Zobacz pełną wersję : AF-S Nikkor 18-70mm 1:3.5-4.5G - Opinie
Mam do kupienia obiektyw : AF-S Nikkor 18-70mm 1:3.5-4.5G ED DX za 300 zł Ciekawią mnie wasze Opinie ? Opłaca się ? Jak z ostrością ?
O tym obiektywie napisano już setki, jak nie tysiące postów. Po co zaczynać kolejny? Użyj szukajki, a na pewno znajdziesz odpowiedź.
Dwa tematy znalezione na szybko (całkiem aktualne).
http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=186234
http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=137672&highlight=nikkor+18-70
wasilewk
08-08-2011, 18:25
Mam do kupienia obiektyw : AF-S Nikkor 18-70mm 1:3.5-4.5G ED DX za 300 zł Ciekawią mnie wasze Opinie ? Opłaca się ? Jak z ostrością ?
Moje inne spojrzenie na ten obiektyw:
1. Miałem rok z D80 - nie mogliśmy się oba dogadać.
2. Był trochę mydlany.
3. Zasysał paprochy jak smok.
4. Zmieniłem na Tamrona 17-50/2.8
5. Wiele ludzi twierdzi, że to jeden z lepszych obiektywów.
6. Ja bym szukał czegoś z wewnętrznym ostrzeniem (nie zmienia długości i nie zasysa pyłu).
Pzdr.
Moje inne spojrzenie na ten obiektyw:
1. Miałem rok z D80 - nie mogliśmy się oba dogadać.
2. Był trochę mydlany.
3. Zasysał paprochy jak smok.
4. Zmieniłem na Tamrona 17-50/2.8
5. Wiele ludzi twierdzi, że to jeden z lepszych obiektywów.
6. Ja bym szukał czegoś z wewnętrznym ostrzeniem (nie zmienia długości i nie zasysa pyłu).
Pzdr.
Ale ten obiektyw (18-70) ma wewnętrzne strzenie i nie zmienia rozmiarów przy ustawianiu ostrości.
wasilewk
08-08-2011, 18:38
Ale ten obiektyw (18-70) ma wewnętrzne strzenie i nie zmienia rozmiarów przy ustawianiu ostrości.
Żarty na bok - przy zmianie ogniskowej pracuje jak odkurzacz.
Pzdr.
Żarty na bok - przy zmianie ogniskowej pracuje jak odkurzacz.
Pzdr.
Ale nie ma to nic wspólnego z wewnętrznym ostrzeniem. Zwróć uwagę, że (w dosyć dużym uogólnieniu) Tamron i Nikkor to konstrukcyjnie bliźniacze obiektywy. Oba mają wewnętrzne ostrzenie i oba zmieniają rozmiar podczas zmiany ogniskowej.
wasilewk
08-08-2011, 18:57
Ale nie ma to nic wspólnego z wewnętrznym ostrzeniem. Zwróć uwagę, że (w dosyć dużym uogólnieniu) Tamron i Nikkor to konstrukcyjnie bliźniacze obiektywy. Oba mają wewnętrzne ostrzenie i oba zmieniają rozmiar podczas zmiany ogniskowej.
Wiesz: kilka lat temu uzasadniałem swą decyzję Marcinowi - już mi się niechce: zwyciężyła ostrość.
Teraz mam obiektyw zoom, co przy zmianie ogniskowej nie zasysa kurzu - tylko, że o oszczędności pieniędzy tu nie mówimy.
Pzdr.
Wiesz: kilka lat temu uzasadniałem swą decyzję Marcinowi - już mi się niechce: zwyciężyła ostrość.
Teraz mam obiektyw zoom, co przy zmianie ogniskowej nie zasysa kurzu - tylko, że o oszczędności pieniędzy tu nie mówimy.
Pzdr.
