PDA

Zobacz pełną wersję : Zakup na firmę za granicą - możliwy?

ropusz
05-08-2011, 10:19
Mam takie pytanie. Prowadzę firmę na terytorium RP. Zastanawiałem się czy mogę kupić coś z USA? Jeśli bym coś kupił np. laptopa to dostanę jakiś dowód zakupu, a w Polsce musiałbym zapłacić od tego VAT. Formalnie, żeby coś wpuścić w koszty firmy to muszę mieć fakturę VAT. Ktoś to może przerabiał?

j_szczygiel
05-08-2011, 12:35
Musisz zrobić odprawę celną, przy odbieraniu paczki uiścisz należny VAT i cło (VAT płacisz również od kosztów transportu, a VAT za towar od wart. towaru + cło). Dokumentacja na potrzeby Twojego podmiotu na podstawie SAD z odprawy - czy to do odsprzedaży czy też wciągnięcia w koszty. Przy tym żadnych kombinacji z zaniżaniem wartości towaru na fakturze przez nadawcę itp (w tym najbardziej lubują się Chińczycy ponieważ mają określone limity rocznej sprzedaży) ;) Warto najpierw przejrzeć ISZTAR i sprawdzić taryfę celną, nie tylko pod kątem wysokości cła ale też dokładnego tłumaczenia faktury/nazwy towaru na potrzeby odprawy przez firmę spedycyjną - czasem lubią zaklasyfikować po swojemu... Polecam wysyłać za pomocą firm kurierskich typu DHL/UPS itp., które posiadają własne agencje celne zajmujące się odprawą. Jeszcze jedna ważna sprawa - oznaczenie opłaty za transport CPT Poland, która powinna znaleźć się na fakturze. Dla pewności dopytaj jeszcze swojego księgowego :)

ropusz
05-08-2011, 14:55
Czy ten SAD będzie zawierał cenę sprzętu + VAT czy tylko sam VAT? Czy ten dokument traktowany jest tak samo jak np. faktura z Saturna?

JK
05-08-2011, 15:08
Ale po ci to wszystko? Zapłacisz dodatkowo cło i VAT. Później ten VAT odliczysz, ale cła już nie odliczysz. Co prawda wejdzie ci ten laptop w koszty i trochę zmniejszy podatek dochodowy, ale w porównaniu do ilości papierów, zysk z tego będzie niewielki, albo go nie będzie. No chyba, że tych laptopów ma być tysiąc. To co innego. Ale wtedy byś o takie rzeczy nie pytał. :wink:

arek-hs
05-08-2011, 15:20
Cło na laptopy to 0%, więc zapłacisz tylko VAT i prowizję agencji celnej (w DHL to 60zł netto). Papierów nie jest tak dużo: rejestracja EORI w urzędzie celnym, upoważnienie dla agencji celnej i tłumaczenie faktury.

ropusz
05-08-2011, 15:29
Formalnie mam pieniądze do wydania i chciałem kupić laptopa Sony. Pech chciał, że Sony traktuje nasz kraj, jak tzw. trzeci świat i nie można sobie skonfigurować tak, jak mogą amerykańce czy germańce. Jedyną opcją dla mnie jest zakup w USA np. w BHPhotoVideo tyle, że nigdy nie robiłem zakupów za granicą na firmę i nie wiem, jak się do tego zabrać. Tak, że nie chodzi o mega oszczędności, ale o możliwość konfiguracji pod własne potrzeby.

j_szczygiel
05-08-2011, 18:05
Cło na laptopy to 0%, więc zapłacisz tylko VAT i prowizję agencji celnej (w DHL to 60zł netto). Papierów nie jest tak dużo: rejestracja EORI w urzędzie celnym, upoważnienie dla agencji celnej i tłumaczenie faktury.

Zgadza sie. Upowaznienie jest przesylane od agencji na Twoj mail w chwili, gdy paczka jest rejestrowana w porcie nadania (no prawie - z opoznieniem okolo 1 dnia). Wtedy tez prosza Cie o tlumaczenie faktury itp. Przypadkiem PDR nie bedzie jeszcze potrzebny?

Czy ten SAD będzie zawierał cenę sprzętu + VAT czy tylko sam VAT? Czy ten dokument traktowany jest tak samo jak np. faktura z Saturna?
Dobre pytanie, nie pamietam ;) Patrzac na ostatni SAD od DHL (ktory mam pod reka niestety tylko w formie maila) jest wartosc faktury (w USD + kurs) oraz pozycje towarowe z kodem CN. W momencie odbioru paczki placisz VAT, zatem ta naleznosc rowniez gdzies musi byc podana. Moze agencja celna DHLu udzieli Ci odpowiedzi na to pytanie? Traktowany jest tak samo, poniewaz to on (a nie faktura) jest podstawa wprowadzenia towaru do obrotu - w tej kwestii polecam dopytac sie u ksiegowego, ja znam temat jedynie od strony towaru przeznaczonego do dalszej odsprzedazy choc pewnie niczym sie to nie rozni.

JK - u nas tez placisz VAT w momencie zakupu placac cene brutto (pomijam WNT), odliczasz dopiero pozniej. Stwierdzenie iż w przypadku importu jest on "dodatkowo" płatny mozna zatem uznac za bledne (w USA nie istnieje podatek od wartosci dodanej VAT zatem mozna powiedziec, ze ich ceny sa wartoscia netto).

arek-hs
05-08-2011, 18:14
Z tym PDR to sam nie wiem. Ja nie mam i nikt się na razie nie czepia :). W momencie odbioru paczki dostajesz jeszcze fakturę VAT od DHL na której oprócz prowizji jest wyszczególniony VAT i cło za towar.

j_szczygiel
05-08-2011, 19:07
Z tym PDR to sam nie wiem. Ja nie mam i nikt się na razie nie czepia :). W momencie odbioru paczki dostajesz jeszcze fakturę VAT od DHL na której oprócz prowizji jest wyszczególniony VAT i cło za towar.

PDR robi sie za jednym zamachem u celnikow razem z EORI, druczek ma chyba 1 strone, a moze sie przydac w przypadku gdy nie bedziemy korzystac z uslug firmy spedycyjnej (http://importujmy.pl/podsystem-danych-referencyjnych-rejestracj/) . Faktycznie, o fakturze zapomnialem ;)