Zobacz pełną wersję : Torba na puszkę z kitem, 1-2 obiektywy, ewentualnie statyw i mniejsze bajery
zielonek430
06-08-2011, 17:16
Witam
Poszukuję torby w dobrej jakości i znośnej cenie. Do torby musi się zmieścić puszka z przytwierdzonym kitem 18-55 (Nikon D60) i szybkozłączką, drugi obiektyw (prawdopodobnie 55-300), możliwe że i trzeci (jakaś stałka), kilka bajerów typu karta, możliwe że jakaś osłona przeciwsłoneczna do teleobiektywu, i inne. Do tego miło by było, gdyby dało się gdzieś przytwierdzić tam statyw. Cena tak 150-200 zł.
Wydaje mi się, że to wszystko.
Czy Kata DC-445, Kata Hybrid-537 DL albo coś z serii Hama Defender będzie OK, czy może za duże na taki zestaw?
zielonek430
06-08-2011, 20:51
Nie widzę tu już teraz opcji edycji, a zapomniałem zapytać też o plecak. Czy w cenie do ~250 zł znalazł by się dobry plecak na aparaty o takiej pojemności i na własne rzeczy (mogę wykluczyć statyw)? Zależałoby mi też na dość normalnym wyglądzie, żeby nie było z daleka wiadomo, że idę z aparatem na plecach. Czy coś z serii Lowepro Fastpack by się nadawało?
Rzuć okiem na ofertę tej firmy
KLIK (http://www.naneubags.com/)
Produkty sprawdzone i w atrakcyjnych cenach.
Szczególnie popularna seria Alpha
Ps. Jak idziesz z Lowepro, to od razu wiadomo, że z aparatem. To bardzo rozpoznawalna marka...
zielonek430
07-08-2011, 09:37
Tę markę też znalazłem później, i z tego, co czytalem chwalony jest Naneu Pro Alpha w wersji z L lub bez. Czy jest to model wart uwagi?
Znalazłem też taki plecak "Tamrac Aero Speed 75". Który z nich byłby lepszy? Tamrac jest ponoć mniej wygodny, nie mną pasa biodrowego (lub raczej brzuchowego :)), ale ten model Naneu ponoć źle wygląda na niektórych osobach (estetyka też jest dla mnie ważna).
Przy okazji: czy zna ktoś może sklep w okolicach Wrocławia/Świdnicy/Wałbrzycha/Legnicy gdzie można by było wypróbować te plecaki?
Sapphiron
07-08-2011, 09:52
Jeśli torba to polecam Hama Defender. Czołg niesamowity. A jeśli chodzi o plecak to slingshot 210AW mieści: dwie SB900 + D700 z 70-210 + 50/1.8 + 85/1.8
To ja mogę polecić taki plecak http://www.skapiec.pl/site/cat/67/comp/393031 . Bardzo wygodny, pomieścisz to co napisałeś bez większych problemów a masz jeszcze sporo miejsca na inne rzeczy, bdb. mocowanie na statyw, pokrowiec przeciw deszczowy/błotny. Mam go już jakieś 2 lata i jestem bardzo zadowolony :)
zielonek430
07-08-2011, 16:45
Wydaje mi się, że problemem przy małych plecakach może okazać się mój wzrost, mianowicie mam 180 cm i przy moim wieku to nie jest koniec, a, z tego co czytałem, Naneu Alpha się nie nadaje dla osób o takim wzroście. Znowuż nie chcę kupować olbrzyma o ponad 0,5 m długości, wydaje mi się, że odpowiedni rozmiar to ~40-45 cm i o odpowiedniej szerokości (tak, aby nie wyglądał jak tuba). Czy ktoś zna taki plecak w tej cenie?
Ja mam 190cm i ponad 100kg. Mój lowepro nosi się świetnie dlatego polecam sprawdzić ten model. Z plecaków, do których się przymierzałem był Tamrac adventure 6 albo 7. Też bardzo wygodne tylko nie mają takiego mocowania statywu jak primus i dlatego wybrałem właśnie ten.
zielonek430
07-08-2011, 17:32
Coraz bardziej przychylam się do tego plecaka. Mam tylko jedno pytanie: czy ten "obły" kształt nie przeszkadza w pakowności? Jak wygląda wygoda wyciągania z niego lustrzanki?
Szkoda, że jest taki problem z dobrze wyposażonymi sklepami fotograficznymi w dolnośląskim. Kupować coś takiego w ciemno to strach.
