PDA

Zobacz pełną wersję : Jak zdominować światło zastane błyskiem flasha? - tryb FP i inne

Lukdz
06-08-2011, 23:51
Ostatnio zastanawiam się jak można zdominować światło zastane błyskiem, gdy tego pierwszego jest dużo. Znalazłem 3 sposoby:
- tryb FP (i długi krótki czas naświetlania) - czas ogranicza światło zastane, ale kurtyny migawki marnują sporo energii błysku, można zachować małą GO, ale trzeba wykorzystywać nowe i zaawansowane (drogie) lampy systemowe
- przymykanie przysłony - zmniejszamy jednocześnie ilość światła zastanego i błyskowego, ale tracimy małą GO
- filtry neutralnie szare na obiektyw - zmniejszają jednocześnie ilość światła zastanego i błyskowego, jednak pozwalają zachować małą GO

Nie jestem pewien tego 3, jednak jest on bardzo ciekawy, ponieważ pozwala stosować tanie chińskie lampy błyskowe. Nie udało mi się również znaleźć nigdzie informacji, o tym który sposób jest najbardziej wydajny (w największym stopniu pozwala zdominować światło zastane. Może wy wiecie?

jackrabbit
07-08-2011, 10:07
jak lampa jest za slaba to nic nie poradzisz, szukaj zacienionego miejsca

ja ostatnio ratowalem sie spinajac po dwie lampy ze soba plus filtr NDx4 jednak mocy brakowalo po prostu, chyba jedyne rozwiazanie to kupic studyjna lampe z aku

Husky_
07-08-2011, 10:13
Można wspomagać się blendą.

Piotr Szmidt
07-08-2011, 10:18
- przymykanie przysłony - zmniejszamy jednocześnie ilość światła zastanego i błyskowego, ale tracimy małą GO

zmniejsza ilosc swiatla blyskowego.... tylko ;]

- filtry neutralnie szare na obiektyw - zmniejszają jednocześnie ilość światła zastanego i błyskowego, jednak pozwalają zachować małą GO

Nie jestem pewien tego 3, jednak jest on bardzo ciekawy, ponieważ pozwala stosować tanie chińskie lampy błyskowe. Nie udało mi się również znaleźć nigdzie informacji, o tym który sposób jest najbardziej wydajny (w największym stopniu pozwala zdominować światło zastane. Może wy wiecie?

Szary filtr nie ma sensu stosowac w tej technice, bo zarowno odcina ci swiatlo zastane jak i blyskowe. W tym wypadku zadziala jak obnizenie kompensacji ekspozycji i tyle.

tomek67
07-08-2011, 10:21
Dużo daje czas synchronizacji.
Stare Nikony D50-D70 miały podawany czas synchronizacji 1/500s.
Możemy mieć wtedy 2x słabsze lampy niż dla 1/250s
Ciekawostką jest Fuji X100, ma migawkę centralną i na optyczne podali czas synchronizacji ...1/2000s.
Wtedy nawet z małą lampą można walczyć z bardzo jasnym światłem.
Mi się marzy by Fuji wypuściło tańszą wersję tego aparatu.

jackrabbit
07-08-2011, 10:22
zmniejsza ilosc swiatla blyskowego.... tylko ;]

i zastanego

Szary filtr nie ma sensu stosowac w tej technice, bo zarowno odcina ci swiatlo zastane jak i blyskowe. W tym wypadku zadziala jak obnizenie kompensacji ekspozycji i tyle.

nie ma sensu? no jak komus nie przeszkadza przeslona typu f22 to pewnie nie ma :)

Lukdz
07-08-2011, 10:54
jak lampa jest za slaba to nic nie poradzisz, szukaj zacienionego miejsca

ja ostatnio ratowalem sie spinajac po dwie lampy ze soba plus filtr NDx4 jednak mocy brakowalo po prostu, chyba jedyne rozwiazanie to kupic studyjna lampe z aku

Studyjne lampy z akumulatorami i przetwornicą są niestety mocno nie mobilne, a na tym mi zależy. Co do mocy to na Alledrogo (http://allegro.pl/strobist-system-mocowania-lamp-multi-4-lampy-i1689641192.html) widziałem mocowania, dla 4 (lub 2 na innej aukcji) lamp na jednym statywie. Na eBay można kupić jedno błyskadełko (np. YN460) za 150 zł z przesyłką, więc nawet przy 4 koszt byłby znośny.

