PDA

Zobacz pełną wersję : Jak odkręcić filtr z szkła?

d50kid
03-08-2011, 13:04
Witam

pytanie dość prozaiczne ale chodzi o to że koleżance spadło szkło przymocowane do body i w jednym miejscu filtr jest zgiety i pewnie mocno sie wbił w gwint szkła.
Filtr jest pękniety i odłamek filtra jest pomiedzy filtrem a szklem - boje sie ze odkrecajac na "chama" porysuje kolezance szklo. Boje sie tez ze odkrecajac siłowo peknie filtr do konca i potnę sobie rece.

Jakies pomysly ?

Marcin

Piotr Szmidt
03-08-2011, 13:15
delikatnie wytluc do konca filtr czyms twardym, wyciagnac tenkawalek szkla i odkrecac przez szmate duzym kluczem

d50kid
03-08-2011, 13:54
Hmn bede probowal ale boje sie bo to szkielko za 3 kafle bodajże i boję sie uszkodzic. Duzym kluczem - nie wiem czy taki bedzie bo standartowy "francuz" czy jak sie tam mowi na niego w zyciu nie obejmie pierscienia :(.

tomek67
03-08-2011, 14:11
Tak ogólnie to filtr dużo łatwiej odkręcić gdy chwytasz go od przodu a nie z boków.
Z boków po prostu ściskasz go co utrudnia operację.

d50kid
03-08-2011, 15:25
Hmn z przodu czyli jakby za te zabki ? Będę próbował i zdam relacje jak poszlo, jeden kolega mi podpowiedział ze można jakąś mini-piłką naciąc lekko filtr i wtedy popuści.

ADAS
03-08-2011, 15:41
Nie nie nie i jeszcze raz nie, klucz to pomyłka.
Trzeba obiektyw połozyć filtrem na otwartej dłoni by ująć jak największą część metalowego pierścienia. lekko dociskająć przekręcać. Wielokrotnie testowany sposób.

Piotr Szmidt
03-08-2011, 15:58
tak tylko ze grozi to zdruzgotaniem zebow mechanizmu ostrzania lub zebow kola silniczka.

Vifoto
03-08-2011, 16:26
Po prostu jeżeli fltr to już szmelc, chhyć filtr za gwint waskimi płaskoszczypcami (ok. 5mm) i ddkręcaj. Zagięcie na pierscieniu filtra zmniejszy jego średnicę i łatwo się odkręci. Można nawet dokonać chwytu dwukrotnie co bardziej zmniejszy średnicę.

Grzybu
03-08-2011, 17:05
Jeśli masz w domu otwieracz do słoików to warto spróbować (wszystko zależy, czy dobierzesz średnicę do filtra). Ważne aby uścisk nie deformował filtra. Jak ściskasz go 2 palcami, to robi się elipsa i filtr się klinuje.

d50kid
03-08-2011, 18:20
Czyli sposob mini-piłki i naciecia boku filtra odpada ?

przemur
03-08-2011, 19:47
Mozna tez sprobowac podwazyc delikatnie filtr nozem - przy odrobinie szczescia wyskoczy. Mi sie tak kiedys zdarzylo - dwa filtry sie ze soba tak zakleszczyly ze nie bylem zupelnie w stanie ich rozdzielic.... probowalem wszystkich opisanych tu sposobow i lipa. :-( Poszedlem do serwisu foto - i tam mily pan ogladnal, podwazyl filtr, a ten... przeskoczyl na gwincie (co bylo powodem zaklinowania) i bez problemu potem sie odkrecil. :)

timi
03-08-2011, 20:18
Jeżeli go natniesz pilnikiem , tak na głębokość ok 3-4 mm , złap go szczypcami i delikatnie przekręć nimi w prawo i lewo (ok 1cm) to nacięcie spowoduje ze filtr złamie się do środka i go spokojnie odkręcisz. Najważniejsze jest by pozbyć się wszystkich drobinek stłuczonego szkła

d50kid
03-08-2011, 22:06
Chyba go natne pilnikiem bo podczas upadku powstalo zgiecie na filtrze co pewnie przybiło go do gwintu szkła, mam nadzieje jedynie ze podczas tej operacji nie ucierpi szkło bo poki co żadnej ryski nie ma, aczkolwiek i tak chyba musze sprawdzic jakos czy wszystko ok bo to wkońcu był upadek - z 1 metra - koleżanka jest załamana.

dandan
04-08-2011, 08:56
Nie nie nie i jeszcze raz nie, klucz to pomyłka.
Trzeba obiektyw połozyć filtrem na otwartej dłoni by ująć jak największą część metalowego pierścienia. lekko dociskająć przekręcać. Wielokrotnie testowany sposób.

