Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] rozpiętość tonalna matrycy losu
Adam Trzcionka
06-02-2007, 23:46
1. zaczynałem bez epigońskich intencji, ale wyszło lekko "zadraganione"... ale niech tam..
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img234.imageshack.us/img234/29/tndsc0214amd2.jpg)
2. mój ukochany model, Józef, tym razem kolor
źródło (http://img231.imageshack.us/img231/7830/tndsc0261assv6.jpg)
dziecko? zaskoczyłeś mnie. Świetne jest to zdjęcie chłopca (lepsze od 2) Bardzo mi się podoba kompozycja, kadrowanie. gratulacje.
świetna jakość. Odnoszę wreażenie, że oglądam odbitki na macie. Bardzo podobają mi sie oczy u chlopca, bardzo wyraziste. Super foty :)
oba świetne, ale 1 super!...czym cykałeś, bo w stopce nie masz niczego na 150? :)
super!
1. swietna! a tak z ciekawosci, kolor oczu naturalnie sie przypasowal do recznika, czy mu troche pomogles?
2. bardzo dobra. Troszke ciasniej bym dal, szczegolnie o lewa strone mi chodzi, ten 1cm rekawa uciac.. wiem, czepiam sie :)
Art.
wampirek
07-02-2007, 08:19
1 przypomniala mi czasy, gdy to ja nie mialem zamiaru nigdy wyjsc z wody i w koncu wyciagniety sila, ze zsinialymi ustami, pod recznikiem trzaslem sie jak w febrze na brzegu i obrazony bylem na rodzicow, ze chlopaki jeszcze w wodzie, a ja musze juz byc na kocu. Bardzo ladne zdjecie.
pzdr
irek
dochodze do wniosku, ze obojetnie jak sfotografujesz p. Jozefa to zawsze wyjdzie dobre zdjecie:)
ten facet tak ma;)
1 tez oczywiscie powala
Sebastiann
07-02-2007, 09:23
Jedynka idealna, dwojka tez bardzo fajna, ale jedynka powala:)
zgodnie z opinią wcześniejszych forumowiczów
1) genialne zdjęcie - ewentualne dalsze prace w PS były by tylko psuciem
2) również b.dobre zdjęcie ale nie tak dobre jak 1nka
Pozdrawiam
Paweł
bajka nie zdiecia --- super !
wampirek
07-02-2007, 09:37
A tytul watku zauwazam, jakby co i mysle, ze pozostali komentujacy tez.
To jakies pewnie 60 EV :)
pzdr
irek
Świetne, szczególnie pierwsze. Można wiedzieć jak obrabiałeś?
Adam Trzcionka
07-02-2007, 10:27
adrian: saturacja zmieniana lokalnie dla poszczególnych barw, kontrast, poziomy, światła i cienie, półcienie "malowane", nie ma recepty, trzeba szukać :-)
Pierwsza fotografia jest swietna, idealnie oddane emocje. Gratuluje!
Zbigniew
07-02-2007, 11:06
Świetne. Dokładam kolejne do mojego zestawu "do tego trzeba dążyć" :)
Ja pierdziu, ale strzały.
Gapiłem się, aż mi wyschły gałki oczne.
To chyba najlepszy komentarz, jaki mogłem tu wpisać.
Jeszcze mnie oczy szczypią...
Gapię się znów i znów...
Za innymi 1 - I, 2 - II.
No to lecę popatrzeć jeszcze raz :)
Bardzo "plastyczne" te zdjecia. Za Alfem zapytam, jakie to szkiełko?
