PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa w D70s nie błyska

Artion
07-02-2007, 01:14
Witam kolegów,
mam problem z wbudowaną lampą błyskową w D70s. Brak błysku.
Zachodzi podejrzenie, że spaliła się żarówka, dzwoniłem do serwisu NIKONa, chcą
350-400 zł i jeszcze zabierają aparat na minimum 2 tygodnie. Urodziła mi się córa
i dwa tygodnie to cała wieczność. Mam pytanie do was może znacie adres jakiegoś
serwisu, który by to naprawił od ręki lub ewentualnie sprzedał samą żarówkę.
Będę wdzięczny za każde info.

Pozdrawiam wszystkich
Artion

cyrusvirus
07-02-2007, 01:30
dzwoniłem do serwisu NIKONa, chcą
350-400 zł

powariowali czyco ? sb400 mamy za niecale 500. O tansza naprawe popytaj gdzies w miejscowych serwisach... O ile oczywiscie to zarowka lampy :wink:

ps. gratulacje za bobaska :grin:

prz3mo
07-02-2007, 01:32
dzwoniłem do serwisu NIKONa, chcą
350-400 zł i jeszcze zabierają aparat na minimum 2 tygodnie.

To co robi Nikon w PL to są kpiny z tego co czytam na tym forum... Zastanawiam sie czy nie warto by nagłośnic "działalnosci" Nikona w Polsce. Moze jakies wspolne pisemko do Nikon Europe?

cyrusvirus
07-02-2007, 01:38
To co robi Nikon w PL to są kpiny z tego co czytam na tym forum... Zastanawiam sie czy nie warto by nagłośnic "działalnosci" Nikona w Polsce. Moze jakies wspolne pisemko do Nikon Europe?

kazdy "autoryzowany serwis" tak sie ceni...:???:

brzezior
07-02-2007, 15:20
Zamiast naprawiać proponuję kupić SB600, albo SB400 - to dużo rozsądniejsze. Jak zrobisz parę zdjęć swojego malucha z zewnętrzną lampą, to już nigdy nie będziesz chciał używać wbudowanej.

IMTM
07-02-2007, 15:41
Zamiast naprawiać proponuję kupić SB600, albo SB400 - to dużo rozsądniejsze. Jak zrobisz parę zdjęć swojego malucha z zewnętrzną lampą, to już nigdy nie będziesz chciał używać wbudowanej.
Popieram. Kupiłem SB 800 i juz nie używam lampy wbudowanej.

tml
07-02-2007, 15:47
Wszystkie Wasze porady mają rację bytu pod warunkiem, że faktycznie uszkodzenie lampy ma miejsce w samej lampie. Natomiast jeśli walnęło coś w układzie wyzwalającym błysk, to może ani wbudowana nie błyskać, ani zewnętrzna. Artion (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=8158) podjedz sobie na Postępu do serwisu i daj im z zaskoczenia aparat do diagnozy. Jak coś im się daje tak na szybko to zdaża się, że robią od ręki. Jedyne ryzyko to 90zł na wycenę jeśli nie zdecydujesz się na dalszą naprawę. A wrzucać kasę w zewnętrzną lampę bez gwarancji, że będzie działać, to nieco ryzykowne.

EDIT: a nasze stękania na serwis nikona w Polsce były na tym forum już milion razy i jakoś nie przypominam sobie, żeby coś się z tego urodziło ;)

m_arcin
07-02-2007, 15:56
niby tak, ale kto mowi ze chlopak musi kupowac lampe w ciemno? idz do sklepu i przymierz lampe do aparatu. wyjasni sie czy to wbudowana lampa, czy wyzwalanie blysku. osobiscie jakbym mial dac 400 zl, zeby sie potem dowiedziec ze to byla tylko zarowka, to bym wolal zewnetrzna kupic

michal8791
07-02-2007, 16:15
Witam wszystkich
Łącze sie w bólu z Artion wlasnie dzisiaj kiedy byl mi bardzo potrzebny aparat lampa wewn. w moim D50 odmowila współpracy.Dodam ze na dniach bedemial podobna sytuacje bo ma mi sie urodzic syn, a wiec aparat bardzo potrzebny.
Nie nie pomogło wyjęcie baterii, RESET aparatu, przestawianie mocy błysku oraz z TTL na Manual czy tez przestawianie z pierwszej na druga kurtyne.
Wszystko w aparacie dziala wg mnie prawidłowo, w trybie AUTO lampa sama sie podnosi, w inych trybach mozna ja guzikiem podniesc, dioda wspomagajace dziala, aparat ostrzy, BEEP po wyostrzeniu jest, bateria na full naładowana i na tym tyle, błysku lampy jak nie ma tak nie ma. Jutro jeszcze bede podłaczal zewnetrzna lampe kolegi wiec moze to da pelniejszy obraz co padło czy elektronika w aparacie czy moze sam palnik (wole to drugie ;) ).
Jesli ktos zna link do jakiegos postu na tym forum to poprosze, ja szukajac znalazlem troche podobne ale tylko troche.

