PDA

Zobacz pełną wersję : CoCo Ring Flash (adapter)

norbibxl
08-08-2011, 15:37
Witam.
Przekopalem googla i jakos nie znalazlem dystrybutora Coco ring flasha w europie.
Moze komus obila sie o oczy (poza amazonem) jakas strona gdzie to oferuja?

A tak toto wyglada (http://www.seeingthemoment.com/storage/photoblog-images/ringflash-review_040509/Output1.jpg?__SQUARESPACE_CACHEVERSION=12389832857 01) i kosztuje polowe tego co Ray Flash czyli jakies 60usd.

----- edycja -----
Ok znalazlem dystrybutora w UK gdyby ktos byl zainteresowany to tu jest LINK (http://www.tallynphotographic-ukdistribution.com/MICNOVA-COCO-RINGFLASH.html)

temat mozna przeniesc lub zamknac !

Andy_O
08-08-2011, 16:58
To ma zasięg użyteczny ze dwa metry..

:-(

norbibxl
09-08-2011, 10:36
czasem tyle wystarczy :) a tak serio widziale test porownanwczy tego RF (w zasadzie to byl klon Ray Flash) i orginalnego Ring Flash'a robiony z ok 4-5 metrow i nie bylo problemow - zreszta tu mozna zobaczyc (http://www.youtube.com/watch?v=9wW6HmpeHaU)

Redskull
09-08-2011, 11:54
ten koleśna filmie mówi, że foty z ring flasha od profoto wyglądają tak samo jak te z ringa robionego z lampy na d3. BZDURA. Rozkład światłocienia jest zupełnie inny. Światło z profoto jest bardziej miękkie/wypełniające. Widać różnicę nawet na tych miniaturach...ten koleżka albo jest ślepy, albo to sprzedaje i chce wypchnąć tego jak najwięcej

norbibxl
09-08-2011, 12:46
oczywiscie, ze roznica jest nie twierdze, ze nie ma, ale do amatorskich zastosowan (a do takich ja potrzebuje) taki rf wystarczy - problem w tym ze te rf coco i rey maja nasadki dostosowane tylko do sb900 :(

emet_b
09-08-2011, 13:01
ale przecież na allegro wiszą podróby z mocowaniem jakie chcesz-miałem toto (pisałem nawet na forum) i nie polecam.
szkoda kasy.
PS: Jeśli widzieliście zeszłotygodniowego Newsweeka, na okładce którego jest pani Jakubowska to własnie jej zdjęcie jest robione z tym czymś na lampie-widać w odbiciu jej okularów :)

norbibxl
09-08-2011, 13:25
nie zebym sie upieral, ale te z alledrogo to inna konstrukcja (choc podobna). "Gardlo" przez ktore przechodzi blysk jest wezsze i bardziej plaskie poza tym sam odblysnik jest cienszy - wiec pewnie to ma wplyw na plysk ktory dostajemy na drugim koncu

Jacek_Z
09-08-2011, 21:40
czasem tyle wystarczy :) a tak serio widziale test porownanwczy tego RF (w zasadzie to byl klon Ray Flash) i orginalnego Ring Flash'a robiony z ok 4-5 metrow i nie bylo problemow - zreszta tu mozna zobaczyc (http://www.youtube.com/watch?v=9wW6HmpeHaU)
to wyjdź z tym w plener. Ciut światła zastanego i już są kłopoty. Zejście z czasami poniżej czasu synchro (tryb FP) powoduje, że światła wyłazi z tego tyle co nic. Mozna ewentualnie używac o zmierzchu :)
W studiu na tych kilku metrach - jestem ciekaw jaka musieli miec przysłonę ( 2.8 ?) czy może podnieśli ISO ?
Praktyczna użyteczność tego niby fajnego wynalazku jest mocno dyskusyjna. Ja bym wolał wydac na ringa tyle co na Ray Flash, ale niestety to urządzenie sie nie sprawdza w mojej pracy. Pożyczyłem je do sprawdzenia od kolegi, który .. go nie używa. Inny kolega z kolei go sprzedał. Jak widać ci co go kupili tego nie używaja i sie pozbywają. To powinno wystarczyć za rekomendację.

emet_b
09-08-2011, 22:04
ja też sprzedałem po dwóch tygodniach :)

norbibxl
09-08-2011, 22:27
dzieki za opinie, z pewnoscia nie kupie wynalazku z allegro bo nigdy nie planowalem ta konstrukcja do mnie nie przemawia :) co do reya/ coco przemysle sprawe bo 50usd to nie tak wiele, a zawsze mozna odsprzedac :) Mialem kupic online ale i tak lece do usa po zakupy wiec przy okazji sprawdze na miejscu oba systemy w BH :)

