PDA

Zobacz pełną wersję : Carl Zeiss Jena DDR 2,8 120mm a Nikon D90

pieciaq
05-08-2011, 18:52
Witam,

Mam pytanie odnośnie obiektywu Carl Zeiss Jena 2,8 120mm,
chciał bym kupić taką przejściówkę http://allegro.pl/adapter-nikon-m42-nieskonczonosc-z-soczewka-mc-i1732554099.html, i tak się zastanawiam czy będę potrzebował jeszcze jakichś części bo ze zdjęć widzę że ten obiektyw nie ma gwintu a w tej przejściówce jest?

A druga sprawa wygląda tak że przy zmianie przesłony nie zamyka się ona tylko jest cały czas otwarta, czy droga była by naprawa ewentualnie czy można próbować naprawić to samemu?

conik
05-08-2011, 19:50
to szklo jest do pentacona sixa wiec przejsciowka o ktorej piszesz nie bedzie pasowala
potrzebujesz przejsciowki pentacon-six-nikon

120 jest bardzo fajna otwarta wiec jesli specjalnie nie musisz przymykac po prostu to olej....pewnie zaolejona przyslona sie skleila...mozna to w miare prosto samemu naprawic ale jak masz dwie lewe rece;)

zdyboo
05-08-2011, 20:01
A druga sprawa wygląda tak że przy zmianie przesłony nie zamyka się ona tylko jest cały czas otwarta, czy droga była by naprawa ewentualnie czy można próbować naprawić to samemu?

Jak pisał Konrad, pewnie zaolejona jest i się skleiła. Dzisiaj odebrałem swojego Biometara 80/2.8 z serwisu ze względu na taką samą przypadłość. Kosztowało mnie to 90 PLNów.
Możesz też przekręcić pierścień na f/22 czy ile tam masz najwięcej i "pacnąć" dłonią obiektyw z boku, u mnie pomagała na jakiś, dość krótki, czas.
Z tego co mi powiedział pan w serwisie tych szkieł nie powinno się przegrzewać, ponieważ olej wtedy paruje i zakleja listki przysłony.

pieciaq
05-08-2011, 20:25
Dziękuje za tak szybką opowiedz, jest to faktycznie Pentacon Six na Nikon. Rozbieżność cenowa jest dosyć duża od 80 za używkę do 300 za nowy. Ale zmartwiło mnie co innego po dokładnym wyczyszczeniu jak spoglądam w obiektyw pod światło widać w środku obiektywu tak jak by bardzo rzadką watę, nie jestem specem ale czytałem że może to być grzyb, i teraz się zastanawiam czy obiektyw jest już do niczego czy może jakieś czyszczenia jeszcze przywróci go do życia?

conik
05-08-2011, 21:01
grzyb

olej go i kup arsata z tiltem;]