Zobacz pełną wersję : Uzyskam takie zdjęcia takim sprzętem ?
Mam Nikona d3100 z standardowym obiektywem 18-55mm. Mam takie pytanie, czy dam radę na takim sprzęcie zrobić takie zdjęcia jak niżej? Chodzi mi o mocne rozmyte tło i dobrą jakość.Jeśli tak to prosiłbym o jakiekolwiek wskazówki a jeśli nie to jaki obiektyw potrzebuję ? Z góry wielkie dzięki :)
http://img685.imageshack.us/img685/3904/dsc3674s.jpg
http://ubplanet.pl/forum/uploads/images/UBPlanet-1312464426-U16821.jpg
http://img196.imageshack.us/img196/5300/dsc59952.jpg
18-55 nie, ale 85/1.8, 50/1.8 i 1.4 już tak ;) 35/1.8 też ewentualnie, jednak najlepszy będzie 85/1.8.
Michal_C
08-08-2011, 22:31
Obiektyw plus AlenSkin Bokeh 2 plugin do PS'a i myślę, że tak.
Z 85 nie będziesz miał autofocusa. Te zdjęcia to też makijaż. Może lampy.
to tym obiektywem nic podobnego nie wystrzelam ? No trudno :) Dzięki za odpowiedź.
Nie tak nerwowo. Aby uzyskać w miarę duże rozmycie tła dla obiektywu, który posiadasz, musisz zadbać aby tło było możliwie daleko za modelem. Spróbuj znaleźć takie miejsce, ustaw ogniskową na 55, przesłonę ustaw na 5.6 i zobacz czy efekty będą zadowalające.
Tyle, że na moje oko wszystkie te zdjęcia były doświetlane lampami lub/i blendami, więc gołym aparatem nawet z wymienionymi wcześniej obiektywami nie uzyskasz dokładnie takiego efektu. Ale tło rozmyć się da.
dzięki wielkie za odpowiedzi, będę próbował :)
dzieki za info o AlenSkin Bokeh 2 posiadam canona g11 i przy przesłonie f5.6 nie miałem takiego bokeha ale dzieki temu pluginowi idzie wszystko dorobić :)
dzieki za info o AlenSkin Bokeh 2 posiadam canona g11 i przy przesłonie f5.6 nie miałem takiego bokeha ale dzieki temu pluginowi idzie wszystko dorobić :)
Tak? Pokaż efekty przed i po, jestem szalenie ciekaw jak to "idzie wszystko dorobić" :)
Sapphiron
28-09-2011, 13:18
Też jestem ciekawy jak z g11 zrobić GO z D3 na
[email protected]
hostman22
28-09-2011, 16:43
Tak? Pokaż efekty przed i po, jestem szalenie ciekaw jak to "idzie wszystko dorobić" :)
a pluginy za darmo rozdają :D, on jest chyba za 200 $ ta ja bym wolał amatorsko robotę w ps,psp, gimpe zrobić dłużej.. ;), a najlepiej zainwestować w nowe szkło :P
sorki, ale na 85mm nie będzie takiej perspektywy. Myślę, że zdjęcia są robione na 100-135mm na 2.8.
no i miałem rację - wg exifa "focal lenght - 120 mm" przysłona 2.8
lampy raczej w grę nie wchodzą, bo jest korekta ekspozycji na -1EV, więc przy lampach to bez sensu - obstawiam blendy.
fotodemon
10-10-2011, 13:54
Dodam tylko, że pierwsze zdjęcie było wykonane Nikkorem 85 1,4G bez użycia blend i lamp;)
RobertMiernik
10-10-2011, 14:00
lampy raczej w grę nie wchodzą, bo jest korekta ekspozycji na -1EV, więc przy lampach to bez sensu
Z ciekawości - dlaczego?
Babeczka
10-10-2011, 15:31
Bartka zdjecie było robione D90+T70-200 2.8 oraz chyba blenda była, no i plus jego fajna obróbka :)
dziadzior
10-10-2011, 17:31
Dokładnie tak jak Babeczka mówi . Zdjęcie robione d90 + tamron 70-200 f2,8 , na zdjęciu 120 mm f2,8 całość doświetlona blendą + Softbox 60x60 z lampa sb700 .
kup 50 i to ci na pewno na początek "zabawy" wystarczy, aby nauczyć się wykorzystywać taki efekt, poza tym KAŻDY obiektyw trzeba poznać, aby móc wykorzystywać jego zalety i omijać wady, nie ma obiektywu uniwersalnego do wszystkiego (tak samo jak aparatu)
Z ciekawości - dlaczego?
Ano dlatego, że jak używasz lamp to zwykle ustawiasz czas i przysłonę na sztywno np. z odczytów światłomierza, po co ta korekta? Chyba, że fotograf nie zauważył, że ma ustawioną korektę.
mariobor
12-10-2011, 12:10
Hmm a może by tak ze zrozumieniem czytać dane z Exifa i od początku do końca:) Program ekspozycji: ręczny , lampy brak ... mógłby mieć ustawione nawet -4EV a zdjęcie dostanie takie samo (wyjątek praca z włączonym AutoISO). Pewnie kolega walczył wcześniej w półautomacie szukając odpowiedniej korekcji ekspozycji a potem przełączył się na manuala, korekta pozostała :)
hijax_pl
12-10-2011, 12:51
korekta pozostała... co powoduje "przesunięcie zera" na drabince ekspozycji. No chyba , że się nie patrzy na światłomierz wbudowany, ale na zewnętrzny - jakikolwiek by on nie był ;)
mariobor
12-10-2011, 13:04
of course, pytanie kto ufa drabince i pomiarowi światła Nikona ;) Ja wolę zdjęcie testowe i dostosowanie parametrów do histogramu.
of course, pytanie kto ufa drabince i pomiarowi światła Nikona
Jest jeszcze Svierdłowsk... za 30 zeta:)
Ano dlatego, że jak używasz lamp to zwykle ustawiasz czas i przysłonę na sztywno np. z odczytów światłomierza, po co ta korekta? Chyba, że fotograf nie zauważył, że ma ustawioną korektę.
... co powoduje "przesunięcie zera" na drabince ekspozycji. No chyba , że się nie patrzy na światłomierz wbudowany, ale na zewnętrzny - jakikolwiek by on nie był ;)
Jest jednak jedno "ALE...": nawet w trybie M korekta naświetlania wpływa na ustawienia lamp błyskowych pracujących w trybie TTL, czy to wbudowanej, czy tej na stopce, czy w końcu wszystkich pracujących w CLSie (ustawionych na TTL). Warto o tym pamiętać! W sumie mało kto na to zwraca uwagę, ale tak właśnie jest!
Jeżeli więc ustawimy tryb M, korektę ekspozycji na -1EV, a lampa będzie odpalana w TTL bez korekty błysku, to aparat wpuści tyle światła zastanego na ile pozwolą mu nasz manualne ustawienia, ale lampę odpali w/g tego co mu pokazuje światłomierz -1EV. Oczywiście ewentualne korekty błysku też będą dodatkowo uwzględnione.
Nie wiem dlaczego tak to jest, ale tak jest! W sumie to nawet rozsądne i przydatne. Oczywiście lampy pracujące w trybie M będą błyskały z zadaną mocą i tyle, bez korekty. Nie wiem tylko (nie pamiętam) jak jest z lampami ustawionymi w tryb własnej automatyki czyli na AA...