PDA

Zobacz pełną wersję : Dwie lampy błyskowe

Gio
06-02-2007, 22:05
Cześć,

Mam zamiar pobawić się w domowe studio. Mam do dyspozycji dwie lampy: SB-28 i SB-26. Pierwszą łaczę z aparatem (mam do dyspozycji kabel sc-17 więc nie musi siedzieć w stopce i mam odrobinę swobody w jej ustawieniu). SB-26 ma fotocelę więc wyzwolę ją zdalnie. Pytanie brzmi: jak najlepiej regulować siłę błysku sb-26 aby pełniła rolę źródłą światłą wypełniającego? Wydaje mi się że najlepiej ustawić ją w trym manualny z parametrami (przysłona, zoom, ISO) identycznymi jak główna SB-28 i kombinować podziałem mocy błysku. Mam rację? Czy użycie dodatkowego kabla łączącego obie lampy ma jakieś zalety?

Byłbym niezmiernie wdzięczny za porady.

Jędrek

szymony
06-02-2007, 22:14
Po pierwsze do jakiego szpeju te błyskograty są przeznaczone?

Gio
06-02-2007, 22:18
Nie wiem czy rozumiem pytanie. Chodzi rzecz jasna o sprzęt Nikona. Podpinam to do F-100 lub F-80.

Gio
07-02-2007, 18:38
Napisałem coś nie tak?:-) Nikt się nie wypowie?

Jędrek

jaki71
07-02-2007, 19:43
Cześć,

SB-26 ma fotocelę więc wyzwolę ją zdalnie. Pytanie brzmi: jak najlepiej regulować siłę błysku sb-26 aby pełniła rolę źródłą światłą wypełniającego? Wydaje mi się że najlepiej ustawić ją w trym manualny z parametrami (przysłona, zoom, ISO) identycznymi jak główna SB-28 i kombinować podziałem mocy błysku. Mam rację?

Przy ustawieniu manual nie ma sensu (jesli sie da w co watpie) ustawianie ISO i przyslony. Przeciez bedziesz moc lampy regulowal recznie w wartosci bezwzglednej (niezaleznej od przyslony i ISO w aparacie) a wlaciwie w ulamku pelnej mocy. Zoom z kolei ustawiasz w zaleznosci co chcesz i w jaki sposob chcesz oswietlic i ma sie nijak co do zoomu na obiektywie.

Czy użycie dodatkowego kabla łączącego obie lampy ma jakieś zalety?

Jędrek

Tu niech sie wypowiedza wlasciciele tego kabelka bo teoretyzowanie w moim przypadku nie ma sensu.

snake
07-02-2007, 19:48
Chetnie bym pomógł, ale raczkuję w temacie. Oprócz sb28 mam do dyspozycji jakąś exaktę 300af i podobny problem pod kątem d70 i f100. Z tym, że na początek chcę się oprzeć na kompaktach 55W (światło stałe), a w miarę wprawy, (mam nadzieję w tym wcieleniu), dojdę do błyskaczy ( walczę w portrecie) :) Pozdrawiam.

Jacek_Z
07-02-2007, 22:05
Cześć,

Mam zamiar pobawić się w domowe studio. Mam do dyspozycji dwie lampy: SB-28 i SB-26. Pierwszą łaczę z aparatem (mam do dyspozycji kabel sc-17 więc nie musi siedzieć w stopce i mam odrobinę swobody w jej ustawieniu). SB-26 ma fotocelę więc wyzwolę ją zdalnie. Pytanie brzmi: jak najlepiej regulować siłę błysku sb-26 aby pełniła rolę źródłą światłą wypełniającego? Wydaje mi się że najlepiej ustawić ją w trym manualny z parametrami (przysłona, zoom, ISO) identycznymi jak główna SB-28 i kombinować podziałem mocy błysku. Mam rację? Czy użycie dodatkowego kabla łączącego obie lampy ma jakieś zalety?

Jędrek

zdaje się że jak połączysz je kabelkiem (sc-19) to nadal masz obie w TTL

ten twój drugi sposób - ma manualu zadziała na pewno jeśli chodzi o SB-26, ale jej błysk może mylić współpracę TTL na linii F100-SB28. jeżeli obie lampy na M - to oczywiście bezproblemowo, ale niewygodnie.
Zalecam jeszcze inne wyjście - tryb A lamp. Ale tez nie ustawisz w ten sposób proporcji, wynik będzie pewnie przypadkowy, w róznych sytuacjach zdjęciowych da to inny wynik. Musiałbyś to wyczuć, a o to ciężko przy pracy na filmach. Na cyfrze sprawdzisz efekt natychmiast. A na filmie - po pracy, po wszystkim.

pełna kontrolę i dowolne proporcje mocy - będziesz miał w trybie M obu lamp.

ustawiając jakąś lampę na A mozesz nastawiać na niej wyższą lub niższą przysłonę niż na body i w ten sposób masz korekcję błysku. możesz kombinowac rózne ustawienia - jedna lampa na M, druga na A, lub obie na A, obie na M.
Zestawianie jedna lampa w TTL a druga M lub A powoduje, że nie wiemy jak mocny będzie błysk tej co będzie na TTL (sb28). Szczególnie jak ta druga (SB26) miałaby błyskać mocniej. Wtedy TTL mocno moze obciąć błysk SB28 zbyt silnie. Natomiast jak ustawisz błysk SB26 na słabszy niż sb28 - to powinno byc OK.
ustawić błysk na słabszy - to znaczy na przysłonę bardziej otwartą w trybie A lampy sb26 niz masz na aparcie.
Na aparacie 8 - na lampie 5,6 itp.

