pas naramienny (można dokupić wysyłkowo specjalną poduszkę)..

Cienki pas (jedynie w sensie szerokości) ma F6. Pozostałe, większe modele mają szeroki pas, do którego pas mekko nie ma żadnego startu. Mekko jest sztywny i wpija się w ramię. Nosiłem domke F1x, załadowaną na maksa i nawet w niej nie czułem potrzeby kupowania shoulder pada (zmiękczacza na ramię). Jego sens w modelu F6 jest żaden, chyba, że ktoś nosi w tej domke kamień lub cegłę. Mekko są dużo cięższe od Domke, mają cięższe inserty, metalowe elementy, nawet moim zdaniem samo płótno jest cięższe niż to stosowane w Domke. Poza tym niepotrzebne klapy wewnętrzne też nie zmniejszają wagi toreb.

Mcarto
11-08-2011, 18:54
Cienki pas (jedynie w sensie szerokości) ma F6. Pozostałe, większe modele mają szeroki pas, do którego pas mekko nie ma żadnego startu. Mekko jest sztywny i wpija się w ramię. Nosiłem domke F1x, załadowaną na maksa i nawet w niej nie czułem potrzeby kupowania shoulder pada (zmiękczacza na ramię). Jego sens w modelu F6 jest żaden, chyba, że ktoś nosi w tej domke kamień lub cegłę. Mekko są dużo cięższe od Domke, mają cięższe inserty, metalowe elementy, nawet moim zdaniem samo płótno jest cięższe niż to stosowane w Domke. Poza tym niepotrzebne klapy wewnętrzne też nie zmniejszają wagi toreb.

Nie potrzeba od razu kamieni - po kilku godzinach czułem mały dyskomfort ale sama torba jest świetna. Załatwię sobie nakładkę i będzie ok.
Też mam wrażenie, że Mekko mają cięższe inserty ale nie chciałem uogólniać bo mam porównanie (poza posiadanymi) tylko do toreb oglądanych na zdjęciach.

pipol
12-08-2011, 15:28
Chciałbym zapytać czy do R2 wejdzie do niej mój maksymalny zestaw tzn. D300s z gripem, 14-24,24-70, 70-200 i SB-900?

Wejdzie więcej. Nawet 2 body ze szkiełkami. Torba jest faktycznie dość ciężka ale porządnie i trwale wykonana.
No i ma jeszcze taką zaletę, że ma nie fotograficzny wygląd ;)

Yanek
16-08-2011, 12:56
Wejdzie więcej. Nawet 2 body ze szkiełkami. Torba jest faktycznie dość ciężka ale porządnie i trwale wykonana.
No i ma jeszcze taką zaletę, że ma nie fotograficzny wygląd ;)

To może lepiej wziąć R4?