Zobacz pełną wersję : Nikon D3 err
Witam,
W moim nikusiu pojawia się co drugie zdjęcie Err na wyświetlaczu, zdjęcia robi czarne, czyli w ogóle nie naświetla i nie działa live view. Hmm oddaje oczywiście do serwisu, ale może macie jakieś pomysły co to może być? Mam nadzieje ze nie migawka, bo to dopiero z 80 tysięcy zdjęć, świeżak ;).
Pozdrawiam,
AMI
wygląda jednak na to, że migawka się nie otwiera
Zastanawiam się czy to nie elektronika? Ostatnio mocno wilgotno w powietrzu i trochę z nim latało się deszczyku.
nie naświetla matrycy, nie działa LV (co jest związane z uniesieniem lustra i otwarciem migawki), myślę że najprościej będzie zdjąć obiektyw i sprawdzić, czy lustro się podnosi i migawka otwiera, choćby nawet w trybie czyszczenia matrycy. Zastanawia mnie tylko jedno, czemu co drugie zdjęcie ?? (może też być problem z zacierającym się mechanizmem podnoszenia lustra)
edit: właśnie mi przyszło do głowy jeszcze, że w sumie problemem może być też słabe zasilanie, znaczy bateria
Przygotuj 1700 PLN na wymianę migawki. W ubiegłym roku to przerabiałem.
nie naświetla matrycy, nie działa LV (co jest związane z uniesieniem lustra i otwarciem migawki), myślę że najprościej będzie zdjąć obiektyw i sprawdzić, czy lustro się podnosi i migawka otwiera, choćby nawet w trybie czyszczenia matrycy. Zastanawia mnie tylko jedno, czemu co drugie zdjęcie ?? (może też być problem z zacierającym się mechanizmem podnoszenia lustra)
edit: właśnie mi przyszło do głowy jeszcze, że w sumie problemem może być też słabe zasilanie, znaczy bateria
look, D3 nie ma trybu czyszczenia matrycy, a w LV lustro sie nie podnosi i nie widać czy migawka sie podniosla czy nie. Ale z tą baterią sprawdzę, bo mam w sumie na ostatniej kresce.
Przygotuj 1700 PLN na wymianę migawki. W ubiegłym roku to przerabiałem.
Werdys, nie strasz mnie. A miałeś te same objawy?
Dokładnie. Co więcej z przebiegiem ok. 150.000, czyli w połowie gwarantowanej drogi.
look, D3 nie ma trybu czyszczenia matrycy, a w LV lustro sie nie podnosi i nie widać czy migawka sie podniosla czy nie. Ale z tą baterią sprawdzę, bo mam w sumie na ostatniej kresce.
Werdys, nie strasz mnie. A miałeś te same objawy?
jest taka funkcja jak uniesienie lustra , to jest chyba to o co chodziło w sensie czyszczenia matrycy .
jest taka funkcja jak uniesienie lustra , to jest chyba to o co chodziło w sensie czyszczenia matrycy .
Uniesienie lustra nie odsłania od razu matrycy, zapewne jak weźmiesz na B i naciśniesz drugi raz to podnosi się i migawka, przy LV masz to od razu wiec ja tak czyściłem matryce zawsze.
generalnie chodziło mi o spowodowanie, żeby lustro się podniosło a migawka otworzyła (jakkolwiek to realizując, można i przez czas B). Tylko, że to może o tyle nie dać miarodajnych rezultatów, że nie dzieje się za każdym razem jak zrozumiałem. W każdym razie życzę, żeby nie była to migawka, ale jakbym miał obstawiać to na nią właśnie bym stawiał w największym stopniu (drugie miejsce mechanizm lustra) po wykluczeniu problemów z zasilaniem
Uniesienie lustra nie odsłania od razu matrycy, zapewne jak weźmiesz na B i naciśniesz drugi raz to podnosi się i migawka, przy LV masz to od razu wiec ja tak czyściłem matryce zawsze.
O czym Ty mówisz :) .Własnie , że funkcja uniesienia lustra podnosi lustro i otwiera migawke ! masz wtedy matryce na wierzchu i jestes w stanie ją wyczyścic ... FUNKCJA TA jest w menu , nastepnie w ikonce klucza i nastepnie pod jasnoscią monitora LCD masz Uniesienie lustra !
No bo kolega AMI chyba nie rozróżnia pojęć: wstępne uniesienie lustra (pokrętło) w celu eliminacji drgań oraz uniesienie lustra (menu) w celu wyczyszczenia matrycy. :wink: Zresztą ta funkcja w menu jest też niezłym sprawdzianem stanu zasilania. Jeśli akumulator nie jest odpowiednio naładowany, to ta funkcjia nie jest aktywna.
O czym Ty mówisz :) .Własnie , że funkcja uniesienia lustra podnosi lustro i otwiera migawke ! masz wtedy matryce na wierzchu i jestes w stanie ją wyczyścic ... FUNKCJA TA jest w menu , nastepnie w ikonce klucza i nastepnie pod jasnoscią monitora LCD masz Uniesienie lustra !