Sapphiron
07-08-2011, 17:37
Zielonek, ja mam 191wzrostu i ponad kwintal wagi i plecam Slinghsot daje radę ;)
zielonek430
07-08-2011, 17:40
Problem w tym, że nigdzie nie mogę znaleźć modelu 210 AW. Z chęcią bym go porównał, ale nie mam jak ;)
Poza tym mam pytanie: czy na dłuższych trasach układ z pojedynczym paskiem nie będzie męczący? Wybieram się na długie spacery po Beskidach i Bieszczadach i poszukuję plecaka przede wszystkim wygodnego :)
Sapphiron
07-08-2011, 17:47
W slinghsotach masz jeden główny pas + jeden pomocniczny od dołu. Masz więc łączenie pół krzyżowe jeśli można to tak nazwać. Plecak nie lata, nie zsuwa się ani nie przeszkadza nawet przy jeździe na motorze.
A co do modelu to proszę bardzo: http://allegro.pl/lowepro-slingshot-202-aw-sklep-wawa-ld-fv-gw-tanio-i1746872492.html
Miałem wcześniej 200AW a teraz ten 202 i w zasadzie niczym się nie różnią... Ale to wciąż dobry plecak :)
Poza tym mam pytanie: czy na dłuższych trasach układ z pojedynczym paskiem nie będzie męczący? Wybieram się na długie spacery po Beskidach i Bieszczadach i poszukuję plecaka przede wszystkim wygodnego :)
Może pomorze Ci ten wątek
klik (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=184002)
zielonek430
07-08-2011, 21:49
Nie mówię o aż tak wybitnie ciężkich przypadkach - chodzi mi o raczej jednodniowe wypady z rodziną/kolegami (będzie więcej plecaków, ale chciałbym żebym ja też mógł coś zabrać (jedzenie, picie, kurtkę), bo często odchodzę trochę do przodu). Dlatego właśnie podoba mi się ten plecak, który podał @Badol, gdyż wg tego co mówi, ma to, czego potrzebuję. Mam jednak kilka niejasności, które być może zdołam sam rozwiązać namacalnie gdy pojadę do Wrocka obejrzeć go. Też ponawiam pytanie co do użytkowania tego Primus Minimus:
czy ten "obły" kształt nie przeszkadza w pakowności? Jak wygląda wygoda wyciągania z niego lustrzanki?
Oczywiście Slingshota też biorę pod uwagę, gdy będę w jakimś sklepie (a we Wrocławiu jest sklep partnerski Lowepro) obadam i jego ;)
Mi jakoś nie przeszkadza. Na styk mieści się D300 z gripem + podpięty Tamron 70-200 i jeszcze jedno/dwa dodatkowe szkła. Nie używam tego bocznego dostępu, sprzęt zawsze wyjmuję z tyłu i taki patent się sprawdza. Przez boczny otwór D300 z gripem raczej nie przejdzie. Plecak jest bardzo pakowny i można w nim naprawdę sporo rzeczy poupychać.
zielonek430
10-08-2011, 21:56
Po dłuższym zastanowieniu dochodzę do wniosku, że jednak wolałbym najzwyklejszą torbę, gdyż zależy mi na łatwym i szybkim dostępie do sprzętu (wiem, że w plecakach i slingshotach nie jest źle, ale jednak wolałbym torbę). I teraz moje pytanie jest takie: co na puszkę z podpiętym 18-55 (około 14 cm), 55-300 z podpiętą osłoną (15-19 cm, w zależności w którą stronę jest umiejscowiony), planowaną stałkę 35/1.8 i pozostałe rzeczy typu ładowarki, kabelki, szmatki, i ewentualnie, acz niekoniecznie, statyw będzie z toreb najlepsze?
Dotychczas znalazłem wspomnianą Hamę Defender (lecz nie jestem pewien, jaki rozmiar, wydaje mi się, ze 160 będzie najodpowiedniejszy), Katę z serii DC (lecz popularna DC-455 wydaje mi się duża, nie wiem jak z zewnątrz, ale wewnątrz na pewno, nie chciałbym kupić "kobyły", więc znalazłem Katę DC-441, która wydaje mi się nieco mniejsza, lecz nie wiem, czy znowuż nie za mała) no i LowePro Inverse (tu jest fajny pas biodrowy i uchwyty na picie czy kurtkę, dodatkowo uchwyt na niewielki statyw, z drugiej strony 200 AW wydaje mi się ogromna (przynajmniej gdy patrzę się na gościa, który trzyma ją na boku), a 100 AW jest niewiele mniejsza w tej kwestii). Która będzie najlepsza (czy może jakaś inna będzie lepsza)?
(A)rturo
21-08-2011, 13:35
co sadzicie o tej torbie?
http://allegro.pl/torba-lowepro-adventura-170-sklep-wroclaw-i1755881645.html
Mam d5100 z kitem 18-105
Do tego dukupie pewnie jakis zoom 200/300mm i byc moze jakas lampe (zmiesci sie chyba w bocznej kieszeni?)