Zobacz pełną wersję : Filtr połówkowy nie w połowie
Szukałem ale nie znalazłem żadnego filtra szarego połówkowego który nie dzieli kadru na pół. Chodzi mi o to że nie chce mieć filtra do zdjęć 1/2 tylko do 1/3 i 2/3 - fajnie by było jakby on był obracany (no ale z tym można sobie inaczej poradzić). Mam nadzieję że mnie rozumiecie, szukam filtra połówkowego który granice nie będzie miał w połowie tylko w 1/3 albo w 2/5 - według mnie to dużo lepsze rozwiązanie.
Wiem że jest system cokin i przymierzałem się do kupna ale wolał bym coś takiego co napisałem.
Sapphiron
07-08-2011, 09:26
to szukaj filtra z łagodnym przejściem.
Quakerek
07-08-2011, 11:01
Szukałem ale nie znalazłem żadnego filtra szarego połówkowego który nie dzieli kadru na pół. Chodzi mi o to że nie chce mieć filtra do zdjęć 1/2 tylko do 1/3 i 2/3 - fajnie by było jakby on był obracany (no ale z tym można sobie inaczej poradzić). Mam nadzieję że mnie rozumiecie, szukam filtra połówkowego który granice nie będzie miał w połowie tylko w 1/3 albo w 2/5 - według mnie to dużo lepsze rozwiązanie.
Wiem że jest system cokin i przymierzałem się do kupna ale wolał bym coś takiego co napisałem.
Skoro mówisz, że wiesz o istnieniu systemu cokin-a to niema czego szukać - do holdera cokin-a zainwestuj w połówki hitech-a są wersje z przejściem soft i hard , wersja soft daje efekty o które Tobie chodzi.
Chyba łatwiej jednak w systemie Cokin i zwyczajnie przesunąć filtr bardziej do góry. Daje Ci możliwość różnych filtrów, różnych ustawień względem kadru.
System cokin jednak trochę mnie odstrasza, gdyż w sumie kupiłbym go jedynie do połówkowego szarego, gdyż polar czy pełny szary raczej odpada na cokinie. Poza tym trochę to nieporęczne.
Co do wersji nakręcanej z light przejściem to w ostateczności ją wezmę, chociaż wolał bym przejście soft (czyli trochę mocniejsze) własnie w 1/3 lub 2/5 filtra - według mnie to była by uniwersalność cokina bez jego wad i dziwie się że jeszcze tego nie wyprodukowano.
Teraz zastanawiam się czy brać jakiś lepszy połówkowy szary light czy kupić jakąś podróbę cokina z jakimś noname połowkowym - skoro nie ma nakręcanych 1/3 lub 2/5.
Quakerek
07-08-2011, 12:14
System cokin jednak trochę mnie odstrasza, gdyż w sumie kupiłbym go jedynie do połówkowego szarego, gdyż polar czy pełny szary raczej odpada na cokinie. Poza tym trochę to nieporęczne.
Co do wersji nakręcanej z light przejściem to w ostateczności ją wezmę, chociaż wolał bym przejście soft (czyli trochę mocniejsze) własnie w 1/3 lub 2/5 filtra - według mnie to była by uniwersalność cokina bez jego wad i dziwie się że jeszcze tego nie wyprodukowano.
Teraz zastanawiam się czy brać jakiś lepszy połówkowy szary light czy kupić jakąś podróbę cokina z jakimś noname połowkowym - skoro nie ma nakręcanych 1/3 lub 2/5.
Kolego, przechodziłem przez wiele filtrów - obecnie mam system LEE i połówki tej firmy, jeśli interesuje Cię krajobraz i takie zdjęcia robisz, zainwestuj w cokin-a i płytki zarówno połówki jak i pełne ND o wiele lepiej się to sprawdzi aniżeli nakręcane bo i tak jeśli kupisz nakręcane a wciągnie Cię fotografia to w ostateczności wymienisz filtry na droższe np. od cokina czy hitech-a , niema co inwestować w noname-y bo zafabry jakie produkują takie filtry są koszmarne.. ale tak jak mówię doświadczenie Cię nauczy i określi dokładniej czego Ci będzie potrzeba.. każdy przez to przechodził. Pozdrawiam
chociaż wolał bym przejście soft (czyli trochę mocniejsze) własnie w 1/3 lub 2/5 filtra - według mnie to była by uniwersalność cokina bez jego wad i dziwie się że jeszcze tego nie wyprodukowano.
Nie wyprodukowano właśnie dlatego, że jest cokin. ;) Bez sensu się pchać w nakręcane moim zdaniem. Co najwyżej polar (albo bardzo mocny szary pełny - tu faktycznie tylko nakręcany), ale po pierwsze to jest filtr, który kupiłbym jako ostatni, a po drugie jeśli by zaszła potrzeba, to nie widzę przeszkód, żeby go nakręcić przed cokinem.
