PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcie w kościele

trojwizja
04-08-2011, 12:21
Może temat już się powtarza ale potrzebuję rady:

Niedługo będę robić zdjęcia w kościele, pytanie czy obiektywem 18-108mm bez dodatkowej lampy coś się uda zrobić ?
Zainwestować w jaśniejszy obiektyw czy może dodatkową lampę ? Na jedną okazję nie chcę robić zbędnych zakupów.

Jak dam z tym radę to jakie ustawienia przysłony/czasu i ISO jak ktoś to już przetestował bez dodatków.
Kościół standardowy, zimny :)

stock
04-08-2011, 12:25
boze - takich watków tu jest setki. Poszukaj to tydzien sprzed kompa nie odejdziesz. Nie ważne czy kościół zimny - jasny ma być :P
tym obiektywem cos sie uda zrobić - aler czy będzie to sie do czegos nadawało to juz inna kwestia. Pytanie tez czy to jest podpiete do D40 czy do D3s ?

Reasumujac - poszukaj na forum przed zakładaniem po raz milionowy tego samego tematu.

ADAS
04-08-2011, 12:27
Sa takie na alledrogo specjalne ociepliny na obiektywy dla polarników, myślę że spokojnie dadzą radę.

Leniu
04-08-2011, 12:33
fajne pytanie ;)
już nie mogę się doczekać odpowiedzi hehehe 18-108 hmmm ciekawe co to za maszyna :)
Jeśli mowa o 18-105 to w ciemnym kościele będzie kiepsko. Możesz dokupić lampę ... ale przy lampie trzeba mieć doświadczenie którego pewnie trochę Ci brakuje skoro zadajesz takie pytania. Lampę trzeba używać z głową ...ale to tylko moje zdanie ;) ... co do ustawień to z lampą tylko manual.
możesz kupić też stałki 35mm, 85mm ze światłosiłą 1.8 lub nawet 1.4 :) ... podbijesz troche ISO i powinno byc ok

mam nadzieje że nie jesteś tam głównym fotografem :) lecz to tylko swego rodzaju wyzwanie :)
pozdrawiam

drosik
04-08-2011, 12:38
Sa takie na alledrogo specjalne ociepliny na obiektywy dla polarników, myślę że spokojnie dadzą radę.

Spadłem z krzesła :!: :)

trojwizja
Jak masz taką możliwość to wybierz się tam z aparatem jeszcze przed ślubem i przetestuj, bo pisanie standardowy kościół jest pojęciem względnym. Co do "zimności" to zbytnio nie zajarzyłem, ale może być może chodzi o niską temperaturę to nic się nie martw, Tobie będzie bardzo gorąco, no chyba, że nie idziesz tam w charakterze głównego fotografa.

trojwizja
04-08-2011, 12:45
W między czasie znalazłem na forum dużą literaturę na ten temat, lecz zapytać zawsze warto. Oczywiście że początkujący :)

JK
04-08-2011, 12:56
No to fajnie, że na forum temat był już poruszany. :wink:

Zamykam.