Polej
07-02-2007, 20:01
Ja miałem identyczny przypadek jak Ty michal8791. Nie wiem, czy znalazłeś mój wątek ? Być może jest to jakaś wada fabryczna pewnej serii puszek? Wysłałem body do serwisu poprzez sklep. Po wielu zabiegach i telefonach aparat trafił do mnie po 3 tygodniach. W opisie naprawy napisano: wymiana płyty lampy, wymagane części: SB Base Plate Unit. Tyle Nikon Polska. Aparat działa teraz (odpukać) prawidłowo.
Życzę powodzenia!

michal8791
07-02-2007, 22:08
Dzisiaj okolo 16:30 za PIERWSZYM RAZEM!!!!!!! udalo mi sie dodzwonic do serwisu nikona, pani ktora rozmawiala ze mna byla bardzo mila (poinformowala mnie ze naprawa potrwa okolo 2 do 3 tyg.) i mam nadzieje ze tak bedzie przebiegala naprawa w serwisie.
Podobnie jak ty Polej chce to zalatwic poprzez sklep (w tym przypadku FotoJoker) i teraz sie zastanawiam czy wyslac samo body czy caly komplet jak jest napisane w karcie gwarancyjnej. Chce sie jednak zabezpieczyc przy sporządzaniu protokołu reklamacyjnego aby osoba przyjmujaca reklamacje wpisala w jakim stanie przejmuje sprzet do reklamacji (czyli w nienaruszonym stanie bez zadnych ubytkow ani uszkodzen czy zabrudzen) oraz ze w przypadku gdy Serwis Nikon nie poinformuje mnie o przedluzeniu sie czasu naprawy (wg prawa konsumenckiego jest to 14 dni roboczych) pozytywnie ustosunkowuje sie do moich roszczen czyli zwotu gotowki.

Polej
07-02-2007, 23:21
Czas naprawy nie jest określony, 14 dni ma serwis na ustosunkowanie sie do reklamacji. O tych sprawach było już pisane sporo na tym Forum. Radzę wysłać samo body, zawsze mniejsze ryzyko, że coś zepsują.

Artion
08-02-2007, 00:16
Witam kolegów i dziękuję za każdą rade. Co do lampy zewnętrznej to mam SB-800 i z niej właśnie korzystam. Z zewnętrzną lampą aparat działa bez zastrzeżeń. Problem w tym, że fotki robi także moja żona a dla niej zestawik z lampą zewnętrzną trochę za ciężki. A wiecie, jakie są kobiety :)). Mam nadzieję, że poza żarówką nic się nie uszkodziło i jak minie pierwszy szał to zdecyduje się na ten serwis. Najchętniej to bym kupił żarówkę i sam sobie ją wymienił, ale nie wiem gdzie można coś takiego kupić. Dziękuję za gratulacje.

Pozdrowionka dla Wszystkich

michal8791
08-02-2007, 17:09
U mnie sprawa wyglada bardziej powaznie. Dzisiaj po podłączeniu zewnetrznej lampu TUMAX zadnej wspolpracy ze strony aparatu nawet jej nie widzial. Wiem ze lapma jest kompatybilna z tym modelem Nikona poniewaz kolega u ktorego testowalem D50 ma tez ten model i u niego wszystko jest OK, tak wiec moje obawy sie chyba potwierdzily ze to elektronika w aparacie a nie sam palnik w lampie :(((((.

michalh
08-02-2007, 23:42
moze jeszcze pozaklejaj wszystkie dodatkowe styki... zostaw tylko dglowny (chyba ze lampa ma tylko jeden styk to nie ma sensu :) )

michal8791
12-02-2007, 19:39
Dzisiaj oddalem Body do reklamacji poprzez sklep :(, jestem ciekaw jak dlugo to potrwa i czy bedzie wszystko ok czy cos zrobia nie tak.