Jacek_Z
09-08-2011, 23:10
.. wiec przy okazji sprawdze na miejscu oba systemy w BH :)oba systemy są do niczego. Fizyki nie przeskoczysz. Zasilanie tego wynalazku 1 lampą to zbyt mało.
Sam się kiedyś zastanawiałem nad samoróbką i chyba dobrze, że nie zmarowałem na to czasu. W moim pomysle miały byc w to wpiete 2-4 lampy po obwodzie, ale jak pisałem - nie zrealizowałem tego pomysłu.

norbibxl
10-08-2011, 10:58
No i na rynku pojawil sie kolejny zawodnik chyba najbardziej godny uwagi :) Roundflash (http://www.optyczne.pl/4151-nowo%C5%9B%C4%87-Dyfuzor_pier%C5%9Bcieniowy_Roundflash.html) made in Poland !

Jacek_Z
10-08-2011, 11:27
Który to wynalazek nie wzmacnia mocy lampy i tak samo można go o kant ....
Cwaniaki na stronie firmowej podają przysłonę 11,7 ale ....dla odległości ..1 m i przy ISO ... 400. Dla ISO 100 to już jest tylko 5,6.7 i nadal tylko 1m.

Stań sobie z tym w plenerze - będzie jasno, więc albo otworzysz przysłonę i wyjdzie ci krótki czas, poniżej 1/250s co oznacza tryb FP i mikrą moc lampy (oni podają dla full - 1/1 - nie ma takiej możliwości gdy lampa pracuje w FP), albo przymkniesz przysłonę i ... zabraknie mocy lampy na odległości większej niż 1 m.

Zastanawiam się jak się sprawdza przy pionowym trzymaniu aparatu. Bo tego nie pokazano na żadnym zdjęciu. A tak się głupio składa, że zdjęcia ludzi to przeważnie piony - sylwetka, portret. Jest to dostatecznie sztywne przy pionowym ustawieniu body?

Możesz sobie linkować 5 kolejnych wynalazków tego typu - o ile będa zasilane 1 lampką reporterską to nie da się z tego wycisnąć nic sensownego. No chyba, że odpowiada ci praca studyjna na wyższych ISO. Albo fotografia macro.

Redskull
10-08-2011, 12:47
bueheheheh..........przynajmnije pracuje się prościej :D Ustawiasz modela/modelkę i prośisz żeby na Ciebie popatrzyła.....masz uśmiech gwarantowany :D kurde, ale LOL.....Jak masz do wydania 450zł, to lepiej dołożyć drugie tyle i kupić podstawową lampkę studyjną i battpacka...

norbibxl
10-08-2011, 15:30
jak widac jeszcze sie taki nie urodzil co by nikoniarzom dogodzil :) pozdrawiam

Redskull
10-08-2011, 19:37
tu nie chodzi o dogadzanie. Ma się z tym wygodnie pracować i skoro wydałeś na to jakieś pieniądze, to chcesz żeby się zwróciło (patrzę przez pryzmat zarobkowy). Jeśli natomiast nie potrzebujesz tym pracować zarobkowo to po jakiego grzyba Ci to kupować? Nie lepiej zrobić Beauty Dish ? efekt podobny...pieniądze mniejsze

Jacek_Z
10-08-2011, 20:20
jak widac jeszcze sie taki nie urodzil co by nikoniarzom dogodzil :) pozdrawiam
dlaczego nikoniarzom? canonierom też nie, innym to samo

Nie lepiej zrobić Beauty Dish ? efekt podobny...pieniądze mniejszeefekt podobnie nędzny - jesli mowa o zrobieniu BD na lampce reporterskiej.
Tym razem chodzi także o rozkład światła - przy wielu kombinacjach ustawienia zooma i odległosci fotografowania wychodzi na środku dziura a po brzegach winieta. Nie rozkłada dobrze światła na całym planie.
Mocy też to gubi zdecydowanie za dużo.

Redskull
10-08-2011, 23:07
Jacku, wiem.....tylko kosztuje 40zł a nie 350 :D

Jacek_Z
10-08-2011, 23:30
Użyteczność to jedno, a cena to drugie. Jesli coś sie nie nadaje, to cena tego czegoś jest bez znaczenia. Mogą to rozdawać za darmo.

Jay
12-11-2011, 21:30
Kupiłeś tego ringa, używasz, też myślę nad czymś takim :-)