Zobacz pełną wersję : D300s i wibrujący obiektyw
Wiem, że temat brzmi głupio, ale niestety taki mam problem.
Przesiadłam się niedawno z d80 na d300s i ogólnie jest fajnie, na razie go rozgryzam, jednak mam spory problem. Do aparatu jest głównie podpięty 70-300 vr. Działa całkiem fajnie, jednak raz na jakiś czas, gdy zaczynam ostrzyć, obiektyw zaczyna wibrować. Obraz w wizjerze "skacze". Gdy docisnę spust migawki do końca, zdjęcie się robi, ale jest poruszone. Sytuacja trwa sekundę, może dwie, ale przy fotografii sportowej, to bardzo, bardzo dużo. Próbowałam włączonego VRu, wyłączonego, active i normal, nie ma różnicy.
Z d80 przez 3 lata nigdy nie wystąpił taki problem.
Czy ktokolwiek spotkał się z takim problemem?
Na początek sprawdź czy obiektyw zachowa się tak samo z inną puszką.
Podpięłam go do d80 i jak na razie problem nie występuje, ale popróbuję jeszcze...
Władca Pixeli
06-08-2011, 20:20
Podpięłam go do d80 i jak na razie problem nie występuje, ale popróbuję jeszcze...
W takim razie czyszczenie styków w D300s
I one przez 4 dni się mogą zabrudzić?
"W takim razie czyszczenie styków w D300s"
Też bym tutaj szukał, tylko chciałem się upewnić.
"I one przez 4 dni się mogą zabrudzić?"
Było focone nad morzem...? ;)
a może w plecaku leżał przez parę dni?
Nie, nie było focone nad morzem, w plecaku też nie leżał, ale fociłam koniki na bardzo pylącym placu. To od tego? W takim razie w porównaniu do d300s, d80 to pancerny jest. Przetrzymał 3 lata takich warunków i nigdy słowa skargi, a pierwsze czyszczenie matrycy miał z miesiąc temu...
Tu nie chodzi o czyszczenie matrycy ale o styki w body i obiektywie. Jak rozumiem masz nowy aparat, być może są po prostu lekko zaoliwione. W moim D90 miałem podobny problem po zakupie. Czyszczenie pomogło.
Matrycę podałam tak ogólnie, jeśli o czyszczenie d80 chodzi.
No nic, przeczyszczę styki i zobaczę jutro, bo znów cały dzień focenia.
Dziękuję za rady!
Ps. Tak swoją drogą to jestem zachwycona wykorzystywaniem baterii przed d300s, 11 godzin focenia i pół aku zeszło. Niesamowite.
Sprawdź jeszcze jaki tryb vr jest wybrany. Takie zachowanie może być właśnie przy włączonym trybie active. Przy normal takie objawy nie występują.
jackrabbit
07-08-2011, 10:53
moze d300s wykrywa ze jest obslugiwany przez kobiete i wlacza dodatkowa funkcje? ;)
moze d300s wykrywa ze jest obslugiwany przez kobiete i wlacza dodatkowa funkcje? ;)
To chyba jakaś odmiana d300s(ex) ;-):mrgreen:
Jacek S.
07-08-2011, 12:14
Czy chodzi Ci o takie coś jakby autofocus wariował i przez chwilę jechał w przód i tył, ale na bardzo krótkim dystansie i bardzo szybko? Jeżeli tak, to ja też tak mam z D90 tylko przy 70-300VR. Od razu powiem, że nie chodzi o to jak obiektyw nie może znaleźć ostrości i przejeżdża całą skalę od lewej do prawej. To jest dosłownie tylko kawałek skali.
timi - zaznaczyłam w pierwszym poście, że dzieje się tak na każdych ustawieniach.
dodatkowa opcja by mi nie robiła, gdyby nie utrudniała fotografowania.
przy przestawieniu na manualną ostrość w obiektywie, problem nie występuje, w manualu w aparacie tak.
na 99% to AF niestety. nIe wiem teraz tylko, co mam z tym fantem zrobić, bo focić to się tak nie da. Gwarancja?
Treakeya
07-08-2011, 18:06
Miałam dokładnie tę samą przypadłość w duecie nowy D90 i nowy 70-300 VR.
Nie wynikało to z nieczystości styków itp. Ta para tak widocznie ma.
70-300 podpięty do D300s nie wibrował :)
no1damian
13-08-2011, 17:43
Miałem podobną przypadłość w zestawie D300s + N70-300VR II ale tylko raz po odpięciu obiektywu i ponownym założeniu więcej mi się to nie powtórzyło. Może to wina obiektywu a nie puszki, choć z drugiej strony pod D40 nigdy mi się to nie przytrafiło przez rok użytkowania. Może wbudowany silniczek AF chce się włączyć w ostrzenie dodatkowo w tym samym czasie co silniczek AF wbudowany w obiektyw (możliwe że to głupia teoria ale innej nie mam, bronić też jej nie zamierzam :)
Tak jak napisałeś - teoria "głupia", bardziej prawdopodobne są styki. Obiektywy, które mają silnik, nie posiadają wyprowadzenia mechaniki na śrubokręt, więc teoria jest "głupia" - a nawet technicznie niemożliwa.
Ja również raz zauważyłem u siebie taką przypadłość z 70-300 VR i D300s. Niestety nie wiem, co było przyczyną, nie korzystam z tego obiektywu za często..
Dla mnie to podstawowy obiektyw =(
Jak tylko wyzdrowieję ( a niestety angina się za mną ciągnie i nie chce odpuścić), jadę do serwisu, zobaczymy co powiedzą mądrzy panowie...
Tu nie chodzi o czyszczenie matrycy ale o styki w body i obiektywie. Jak rozumiem masz nowy aparat, być może są po prostu lekko zaoliwione. W moim D90 miałem podobny problem po zakupie. Czyszczenie pomogło.
Mój D90 po zakupie często gubił wartość przysłony przesyłanej przez obiektyw. Pomogło dwukrotne czyszczenie styków i od tej pory to się nigdy nie zdarzyło.
jadę do serwisu, zobaczymy co powiedzą mądrzy panowie...
Zdania są podzielone....
na temat TYCH panów
"Zdania są podzielone....
na temat TYCH panów"
Pewnie zależy na kogo się trafi. Jak wszędzie.
Tak sobie myślę jeszcze. Jaki tryb AF masz w aparacie? A czy S? Jeśli A to jest to tryb śledzenia i może wtedy lekko przód-tył kręcić śledząc obiekt a że ogniskowa długa, efekt się potęguje. Z tym że wtedy obraz by się robił raz ostry raz nie. Jeśli porusza się góra-dół w wizjerze, to raczej wina stabilizacji.
Nie, nie, nie, ja nie na podstępu. Pójdę do moich mądrych panów, niech zobaczą w czym rzecz, raczej nie w aparacie, a na obiektyw już nie mam gwarancji, więc mogą rozkręcić.
Grimes - sprawdzałam wszystkie ustawienia =)
Dodaję, bo obiektyw poszedł dziś do naprawy - to stabilizacja =( Nie wiedzą czy uda się naprawić.