Sorry miałem na myśli wstępne podniesienie lustra. A do menu mi sie nie chce wchodzic więc używam LV do czyszczenia matrycy. O to mi chodzi, Ty Similu.;)
mam nadzieje , że nie obraziłes się na mnie, że powiedziałem Ci na Ty :) ale na tym forum chyba panuje zasada , że mówimy sobie na Ty :)
mam nadzieje , że nie obraziłes się na mnie, że powiedziałem Ci na Ty :) ale na tym forum chyba panuje zasada , że mówimy sobie na Ty :)
Ja to wole po Nicku się Simil zwracać niż Tykanie ale to jak kto woli ;). Co do podnoszenia migawki w menu, nie działa tak jak w LV. Czyli migawka się nie unosi tylko lustro. :(
jesli uraziłem przepraszam , u mnie jakos działa :) funkcja ta podnosi lustro i otwiera migawke
co wskazywałoby na to, że się migawka zacina
Look, hmm a czy zacinanie migawki oznacza jej zepsucie i wymianę czy naprawę?
Simil nie uraziłeś, po prostu jestem wyczulony na zwroty typu " o czym Ty mówisz " :)
z tego co mi wiadomo, wymienia się cały zespół migawki, jest to element którego nie można naprawić. Osobiście nie zetknąłem się z takim problemem w cyfraku, ale w analogowym nikonie kiedyś dawno temu coś takiego mnie spotkało i również wymieniono cały zespół migawki
No to jednak wymiana migawki. Coś mętnie tłumaczą, że jak aparat zapisuje wiele errorów to wymieniają migawkę ( podłączają do sprzętu diagnostycznego). Hmm nie znam się na serwisie D3, ale wygląda na to, że nawet nie zaglądają do środka.
No to jednak wymiana migawki. Coś mętnie tłumaczą, że jak aparat zapisuje wiele errorów to wymieniają migawkę ( podłączają do sprzętu diagnostycznego). Hmm nie znam się na serwisie D3, ale wygląda na to, że nawet nie zaglądają do środka.
Mariuszu współczuję, po prostu masz pecha, nie słyszałem dotąd nigdzie aby po takim przebiegu w D3 padła migawka, dowiedz się w serwisie czy czasami mimo braku gwarancji na cały aparat, będziesz mógł skorzystać z gwarancji na samą migawkę, Nikon podaje że wytrzymuje 300 tys ( chyba się nie mylę ) ponieważ jest to wiele poniżej wielkości podawanej przez Nikona żądaj wymiany w ramach rękojmi producenta, lub tego typu zaspokojenia Twoich praw, nie wiem tylko jak się to przełoży na praktykę
pozdrawiam :)
PBmarkII
15-08-2011, 21:55
Niestety jest to tak że migawka ma gwarancje na np 300 tys zdjec ale wykonanych w okresie gwarancji. Przynajmniej tak to robią :/ W samochodach tez tak jest że na część jest gwarancja na ileś tysięcy km ale tylko jeśli zrobisz je w okresie gwarancji... może się mylę ale chyba niestety to tak wygląda.
Dokładnie. Co więcej z przebiegiem ok. 150.000, czyli w połowie gwarantowanej drogi.
jakiej drogi ?????
I wlasnie dlatego cenie Canona za gwarancje...
a Nikona za puszki ;)
Nikon NIGDZIE nie gwarantuje , że migawka D3 wytrzyma 300.000 cykli. Co najwyżej DEKLARUJĄ (prawdopodobnie na podstawie testów) , że powinna wytrzymać w/w ilość wyzwoleń . Może ale nie musi ! Poszukajcie w sieci statystyk.
Przypadki śmierci migawki w D3 w okolicach 100.000 cykli nie są wcale odosobnione.
No u mnie stwierdzili w serwisie 130 tys. może i tyle wypstrykałem ale jakoś tak nie dawno sprawdzałem miałem z 90 tysięcy. Powiedzieli, że programy sprawdzające ilość klatek z exifu się mylą i źle liczą. A w cannonach masz od razu stały licznik od początku istnienia i sprawa jasna:).
Pozdrawiam,
AMI
Mariuszu współczuję, po prostu masz pecha, nie słyszałem dotąd nigdzie aby po takim przebiegu w D3 padła migawka, dowiedz się w serwisie czy czasami mimo braku gwarancji na cały aparat, będziesz mógł skorzystać z gwarancji na samą migawkę, Nikon podaje że wytrzymuje 300 tys ( chyba się nie mylę ) ponieważ jest to wiele poniżej wielkości podawanej przez Nikona żądaj wymiany w ramach rękojmi producenta, lub tego typu zaspokojenia Twoich praw, nie wiem tylko jak się to przełoży na praktykę
pozdrawiam :)
Janie, niestety, nie ma gwarancji poza gwarancją, to nie cannon:(. Na NPSa mam trochę taniej 1300 wymiana migawki, jakoś to wycierpię.
Powiedzieli, że programy sprawdzające ilość klatek z exifu się mylą i źle liczą.Tyle, ze te programy chyba nic nie licza, tylko wyciagaja informacje z pliku, ktore sa w nim zapisane przez komputer aparatu. Wiec jesli juz, to myli sie komputer (w co akurat nie wierze -- bo co tu jest do pomylenia sie?).
Tyle, ze te programy chyba nic nie licza, tylko wyciagaja informacje z pliku, ktore sa w nim zapisane przez komputer aparatu. Wiec jesli juz, to myli sie komputer (w co akurat nie wierze -- bo co tu jest do pomylenia sie?).
Czyli Stigu, coś ściemniają w serwisie, jak zwykle. Sprawdzę to.
Pozdrawiam,
AMI