Ależ ja nie chcę Ciebie przekonywać do czegokolwiek, nie musisz się też tłumaczyć ze swoich decyzji. Jak to mówią kolokwialnie "co mnie to..." ;)
Sprostowałem tylko Twoją pomyłkę o wewnętrznym ogniskowaniu. O łapaniu kurzu nie napisałem ani słowa.
Żeby wrócić do tematu, to uważam, że szkło jest całkiem niezłe. Owszem ma też swoje wady (głównie to znane wszystkim rozklekotanie). Nie śledzę giełdy, ale za 300 zł, jeśli obiektyw jest sprawny i soczewki ma w dobrym stanie, to bym się nie zastanawiał. Nie znajdziesz lepszej propozycji za tę cenę.
siwyozzman
08-08-2011, 19:30
W tym małym sporze kolega Grzybu ma bezwzględnie rację :)... Odpowiadając na pytanie oczywiście warto ten obiektyw kupić w tej cenie zakładając że jest sprawny. Oczywiście ma swoje wady,niemniej za te pieniądze to dobry wybór. Jest szybki, kompaktowy, ostry.
wasilewk
08-08-2011, 19:37
...Żeby wrócić do tematu, to uważam, że szkło jest całkiem niezłe. Owszem ma też swoje wady (głównie to znane wszystkim rozklekotanie). Nie śledzę giełdy, ale za 300 zł, jeśli obiektyw jest sprawny i soczewki ma w dobrym stanie, to bym się nie zastanawiał. Nie znajdziesz lepszej propozycji za tę cenę.
Też tak uważam, choć z Tamronika byłem suuper zadowoloby i dlatego owego Nikkora polecam tak średnio: ani światło, ani ostrość. Metalowy bagnet zasługuje na pochwałę, u mnie przez rok nic się nie rozklekotało. Jeśli do D80, to poszukałbym używkę tego:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/08/afd3570-1.jpg
źródło (http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/afd3570.jpg)
Jeśli jednak ma to być coś uniwersalnego i okazjonalnego, no to oczywiście równie ciemny ten:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/08/dx18200-1.jpg
źródło (http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/dx18200.jpg)
Pzdr.
CrommCruaich
08-08-2011, 23:03
Jak masz kitowy 18-55 to bierz w ciemno. Odczujesz zmianę na plus.
Dzięki :) Jednak go kupiłem :) zobaczymy najwyżej sprzeda się dalej tylko byłem ciekaw waszych zdań na temat tego obiektywu z tego co wyszperałem w necie wnioskując zależy na jaki egzemplarz się trafi :)
maciey75
08-08-2011, 23:22
Za te kase jesli trafiles dobra i sprawna sztuke to bedziesz super zadowolony :)
Potwierdzam i przyłączam się do chóru pochwalców :-) Świetne szkło, najlepszy "kit" Nikona do DX, przy czym słowo "kit" jest dla tego szkła obraźliwe. Kity to są 18-55, 18-105 itd. 18-70 i 18-200 to wyjątkowe szkła, tak pomiędzy kitami a tymi "lepsiejszymi".
ja mam z d90 i nie narzekam
Używałem go przez niecały rok z D80. Kupiony jako kit w zestawie.
Optycznie bardzo fajny. Natomiast też nie przeceniałbym go zbytnio pod tym względem. Zamieniłem go na N18-200 i we wspólnym zakresie ogniskowych jakiejś dramatycznej różnicy w jakości obrazka nie było.
Na minus można mu było zaliczyć zasysanie paprochów oraz klekoczący tubus obiektywu.
Patrząc po stosunku cena/jakość to bardzo ciekawa propozycja.
kiedyś używałem, zalety ostry i kontrastowy, szybki af, wady: luzy przedniego członu, generalnie słaby jeśli chodzi o wytrzymałość mechaniczną, rzeczywiście mój również zasysał kurz. Za 300 zł to na pewno lepszego szkła nie dostaniesz (o ile oczywiście masz sprawny egzemplarz)