Jeśli kupisz noname'owy filtr to Cię tylko krew zaleje, że wywaliłeś te... 30zł? Brzydki zafarb, niska jakość materiału. Celuj w filtry Hitech'a. Na alledrogo różne używane połówki są do dorwania za 40zł. Nówka koło 80-90zł. Polecam, warto.
Pierścienie noname, holder noname, ale filtr kup lepszy...
Nie wyprodukowano, bo Ty chciałbyś przejście w 1/3 lub 2/5 a kto inny chciałby w 1/4 albo 7/8. Od regulacji wysokości przejścia jest system Cokina i nie ma co wyważać otwartych drzwi.
Kolego, przechodziłem przez wiele filtrów - obecnie mam system LEE i połówki tej firmy, jeśli interesuje Cię krajobraz i takie zdjęcia robisz, zainwestuj w cokin-a i płytki zarówno połówki jak i pełne ND o wiele lepiej się to sprawdzi aniżeli nakręcane bo i tak jeśli kupisz nakręcane a wciągnie Cię fotografia to w ostateczności wymienisz filtry na droższe np. od cokina czy hitech-a , niema co inwestować w noname-y bo zafabry jakie produkują takie filtry są koszmarne.. ale tak jak mówię doświadczenie Cię nauczy i określi dokładniej czego Ci będzie potrzeba.. każdy przez to przechodził. Pozdrawiam
Co do noname to tylko cokina i tylko połówkę myślałem żeby taką wziąć (gdyż nie zamierzałem inwestować w cokina tylko w nakręcane) - a nakręcane, np szary pełny już oczywiście lepsze.
Sam teraz nie wiem czy zdecydować się na cokina czy nie. Czytałem że polar i pełne szare to nieporozumienie na cokinie, gdyż polara nie ma praktycznie żadnego interesującego, a przy pełnym szarym z boku holdera wpada światło i widać odbicia obiektywu (nawet na samplu to widziałem). Co Ty na to?
Czytałem że polar i pełne szare to nieporozumienie na cokinie, gdyż polara nie ma praktycznie żadnego interesującego, a przy pełnym szarym z boku holdera wpada światło i widać odbicia obiektywu (nawet na samplu to widziałem). Co Ty na to?
Ale kolega pisał o połówkach. Ja też pisałem o połówkach. Jeszcze raz - mocny szary pełny nakręcany - tak. Polar nakręcany - tak (chociaż jak dla mnie nie jest to wcale pozycja obowiązkowa). Połówki - dla mnie tylko system cokin (ale nie noname'y!). Kupujesz holder, pierścienie do swoich obiektywów i dowolne filtry z całej gamy, które możesz dowolnie obracać i regulować wysokość jego działania względem kadru. Nie wiem czego więcej chcieć...
Ale kolega pisał o połówkach.
Quakerek pisał nie tylko o połówce ale o pełnym też:
zainwestuj w cokin-a i płytki zarówno połówki jak i pełne ND
więc dlatego zapytałem o to.
Ten cokin wiadomo że przy połówkach najlepsza customizacja (brak mi innego słowa) ale cały cokin to jednak kawał plastiku, i nosić go tylko dla połówki ND...
Zastanowię się jeszcze ale albo kupie light nakręcaną albo podróbę cokina + połówkę hitech.
2pompony
07-08-2011, 12:45
Pełne szare to istotnie nieporozumienie. Ale nic nie przeszkadza, żeby nakręcić szary nakręcany, a potem do tego dodać holder Cokina. Po drugie, ostrzegam przed stosowaniem w krajobrazie polarów przy szerokim kącie; mit, że poprawiają niebo jest mitem, bo tak naprawdę więcej szkodzą, niż poprawiają. Są tego liczne przykłady do pokazania.
Co do szarych połówek, na początek możesz spokojnie kupić nonamowy komplet holderów systemu Cokin. Mam dwa komplety: jeden firmowy Cokina, drugi to jakaś podrzędna chińszczyzna - nie różnią się dokumentnie niczym, poza ceną. A może nawet ten chiński twardziej się kręci - to znaczy mniej podatny na przypadkowe przekręcenie, co jest akurat zaletą. Natomiast filtr do tych holderów (ta szybka) broń boże nie może być tanią, noname'ową chińszczyzną.
Po pierwsza i bardzo ważne - filtr ma być barwiony w masie, a nie powierzchniowo. Jak będzie barwiony powierzchniowo, będzie można z niego zeskrobać zabarwienie, i w miarę używania porobią się jasne rysy. Barwienie w masie nie ma tej przypadłości. Po drugie tanie i badziewne filtry wprowadzają tak wielki zafarb, że usunięcie go staje się pracochłonne, a niekiedy nawet problematyczne. JA polecam filtry Hitech'a, jako dobry stosunek jakości do ceny. Co prawda nie są doskonale obojętne, ale leciuteńki zafarb daje się łatwo zlikwidować.
