PDA

Zobacz pełną wersję : D300 + 24-70/f2.8 = Dziwny problem z AF

GustawM
08-08-2011, 13:12
Witam,

Mam pytanie do kolegów mniej lub bardziej zachwyconych i rozczarowanych obiektywem N 24-70/f2.8.

Przed zakupem udałem się do kilku sklepów z wydrukowaną linijka z www.focustestchart.com i powiem szczerze, że się załamałem.
Ile szkieł mierzyłem tyle było kombinacji, żadne ze sprawdzanych szkieł nie potrafiło idealnie trafić z ostrością, po korektach w body udało wybrać egzemplarz.
Zastanawia mnie fakt, że każdy egzemplarz inaczej ostrzy - rozumiem, że mogą być odchyłki, ale aż tak duże?

Wybrałem egzemplarz wymagający najmniejszej korekty, pobawiłem się chwilę w domu i niby OK.
Wziąłem się za testowanie szkła, zakładając, że po korektach AF będzie w porządku.

Fotografowałem w miarę kontrastową scenę, delikatnie pod światło, wciskam spust, obiektyw ostrzy, i nagle zwis, brak potwierdzenia ostrości, próbuję ponownie, znowu to samo - niepokojące.
Udałem się w inne miejsce i znowu próbuję zrobić zdjęcie, okazało się, że na 70mm, ostrość na nieskończoność (obiekt około 4-5m od obiektywu) i szkło długo, ba nawet bardzo długo zwleka potwierdzeniem, czasami nie potwierdza i trzeba ponowić, próbę kilka razy.

Wspomagałem się oświetlaczem AF z SB900.

Spróbowałem w domu w półmroku zrobić zdjęcie, usadziłem aparat na statywie, założyłem szkło N50/f1,4 i skierowałem na drewniany lakierowany blat, generalnie ciemność, z 50tka trafia idealnie, a z 24-70 myśli i myśli i nic, jak już dokona pomiaru to 2-3 na 10 będą na granicy akceptowalności.

Wydawało mi się, że 50/1.4 ze śrubokrętem jest wolna, ale 24-70 jest jeszcze wolniejsze.

Stad po tym przynudzaniu mam szybkie pytanie - czy to normalne, a ja po prostu jestem przewrażliwiony?
Co z tym można ew. zrobić, jeżeli to nie jest prawidłowe działanie, niestety teraz nie mam możliwości wysłania sprzętu do serwisu , po za tym body działa bez problemu ze szkłami 50/f1.4, 24/f2.8 i 18-70/f3.5-4.5 , szybko i sprawnie i niezawodnie.

Gdzieś w internecie znalazłem tekst o hardresecie puszki, ale nie wydaje mi się to logiczne - inaczej każdy resetował by puszkę po zmianie obiektywu :-)

Pozdrawiam Gustaw.

HYPER
08-08-2011, 13:33
moj 24-70 smiga bezproblemowo z D700. zadnych bf/ff i problemow z predkoscia AF. kupowalem wysylkowo bez zadnego selekcjonowania.

Marek
08-08-2011, 13:42
Aż zapiąłem swoje 24-70. Co prawda do D700, ale śmiga aż miło - bardzo szybko i celnie. Nie mam wprowadzonej korekcji. Z D300 też tak pracował.
50.1,4 to żółw w porównaniu z 24-70. Moje szkło kupione bez żadnej selekcji.

GustawM
08-08-2011, 15:40
no to koledzy mnie zmartwiliście, chyba wybiorę się do sklepu i spróbuję wymienić na inny egzemplarz, ewentualnie ktoś z okolic Katowic ma może takie szkiełko i znalazłby chwilkę czasu, żeby sprawdzić czy rzeczywiście są jakieś różnice??

Pozdrawiam Gustaw

GustawM
08-08-2011, 16:20
sęk w tym, że szkiełko niby działa dobrze, ale przy 70mm powyżej 3m lubi się pogubić przy mierzeniu do prostych - obiektów, nie wiem co się będzie działo podczas sesji w ciemniejszych miejscach.

oszo
08-08-2011, 16:55
Ja używam z D300 i to dobrze "wytłuczonym" i działa bez problemowo, a egzemplarz pierwszy z brzegu.

nowart
08-08-2011, 16:56
Ile szkieł mierzyłem tyle było kombinacji, żadne ze sprawdzanych szkieł nie potrafiło idealnie trafić z ostrością, po korektach w body udało wybrać egzemplarz.

Wydawało mi się, że 50/1.4 ze śrubokrętem jest wolna, ale 24-70 jest jeszcze wolniejsze.
.