Adam Trzcionka
07-02-2007, 11:59
to nieobecna już w mojej szklarence, poczciwa sigma 70-300 AMdg
hihi...no właśnie...na ogół nie robię portretów, ale kilka, które uważam za najlepsze zrobiłem sigmą 70-200/2,8 a jeden nikkorem 105/2,8 makro :)
gdyby autor nie napisal mniej wiecej co robil przy foto to bym sie sam przekonywal ze to umiejetnie dotuningowany hdr..ale foto powala jakoscia rysunku.. no wymiata po prostu.. super.
bardzo podoba sie chlopiec, oczy naprawde wyszly wspaniale, co do Jozefa, widzialbym go w bardziej draganowej wersji nadaje sie idealnie, posadzic go gdzies w cieniu, na ciemnym tle i swiatlem pieknie "obmyc", wyszedlby miodzio portrecik :)
pozdrowka
Jacek
Nie pozostaje mi nic innego jak podzielić razem z innymi zachwyty. Świetne fotki. Gratuluję
dzięki Twojej fotografii pan Józef i chłopak cudnie nam opowiadają
dziękujemy :-)
Jedynka ładna, ale mnie właśnie te oczy nie pasują... a dokładnie białka, coś tam chyba było robione... jest więc pięć minus.
swietne pierwsze i jak zwykle drugie :)
skąd Ty bierzesz tak fajne osoby do portretów?
Bardzo, bardzo podoba mi się pierwsze. Pięć gwiazdek zasłużenie.
Drugie to już mniej, z tego powodu bo już mam dosyć tego eksploatowania różnych meneli. To się zrobił taki trochę samograj..
cyrusvirus
07-02-2007, 21:07
co tu nowego pisac... skoro wszyscy pisza to samo to i mi nie pozostaje nic nowego napisac. Rewelacja !!! Szczegolnie 2, 1 troszku plastikowo. Powala jakosc zdjec !
Adam Trzcionka
07-02-2007, 21:10
meneli?! w swoim i ś.p. Józka - wypraszam sobie. chłopie - ten gość przez 55 lat był kościelnym! :lol: autentycznie!
meneli?! w swoim i ś.p. Józka - wypraszam sobie. chłopie - ten gość przez 55 lat był kościelnym! :lol: autentycznie!
Sorry, nie chciałem obrazić pana ś.p. Józka... Chodziło mi tylko o to że samograjem są takie szeczególnego rodzaju typki z Pragi czy różnych innych bram :)
(...)samograjem są takie szeczególnego rodzaju typki z Pragi czy różnych innych bram :)
nie zgadzam się
adrian: saturacja zmieniana lokalnie dla poszczególnych barw, kontrast, poziomy, światła i cienie, półcienie "malowane", nie ma recepty, trzeba szukać :-)
Dzięki za odpowiedź :)
kostek-brasil
07-02-2007, 23:08
Kapitalne obie! Gratuluję. ;-)
Michal Puchacz
08-02-2007, 00:18
O kurcze, pierwsze mnie rozwaliło...
Archangel
08-02-2007, 00:28
1! :)
Szczęka spadła mi pod biurko i nie moge znalezc...
Normalnie re-we-la-cja !!!! Zarowno 1 jak i 2. Choc ciut bardziej podoba mi sie 2 :)
no rewelacja poprostu. niezbyt oryginalnie, ale co moge powiedziec:)
a ciekaw jestem jak foty wygladaja bez obrobki, takie prosto z aparatu- moze bys wrzucil?
wszytsko poprzednicy powiedzieli niczego nowego nie powiem :)
1 świetna ; kadr super, kolana dużo pomagają (ładnie wszytsko sie układa w jedną całość) pozostało mi pogratulować !
pozdrawiam
też jestem ciekaw nieobrobionej jedynki. To też będzie dobra fotka, zapewniam.
To też będzie dobra fotka, zapewniam.
tez nie mam watpliwosci, ale ciekaw jestem zakresu i typu dokonanych zmian:)
Adam Trzcionka
08-02-2007, 14:30
oj, czuję, że będę żałował tego kroku ...
jpg - prosto z puszki (zmniejszony w jakimś windowsowskim, marnym przeglądaczu)
źródło (http://img405.imageshack.us/img405/6606/dsc890214at8.jpg)
Madziulek
08-02-2007, 15:02
1 rewelacja :-)
Też strasznie mnie ciekawiło jak wygląda 1 bez obróbki. I również jest bardzo dobra. Ale teraz dopiero widzę jak baaaardzo można podciągnąć zdjęcie mając odpowiednie umiejętności.