Gio
07-02-2007, 22:20
No to kolega rozwałkował temat:-) Dzięki za wypowiedż! Moje drążące pytania/uwagi poniżej.

>>zdaje się że jak połączysz je kabelkiem (sc-19) to nadal masz obie w TTL

I wtedy nie ma szansy regulować siły błysku drugiej lampy w żadnym trybie jej pracy?

>>ten twój drugi sposób - ma manualu zadziała na pewno jeśli chodzi o SB-26, ale jej błysk może mylić
>>współpracę TTL na linii F100-SB28. jeżeli obie lampy na M - to oczywiście bezproblemowo, ale niewygodnie.

Wydaje mi się że właśnie do tego służy opcja 'Delay' fotoceli w sb-26. Błyska ona z opóźnieniem w stosunku do błysku wyzwalającego żeby nie zaburzyć pomiaru. Pozostają jescze ewentualne przedbłyski związane z 3D fill in, ale Stary Wiarus twierdzi że wystarczy minimalnie odchylić palnik lampy żeby przedbłysków nie wykonywała bo nie pracuje już wtedy w tym trybie.

Jędrek

Jacek_Z
07-02-2007, 22:29
co do sterowania proporcjami w TTL z 2 lampami na kablu - nie wiem. Miałem dawno temu sb24, nie miałem sb26.
nie pamietam takiego ustawiania proporcji. chyba nie ma jak tego zrealizować. głowy jednak nie dam za to.

w cyfrze jest mozliwość ustawiania proporcji miedzy wieloma lampami w trybie TTL, system CLS to niezły wynalazek, własnie tu cała jego zaleta. ale to tylko sb600 i 800 i wyższe modele body to obsługują, do nizszych korpusów musisz miec sterowanie (np kolejna sb800)

jeśli sb26 (nie znam jej) ma mozliwość zadziałania z opóźnieniem - co piszesz o Delay (ale sie musi zmieścić w czasie otwarcia migawki) to może da sie robic bez problemów w TTL z sb28.
pewnie odpada pierwsza lampa - sb28 w ustawieniu na druga kurtyne, bo ta wzbudzona sb26 by się nie mieściła w synchronizacji.

Gio
07-02-2007, 22:35
Zakładam że modele nie będą szaleć po planie tak żebym musiał błyskac na drugą kurtynę:-) Więc chyba pójdę w stronę sb-28 na kablu ttl i sb-26 wyzwolona zdalnie i przećwiczę podział jej mocy. Wielkie dzięki za pomoc!

A ten CLS to rzeczywiście nieźle chłopaki wykombinowali...:-)

Jędrek

szymony
08-02-2007, 01:19
Gio Z analogiem nie powinno być żadnych problemów z pracą nawet w TTL. Kombinujesz dobrze SB28 po kablu, a SB26 przez fotocelę. Ma ona tryb su-4. Warunek jest jeden, w body musi być ustawiony zwykły TTL, by przedbłyski za wcześnie nie wyzwoliły SB-26. Choć i ten problem teoretycznie można obejść. Ponoć w SB-26 można ustawić zwłokę działania fotoceli, by nie łapała przedbłysków. Nie mam, nie sprawdzałem.
W innych przypadkach praca tak jak opisał Jacek.

Gio
08-02-2007, 13:12
Dzięki Panowie! :-)

galu44
24-01-2008, 14:12
ja mam podobne pytanie. moze juz go zdałem gdzie indziej, ale nie uzyskałem odpowiedzi. czy da sie odpalic zdalnie sb-28 za pomoca lampy wbudowanej wf70? próbowałem wiele razy, ale chyba nie wiem jak to zrobic. w instrukcji jak byk, zreszta widze sam, że ma foto cele, ale nigdy mi sie to nie udało...
jak zadziala z f70, to z coolpiexm 8700 tez powinno, nie? to bym sobie portrenował dobór mocy. pomóżcie...

hedgehog
24-01-2008, 14:23
Na wszystkie tego rodzaju pytania: www.strobist.com :)

galu44
24-01-2008, 14:31
o matko.. nic tam nie moge znaleźć. ale chyba jednak 28-ka nie ma fotoceli, tyko 26-ka..... kicha.

hedgehog
24-01-2008, 15:38
o matko.. nic tam nie moge znaleźć. ale chyba jednak 28-ka nie ma fotoceli, tyko 26-ka..... kicha.

? Dziwne. Tak czy inaczej, spróbuj tu: http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/nikonf3ver2/flash/sb1tosb21/index2.htm i na dole masz linki do innych modeli lamp.

rotor
28-01-2008, 00:58
wyjściem jest zakupienie fotoceli MIF 2.1e,
właśnie taką sprzedałem z SB28 w dziale SPRZEDAM-KUPIĘ jest jej zdjęcie