Zobacz pełną wersję : Światłomierz Sekonic L358
Witam
Mam pytanie dotyczące światłomierza Sekonic l358. Chodzi o to, że kiedy próbuję zmierzyć moc błysku lampy systemowej w całkowicie ciemnym pomieszczeniu meter pokazuje mi niedoświetlenie nawet wtedy gdy mierzę bezpośrednie przed lampą(lampa na 1/1 mocy), w momencie gdy zapalę światło meter jest bardziej skory do pokazania wartości jednak czasem również pokazuje niedoświetlenie...O co tu chodzi? Myślałem, że niezależnie od tego czy jest jakieś światło zastane czy nie błysk powinien uruchomić pomiar w światłomierzu. Dodam tylko, że tryb jest ustawiony na pomiar błysku bezprzewodowy(o taki mi właśnie chodzi...) Czy ktoś może mi pomóc?? Pozdrawiam!
Art Erie
03-08-2011, 09:16
Jeszcze nie kupiłem światłomierza, ale czy masz w nim moduł radiowy (opcjonalny) do wyzwalania lamp bezprzewodowo?
Piotr Szmidt
03-08-2011, 09:55
w tym Seconiku masz dwi opcje wywalania blysku do pomiaru. Jeden to przez zlacze PC drugi to przez modlu radiowy. Z tylu jest klapka i miejsce na modol (trzeba dokupic oddzielnie). Wazna rzecza jest to ze wspolpracuje on tylko z modulami do PocketWizardow.
Art Erie
03-08-2011, 09:58
Chyba jest jeszcze jedna możliwość.
Instrukcja PL http://www.korex.net.pl/forum/files/l_358_192.pdf Strona 19 punkt 2-2
Jeszcze nie kupiłem światłomierza, ale czy masz w nim moduł radiowy (opcjonalny) do wyzwalania lamp bezprzewodowo?
Nie, nie posiadam modułu radiowego, wyzwalam błysk pilotem do aparatu Phottix
Art Erie
03-08-2011, 12:27
W ten sposób pewnie nie będziesz miał synchronizacji.
Ale zobacz to co linkowałem post wyżej.
Mam też taki pomysł (ale sprawdzę jak kupię światłomierz), by połączyć wyjście na kabel synchro Sekonika z nadajnikiem PhottiX za pomoca krótkiego kabelka.
Mam też taki pomysł (ale sprawdzę jak kupię światłomierz), by połączyć wyjście na kabel synchro Sekonika z nadajnikiem PhottiX za pomoca krótkiego kabelka.
pamiętam na zeszłorocznym plenerze w Kręglu, że to działa. Tak właśnie sprawdzaliśmy ustawienia lamp.
dlatego na tą chwilę kupiłem tylko światłomierz bez PocketWizard'ów ( te w przyszłości ).
Art Erie
03-08-2011, 12:40
pamiętam na zeszłorocznym plenerze w Kręglu, że to działa. Tak właśnie sprawdzaliśmy ustawienia lamp.
dlatego na tą chwilę kupiłem tylko światłomierz bez PocketWizard'ów ( te w przyszłości ).
Dzięki za potwierdzenie :)
W ten sposób pewnie nie będziesz miał synchronizacji.
Ale zobacz to co linkowałem post wyżej.
Auto-reset cordless flash mode - czyli pomiar bezprzewodowy(uruchamiany błyskiem...) Nie trzeba tu kabli synchro ani nadajników radiowych, po prostu błysk lampy( migawka wyzwolona pilotem, SU-800 na korpusie i SB-900(moc 1/1) z parasolką i na statywie,odległość od obiektu w tym wypadku kopułki światłomierza: 1,5m, światłomierz ustawiony na literkę C i w gotowości bojowej, czekający na błysk, który ma zmierzyć) Wszystko jest skonfigurowane jak pan bóg przykazał, pomieszczenie ciemne prawie całkowicie, jest błysk, ale nie ma pomiaru.... dopiero jak zapalę światło w pokoju to światłomierz raczy reagować na błysk z SB-900. Chodzi mi tylko o to czy tak ma być czy może mam wadliwy model L358....