Gratulacje. Jedynka dla mnie jest suuuper!
oj, czuję, że będę żałował tego kroku ...
Nie masz czego żałować oryginał jest dobry sam w sobie a po obróbce to po prostu wymiata.
Szkoda, że już pana Józefa nie będzie :(
Natchniony Twoimi pracami postanowiłem sprawdzić przydatność HDR w portreach. Wziąłem jedyną znajdującą się pod ręką osobę (kumpla z roku wynajmującego obok pokój) i zrobiłem trochę zdjęć...
takie oto coś wyszło ;]
http://img106.imageshack.us/img106/6886/striepoqo8.jpg
wg mnie świadomie użyty HDR nawet i do takich zdjęć się nadaje... ;)
To prawda, nie masz czego żałować :) Dla mnie po obróbce co prawda nie wymiata, ale wymiata przed obróbką, a nawet rządzi ;) Widać dla każdego coś "miłego"; przy tym chciałbym się zatrzymać, zagadać, pogłaskać. Tamtego też by się chciało pocieszyć: słuchaj stary, życie aktora jednak da się lubić, zmiataj na plan...
A zdjęcie pana Józefa... ten gest.......... :)
Natchniony Twoimi pracami postanowiłem sprawdzić przydatność HDR w portreach. Wziąłem jedyną znajdującą się pod ręką osobę (kumpla z roku wynajmującego obok pokój) i zrobiłem trochę zdjęć...
takie oto coś wyszło ;]
http://img106.imageshack.us/img106/6886/striepoqo8.jpg
wg mnie świadomie użyty HDR nawet i do takich zdjęć się nadaje... ;)
to nie jest HDR. można to zrobić paroma suwakami w PS.
to nie jest HDR. można to zrobić paroma suwakami w PS.
To jest HDR. Wołany na -2, 0, +2 i składany w Photomatix tylko że zrobiłem to dość delikatnie bo to miał być w końcu portret, a nie abstrakcyjny krajobraz ;)
Pewnie da się to zrobić w PS, ale mi łatwiej jest w ten sposób...
po co w HDR składasz zdjęcie które ma niewielką rozpietość tonalną i wynikowo masz zjęcie o większej rozpietości? HDR jest generalnie po coś dokładnie odwrotnego niz tu zrobiłeś - ze zbyt dużej rozpietości zrobic widoczne szczegóły w cieniach i swiatłach. A ty oryginał miałes małokontrastowy. Ale to OT, nie ciagnijmy tego tematu tutaj.
HDR miał mi w tym przypadku trochę pomóc, a nie przeistaczać zdjęcie w bajkowy rysunek. Zdjecie pana Józefa też dałoby się hdr-em osiągnąć, ale Adam wolał pobawić się w PS. HDR na potrzeby "grafiki" zrobionej ze zdjęcia mojej roboty już widziałeś i nawet Ci się podobało ;) Tu przy portrecie byłaby to przesada więc potraktowałem go delikatnie... Zdaję sobie sprawę z tego, że to zdjęcie nie potrzebowało tej obróbki bo było poprawnie naświetlone w każdym miejscu. Chciałem po prostu zobaczyć jaki będzie efekt zastosowania tej obróbki właśnie w portrecie ;) i to dobrze doświetlonym...
To był tylko eksperyment... gdyby było inaczej dałbym to pewnie do oceny...
A ja bym poprosiła o mały tutek jak taki efekt osiągnąć za pomocą PS'a i doklejenie do tutków. Będzie jak znalazł!
ja bym klikną w pasku menu: Image / Adjustments / Shadow/Highlight i dał po 5-10% nasilenia
pod jednym warunkiem; w miarę dobrze naświetlone zdjęcie :-)
tutka zostawiam mistrzom
regglauda
21-02-2007, 21:54
fotka dziecka jest powalajaca..juz od pierwszej chwili jak sie zdjecie otwieralo, wiedzialam, ze to bedzie cos...pozdrawiam
obie fotki są dobre ale pierwsza bije na głowę drugą - świetnie złapany moment no i obróbka, która mi się podoba.