Zamiast dłoni polecam biurko i coś gumowanego na podkładkę (spód wycieraczki pod drzwi, niektóre podkładki pod mysz etc.) Powierzchnia styku jest większa i filtr nie "wichruje" się przy nacisku.

Rascal
04-08-2011, 10:47
Nawet jesli powstanie rysa dont panic! cos tak malego nie bedzie widoczne na zdjeciach.

d50kid
04-08-2011, 11:06
Ja nie panikuje bo to koleżanki szkło. Udało sie. Lekko napiłowany bok filtra chyba puscił i udalo sie odkrecic. Szklo jest bez zadnej ryski, jedyny slad upadku to lekkie zgięcie na gwincie szkła. A teraz co do jego pracy - szkło działa tak jak powinno - ostrzy itd - pytanie tylko czy warto mimo wszystko by gdzieś oddać do serwisu takie szkło po upadku ?

Przemek Paśnik
04-08-2011, 11:18
Przestrzelaj szkło na różnych odległościach ostrzenia, sprawdź, czy nie występuje problem z płaszczyzna ostrości - zarówno w odległości od aparatu, jak i przesunięcia w osi pionowej. Jeśli wszystko gra, nie ma czym się martwić.

jaco183
04-08-2011, 13:05
Tylko otwieracz do sloików pomaga w 100%

d50kid
04-08-2011, 13:12
Informacje przekazalem koleżance i niech pstryka, dzieki za wszelkie info - jak zwykle można polegać!

lukrobax
12-08-2011, 17:47
Cześć, podłączę się do tematu, z tym że u mnie sytuacja przedstawia się ciut inaczej:
obiektyw to Tokina 12-24 z wewnętrznym ogniskowaniem, czyli filtr nie jest na żadnym ruchomym elemencie osadzony, zaś filtr... (i tu pojawia się problem) to polar MARUMI typu slim... 77mm średnicy...
Za nic nie idzie go odkręcić. próbowałem śrubokrętem - efekt to delikatna rysa na obudowie obiektywu i "zerżniętych" kilka ząbków filtra...
Bardzo liczę na jakieś pomysły...

Grzybu
12-08-2011, 18:10
Pomóc może wspomniany już wcześniej otwieracz do słoików.
Poza tym możesz wziąć taką gumową linkę jaka jest w kurtce (taki ściągacz) lub rzemyk, czy coś mocnego cienkiego, najlepiej rozciągliwego. Obwijasz taką linkę wokół gwintu, ale tak, żeby linka się zaciągała/zaciskała pod wpływem odkręcania i kręcisz.

Yova
12-08-2011, 19:35
UWAGA SPOSÓB KTÓRY WYKONUJECIE NA WŁASNE RYZYKO!!!!!!!!!

Obiektyw szczelnie zapakować w kilka woreczków foliowych i na noc do zamrażarki. Osobiście jedno szkiełko udało się tak uratować a z zasłyszenia nawet kilka. Ramka filtra się delikatnie obkurcza i łatwiej ją odkręcić. UWAGA! może nie działać przy filtrach które nie zostały zbite.

Pozdrawiam

mirekkania
12-08-2011, 19:58
Polecam takie coś : http://www.kogex.com.pl/klucz-odkr%C4%82%C5%9Ecania-filtr%C4%82%C5%82w-oleju-ta%C3%82%C5%9Bmowy-p-2018.html?osCsid=5396f283c25230d8835edc6350db2e86

lukrobax
04-11-2011, 16:07
Filtr ciągle nie odkręcony...
Otwieracz do słoików nie bardzo się nadaje, ponieważ problem mam z filtrem polaryzacyjnym i zewnętrzna jego część się obraca. Co gorsze jest to filtr typu slim.
Nie chciał bym też zniszczyć tego filtra - tzn w granicach oczywiście używalności, bo jak chodzi o zarysowania na oprawce to już zrobiłem nie małe próbując się do niego dobrać;)
Metoda z zamrażarką niestety nie powiodła się...
Ostatni link - z kluczem taśmowym spróbuję w ostateczności.
Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł bądź sprawdzoną metodę?