Quakerek pisał nie tylko o połówce ale o pełnym też:
więc dlatego zapytałem o to.
Mea culpa, wybacz. Tak to jest jak się ogarnia pięć rzeczy naraz. Ale jeśli miał na myśli słabe pełne np. do 4EV to i tak przyznaję mu rację. :D Sam zresztą pisałem, że jeśli silne pełne typu ND400, to tylko nakręcane.
pełny szary raczej odpada na cokinie.
Nic bardziej mylnego.
Poza tym trochę to nieporęczne
Oj i tu sie kolego bardzo mylisz, nie ma wiekszej wygody jak kadriowanie z takim wlasnie filtrem nakladanym;)
albo bardzo mocny szary pełny - tu faktycznie tylko nakręcany
Nie prawda.
Pełne szare to istotnie nieporozumienie
Nie zgodze sie!
Uzywalem juz takiej ilosci filtrow, ze nie jestem w stanie zliczyc i skomentowac wszystkich po kolei....
Jako polowkowy to tylko system w stylu cockina, ale nie koniecznie cockin, warto zainteresowac sie hitechem jak tanio a jak nie chodzi o cene to tylko Lee. Filtry kwadratowe (bo tak si eo nich mowi, choc nie zawsze sa kwadratowe) sa o niebo wygodniejdze od nakrecanych, daja mozliwosc przekrecenia filtra przesuniecia takowego w gore lub dol......no i oczywiscie szybki demontaz.
Co do pelnych filtrow w tych systemach to jest to znakomita opcja, testowalem Hoya ND400 i B+W ND3.0 oba filtry byly ok, B+W mniej farbowal i byl pozadniejszy, ale kadrowanie z takim filtrem to mordega i kompletny bezsens, ciagle odkrecanie filtra i zakrecanie spowrotem, traci sie czas a czesto cenne swiatlo czy moment.
Obecnie uzywam BigStopera od Lee, w kazdej chwili moge sciagnac holder, ustawic kadr i zalozyc spowrotem, z nakrecanym filtrem zachodu jest o wiele wiecej a widzialem nawet B+W ND3.0 lecacy w kierunku przepasci wlasnie przy odkrecaniu....
Nigdy w zyciu nie wroce do nakrecanych filtrow szarych....co do Polara, nie wiem czy lepiej, pewnie przy szerokim kacie nie jest wcale lepiej, ale napewno tanszy jest polar nakrecany, no i zawsze mozna wkrecic nakladane filtry na polar;)
Co do pełnego to widziałem na oczy zdjęcia które miały odbicia obiektywów spowodowane wpadającym z boku światłem, Ty tego nie doświadczyłeś?
Quakerek
07-08-2011, 22:22
Uzywalem juz takiej ilosci filtrow, ze nie jestem w stanie zliczyc i skomentowac wszystkich po kolei....
Jako polowkowy to tylko system w stylu cockina, ale nie koniecznie cockin, warto zainteresowac sie hitechem jak tanio a jak nie chodzi o cene to tylko Lee. Filtry kwadratowe (bo tak si eo nich mowi, choc nie zawsze sa kwadratowe) sa o niebo wygodniejdze od nakrecanych, daja mozliwosc przekrecenia filtra przesuniecia takowego w gore lub dol......no i oczywiscie szybki demontaz.
Co do pelnych filtrow w tych systemach to jest to znakomita opcja, testowalem Hoya ND400 i B+W ND3.0 oba filtry byly ok, B+W mniej farbowal i byl pozadniejszy, ale kadrowanie z takim filtrem to mordega i kompletny bezsens, ciagle odkrecanie filtra i zakrecanie spowrotem, traci sie czas a czesto cenne swiatlo czy moment.
Obecnie uzywam BigStopera od Lee, w kazdej chwili moge sciagnac holder, ustawic kadr i zalozyc spowrotem, z nakrecanym filtrem zachodu jest o wiele wiecej a widzialem nawet B+W ND3.0 lecacy w kierunku przepasci wlasnie przy odkrecaniu....
Nigdy w zyciu nie wroce do nakrecanych filtrow szarych....co do Polara, nie wiem czy lepiej, pewnie przy szerokim kacie nie jest wcale lepiej, ale napewno tanszy jest polar nakrecany, no i zawsze mozna wkrecic nakladane filtry na polar;)
Zgodzę się z kolegą ponieważ z tego co czytam przechodziliśmy podobną drogę i aktualnie obydwaj mamy system LEE , nawiązując do głównego wątku polecam płytki hitech-a są w miarę rozsądnej cenie i na pewno będziesz zadowolony.