Nie przyszło Ci czasem do głowy, że skoro podpięcie kilku szkieł daje powtarzalne błędy to może jednak coś nie tak jest z Twoją puszką...? Tak właśnie rodzą się urban legends...
Szkoda, że jesteś z tak daleka, udowodniłbym Ci na przykładzie dowolnego , wybranego z półki korpusu, że te szkła się wręcz nie zdarzają wadliwe, i to na dodatek z taką powtarzalnością...
Porównania szybkości ostrzenia ze starą 50 to już nawet nie skomentuję.

GustawM
08-08-2011, 17:15
Nie przyszło Ci czasem do głowy, że skoro podpięcie kilku szkieł daje powtarzalne błędy to może jednak coś nie tak jest z Twoją puszką...? Tak właśnie rodzą się urban legends...
Szkoda, że jesteś z tak daleka, udowodniłbym Ci na przykładzie dowolnego , wybranego z półki korpusu, że te szkła się wręcz nie zdarzają wadliwe, i to na dodatek z taką powtarzalnością...
Porównania szybkości ostrzenia ze starą 50 to już nawet nie skomentuję.

Gdybym miał do czego innego porównać to bym porównał :-)
Generalnie wszystkie szkła dobrze ostrzą i naprawdę sporadycznie w ciężkich warunkach zdarzało się, że czasem źle wyostrzyły, lub AF chwilę zwlekał.

Dlatego też napisałem na grupę, żeby ktoś spojrzał na to z boku - bo zaćmiony jeszcze kwotą, którą wydałem i dotychczasowym działaniem pozostałych szkieł nie zakładałem, że pucha może szwankować.

W takim razie ma ktoś z okolicy D300? Tak coby dla świętego spokoju szybko sprawdzić - porównać 2 puszki jak sobie radzą z różnymi szkłami??

Pozdrawiam Gustaw

karolt
10-08-2011, 13:56
Z ciekawości bym zapytał, jakiego rzędu są te niedokładności AF? I chętnie bym zobaczył zdjęcia przykładowe. Tylko że jeszcze bym musiał mieć pewność, że nie były robione z ręki czy słabiutkiego statywu. Tyle się naczytam i nasłucham co jakiś czas o BF i FF i już nie wiem, czy to ja jestem ślepy, że w żadnych z testowanych przeze mnie szkłach nie miałem takiego BF/FF, żeby trzeba było coś korygować, tylko spokojnie można było olać? Czy takiego mam farta? Całe to korygowanie AF w puszcze wg mnie jest dodane tylko po to, żeby uciszyć malkontentów, bo nie widziałem, żeby cokolwiek zmieniało... tylko że zamiast uciszyć, dało im nową broń do ręki :-D

NeXuS
10-08-2011, 14:25
Piszę z pamięci, więc mogę się mylić, ale wydaje mi się że w instrukcji od D300s jest napisane, iż przy zastosowaniu mikrokorekty AF w puszce w skrajnych położeniach zooma mogą występować problemy z ostrzeniem. Wyłącz korektę AF i zobacz co będzie.

GustawM
10-08-2011, 18:30
Witam.

Tak się przespałem z tą myślą i że tak to ujmę, dałem sobie i obiektywowi drugą szansę.
Zdarzyło się dwa może trzy razy, że nie potwierdził ostrości w ciągu kilku godzin focenia - na ogniskowej 70mm - odległości między 3 a 5m - centralny punkt ostrości.

Zrobiłem dzisiaj próbkę z odległości około 2,5-3m. ISO200, F2.8, 70mm, centralny punkt AF.

Proszę, oceńcie sami czy wszystko jest w porządku:
GTW_3175.NEF (www.drogeriasahara.pl/GTW_3175.NEF)

Będę Wam bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam Gustaw

edit:

Korekta AF na +12

GustawM
10-08-2011, 18:58
Przygotowałem jeszcze jedno zdjęcie, bez korekty AF:

GTW_3177.NEF (www.drogeriasahara.pl/GTW_3177.NEF)

Oczywiście pierwsze i drugie zdjęcie było wykonane ze statywu.

Wyostrzanie w puszce mam ustawione na 2.

Pozdrawiam Gustaw

Hamarama
10-08-2011, 18:58
Ale na co ostrzyłeś na tym zdjęciu? Słabe zdjęcie do oceny AF.

GustawM
10-08-2011, 19:31
Centrum kadru - węzełek i kawałek prawego bucika.

Oczywiście przed pstryknięciem zdjęcia kilka razy obróciłem ostrości i dopiero wtedy ostrzyłem.

Pozdrawiam Gustaw

GustawM
11-08-2011, 12:30
Witam,

Wrzuciłem jeszcze 3 RAWy, wynik dzisiejszych obserwacji nie napawa mnie optymizmem.

Wszystkie zdjęcia wykonywałem ze statywu, odległość około 1,5m (2 kroki), przy 50mm - f1.4 przy, 24-70@70mm - f2.8.
Oczywiście bez korekt i itp.

