PDA

Zobacz pełną wersję : PROBLEM Nikon D70s i obiektywy

koziak
07-02-2007, 19:25
Witam!
Mam bardzo dziwne zjawisko z moim nowym Nikonem D70s.
Posiadam 3 obiektywy, z dwoma z nich ( Sigma 18-50 2,8f i Nikkor 85 1/8f ) Nikon D70s pracuje jak kombajn, przy aoutomatycznym nastawianiu ostrosci strasznie zgrzytają. Używałem tych samych obiektywów z Nkonem D100 i D50 i wszystko było cacy.
Natomiast z Nikorrem 80-200 2,8f wszystko gra.
Ktoś miał taka akcję?
Pozdrawiam.

Wini
07-02-2007, 22:58
za bardzo nie pomogę :?

Mogę tylko napisać, że 85/1.8 (dwie sztuki), kupione jako używane, po dość krótkim okresie użytkowania z D70 zaczęły dość głośno rzęzić przy ostrzeniu AF.

Dość sporo na forum było narzekań w tym temacie.

TomK
08-02-2007, 00:18
A moze ci zgrzyta bo one po prostu nie maja wlasnego silnika??

koziak
08-02-2007, 04:10
A moze ci zgrzyta bo one po prostu nie maja wlasnego silnika??

To dlaczego nie zgrzyta z innymi Nikonami (patrz wyżej Nikon D100 i D50) ?

Plessis
08-02-2007, 10:09
Zgrzyta mi 85 od początku (jakieś 6 miesięcy) ale działa.
Faktycznie to przeszkadza bo fotografuję w ciemnościach w Teatrze. Ale fotki są najlepsze z tego obiektywu. Po prostu staram się rzadko zmieniać plan.
Pozdrawiam
Grzegorz

dziki_lysy
10-02-2007, 01:34
Zgrzyta mi 85 od początku (jakieś 6 miesięcy) ale działa.
Faktycznie to przeszkadza bo fotografuję w ciemnościach w Teatrze. Ale fotki są najlepsze z tego obiektywu. Po prostu staram się rzadko zmieniać plan.
Pozdrawiam
Grzegorz

Dobre podejście :)
A pytałes widzów czy im przeszkadza ze tak sobie stoisz i rzęzisz :)?
Albo aktorów?
A moze w ten sposob masz wieksza publike niz Ci co na scenie ;)?

Plessis
10-02-2007, 22:54
Widzę, że naprawdę dużo osób nie potrafi czytać tekstu ze zrozumieniem. Dziki_Lysy też.
Przecież napisałem, że staram się nie zmieniać planu. Poza tym jest jeszcze manual.
Pozdrawiam
Grzegorz

dziki_lysy
11-02-2007, 01:39
Widzę, że naprawdę dużo osób nie potrafi czytać tekstu ze zrozumieniem. Dziki_Lysy też.

Nie uważam sie za wtórnego analfabete (nie ma to jak wysokie mniemanie o sobie ;)). Mysle, ze to co napisales zrozumialem calkiem niezle...
Zdziwilo mnie tylko troche to, że masz do tego obiektywu konkretne zastosowanie gdzie wymagana jest bezgłośna praca a mimo to godzisz sie z jego niedoskonałoscia...

koziak
11-02-2007, 22:34
...Zdziwilo mnie tylko troche to, że masz do tego obiektywu konkretne zastosowanie gdzie wymagana jest bezgłośna praca a mimo to godzisz sie z jego niedoskonałoscia...

To chyba nie jest niedoskonałość obiektywu, bo u mnie 85D zgrzyta tylko z D70s!!!

Łysol
12-02-2007, 01:36
Mam ten sam problem z nowym D70s,zgrzyta jak stara wersalka.Byłem w serwisie na Czapskich w Krakowie bo myślałem ze to wina szkiełka.Niestety w moim przypadku wina leży po stronie puszki którą z bólem serca muszę oddać do naprawy:(

flyski
16-02-2007, 09:46
Mam ten sam problem z nowym D70s,zgrzyta jak stara wersalka.Byłem w serwisie na Czapskich w Krakowie bo myślałem ze to wina szkiełka.Niestety w moim przypadku wina leży po stronie puszki którą z bólem serca muszę oddać do naprawy:(

Chyba faktycznie przestali się przykładać do produkcji w końcówce