PDA

Zobacz pełną wersję : Quantuum R+ dual power

Art Erie
08-08-2011, 18:08
Kupiłem zestaw Quantuum R+ 600 dual power i mam pewne wątpliwości odnośnie zasilacza (baterry pack).
Wcześniej nie oglądałem dokładnie zdjęć i teraz jestem lekko zdezorientowany ;)
Na chłopski rozum lampę łączy się z baterią za pomoca kabla z 4-pinowymi wtyczkami i odpowiadają temu odpowiednie gniazda na zasilaczu ( oznaczone ikoną lampy) i w dolnej części lampy ( pod zakręcana zaślepką ).
Problem w tym, że do tej pory byłem przekonany że lampę łączy się nie z tym 4-pinowym gniazdem, a ze standardowym ( 230V ).
Po obejrzeniu baterry pack'a widzę, że nie mam on przetwornicy 12/230V, więc wychodzi na to, że do zasilania wykorzystuje się gniazda DIN i napięcie 12V ( co z amperażem ? Przy takim napięciu powinien być dość wysoki, a kabelek cieniutki...)

Druga sprawa: 600-tkę mam w wersji "analogowej" ( z pokrętłem), i na lampie przełącznik AC/DC - wszystko jasne, tylko że mam również 2szt R+300 DIGITAL a tak takiego przełącznika po prostu nie ma :(
Czy lampy serii DIGITAL same rozpoznają żródło zasilania AC/DC?

Trzecia rzecz i ostatnia :) Pytanie trochę na przyszłość, ale przy okazji...
Gdzie się podłącza pilot do lamp Quantuum http://quantuum.pl/detal.php?id=1689&lang=pl&curr=PLN skoro 4-pinowe gniazdo DIN służy do zasilania lampy z baterry pack'a ?

morzon
08-08-2011, 19:28
Druga sprawa: 600-tkę mam w wersji "analogowej" ( z pokrętłem), i na lampie przełącznik AC/DC - wszystko jasne, tylko że mam również 2szt R+300 DIGITAL a tak takiego przełącznika po prostu nie ma :(
Czy lampy serii DIGITAL same rozpoznają żródło zasilania AC/DC?

Ten przełącznik AC/DC mają chyba tylko te wersje Dual Power... do zwykłej nie podepniesz batterypacka.
Nie wiem czy o to Ci chodzi?

Art Erie
08-08-2011, 19:35
Ten przełącznik AC/DC mają chyba tylko te wersje Dual Power... do zwykłej nie podepniesz batterypacka.
Nie wiem czy o to Ci chodzi?

Między innymi. Te 300Ws, które kupiłem wcześniej nie mają oznaczenia DUAL POWER i kupiłem je bez zasilaczy. Jednak wszystkie trzy lampy mają identyczne gniazda, więc trochę zgłupiałem bo jeśli do tego na dole podłącza się zasilanie 12V, to gdzie podłącza się pilot przewodowy?

Art Erie
09-08-2011, 13:14
To już wiem wszystko, może komuś takie info będzie przydatne :)
Baterry pack 12V Quantuum można podłączyć wyłącznie do lamp serii DUAL POWER.
Pilot przewodowy ( mówimy o serii lamp R+, podobny pilot jest również do serii S) można podłączyć wyłącznie do serii lamp R+ ( zarówno do wersji analogowej, jak i digital) natomiast nie można go podłączyć do lamp R+ DUAL POWER.
Reasumując:
seria lamp R+ DUAL POWER współpracuje z zasilaczem plenerowym 12V, natomiast nie można do niej podłączyć pilota.
seria lamp R+ ( wersja analogowa i digital ) współpracuje z pilotem, natomiast nie można do niej podłaczyć baterry pack 12V ( oczywiście lampy te współpracują z zasilaczami plenerowymi 230V AC ).