PDA

Zobacz pełną wersję : Ustawienie przyslony w obiektywie

lemo
07-02-2007, 18:35
Witam. Nabylem ostatnio do Nikona D50 obiektyw Nikkor 50mm f/1.8D AF. Kiedy probuje ustawic przyslone pierscieniem w obiektywie na wyswietlaczu zamiast wartosci przyslony pojawia sie FEE. Co to moze byc? Dodam ze ustawienia tej wartosci poprzez pokretlo aparatu dzialaja idealnie. Czy mozliwe jest w D 50 ustawianie przyslony w obiektywie? Przepraszam jesli pytanie jest banalne- jestem jeszcze zielony w tej materii, ale kto pyta nie bladzi ;-)

TomK
07-02-2007, 18:38
Jest mozliwosc zmiany przeslony tylko z aparatu. Tak bedzie z kazdym obiektywem posiadajacym pierscien przeslony. Zeby poprawnie dzialo zablokuj pierscien na 22 i rob fotki zmieniajac przeslone z body :P

lemo
07-02-2007, 18:45
Myslalem ze cos z obiektywem nie tak. Czy np. w D 70 mozna ustawic przyslone na obiektywie?

TomK
07-02-2007, 18:48
nie i z tego co mi sie wydaje to d200 i wyzej tez nie

Liso
07-02-2007, 18:49
Myslalem ze cos z obiektywem nie tak. Czy np. w D 70 mozna ustawic przyslone na obiektywie?

Nie, jest tak samo jak w D50.

BugsBunny
07-02-2007, 19:28
przysłonę zmienia się w zasadzie tylko z aparatu.
pierścieniem na obiektywie wtedy kiedy trzeba - w starszych lustrzankach analogowych lub w nowych analogowych i cyfrowych wtedy, gdy założony jest starszy obiektyw manualny serii AI-mod, AI-S lub series E ( aparat w trybie M )

Jacek_Z
07-02-2007, 22:46
nie i z tego co mi sie wydaje to d200 i wyzej tez nie

lemo - dobrze piszą jesli chodzi o diagnozę, przyczynę tego FEE. musisz zablokowac przysłonę.

natomiast w d200 na pewno idzie zmienić to na ręczne kręcenie - jak kto bardzo lubi. w d70 - nie dam głowy, ale chyba też.
d200 - menu funkcja F5 - command dials - apperture setting - aperture ring.

lemo
07-02-2007, 23:24
.

dziki_lysy
10-02-2007, 01:47
w d200 na pewno idzie zmienić to na ręczne kręcenie - jak kto bardzo lubi. w d70 - nie dam głowy, ale chyba też.
d200 - menu funkcja F5 - command dials - apperture setting - aperture ring.

w D70s jest funkcja "command dials" ale jest tylko opcja yes/no (gdzie "no" oznacza standartowe ustawienie pokręteł - główne czas migawki, pomocnicze przysłona a "yes" owrotnie ;))

więc niestety nie ma takiej opcji coby se pokręcić pierścieniem....

-malcoln-
16-02-2007, 00:54
no oki niepokrecimy sobie pierscieniem a co jesli zamocujemy jakis stary obiektyw bez af i innych pierdół to co z przysłoną? bedzie mozna ją ustawic na obiektywie czy nieda rady? jeszcze niemontowałem takowego szkła bo nieposiadam ale zastanawiam sie nad taka sytuacja, moze ktos już sie z tym spotkał?

Jacek_Z
16-02-2007, 00:59
no oki niepokrecimy sobie pierscieniem a co jesli zamocujemy jakis stary obiektyw bez af i innych pierdół to co z przysłoną? bedzie mozna ją ustawic na obiektywie czy nieda rady? jeszcze niemontowałem takowego szkła bo nieposiadam ale zastanawiam sie nad taka sytuacja, moze ktos już sie z tym spotkał?

będzie mozna ustawic na obiektywie. Tylko, że body nie bedzie wiedziało jaka to przysłona. Tak jest w manualach na body seri Dxx. Brak pomiaru swiatła.

-malcoln-
16-02-2007, 01:05
oki dzieki, ale czy bedzie możliwosc robienia fotki? bo jak miga FEE to zdjecie nieprzejdzie.... i zastanawiam sie czy da sie to zrobic ze starym obiektywem? moze zabardzo teoretyzuje ale zaciekawiło mnie to:) dzięki za odpowiedz:) pozdrawiam

TomK
16-02-2007, 11:40
jest mozliwosc ale nie czas stawiasz na oko.

BugsBunny
16-02-2007, 16:53
oki dzieki, ale czy bedzie możliwosc robienia fotki? bo jak miga FEE to zdjecie nieprzejdzie.... i zastanawiam sie czy da sie to zrobic ze starym obiektywem? moze zabardzo teoretyzuje ale zaciekawiło mnie to:) dzięki za odpowiedz:) pozdrawiam

da się ale tylko w trybie M, przysłonę ustawiasz ręcznie na obiektywie, czas w aparacie ( na oko, bo pomiar światła nie działa ); wbudowana lampa również tylko w trybie manual
najstarszych obiektywów w ogóle nie założysz albo grozi to uszkodzeniem lustra
jest to opisane w instrukcji aparatu
D200 i jednocyfrowe współpracują ze starymi szkłami