PDA

Zobacz pełną wersję : obiektyw do nikon d7000

ny123
08-08-2011, 19:39
Witam. Przeglądam różne fora na temat lustrzanek cyfrowych.
Jestem amatorką, swoją zabawę z lustrzanką dopiero chcę zacząć.

Zastanawiając się nad korpusem wybrałam w koncu nikon d7000. Slyszalam jedna opinie, ze skoro jestem amatorka to po co mi taki sprzet. Chciałabym jednak kupic cos konkretnego. Ten model mi się podoba, bo ma jeszcze funkcje nagrywania filmow HD co moze mi sie z czasem przydac.

Moj dylemat zaczyna się przy wyborze obiektywu. Nie znam się na tym. Jakoze od niedawna pracuje w takiej malej gazecie to potrzebuje aparatu do zdjec reportazowych. Uwielbiam fotografowac przyrode, krajobrazy i architekture. Aparat ma tez sluzyc do uzytku domowego, tzn zdjecia dla dzieci itp.

Czy moglibyscie mi doradzic jaki obiektyw na poczatek bylby dobrym rozwiazaniem?
W gazetce fotojokera znalazlam zestaw body z ob 18-105 vr do tego gratis statyw i karta pamieci 16GB. Czy ten obiektyw jest przyzwoity czy tez jest to cienizna?
Proszę o pomoc.

Damiankck
08-08-2011, 19:42
witam
18-105 to bardzo fajne szkło na początek, doskonały stosunek jakość- cena.
Duży zakres ogniskowej, wiec po pewnym czasie zobaczysz sobie na jakich ogniskowych najczęśćiej pracujesz i dokupisz jakieś jasne szkło według własnych potrzeb.

micz87
08-08-2011, 20:36
Hmm, polecam obiektywy z mocowaniem Nikon F. Nie mogłem się powstrzymać ;-)
A tak szczerze to polecam: http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests
Pomyśl czy nie lepiej D5100 lub D90 i lepsze szkła bo chyba po to kupujesz lustrzankę żeby mieć na każdą okazję dobre szkło. Na obiektywie z zestawu nie wykorzystasz w pełni możliwości matrycy D7000. Napisz może jeszcze jaki masz budżet bo to chyba zasadnicze kryterium. I pamiętaj (wbrew fanboyom sprzętu) że lepiej lepszy obiektyw niż nowszy aparat ;-)

Greg77
08-08-2011, 20:38
Kup D7k a do tego 18-105.....jak teraz nie wykozystasz mozliwosci tego aparatu to za rok, nie martw sie, mnie juz ogranicza moj aparat a mowilem tak jak kolega powyzej....

ny123
08-08-2011, 20:50
Podoba mi sie w tym aparacie to, że ma on mozliwosc nagrywania filmow HD, a d90 takiej opcji nie posiada. Masz racje Gaduła, że jak teraz mozliwosci aparatu nie wykorzystam to napewno za jakis czas przy lepszym obiektywie.

Greg77
08-08-2011, 21:03
Podoba mi sie w tym aparacie to, że ma on mozliwosc nagrywania filmow HD, a d90 takiej opcji nie posiada. Masz racje Gaduła, że jak teraz mozliwosci aparatu nie wykorzystam to napewno za jakis czas przy lepszym obiektywie.

Nie ma sprawy "Oszczedny w slowach":D:lol::mrgreen:

Dzisus jak u indian:D

evilseed
08-08-2011, 21:59
Do nauki, do krajobrazu i jako uniwersalny na spacery oraz reportaże przy dobrym świetle 18 - 105 będzie jak znalazł. Co do przyrody już gorzej. No i ruchliwe dzieci w kiepskim oświetleniu...
Lustrzanka to studnia bez dna, prawie zawsze jakiegoś obiektywu brakuje. Może warto pomyśleć nad D5100 + 18-105 i do tego drugi obiektyw 35 f/1.8G? :)

Pozdrawiam,
Gadający do Słoika :mrgreen:

micz87
08-08-2011, 22:21
Kup D7k a do tego 18-105.....jak teraz nie wykozystasz mozliwosci tego aparatu to za rok, nie martw sie, mnie juz ogranicza moj aparat a mowilem tak jak kolega powyzej....

Tak tylko że za rok ten korpus pewnie poleci w dół z tysiaka. Więc może lepiej uzywkę D90 żeby nie stracić na wartości i jakieś sensowne szkła a za rok można dokupić D7000 :-P

Greg, poza tym chyba na kicie swoich prac zamieszczonych na forum nie cykasz? Czy może się mylę :-) A aparat z tego co kojarze z innego wątku masz D90?

