PDA

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Dziewczynka ..

dziadzior
06-08-2011, 09:34
A pokaże klateczkę z wczorajszego spaceru po Wrocławskim rynku . Wiem ze troche wąsko , no ale 200 mm i dosłownie 0,5 sek pózniej dziewczynka całkiem się odwróciła i odeszła z tego miejsca . Zapraszam do Oceny

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/08/UBPlanet1312616062U16821-1.jpg
źródło (http://ubplanet.pl/forum/uploads/images/UBPlanet-1312616062-U16821.jpg)

czemil
06-08-2011, 17:19
Dla mnie świetne. taki portret kocham. Jesli faktycznie za 0,5 sek było po sprawie, tym większy szacum. Niestety moim problemem jest trema przed zrobieniem foty obcej osobie. pozdro

Rycerz
06-08-2011, 18:13
masz zgodę rodziców dziewczynki na publikację zdjęcia w sieci?

dziadzior
06-08-2011, 18:39
a ty nie masz czego sie czepiać ??

m-art-a sokolowska
11-08-2011, 11:10
piękne :)

amirez
11-08-2011, 20:55
Bardzo ładne zdjęcie. Podoba się.

masz zgodę rodziców dziewczynki na publikację zdjęcia w sieci?
To nie jest czepianie. To przestrzeganie prawa.
Trzeba być solidnym w obie strony, a nie tylko robić hałas, jak od kogo fotkę kto "pożyczy".

artlens
11-08-2011, 22:59
Zdjęcie ładne :-)

A koledze prawnikowi powiem tak jak byś tak chciał przestrzegać prawa to to forum nie miało by racji bytu 95% zdjeć musiało by mieć zgodę nawet jak zrobisz fotę przydrożnego spozywczaka też powinna być. W miejscach publicznych sprawa jest trochę luźniejsza ale też są ograniczenia. trochę wyluzuj nikt tu nie handluje zdjęciami tu się pokazuje sztukę przez wielkie SZU :-) w dobrej wierze. Najlepsze foty są robione z ukrycia no i zawsze się można wyspowiadać :-)

mOSAd
14-08-2011, 02:17
Szalona ekspozycja. Zmniejszyłbym trochę. Poza tym przyjemnie wyszło nawet, jak na tak proste zdjęcie.

dziadzior
16-08-2011, 21:49
Dobrze rozumiem ze to przestrzeganie prawa , tylko zastanawia mnie to czy każdy który wrzuca tutaj streeta ma zgodę na publikacje ?

Dzięki reszcie za Komentarze :)

Umbra
16-08-2011, 21:53
No właśnie. Przecież street byłby wtedy bez sensu.

artlens
16-08-2011, 23:22
Nikt nie ma i nie musi ale co będzie za 10 lat..hm świat idzie w kierunku wielkiego brata...za dwa lata to nie przycisniesz nawet na wiejskiej drodze (bo cię satelita namierzy). Wiec focić puki jescze możecie streeta i nie tylko.
Ja osobiście bardziej lubię fotografię niz prawo ;-)

Umbra
17-08-2011, 18:42
W sumie tu chyba bardziej chodzi o prawa autorskie - np. modelka jest współautorką. Ale w przypadku streeta przecież model nie jest świadomy, że jest modelem. :P Tzn. nie robi nic w tym kierunku. Niby nie jest to zgodne z prawem, ale bez przesady.

uomatko
19-08-2011, 12:52
w stricie nie potrzebujesz mieć pozwolenia każdej osoby uwiecznionej na fotografii. tzn, nietylko w stricie, chodzi mi o fotografie gdzie jest przedstawiona wieksza ilość osób bądź gdy osoba uwiecznona nie jest centralnym (najważniejszym) punktem zdjęcia i jego usunięcie nie wpłynie na odbiór zdjęcia. coś tam wiecie,że grają ale nie wiecie w którym kościele.
ciekawe czy autor tego http://old2.tipsportarena.cz/img/loga/fota/koncert.jpg zdjęcia miał pozwolenie wszystkich? ;)

Umbra
19-08-2011, 13:12
Ale na tym zdjęciu nie ma pięciu (lub więcej) osób. To o czym mówisz nie stosuje się do tego zdjęcia. I do dużej części streeta.

czarekk
20-08-2011, 06:10
to zdjęcie to nie street tylko portret. I faktycznie rodzice dziewczynki mogą być niezadowoleni :) Ale w sumie to dlaczego . Zdjęcie jest fajne

uomatko
20-08-2011, 08:45
Ale w kwestii pozwoleń pozwoliłam sobie odnieść się do strita, temat którego został tu poruszony. Słowa o portrecie i prawach do publikacji nie wyraziłam.

Umbra
20-08-2011, 09:11
Przepisy nie rozróżniają fotografii na street i nie-street.

jackrabbit
20-08-2011, 10:02
kocham ten kraj normalnie :mrgreen:

uomatko
20-08-2011, 10:35
Przepisy nie rozróżniają fotografii na street i nie-street.

?????????????????????????????????????????????????? ???????????????????????????????????

A jednak kwestie praw do publikacji portretu jak i fotografii zbiorowej są różne.

Umbra
20-08-2011, 10:46
To nie wynika z tego, czy jest to portret czy nie. Zgody nie potrzebujesz, kiedy postać jest szczegółem i nie o nią chodzi lub gdy na fotografii jest co najmniej 5 osób.

jackrabbit
20-08-2011, 11:28
To nie wynika z tego, czy jest to portret czy nie. Zgody nie potrzebujesz, kiedy postać jest szczegółem i nie o nią chodzi lub gdy na fotografii jest co najmniej 5 osób.

zawsze mozna powiedziec ze tam sa 4 osoby w tle tylko sie rozmazaly :mrgreen:

uomatko
20-08-2011, 19:47

O Jezu. Może źle to ujęłam. Nawet napisałam to chyba parę postów wyżej :roll:

dziadzior
24-08-2011, 22:59
Następnym razem pójdę po zgodę ;D

Dzięki za ocene zdjęcia ;)

Edit ; widzę ze cos hosting znów się popsuł wiec zdjęcia nie ma ;/

mOSAd
27-08-2011, 12:33
Idea przepisu jest taka, że jeżeli bez uszczerbku dla zdjęcia, można z niego daną postać usunąć, wówczas *publikacja* zdjęcia wykonanego w miejscu publicznym, nie wymaga zgody przedstawionej na zdjęciu osoby (zazwyczaj tyczy się to całej grupy osób, gdzie każdy jest tylko jedną z twarzy). Ja osobiście zmieniłbym te przepisy na takie, w których podstawową ideą jest dobro jednostki i nieprzedstawianie osób w sposób uwłaczający ich godności. Natomiast rejestracja życia w miejscach publicznych (która jest dozwolona przecież), nie powinna być problemem, a publikacja tak uzyskanych materiałów, dopóki nie wpływa negatywnie na życie jednostki - również nie powinna stanowić problemu. Niestety takie prawo byłoby jeszcze bardziej subiektywne i nie dziwię się, że chce się od tego uciec, nawet kosztem ograniczenia prawa do publikacji pewnych materiałów.
I nie, osoba sfotografowana nie jest autorem dzieła. Podobnie jak nie jest nim koń czy budynek. A że prawnicy (czy raczej ich klienci) usiłują wprowadzać różne dziwne zakazy i czasem im się udaje, to nie od dziś wiadomo.