Zobacz pełną wersję : Paypal - płatność błyskawiczna
Kupujący z UK zapłacił mi za przedmiot płatnością błyskawiczną a paypal ściągnął mi opłatę 1,3 Funta co stanowi 5% ceny sprzedawanego przedmiotu.
Jak uniknąć tej opłaty i dlaczego nie pokrywa jej kupujący tylko ja dostaję niepełną kwotę?
Z góry dzięki
To prowizja na którą się zgodziłeś podpisując umowę z paypalem.
Prezenty są z nie zwolnione. Opłaty za zakupy nie.
Ale ta opłata nie jest zawsze pobierana wszystko chyba zależy od metody płatności. Płatność błyskawiczna to zdaje się jest np zapłata kartą czy tak?
Ale ta opłata nie jest zawsze pobierana wszystko chyba zależy od metody płatności. Płatność błyskawiczna to zdaje się jest np zapłata kartą czy tak?
Oplata nie jest pobierana jak Ty placisz, ale jak Tobie placa to juz kosztuje;)
Oplata nie jest pobierana jak Ty placisz, ale jak Tobie placa to juz kosztuje;)
Nawet w przypadku płatności bezpośrednio ze środków na rachunku paypal?
Może nie jestem stałym sprzedawcą a w związku z tym doświadczenie mam nieduże ale wydaje mi się że ta opłata nie zawsze była pobierana.
Jednym słowem zdzierstwo.
miron19j
02-08-2011, 21:19
Jednym słowem zdzierstwo.
dlaczego? Jeżeli robisz przelew z banku, to też płacisz prowizję.
Tutaj (https://www.paypal-marketing.pl/sprzedawcy/symulator_oplat.html)masz cennik prowizji.
Tyle że jak ja kupowałem przedmiot w UE to ja płaciłem np te 5 zł za przelew SEPA i sprzedawca dostawał pełną sumę.
Tutaj mamy prowizję od sprzedaży i jeszcze nie dostaje się pełnej kwoty od kupującego bo paypal sobie potrąca. Trochę nie fajnie.
miron19j
02-08-2011, 22:52
Tyle że jak ja kupowałem przedmiot w UE to ja płaciłem np te 5 zł za przelew SEPA i sprzedawca dostawał pełną sumę.
Tutaj mamy prowizję od sprzedaży i jeszcze nie dostaje się pełnej kwoty od kupującego bo paypal sobie potrąca. Trochę nie fajnie.
mylisz trochę pojęcia :-)
Prowizję płacisz portalowi aukcyjnemu, to taka marża jak w komisie.
PayPal pobiera swoją opłatę, za pośrednictwo w przekazaniu pieniędzy. Podobnie jak banki, Western Union, czy inne instytucje finansowe. Również za ubezpieczenie transakcji.
Ogólnie sprzedawać warto z płatnością przelewem, kupować przez PayPal. :-D
Wcale nie mylę, doskonale wiem o co chodzi. Po prostu nie fajnie jest płacić różnym pośrednikom mnożące się opłaty.
Czy zatem da się tak ustawić aukcję by wyłączyć możliwość zapłaty paypal i wpisać tylko przelew? Jakoś nie zauważyłem takiej opcji a wiem że na niemieckim ebay sporo ludzi tak sprzedaje. Czy na ebay.uk też jest taka opcja?
miron19j
03-08-2011, 10:29
Wcale nie mylę, doskonale wiem o co chodzi. Po prostu nie fajnie jest płacić różnym pośrednikom mnożące się opłaty.
Czy zatem da się tak ustawić aukcję by wyłączyć możliwość zapłaty paypal i wpisać tylko przelew? Jakoś nie zauważyłem takiej opcji a wiem że na niemieckim ebay sporo ludzi tak sprzedaje. Czy na ebay.uk też jest taka opcja?
ale przecież nie ma nic za darmo. Chcesz przesłać pieniądze - płać bankowi, PP, WU. Chcesz przesłać paczkę - płać poczcie, kurierowi.
Z tego, co widzę, chcesz po prostu wszystkie koszty przerzucić na kupującego. Nie sprzedaję na eBayu, natomiast dosyć sporo kupuję. I w większości przypadków płacę przez PP, przelew jest sporadyczny. Gdy widzę, że płatność tylko przelewem, omijam taką aukcję. Po prostu się obawiam, że sprzedający może mnie naciąć. A jeżeli towar nie będzie taki jak w opisie? Jak wyegzekwuję zwrot pieniędzy?
Przemyśl to. Może wystarczy wystarczy wystawić cenę 5% wyższą?