Greg77
08-08-2011, 22:22
Tak tylko że za rok ten korpus pewnie poleci w dół z tysiaka. Więc może lepiej uzywkę D90 żeby nie stracić na wartości i jakieś sensowne szkła a za rok można dokupić D7000 :-P

Jak bym tak do tego podchodzil to bym wcale nie kupowal nowego sprzetu.....ciekawy tok myslenia, sadze jednak, ze D7k tak bardzo nie spadnie.

micz87
08-08-2011, 22:50
Jak bym tak do tego podchodzil to bym wcale nie kupowal nowego sprzetu.....ciekawy tok myslenia, sadze jednak, ze D7k tak bardzo nie spadnie.

Sądzę że kwestia roku aż cena D7000 osiągnie pułap 2700-3000, muszę wydać jednak najpierw następcę D300s. W końcu w dniu premiery D7000 kosztował u nas 4600 a było to 9 mcy temu ;-) (Tak, wiem że na początku traci najwięcej)
Nie napisałem żeby nigdy i absolutnie nie kupować nowego sprzętu, nie wiem skąd wyciągnąłeś takie wnioski. Ja patrze pod kątem wchodzenia w system DSLR. Sam teraz kupowałem korpus i akurat postawiłem bardziej na szkła i osprzęt (lampy, filtry), kupując D90 i za zaoszczędzoną kaskę szkiełka. Nie ujmuje nic D7000 bo sprzęt świetny - stąd prawie miesiąc gryzłem się co wybrać :-) Warto jednak się zapytać czy autorka wątku osiągnie lepsze efekty podpinając pod D90 np Tamrona 17-50 lub Nikkora 85 1.8 czy pod D7000 N18-105? Dla mnie decyzja była jasna po pewnym czasie ale rozumiem że każdy ma swoje priorytety ;-) Teraz zbieram szkła ale wiem że pewnie za nie dłużej jak 2 lata kupię nowe body.
BTW, gdybym chciał aparat z 1 szkłem to wziąłbym hybryde nie lustro :-) Żyjemy w świecie ograniczonych funduszy, staram się doradzić sensowne rozwiązanie dające duże możliwości wgryzienia się w fotografię, a nie rozwiązanie nakręcone gadkami sprzedawców i marketingowców Nikona.

P.S. Nie odpowiedziałeś mi czym robisz takie ładne widoczki dostępne w Twojej galerii :-)

D90 to pierwszy filmujący Nikon, robi filmy HD, natomiast nie robi FullHD jak D7000. Warto pomyśleć ile będziesz kręciła na pełnej mocy bo karta idzie błyskawicznie a i komputer trzeba porządny do obróbki tego.

Umbra
08-08-2011, 22:55
A ja tylko powiem, że nie lubię 18-105. Może dlatego, że moim pierwszym szkłem była 35. :P

ny123
08-08-2011, 22:59
To będzie moja pierwsza lustrzanka. Mozna powiedziec ze jestem jeszcze w tym temacie zielona. Myslalam najpierw o d90 dlatego wlasnie ze jest tanszy, ale jednak wybralam d7000 ze wzgledu na nagrywanie HD, a jak juz wspomnialam taka funkcja bedzie mi potrzebna niedlugim czasie.

Greg77
08-08-2011, 23:02
P.S. Nie odpowiedziałeś mi czym robisz takie ładne widoczki dostępne w Twojej galerii :-)

te widoczki to jest to co sprawia mi przyjemnosc i moj swir.....jedni robi ababy inni dzieci a jeszcze innii wesela a ja robie widoczki;) Masz PW

ny123
08-08-2011, 23:05
oj sorki FullHD. A orientujesz sie moze np zapis 30 minutowy jakiej pamieci potzrebuje?

micz87
08-08-2011, 23:16
oj sorki FullHD. A orientujesz sie moze np zapis 30 minutowy jakiej pamieci potzrebuje?

Zależnie od kompresji od 2 GB do hmmm, 10-12GB może i więcej - nie wiem jaki codec ma D7000 a dane podaje orientacyjne na podstawie filmów pełnometrażowych FullHD i po przeliczniu na 30 minut ;-)

krzysiek.81
08-08-2011, 23:22

Faktycznie ładne zdjęcia, a większość jest podpisana (aparat i parametry), patrz pod zdjęciem.