Zobacz pełną wersję : Problem z d90
Witam.
Ostatnim czasem zauważyłem drobny problem a dla mnie dosyć istoty. Gdy fotografuje jak każdy użytkownik aparatów cyfrowych sprawdzam efekt. Nie robię tego zbyt często jeżeli warunki są stałe. Jednak gdy już oglądam chciałbym mieć rzeczywisty wygląd zdjęcia a nie jakąś podkręconą wersje w dodatku z podciągniętymi kolorami. Po podłączeniu aparatu do komputera i zrzuceniu zdjęć jestem bardzo często załamany bo zdjecia które na ekranie byly jasne. Histogram byl stosunkowo dobry. Nagle okazują się ciemne i bladsze. Jednak to bladsze to moze wynikac z profilu kolorystycznego monitora bardziej interesuje mnie dlaczego tak bardzo wygląd zdjęcia na wyświetlaczu różni się od końcowego efektu. Dodatkowo dodam że fotografuje w plikach formatu RAW, a z tego co czytałem podobno ten model przy zapisie obniża jego jakość. Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedz.
na poczatek to skalibruj sobie monitor. jakiego programu uzywasz do tych raw'ow? po to sie pstryka w rawach wlasnie by pozniej w cnx2, camera raw czy lightroomie uzyskac taki efekt jaki nas interesuje (ciemniej, jasniej, kolorowo badz nie, itp)
ale nie moze być aż tak ogromnej różnicy pomiędzy ekranem aparatu a ekranem monitora. Dodam jeszcze ze nie pomoglo nawet zmniejszenie podświetlania ekranu.
Moze byc, wylacz wszystkie smieci typu D-lighting a bedziesz juz widzial lepiej.....to co widzisz na ekranie puszki to jpg "wywolany" z ustawieniami jakie masz w puszce, robisz RAWy to po co kierujesz sie tym co widzisz na ekranie, to jest podglad kadru a wszelakie informacje daje histogram.
RAW zawsze rozni sie od tego co masz w puszce, jest bledszy i jezeli masz wlaczony D-lighting a zapewne masz, RAW jest ciemniejszy.....proste, uzywaj softu Nikona do wolania RAWow to bedziesz mail to co w puszce, tylko jaki jest wtedy sens robienia RAWow??
D-lighting miałem wyłączony przez cały czas bo to nie miało sensi przy RAWach. Skalibruje monitor zobaczymy co z tego wyjdzie. Może w złym miejscu szukałem sprawcy:)
Władca Pixeli
06-08-2011, 18:07
Skalibruje monitor zobaczymy co z tego wyjdzie. Może w złym miejscu szukałem sprawcy:)
I dalej w złym szukasz. :mrgreen:
Było o tym tysiące razy na forum.
uzywaj softu Nikona do wolania RAWow to bedziesz mail to co w puszce, tylko jaki jest wtedy sens robienia RAWow??
Pocieszasz mnie Władco Pixeli:) JEdnak przywykłem już do PS i LR do wywoływania wiec chyba nie zostaje mi nic innego tylko uważniej patrzec w histogram:)
Pocieszasz mnie Władco Pixeli:) JEdnak przywykłem już do PS i LR do wywoływania wiec chyba nie zostaje mi nic innego tylko uważniej patrzec w histogram:)
Ale wtedy nadal beda blade i nie takie jak na ekranie.....tylko soft nikona czyta ustawienia puszki i wywoluje RAWa tak jak widzisz na ekranie aparatu z tym, ze jak juz pisalem, po co wtedy robic RAW?
Niby tak ale zawsze zostają inne ustawienia przecież RAWy nie są wyłącznie od jasnośći dają przecież spore możliwości np balans bieli albo jeżeli jakieś zdjęcie nie wyszło nam nawet na puszce to zawsze można uratować z RAWu w granicach rozsądku.
Niby tak ale zawsze zostają inne ustawienia przecież RAWy nie są wyłącznie od jasnośći dają przecież spore możliwości np balans bieli albo jeżeli jakieś zdjęcie nie wyszło nam nawet na puszce to zawsze można uratować z RAWu w granicach rozsądku.
No to dodam, ze niezaleznie jakim aparatem zrobisz RAW to zawsze bedzie si eroznil od jpga ktorego widzisz w puszce, kolor, jasnosc, balans bieli i co tylko zapragniesz poprawiasz i dopracowujesz w LR lub PS;)
Powiedz sam czy nie sądzisz że powinniśmy widzieć to samo co puszka przetworzyła? Można to porównać do zakupu auta. Znajdujemy ofete na której widzimy auto w świetnym stanie po czym udajemy się do sprzedawcy a okazuje się że to totalny złom. Czy nie przyznasz mi racji?
Powiedz sam czy nie sądzisz że powinniśmy widzieć to samo co puszka przetworzyła? Można to porównać do zakupu auta. Znajdujemy ofete na której widzimy auto w świetnym stanie po czym udajemy się do sprzedawcy a okazuje się że to totalny złom. Czy nie przyznasz mi racji?
Tez tlumacze Tobie, ze bedziesz widzial ale w sofcie Nikona......
Jak chcesz dokladnie to co w puszce to rob JPG, jak chcesz miec zabezpieczenie to rob RAW i JPG, ni eod dzis wiadomo, ze obrazek widziany na ekraniku puszki to jpg przetworzony przez procesor aparatu wedlug twoich lub firmowych ustawien......a RAW jak nazwa wskazuje jest surowy i to ty go wykanczasz a nie aparat.....po raz kolejny napisze po co RAW jak chcesz osiagnac to co w aparacie?
wasilewk
06-08-2011, 18:48
Powiedz sam czy nie sądzisz że powinniśmy widzieć to samo co puszka przetworzyła?
W D700 (i nie tylko) można ten wyświetlany JPG ustawiać (kolorki, kontrast ostrzenie itp), jeśli jest "NEF + JPG"
W D700 (i nie tylko) można ten wyświetlany JPG ustawiać (kolorki, kontrast ostrzenie itp), jeśli jest "NEF + JPG"
Kazdy nikon ma takie profile....;)
wasilewk
06-08-2011, 18:55
Kazdy nikon ma takie profile....;)
Ja mówię za swój aparat.
Ja mówię za swój aparat.
A ja dodalem tylko do dyskusji......zeby autor wiedzial, ze ma taka opcje.
Władca Pixeli
06-08-2011, 19:02
Powiedz sam czy nie sądzisz że powinniśmy widzieć to samo co puszka przetworzyła?
Tu znajdziesz wyjaśnienie
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=179114&page=5
Wątek uważam za zamknięty. Uważam że wszystko zostało już tutaj wyjaśnione pod każdym aspektem. Ogromne dzięki.