Zobacz pełną wersję : ViewNX vs Camera Raw
adrian9627
09-08-2011, 13:52
Wrzucając fotki do Camera raw zauważyłem że kolory drastycznie się zmieniają , zaś otwierając zdjęcie w View NX są po prostu bajeczne pod względem kolorów ,balansu bieli , kontrastu i wyciągnięcia informacji z raw-a
I tu stawiam pytanie czy da się uzyskać takie same zdjęcie wyjściowe ?
Pytanie do bardziej wtajemniczonych nikoniarzy ; )
rychu_cmg
09-08-2011, 14:33
w View NX masz idealnie taki sam profil kolorów jak ustawiłeś w body. Camera raw ma swoje profile kolorów stąd różnica
Użyj w programie Adobe tego samego profilu co masz w aparacie. Wyniki będą wtedy bardziej zbliżone.
Na 100% to nie ma co liczyć.
Aha jeśli ręcznie wybierzesz balans bieli np słońce w View NX i Camera RAW to dostaniesz zupełnie inne wyniki.
W przypadku użycia balansu z fotki są zbliżone.
adrian9627
12-08-2011, 16:59
Dzięki koledzy , a jak dać do camera raw profil mojego aparatu ...nikon D5000 ; >
I tu, wszystko zależy jaki system jest w komputerze!!
A jeżeli jest z tym problem, to Rawa otwieraj w ViewNx zapisując jako Tiff - Tiff otwierasz w PS i wszystko pieknie ;)
a jak dać do camera raw profil mojego aparatu ...nikon D5000 ; >nie da się prostym sposobem. Musiałbyś stworzyć odpowiedni profil z rozszerzeniem .dcp w wkleic do odpowiedniego katalogu, dodatkowo musiałbyś znaleźć odpowiedni plik index.dat i tak go zmodyfikować aby CR wiedział , że dany profil istnieje. Krótko mówiąc, zapomnij.
A nie możesz ozywać tylko ViewNX'a. W/g mnie lepiej woła niż camera raw, brakuje tylko korekcji obiektywu (takiego automatu jak ma camera raw).
Jeszcze rozwiązaniem jest X-Rite ColorChecker Passport (http://youtu.be/Q89NW8jtn_8) , świetne maleństwo do tworzenia profili aparatów
Popytaj, może ktoś znajomy ma i nie trzeba kupować ;)
Wystarczy że bedziesz miał z 3 profile do swojego aparatu, w zalezności od warunków pogodowych i już NX nie jest potrzebny :)
Ja posiadam takie coś, ale nie mam dostępu do D5k by Ci je utworzyć.
Na blogu tworzyłem do d7k , d300 i d40 dla porównania.
adrian9627
13-08-2011, 15:01
Dziękuje bardzo aczkolwiek jak widzę cenę przypuszczam że w najbliższym czasie tego nie kupie o ile w ogóle kiedyś w dalekiej przyszłości.
Spróbuje poszukać w necie , może ktoś utworzył takie profile do puchy ; )
Dzięki koledzy , a jak dać do camera raw profil mojego aparatu ...nikon D5000 ; >
O ile mnie pamięć nie myli, jest dodany do ACR w wersji 6.4.1, czyli ostatnio wydanego.
adrian9627
15-08-2011, 10:18
Czyli należy zaktualizować camera raw ; >
basiabbb
18-10-2011, 10:03
MOże mój problem jest banalny, ale po wyświetleniu plików w formacie raw w programie View NX i próbie ich obróbki, czyli ustawienie ostrości, kontrastu, kolorów itd( podstawowa edycja dostępna na pasku po lewej stronie na dole) zdjęcia zanikają, miga w górnym rogu ikona RAW i wyświetla się komunikat "unsupported file type". Jaka jest tego przyczyna??Może piszę w złym wątku ale prosze o pomoc.
maciey75
18-10-2011, 14:16
Masz najnowsza wersje VNX ze strony nikona?
basiabbb
19-10-2011, 11:45
Raczej tak, dodam jeszcze za mam nikona D7000. Mam jeszcze płytkę która była dołączona do aparatu przy kupnie, ale chyba jakoś źle wszystko instalowałam bo w ostateczności zainstalował się program Quick player czy jakoś tak. Więc ściagnęłam instalkę z internetu..Chciałam obrabiać rawy w Adobe Photoshop CS2, który posiadam, ale podobno jest za stary i nie czyta plików z D7000:(To mój kolejny problem:(:(:(:(