PDA

Zobacz pełną wersję : Nie mogę usunąć wybranych plików jpg, nef

Jolania
04-08-2011, 22:00
Próbuje usunąć pewne zdjęcia i w jpg i nef i w przypadku niektórych pojawia się komunikat: "nie można ukończyć akcji ponieważ plik jest otwarty w programie Eksplorator Windows." Wszystkie inne programy, które mogłyby używać plik są pozamykane. Co jest grane?

Johanan
04-08-2011, 22:31
Myślę, że nisko kłania się tu Menadżer zadań w zakładce Procesy, gdzie trzeba ocenić, który z uruchomionych może odpowiadać za powiązanie ze wspomnianymi plikami.

Sprawdź też zakładkę Zabezpieczenia po kliknięciu PPM ==> Właściwości na wybrany problematyczny plik, bo może jakimś cudem nie masz nadanych uprawnień do kasowania tego obrazka.

Majek
04-08-2011, 22:43
Po prostu zrestartuj komputer...

mcl
04-08-2011, 22:49
Próbuje usunąć pewne zdjęcia i w jpg i nef i w przypadku niektórych pojawia się komunikat: "nie można ukończyć akcji ponieważ plik jest otwarty w programie Eksplorator Windows." Wszystkie inne programy, które mogłyby używać plik są pozamykane. Co jest grane?

Procesem, który "trzyma" plik jest zgodnie z komunikatem explorer. Myślę, że to jakiś bug, tylko nie mogę namierzyć w czym. Napisz czy używasz jakichś kodeków nef (microsoft camera codec pack, nikon nef codec, fast picture viewer codec pack)?
Doraźnym rozwiązaniem jest użycie programiku Unlocker http://www.emptyloop.com/unlocker/ On odblokuje pliki, ale nie rozwiąże problemu który jest strasznie upierdliwy.

EDIT: Napisz jeszcze jakiego systemu i w jakiej wersji używasz? Win7 64bit?

Jolania
05-08-2011, 00:20
Procesem, który "trzyma" plik jest zgodnie z komunikatem explorer. Myślę, że to jakiś bug, tylko nie mogę namierzyć w czym. Napisz czy używasz jakichś kodeków nef (microsoft camera codec pack, nikon nef codec, fast picture viewer codec pack)?
Doraźnym rozwiązaniem jest użycie programiku Unlocker http://www.emptyloop.com/unlocker/ On odblokuje pliki, ale nie rozwiąże problemu który jest strasznie upierdliwy.

EDIT: Napisz jeszcze jakiego systemu i w jakiej wersji używasz? Win7 64bit?
Uzywam W7 x64. Nie wiem czy to ma związek, ale pojawiło się to chyba gdy zainstalowałem triala NX2 i C1 6

Jolania
05-08-2011, 00:48
Odinstalowałem C1.6 i pomogło.

mcl
05-08-2011, 11:58
Odinstalowałem C1.6 i pomogło.
Dzięki. Na to nie wpadłem. Odinstaluję u siebie i zobaczę czy też pomoże.

edek
07-08-2011, 12:55
No super. ale jak się chce pracować w c1 to jak rozwiązać problem? U mnie wszystko działa jak wyżej, jeszcze mogę dodać, że były problemy w zapisywaniu w PS (musiałem nadwać inne nazwy) a po odinstalowaniu c1 jest o.k. A ja zamierzam sporo pracować na PS i C1. W necie za wiele nie ma naten temat (przynajmniej ja nic nie znalazłem)

mcl
07-08-2011, 22:24
Możesz odinstalować i poczekać aż to naprawią (ktoś na ich forum już sygnalizował problem) lub przed operacjami plikowymi (zapis, zmiana nazwy, kasowanie) używać unlockera. Innej rady na razie nie widzę.

EDIT:
Zerknąłem na ichniejsze forum. Znają problem i ma być naprawiony w kolejnej wersji. Na chwilę obecną jest rozwiązanie (wyłączenie WIC)
http://www.phaseone.com/en/Search/Article.aspx?articleid=2024&languageid=1

edek
08-08-2011, 06:44
No wszystko działa jak potrzeba.
MCL- Wielkie dzięki.
Mam jescze pytania- czy wyłączenie WiC czymś grozi?, czy można to przywrócić do pierwotnego stanu i jak?
Pozdrawiam

mcl
08-08-2011, 11:57
Nie wiem, czy czasami nie jest to wykorzystywanie przez soft przy pracy z bezpośrednio podłączonym aparatem (kablem).
Domyślam się, że kolejna wersja C1 przywróci wszystko do porządku.

edek
08-08-2011, 20:52
Mam nadzieję, teraz będę tylko czekał ale jest i tak lepiej niż z bałaganem przy kopiowaniu zapisywaniu, przenoszeniu (zresztą na razie nie widzę żadnych nienormalnych zachowań Winowsa). Tak swoją drogą Phase One zaliczył niezłą wtopę.