Zobacz pełną wersję : Spyder 3elite - dwa pytania do posiadaczy w/w..
Witajcie,
Od kilku dni posiadam w/w kalibrator, podpięty pod PCta z win7, zainstalowana wersja softu: 4.0.2.
nurtują mnie dwie kwestie:
1. cały czas w trayu świeci czerwona ikonka spydera, mimo załadowanego profilu cały czas widzę czerwoną ikonkę
kiedyś miałem słabszego spydera 2 ze starym softem, czerwona ikonka pojawiała się tylko okresowo (tylko jak trzeba było nową kalibrację zrobić)
2. czy jest jakaś możliwość ustawienia w/w urządzenia do pracy w czasie rzeczywistym?
A do jakiego monitora zamierza Pan użyć tego kalibratora?
pod PCta podpięty jest samsung SyncMaster2693HM
mam jeszcze lapka MacBook Pro (2,4GHz) z podpiętym EIZO S2233WFS-BK - z tym że pod Applem nie mam żadnych problemów, nic mi nie świeci na czerwono oraz kolorki są OK - tylko z Windowsową platformą mam problemy (a może nie mam tylko o tym nie wiem)
Do Samsunga może być, ale z oprogramowaniem ArgyllCMS, nie z oryginalnym. Do EIZO odpada.
Bo pomiar monitora szerokogamutowego kolorymetrem to błąd w temperaturze do 600K. Od biedy można robić korekcję i linearyzować z poprawką ale to rzeźba w guano. Poza tym błędy własne Spyderów są większe niż błędy monitora.
no dobrze ale..:]
piszecie do zapalonego amatora który nie posiada wiedzy w tym temacie:(
co z tą diabelską czerwoną ikonką spydera w win7 z podpiętym samsungiem? - to jakiś błąd jest czy też nie? (przypominam iż w spyderze2 ze starym softem pojawiała się tylko gdy trzeba było recalla zrobić
oraz czy pod win7 może ten kalibrator działać w trybie rzeczywistym (śledzić zmiany w otoczeniu i dostrajać kalibrację bez mojej ingerencji)
zapomnijmy o Mac'u - z nim problemów nie mam (sprawdzałem na nim tylko czy kalibrator działa w ogóle - działa:)
)
@Tom01
tak BTW.. planuję zmienić tego samsunga na EIZO, co możesz mi polecić?
monitor ma spełniać następujące funkcje:
- ma działać ok. 12-16h na dobę
- zastosowanie główne to centrum dowodzenia = rozrywka: muzyka, czasem filmy i tv (z tunera w PCcie)
do tego edycja fotek (średnio 5-9dni w miesiącu)
- fajnie jakby gadał z moim kalibratorem (spyder 3elite)
tak BTW.. planuję zmienić tego samsunga na EIZO, co możesz mi polecić
Przeglądał Pan to? http://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=152
nie:)
serdeczne dzięki, wczytuje się..:)
No dobrze, już wiem na co zmienić sprzęcik
ale
co z obecnym zapytaniem:
"co z tą diabelską czerwoną ikonką spydera w win7 z podpiętym samsungiem? - to jakiś błąd jest czy też nie? (przypominam iż w spyderze2 ze starym softem pojawiała się tylko gdy trzeba było recalla zrobić
oraz czy pod win7 może ten kalibrator działać w trybie rzeczywistym (śledzić zmiany w otoczeniu i dostrajać kalibrację bez mojej ingerencji)"
i co..
nikt żuczkowi nie pomoże?