Art Erie
03-08-2011, 13:23
Jeśli lampa błyska tylko raz ( bez błysków sterujących ) to nie wiem :(
EDIT
Wcześniej nie wspominałeś o SU-800, mowa była o Phottix. Jeśli wyzwalasz pilotem (Phottix), to SU-800 jest nieaktywny?
SU-800 jest aktywny...wszystko dzieje się tak jak trzeba tylko światłomierz pokazuje niedoświetlenie i to tak grubo poza skalą, że nie jest w stanie pokazać nawet innej kombinacji po przekręceniu kółka nastaw...błyski sterujące to inaczej błyski modelujące? czy chodzi o przedbłyski do pomiaru TTL? SB-900 jest ustawiona na tryb manualny. Mam wrażenie, że problem polega na tym, że światłomierz pokazuje w pomiarze udział światła zastanego i błyskowego więc jeśli nie ma światła zastanego to nie ma co pokazać...tak mi się zdaje, ale pewności absolutnie nie mam....dzięki za podpowiedzi :-)
Art Erie
03-08-2011, 13:56
SU-800 generuje błyski sterujące, są one niewidoczne dla oka bo przechodzą przez filt IR.
Sekonik masz ustawiony na "pierwszy błysk", czyli bardzo możliwe że rejestruje on pierwszy impuls sterujący SU-800, a nie błysk Sabiny.
W takim przypadku niedoświetlenie będzie miało bardzo dużą wartość.
Wyłącz SU-800, lampa w tryb M i wyzwalanie Phottix; powinno działać.
SU-800 generuje błyski sterujące, są one niewidoczne dla oka bo przechodzą przez filt IR.
Sekonik masz ustawiony na "pierwszy błysk", czyli bardzo możliwe że rejestruje on pierwszy impuls sterujący SU-800, a nie błysk Sabiny.
To by miało sens!! jak w takim razie połączyć Phottixa z lampą? Mam dwa elementy: odbiornik łączony zkorpusem kablem(ok 20cm) i nadajnik radiowy(wyzwalacz)...Ewentualnie spróbuję pomiar multi w Sekonicu...Jeszcze raz dzięki, ta ostatnia podpowiedź bardzo rozjaśnia mi sytuację :-) spróbuję zmierzyć jej jasność sekonikiem;-) Pozdrawiam
Art Erie
03-08-2011, 14:11
Przy tych ustawieniach jakie masz w tej chwili łączysz kabelkiem odbiornik z lampą i wyzwalasz błysk przyciskiem TEST na nadajniku.
Możesz też połączyć nadajnik kabelkiem z Sekonikiem ( jak pisałem wcześniej) i zmienić tryb pracy światłomierza na pomiar z przewodem synchro.
Piotr Szmidt
03-08-2011, 15:01
zobacz takze jeszcze jedna opcje: czy przypadkiem nie mierzy ci stosunku swiatla zastanego do blyskowego. Druga rzecz to czy przypadkiem nie masz ustawionego wymuszonego stosunku tych swiatel w swiatlomierzu.
Zgadza się...Sekonic mierzy impuls podczerwony z SU-800...A jeśli chodzi o połączenie pilota z lampą to za pomocą kabla który mam nie da rady bo musiałby mieć z jednej strony końcówkę synchro, a z drugiej małęgo jacka, który wchodzi do odbiornika...u mnie jest jack i 10pin...wniosek taki, że muszę kupić ze 3,5m kabla synchro i w ten sposób wyzwalać błysk do pomiaru...
Art Erie
03-08-2011, 18:10
Czyli masz wężyk spustowy Phottix'a, a nie wyzwalacz radiowy z opcją wężyka.
Tak na szybko to możesz włożyć w gniazdo Sabiny przewód PC i zewrzeć styki szpilką/spinaczem.