Pytałem o to w banku. Sporo niemieckich (na przykład banków) nie pobiera za taki przelew prowizji, jednak jeśli taka prowizja zostałaby pobrana odbiorca otrzymałby sumę pomniejszoną o prowizję. Zależy to m.in. od pośredniczących banków. O tym czy prowizja zostanie pobrana możesz się dowiedzieć dopiero po zaksięgowaniu przelewu u odbiorcy. Możesz wybrać inną opcję i wtedy ty płacisz za przelew (chyba ok. 20 zł) a odbiorca na pewno otrzyma pełną kwotę.
ale przecież nie ma nic za darmo. Chcesz przesłać pieniądze - płać bankowi, PP, WU. Chcesz przesłać paczkę - płać poczcie, kurierowi.
Niby racja ale paypal należy do grupy Ebay. Opłaty właściwie pobierane są 3 krotnie, za wystawienie, prowizja od sprzedaży i opłata za płatność błyskawiczną. Trochę dużo tych opłat, no wiem jak mi sie nie podoba mogę nie wystawiać ;)
Z tego, co widzę, chcesz po prostu wszystkie koszty przerzucić na kupującego.
Jak już powiedziałem nie jestem stałym sprzedawcą, sprzedaję sporadycznie wiec nie jestem przyzwyczajony do tego że ktoś z części moich przychodów pobiera sobie haracz. Nawet Allegrowe PayU tego nie robi. Dodatkowo zobacz że prowizja ebay jest pobierana od kwoty sprzed ściągnięcia opłaty za płatność błyskawiczną
Nie sprzedaję na eBayu, natomiast dosyć sporo kupuję. I w większości przypadków płacę przez PP, przelew jest sporadyczny. Gdy widzę, że płatność tylko przelewem, omijam taką aukcję. Po prostu się obawiam, że sprzedający może mnie naciąć. A jeżeli towar nie będzie taki jak w opisie? Jak wyegzekwuję zwrot pieniędzy?
Przemyśl to. Może wystarczy wystarczy wystawić cenę 5% wyższą?
Może ja bardziej lubię ryzyko bo zdarzyło mi się kupić obiektyw płacąc przelewem SEPA do Niemiec. Swoją drogą z zakupu jestem bardzo zadowolony a sprzedający naprawdę trafił się uczciwy i dbający o sprzęt.
Pytałem o to w banku. Sporo niemieckich (na przykład banków) nie pobiera za taki przelew prowizji, jednak jeśli taka prowizja zostałaby pobrana odbiorca otrzymałby sumę pomniejszoną o prowizję. Zależy to m.in. od pośredniczących banków. O tym czy prowizja zostanie pobrana możesz się dowiedzieć dopiero po zaksięgowaniu przelewu u odbiorcy. Możesz wybrać inną opcję i wtedy ty płacisz za przelew (chyba ok. 20 zł) a odbiorca na pewno otrzyma pełną kwotę.
W moim banku za przelew SEPA od razu jest pobierana ode mnie opłata 5 zł. Od razu mi się to wyświetla na liście transakcji. Wydaje mi się że przy tym przelewie więcej opłat nie jest pobieranych.
mam kilka automatycznych przelewow na paypalu, srodkow na nim zero, podlinkowana kredytowka i sciaga sobie sam, nie place nic....ale jak juz mi placono to placilem prowizje, nie pamietam ile, ale jakas byla.
grudzinsky
03-08-2011, 13:36
a to nie jest tak, ze gosc zaplacil w funtach, a ty dostales w zlotowkach? mogl tez miec zaznaczona opcje, ze ty placisz prowizje za przelew...
poza tym nie rob scen o 5zl ;)
a to nie jest tak, ze gosc zaplacil w funtach, a ty dostales w zlotowkach? mogl tez miec zaznaczona opcje, ze ty placisz prowizje za przelew...
poza tym nie rob scen o 5zl ;)
A gdzie taką opcję można zaznaczyć bo ja tez tak chce ;)
Gość zapłacił oczywiście w funtach a opłata za transakcję błyskawiczną była również pobrana w funtach. Przewalutowanie następuje dopiero np przy przelewaniu tych pieniędzy na rachunek bankowy. Tak na marginesie tutaj też paypal zarabia na różnicy kursowej.
Tu nie chodzi o 5 zł a o to że w sumie dostaje się ok 10% mniej za przedmiot sumując wszystkie opłaty i prowizje.
Tu nie chodzi o 5 zł a o to że w sumie dostaje się ok 10% mniej za przedmiot sumując wszystkie opłaty i prowizje.
Trzeba doliczać opłaty i prowizje do ceny, tak żeby zapłacił za to kupujący.