Zobacz pełną wersję : Jak produkowane sa obiektywy...
shaddixx
06-02-2007, 21:56
http://www.youtube.com/watch?v=X7_wL0ZZi6k
Niewątpliwie pouczające, ale chyba dość stare. Ręczne grawerowanie napisów? To było stosowane kilkanaście lat temu. Dziś robi się to na grawerkach NC, o wiele szybciej i dokładniej.
Pewnie, od razu widać (i słychać - komentarz) że stare, ale bardzo fajnie się to ogląda ;D
ciekawe i zaskakujące, że tak dużo ręcznej roboty...
http://www.canon.com/camera-museum/tech/l_plant/f_index.html Jak Canon robi L-ki. Zapewne nowsze. Link znaleziony na www.juzaphoto.com. Polecam bardzo.
dwl, ten ostatni link - fajna strona, świetne zdjęcia. Facet ma skromną puszkę (20D), ale obiektywy i dodatki robią wrażenie...
maciek_m
07-02-2007, 14:12
dwl, ten ostatni link - fajna strona, świetne zdjęcia. Facet ma skromną puszkę (20D), ale obiektywy i dodatki robią wrażenie...
no robi wrazenie... szczegolnie ze to nie facet tylko chlopak! 21 lat ma...
Nie widziałem chyba lepszych fotek ptaków. Strona to kopalnia wiedzy o sprzęcie, technice fotografowania i obróbce. Czy dobrze mi się wydaje, że większość fotografów przyrody używa systemu Canona?
niesamowite i przerażające ;)
świstasiek
07-02-2007, 18:08
Większość jego zdjęć było robione Canonem 350D. 20D ma od nie dawna.
Nie widziałem chyba lepszych fotek ptaków. Strona to kopalnia wiedzy o sprzęcie, technice fotografowania i obróbce. Czy dobrze mi się wydaje, że większość fotografów przyrody używa systemu Canona?
Zdjęcia może i ładne - bardzo kolorowe (aż cukierkowe) i gładkie (aż trącające plastikiem) - dla mnie jednak mało naturalne. Może to sprawa obróbki, a nie systemu? ;)
Jest tez kilka zdjec obionych D70.
shaddixx
07-02-2007, 23:58
Nie wiem czy stare czy nie ale dzisiaj przeczytałem material w internece z wycieczki po firmie Zeissa. Tam obiektywy robione sa recznie.
W Tamronie też ręcznie, Dlatego każdy egzemplarz trochę inny :-)
Zdjęcia może i ładne - bardzo kolorowe (aż cukierkowe) i gładkie (aż trącające plastikiem) - dla mnie jednak mało naturalne. Może to sprawa obróbki, a nie systemu? ;)
Masz ładne portfolio na onephoto. Gratuluję. Też masz gładkie w tle fotki i kolorowe, więc trochę dziwi mnie Twoja opinia. Mnie się fotki Juzy nie wydają przekombinowane. Ale to kwestia gustu.
Co do sprzętu to jednak chyba potwierdza się, że korpus służy głównie do odmierzania czasu. Reszta to dobre szkiełka, dobre światło i dobry fotograf.
dwl, moje fotki są kolorowe, bo natura jest kolorowa, ale nie uważam by były przekolorowane (zbyt mocno nasycone) i cukierkowe. Jeśli nie dostrzegasz różnicy to trudno, każdy odbiera zdjęcia na swój spsób. Pozdrawiam.
dwl, moje fotki są kolorowe, bo natura jest kolorowa, ale nie uważam by były przekolorowane (zbyt mocno nasycone) i cukierkowe. Jeśli nie dostrzegasz różnicy to trudno, każdy odbiera zdjęcia na swój spsób. Pozdrawiam.
Ależ Wigi, nie zrozum mnie źle. Bardzo mi się spodobało Twoje portfolio, całe przejrzałem. Nie uważam, że masz cukierkowe kolory i Juza wg mnie też nie. I masz rację - każdy widzi kolory po swojemu. Ludzie nie wychodzą jednakowi jak spod stempla i całe szczęście.
Pozdrawiam również
Daniel
Nie wiem czy stare czy nie ale dzisiaj przeczytałem material w internece z wycieczki po firmie Zeissa. Tam obiektywy robione sa recznie.
Mógłbys się linkiem podzielić? Będę wdzięczny :)
dwl dzięki za uznanie, a przejrzałem więcej zdjęć Juzy i rzeczywiście większość zdjęć ma z "naturalnymi" kolorami, szasugerowałem się kilkoma pierwszymi (ptaki i krajobrazy), które są przesycone. Ogólnie piękne ma folio, widać, że pasjonat ;-)
Wracając do tematu wątku, to może ktoś zna jakiś link, co by można było popatrzeć jak robi się najtańsze obiektywy z plastikowymi soczewkam? ;)
w nikoniw wszystko robią w rękawiczkach białych !!!!:)