Pytanie do Greg-a - używasz polara czy tylko samych połówek ? Myślę, że w kontekście pytania autora wątku odpowiedź będzie pożyteczna.
Co do pełnego to widziałem na oczy zdjęcia które miały odbicia obiektywów spowodowane wpadającym z boku światłem, Ty tego nie doświadczyłeś?
Filtr Bistoper ma uszczelnienie i swiatlo moze dostac sie jedynie przez wizjer, ale to juz normalne w kazdym typie pelnych ND i jest na to sposob.
http://blog.robertstrachan.com/archives/844/lee-big-stopper-hitech-10-stop-nd-filter-review/
Pytanie do Greg-a - używasz polara czy tylko samych połówek ? Myślę, że w kontekście pytania autora wątku odpowiedź będzie pożyteczna.
Nie uzywam polara wcale, znaczy sie uzywam na wakacjach jak robie turystyki i uzywam innych szkiel niz szeroki 10-20.....na codzien nie uzywam polara.
2pompony
08-08-2011, 00:35
Jeśli chodzi o filtry pełne (nie połówkowe) w systemie Cokin, to ja mam wyłącznie złe wspomnienia. Mam ND400 firmy Cokin (kwadrat, w przeciwieństwie do np. Hitecha). Używałem go w pojedynczym holderze, dostosowanym do szerokiego kąta, żeby nie winietował. Ilość światła wpadającego bokami jest dyskwalifikująca, uniemożliwia zrobienie zdjęcia. Sieć jest pełna domowych wynalazków jak temu zaradzić (od dętki rowerowej, poprzez nakrywanie całości aparatu czymś ciemnym jak w XIX w, aż po oklejanie holdera grubą warstwą czarnej taśmy izolacyjnej). Nie podoba mi się ani jeden z tych sposobów, w dodatku nie mam dla niego racjonalnego wytłumaczenia.
O ile system Cokina świetnie się sprawdza z wszelakiego typu połówkami - a to z racji szerokich możliwości skręcania, zniżania, podnoszenia, itd; o tyle filtr stały, nie połówkowy jest dla mnie lepszy nakręcany i już. Nakręcony nie ma żadnych wad (poza tym, że ciemno w wizjerze), ale czy nie o to chodzi w filtrach ND400? :)
O ile system Cokina świetnie się sprawdza z wszelakiego typu połówkami - a to z racji szerokich możliwości skręcania, zniżania, podnoszenia, itd; o tyle filtr stały, nie połówkowy jest dla mnie lepszy nakręcany i już. Nakręcony nie ma żadnych wad (poza tym, że ciemno w wizjerze), ale czy nie o to chodzi w filtrach ND400? :)
Tak, tylko napisalem Tobie jakie ma dla mnie to minusy.....napisalem powyzej, masz tez tam link jak ladnie problem swiatla zalatwilo Lee;)
2pompony
08-08-2011, 01:13
Nie rozumiemy się. Ja nie piszę, że to źle. Ja piszę - mam nadzieję wyraźnie - że mnie się to nie podoba i wolę stałe filtry nakręcać. Słowem połówki Cokin, nie-połówki, nie-Cokin.
Ja wiem, że są różne wynalazki, a jak poczekamy do przyszłego weekendu, wynalazków jeszcze na pewno przybędzie na świecie. Szczęśliwie nie wszyscy musimy to samo lubić, albo uważać to samo na wszystkie tematy. Jeden lubi kiełbasę, drugi szare mydło.
Filtr Bistoper ma uszczelnienie i swiatlo moze dostac sie jedynie przez wizjer, ale to juz normalne w kazdym typie pelnych ND i jest na to sposob.
http://blog.robertstrachan.com/archives/844/lee-big-stopper-hitech-10-stop-nd-filter-review/
A ja pisalem o "zwykłych" pełnych, a nie o uszczelnionych.
A ja pisalem o "zwykłych" pełnych, a nie o uszczelnionych.
Nie, pisales o pelnych pod system cokin....uszczelnienie to jest 5 min pracy, kawalek gabki i klej....
Pisałem o silnych pełnych pod system Cokin bez uszczelnienia. ;)
wydaje się że formatt ma uszczelnienie dla cokin P (trzeba poklikać w link podany przez Grega77), używałem (używam) obu sposobów tzn. nakręcany nd400 z połówkami Lee oraz Big Stopper z połówkami Lee i tu muszę się zgodzić z gregiem praca z BSem jest znacznie szybsza i wygodniejsza, problemy z przeciekaniem światła nie istnieją (przynajmniej ja ich nie doświadczyłem), jedyny problem jaki spotkałem to "odbicie swiatła" (taki charakterystyczny jasniejszy fragment okręgu) ale na przestrzeni dobrych kilku lat widziałem to raptem dwa razy - raz na BSie, raz na ND400 (znaczy pewnie się odbijało od połówki a nie od pełnego).