Grom
14-02-2007, 11:16
A tak sie zastanawiam bo tez mi lampa w moim d50 nie dziala czy jak sie spali zarowka to powinno byc slychac odglos ladowania czy nie ? Bo zawsze bylo slychac a teraz nie wiec to nie koniecznie zarowka a moze cos glebiej...

pozdrawiam

Valwit
14-02-2007, 13:45

wez tylko pod uwage ze na takich forach jak tu z zasady bedziesz czytal o negatywnych doswiadczeniach z serwisem. ja na przyklad nie mam najmniejszego powodu do marudzenia, martwy pikselek w d80 zostal zmapowany blyskawicznie, przy okazji wyczyszczono matryce. i mysle ze zdecydowana wiekszosc ludzi ktora miala stycznosc z serwisem jest zadowolona. ale to tylko moje zdanie :)

michal8791
24-02-2007, 13:32
Wczoraj wieczorem odebralem Body od reklamacji (czas od oddania do odebrania 12 dni !!!! bez zadnych telefonow czy interwencji z mojej strony :D) powiem szczerze jestem zadowolony i po zrobieniu kilku zdj testowych nie moge zlego slowa powiedziec co, obserwujac tendencje do najezdzania na Serwis Nikon Polska jest rzadkoscia, ale to prawda. Wyswietlacze oklejone foliami ochronnymi, w srodku czysto nie tak jak w przypadku, jesli dobrze pamietam Polej-a.
Lampa błyska jak nowa wszystko na swoim miejscu i dziala. Tak wiec albo jest to odosobniony przypadek albo jest poprawa i idzie ku lepszemu w obsludze klienta na ul. Postepu 14 za co trzymam kciuki i zycze wszystkim odajacym aparat do naprawy w Serwis NP.

Scorpius
13-08-2007, 21:35
No i moja D50-tka tez wlasnie zaliczyla zgon wbudowanej lampy. Pisze tylko informacyjnie, bo moze w przyszloci ktos bedzie sobie robil statystyki ile czasu uplywa od zlozenia sprzetu do serwisu i odbioru ;). Nie omieszkam dopisac daty odbioru ku potomnym ;)

Pozdrawiam

ufolek
14-08-2007, 00:42
Trzymam kciuki, bo sam sie do nich wybieram z BF ;-)

Nie dziwie sie, ze wasze lampy sie na was wypinają. Mają prawo, bo one nie mają żarówki tylko palnik! :-)
To tak jakby migawkę nazwać zasłonką ;-)

A na poważnie, to nie licząc uderzonych sztuk, najczęsciej jednak padają przetwornice HV.

Ex!!
14-08-2007, 10:26
No to chlopaki na jakies felerne body trafilismy , bo mialem ten sam problem co wyzej , jednak dodatkowo w trybie calkowitym AUTO moglem zmieniac parametry lampy blyskowej czego chyba nigdy nie mozna bylo robic;p wyslalem aparat do BEA BLYSK a oni wyslali do Nikona. Aparat jest w Nikonie od 1.07 ciekawe czy przysla go za tydzien.
pozdro

Scorpius
29-08-2007, 22:01
Tak jak obiecalem... ku potomnym, wyrok dla mojej D50-tki brzmi: wymiana plyty glownej lampy blyskowej: 375zl. Byc moze bedzie na piatek... ;)

ufolek
30-08-2007, 02:23
Zdziercy.. za 375zl można kupić płytę główną do komputera, a nie gównianą płytkę z kilkoma elementami...
Poza gwaracją to bym Sabine kupil i ich olał!

Oczywiście uszkodzoą płytkę powinni Ci oddać, bo ją "posklejają" i pójdzie na lewizne jakąś :-)

Scorpius
07-10-2007, 11:08
Witam

Moja 50-tka zaliczyla Afryke i dzielnie wyszla z tego testu. Mam nadzieje, ze niedlugo podziele sie kilkoma kadrami z podrozy. Jesli ktos chcialby dowiedziec sie czegos co moze byc przydatne podczas planowania wlasnej wyprawy to chetnie sluze pomoca.

Jamada
08-10-2007, 21:04
Witam
U mnie w D70 padła lampa po 9K. Zawiozłem aparat na Postępu. Zabrali na 4 tygodnie skasowali 375zł. Wymienili płytkę. Ale po ich zabawach lampa juz nigdy nie chodzila dobrze. Włączala sie ze kazdym razem. Nie polecam. Aparat nie był juz nigdy jak przedtem. Aparat sprzedalem. Pozdrawiam