Stare Nikony D50-D70 miały podawany czas synchronizacji 1/500s.
Możemy mieć wtedy 2x słabsze lampy niż dla 1/250s
Czytałem o tych starych Nikonach, szkoda że teraz nie kożna kupić aparatów z takimi czasami i żółtym logo :( (to kwestia, problemów z zaimplementowaniem technologi cyfrowej migawki w matrycach CMOS). Używka kosztuje 750 zł, a taką kasę wolałbym wpakować w zestaw 4 lamp

Ciekawostką jest Fuji X100, ma migawkę centralną i na optyczne podali czas synchronizacji ...1/2000s.
Wtedy nawet z małą lampą można walczyć z bardzo jasnym światłem.
Mi się marzy by Fuji wypuściło tańszą wersję tego aparatu.
Na Fuji na razie się nie zdecyduje, wymiana szklarni, albo jednocześni 2 na raz to dla mnie za dużo.

Gundrum
07-08-2011, 11:08
Można tak (http://strobist.blogspot.com/2008/05/joe-mcnally-desert-shoot.html) kombinować, ale łatwiej zrobić tak (http://www.lukaszpiech.pl/2010/11/big-light-far-away-dubai/).
Po to wymyślono mocne lampy i centralne migawki.

tomek67
07-08-2011, 14:23
Można tak (http://strobist.blogspot.com/2008/05/joe-mcnally-desert-shoot.html) kombinować, ale łatwiej zrobić tak (http://www.lukaszpiech.pl/2010/11/big-light-far-away-dubai/).
Po to wymyślono mocne lampy i centralne migawki.
Widać, że takie ekstremalne fotki w pełnym słońcu wymagają lamp studyjnych o mocy ok. 1000WS przy normalnej lustrzance lub baterii 6-8 normalnych lamp.
Przy Fuji X100 prawdopodobnie by wystarczyła jedna w miarę mocno normalna lampa.
Jeśli Fuji wypuści wersję "ECO" z podobną migawką to będzie to wymarzony aparat dla każdego miłośnika takich fotek.

Art Erie
07-08-2011, 16:52
Ostatnio zastanawiam się jak można zdominować światło zastane błyskiem, gdy tego pierwszego jest dużo. Znalazłem 3 sposoby:
- tryb FP (i długi krótki czas naświetlania) - czas ogranicza światło zastane, ale kurtyny migawki marnują sporo energii błysku, można zachować małą GO, ale trzeba wykorzystywać nowe i zaawansowane (drogie) lampy systemowe
OK

OK

To co napisałeś o filtrach również jes zgodne z prawdą. Wszystkie trzy sposoby stosuje się w zależności od potrzeb i możliwości, a ty nie napisałeś czy chodzi o fotografowanie muchy, czy ciężarówki?
Na podstawie tego co piszesz o GO można się domyślać, że chodzi o portret.
W każdym przypadku odpowiedż na Twoje pytanie jest zawarta w nim samym: czyli jeśli chcesz coś zrównowarzyć, to musisz użyć takiej samej ( nieco większej ) mocy światła i fizyki tutaj nie zmienisz.
Ważne też jest to w jakiej odległości będa się znajdowały lampy od obiektu - jeśli odległość zwiekszysz dwukrotnie, ilość potrzebnego światła wzrośnie do kwadratu; zmieni się też jego charakterystyka.

Lukdz
07-08-2011, 20:48
To co napisałeś o filtrach również jes zgodne z prawdą. Wszystkie trzy sposoby stosuje się w zależności od potrzeb i możliwości, a ty nie napisałeś czy chodzi o fotografowanie muchy, czy ciężarówki?
Na podstawie tego co piszesz o GO można się domyślać, że chodzi o portret.
Tak, myślałem głównie o tym zastosowaniu.

W każdym przypadku odpowiedż na Twoje pytanie jest zawarta w nim samym: czyli jeśli chcesz coś zrównowarzyć, to musisz użyć takiej samej ( nieco większej ) mocy światła i fizyki tutaj nie zmienisz.
Tak, ale zastanawiałem się, który z tych sposobów nich pozwala najwięcej "wycisnąć" z lamp.

Art Erie
07-08-2011, 20:53
Przy trybie FP masz straty wynikające z zasady działania tego rozwiązania. W pozostałych dwu ogranicza Cię tylko moc lampy, gdyż w tym samym stopniu osłabiasz światło błyskowe i zastane.