Wynik 50mm GTW_3185_50.NEF (http://www.drogeriasahara.pl/GTW_3185_50.NEF)
Wynik 24-70@70mm GTW_3186_70-nieskonczonosc.NEF (http://www.drogeriasahara.pl/GTW_3186_70-nieskonczonosc.NEF) - tu po przekręceniu pierścienia ostrości na nieskończoność (w prawo - powyżej 2m) dzieją się takie rzeczy.
Wynik 24-70@70mm GTW_3187_70.NEF (http://www.drogeriasahara.pl/GTW_3187_70.NEF) - względnie dobrze.

Wszystkie klatki były ostrzone na baterie 4 i 5 licząc od lewej strony.

Zadzwonię do serwisu Nikona i spróbuję podpytać czy to może być wina obiektywu czy body, aczkolwiek, na innych szkłach nie umiem wymusić takiego działania.

Pozdrawiam Gustaw

GustawM
11-08-2011, 16:06
Witam,

zdenerwowałem się na tą całą sytuację i oddałem obiektyw - na szczęście bez problemu przyjęli.

Tak więc stałem się nieszczęsliwym byłym posiadaczem 24-70/f2.8, co pewnie zmieni się na szczęśliwego
posiadacza w/w szkiełka na dniach :-)

Bardzo Wam dziękuję za pomoc i zainteresowanie się moim problemem.

Pozdrawiam Gustaw

wlods
11-08-2011, 17:17
Dobrze że oddałeś bo takie sceny z tym obiektywem nie powinny miec miejsca.Nie kupilbym obiektywu za 5.5kzł jakby na dzień dobry trzeba ustawiać mikroregulację.Jeżeli na innych obiektywach nie ustawiasz mikroregulacji to po co Ci kłopot za 5.5 tysia.Pisaleś że sprawdzaleś przed zakupem.Sklep oddał kasę bez namysłu.Mnie Pan w fotojokerze powiedział że nie ma takiej mozliwosci,chyba że kupno przez internet z dostawą do domu i powyżej 5kzł kasa z gory na konto fotojokera i czekanie na paczuszkę.

Lukdz
11-08-2011, 17:18
Sprawa już nieaktualna, ale przyszedł mi do głowy możliwy powód problemów z tym obiektywem. Pisałeś wcześniej, że inne szkła działają normalnie. Ze swojego doświadczenie wiem, że im droższy obiektyw tym ma więcej styków (np. Nikon 70-300 mm ma ich więcej niż 18-105 mm, a nawet więcej niż w body D90). Wydaje mi się, że te szkła, które z twoim D300 pracowały poprawnie to niższa półka niż 24-70, więc może coś w body zwierało te dodatkowe styki lub były po prostu brudne (np. smar). Ja miałem problem z "ginącym" 18-105 mm, aparat lubił go zgubić w czasie pracy (pomagało wyłączenie sprzętu) i dopiero po dwukrotne przeczyszczeniu styków problem ustąpił.

GustawM
12-08-2011, 08:53
Witam,

szczerze, to pomyślałem o stykach, ale dopiero po oddaniu.
Z drugiej strony byłem już tak zdenerwowany tą całą sytuacja, że nawet gdyby zaczął działać poprawnie to byłbym na niego cięty :)
Więc dla spokoju, oddałem... jutro pojeżdżę po sklepach i sprawdzę z innymi egzemplarzami czy występuje ten sam problem.

Ale ciekawe było to, że występowały problemy z mierzeniem tylko po przekręceniu pierścienia ostrości w prawo do nieskończoności (patrząc z za body zgodnie z ruchem wskazówek zegara) - przynajmniej tylko w ten sposób udało mi się powtórzyć błąd w warunkach domowych.

Tak czy owak czeka mnie odwiedzenie kilku sklepów, gdyby znalazł się ktoś kto mógłby pomóc z zakupem, ew. sprawdzeniem body w Katowicach lub okolicy to byłbym bardzo bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam Gustaw
PS. Jaki sklep foto możecie polecić w okolicy Katowic?

GustawM
12-08-2011, 23:37
Witam ponownie,

przejechałem się dzisiaj do sklepu foto w bonarce, przymierzyłem obiektyw i od strzała wszystko działa, nie ma ani FF ani BF (przynajmniej jak sprawdzałem w sklepie - ja nie widzę), ostrzy szybko - dużo szybciej niż poprzedni egzemplarz, a jutro w terenie okaże się czy celnie.
Sprawdziłem pod kątem błędów, które udało się sprowokować w poprzednim egzemplarzu i wszystko jest w najlepszym porządku - czyt. nie udało się.

Od samego początku współpraca obiektywu z puszką wygląda dużo lepiej.

Więcej informacji wrzucę po weekendzie, zakładam, że wszystko będzie OK.

Pozdrawiam Gustaw