PDA

Zobacz pełną wersję : pytanie o sb-900

bazej
06-08-2011, 12:05
Mam prośbę. Chciałbym żeby ktoś podpowiedział mi jak ustawić lampę tak aby powstałe zdjęcie było ostre w centrum np tańcząca para młoda a pozostali goście rozmyci. Ciężko to wytłumaczyć ale może ktoś będzie wedział o co chodzi

2pompony
06-08-2011, 12:19
Kluczem do szukania są hasła: druga kurtyna lub lamelka. Notabene można też ustawić błysk na pierwszą lamelkę, efekt będzie nieco inny od ustawienia na drugą - ale opisać go też można jako pewne rozmycie, z ostrym centralnym...

O co chodzi? Chodzi o to, żeby czas naświetlania był na tyle długi, żeby wszystko było poruszone (dla przykładu pół sekundy), ale ma moment przed zamknięciem drugiej kurtyny migawki lampa błyśnie, a ponieważ błyska mocno i bardzo krótko - zamraża ruch. A ponieważ lampa działa - zależnie od ustawienia - tylko blisko od aparatu, efekt zamrożenia jest tylko w zasięgu jej działania.

Czyli jest to co chciałeś: cała okolica rozmyta, a para zamrożona. POczytaj o tym w instrukcji, to będziesz miał dane liczbowe.

bazej
06-08-2011, 14:57
a podpwie ktoś dokładnie jak to ustawić? potrzebuję to na dzisiaj i ciężko szukać w instrukcji

2pompony
06-08-2011, 15:16
Jeśli jesteś w tym nowy i potrzebujesz to na dzisiaj, to obawiam się, że wyjdzie Ci licho. Trzeba mieć jakieś obycie, żeby robić tym sposobem dobre zdjęćia. W dodatku ustawia się to w body, nie w lampie: błysk na drugą kurtynę.

Jak? Wciskaj guziki i kręć wszystkim, dopóki nie pokaże Ci się na wyświetlaczu REAR, tam gdzie wyświetla się status lampy. Prościej się tego chyba wytłumaczyć nie da. Włącz to, a potem módl się, żeby coś wyszło.

swider
07-08-2011, 00:35
potrzebuję to na dzisiaj i ciężko szukać w instrukcji
Czasu na szukanie w instrukcji nie masz (faktycznie, znalezienie w indeksie odpowiedniego hasła zajmuje naprawdę…), ale czas żeby pisać na forum i czekać na odpowiedź już się znalazł. Witki opadają, do samej podłogi.

Nie wspomnę o budzeniu się za pięć dwunasta i pytaniu o takie rzeczy, na chwilę przed weselem. Właśnie, weselem, fotograf zawodowy, który nie zna swojego narzędzia pracy. Ech… :-?

Jeszcze bombel wszystko podał na tacy. Szkoda, nauczka by się przydała.

l77
07-08-2011, 01:13
A może chodzi o GO, a ta lampa to tylko tak dla zmyłki! Jakby nie szło tego zrobić to ja chętnie przejmę zlecenie i ZROBIĘ!

bazej
08-08-2011, 10:47
poradziłem sobie i to właśnie chodziło o ustawienie w body rear także dziękuję za podpowiedź. Co prawda sprzętu jeszcze dobrze nie znam dlatego jeżdżę na wesela za free do znajomych:)