Modron
04-11-2011, 17:05
sprobuj zlapac filtr w 4 naprzecileglych miejscach (popros kogos zeby przytrzymal obiektyw)
zdarzylo mi sie cos takiego i zauwazylem ze uzywajac jednej reki (nacisk tylko w 2 miejscach zazwyczaj) filtr odksztalca sie delikatnie co powiduje jego wieksze zakleszczenie w momecie nacisku.
w jednym zdaniu: Im wiekszej sily uzywasz tym ciezej go odkrecic ;)

hijax_pl
04-11-2011, 17:31
lukrobax, rozumiem , że masz polara nakręconego, który się zbił? W takim przypadku pozostaje chyba wspomniana już metoda na rzemyk...

mariaczi666
04-11-2011, 21:25
Jeśli sposoby Kolegów nie pomogą a potrzebujesz szkła bez polara to chyba pozostaje zniszczenie filtra. Nie wiem ile Cię kosztował, ale jeśli nic innego nie skutkuje...
Ja na swoim 18-70 miałem ciasno siedzącą obręcz od UV, już taki kupiłem. Użyłem pilnika, jak ktoś paręnaście postów wyżej. Piłowałem mordką do dołu i powoli, żeby opiłki nie dostały się do wnętrza obiektywu. Potem szczypce/lekkie kombinerki i po problemie. Szkło jak nowe :D
Życzę powodzenia!

lukrobax
07-11-2011, 09:11
lukrobax, rozumiem , że masz polara nakręconego, który się zbił? W takim przypadku pozostaje chyba wspomniana już metoda na rzemyk...

Owszem nakręcony jest polar, jednak na szczęście nie jest jeszcze uszkodzony i bardzo bym nie chciał go uszkodzić...

Jeśli sposoby Kolegów nie pomogą a potrzebujesz szkła bez polara to chyba pozostaje zniszczenie filtra. Nie wiem ile Cię kosztował, ale jeśli nic innego nie skutkuje...

Kosztował niestety jakieś 250zł i chyba pozostanie na obiektywie (Tokina 12-24 fi77mm) już na zawsze:(
Metody z 4 palcami również próbowałem...

Jedyne co mi pozostaje, to nie poddawać się i raz na jakiś czas robić kolejne podejścia:)
Jak nie dziś to za miesiąc itd;) może kiedyś puści...

marekb
07-11-2011, 09:39
Samochodowa opaska zaciskowa do węży chłodniczych. Dociac cienką gumkę z detki rowerowej, przyłożyć pod opaskę, opaskę zakrecilbym mocno śrubokrętem i pobijal lekko mloteczkiem w kierunku odkręcania. Guma od detki będzie działać jako sprzęgielko, a jednocześnie zabezpieczy przed porysowaniem. Pobijalbym w glowiczke opaski orzeźwia śrubokręt. Druga osoba trzyma mocno szkło w rękach- dodatkowa amortyzacja.
Zaznaczam iza wymyśliłem to przed momentem i nie próbowałem więc odpowiedzialność za zniszczenie sprzętu ponosi sam próbujący;)

lukrobax
22-11-2011, 22:38
Samochodowa opaska zaciskowa do węży chłodniczych. Dociac cienką gumkę z detki rowerowej, przyłożyć pod opaskę, opaskę zakrecilbym mocno śrubokrętem i pobijal lekko mloteczkiem w kierunku odkręcania. Guma od detki będzie działać jako sprzęgielko, a jednocześnie zabezpieczy przed porysowaniem. Pobijalbym w glowiczke opaski orzeźwia śrubokręt. Druga osoba trzyma mocno szkło w rękach- dodatkowa amortyzacja.
Zaznaczam iza wymyśliłem to przed momentem i nie próbowałem więc odpowiedzialność za zniszczenie sprzętu ponosi sam próbujący;)

SUKCES!
Zakupiłeem cybant 70-90mm w Leroy Merlin. Z braku dętki naciągnąłem na pierścień filtra gumkę recepturkę a następnie delikatnie dokręciłem cybant (wymieniona wyżej metalowa skręcana opaska zaciskowa). Cybant dokręciłem dość mocno - ale w granicach rozsądku:)
Najpierw spróbowałem odkręcić mając lepszy chwyt - nie udało się. Potem poobstukiwałem trochę śrubę, też nie wyglądało na to by chciało się ruszyć. Po kilkunastu stuknięciach - raczej nie przesadnie mocnych, spróbowałem jeszcze raz odkręcić przez ścierkę i udało się!:)
Serdecznie wszystkim dziękuję za pomoc a szczególne podziękowania dla marekb