Zobacz pełną wersję : Obiektyw do D60
Witam rozważam kupno obiektywu do w/w aparatu ale z racji ze nie jestem znawcą w tej dziedzinie prosiłbym o poradę. Zależy mi na tym by obiektyw był uniwersalny zarówno do makro jak dobry zoom zastanawiam się nad kupnem obiektywu Sigma 28-300 AF f/3.5-6.3 DG Macro, Sigma 28-200 mm f/3.5-f/5.6 DG ASP IF Macro bądź Sigma 18-200 F3.5-6.3 DC jednakże nie wiem czy w/w obiektywy będą współpracować z Nikonem D60.
jeśli zależy ci na makro to daj sobie z tymi obiektywami spokój. Maksymalna skala odwzorowania jaką są w stanie osiągnąć te szkła nawet nie zbliża ich do makrofotografii. Jeśli chcesz mieć uniwersalny wakacyjny obiektyw to swoje łaskawe oko skierowałbym jednak na Nikkora AF-S DX 18-200mm. Szkło ma dobre recenzje na naszym forum a prawdopodobieństwo złego dagadywania się puszki i optyki z jednej stajni jest znacznie niższe niż w przypadku urządzeń pochodzących od innych producentów.
Dziękuję za odpowiedz.
Też zastanawiałem się nad tym obiektywem jak i nowszą wersją VR II czy jest między nimi widoczna znaczna różnica parametrach i jakości zdjęć czy też w przypadku amatorskiej fotografii nie ma to aż takiego znaczenia i pierwsza wersja z VR w zupełności by mi starczyła? i jeszcze jaki obiektyw do makro mógłbyś mi polecić??
Pomiędzy wersjami 18-200 VR i VRII nie ma żadnych różnic optycznych, nie różni się też VR. Jedyna różnica to blokada zooma na 18mm i kolor napisu VR.
Do D60 musisz mieć obiektywy z silnikiem. U Nikona musi być w nazwie AF-S, u Sigmy HSM (ale nie tylko).
Do makro możesz kupić dedykowany obiektyw ze skalą 1:1, jak
Nikkor 85/3.5
Nikkor 40/2.8
Tamron 60/2.0
Tamron 90/2.8 (koniecznie wersja bez pierścienia przysłony).
Rozważ też obiektyw Sigma 17-70/2.8-4.5 DC HSM. Jest jaśniejszy od 18-200, a zakres ma wystarczający do codziennych zdjęć. Do tego ma macro o skali 1:2.3
Pomiędzy wersjami 18-200 VR i VRII nie ma żadnych różnic optycznych, nie różni się też VR. Jedyna różnica to blokada zooma na 18mm i kolor napisu VR.
Do D60 musisz mieć obiektywy z silnikiem. U Nikona musi być w nazwie AF-S, u Sigmy HSM (ale nie tylko).
spokojnie możesz brać pierwszą wersję. Już ona miała dobre recenzje.
Do makro możesz kupić dedykowany obiektyw ze skalą 1:1, jak
Nikkor 85/3.5
Nikkor 40/2.8
Tamron 60/2.0
Tamron 90/2.8 (koniecznie wersja bez pierścienia przysłony).
Uzupełniając - krótsze ogniskowe spłoszą robale. Jeśli autor chce focić ziółka lub detale martwej natury to może wybrac krótsze ogniskowe. Jeśli zależy mu n robalach to poniżej 100mm raczej nie kupować. Moją propozycją jest N105 micro -wiem że drogi, ale dobry a autor wątku nic nie mówił o kosztach.
Rozważ też obiektyw Sigma 17-70/2.8-4.5 DC HSM. Jest jaśniejszy od 18-200, a zakres ma wystarczający do codziennych zdjęć. Do tego ma macro o skali 1:2.3
1:2.3 to w macro żadne halo. Osobiście wolałbym mieć zooma ze stałym światłem i tanią stałkę z pierścieniami.
Co do 18-200 VR dziękuje za pomoc jutro jadę odebrać nowy obiektyw :) A jeżeli chodzi o makro to mimo wszystko chyba zdecyduje się na coś tańszego jak w/w N105 micro ale dziękuję za podpowiedź. W późniejszym czasie rozwarze kupno obiektywu do makro zdjęć.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Podepnę się do tematu.
Koledzy mam dwa obiektywy kitowe 18-55 VR i 55-200 VR obydwa Nikkor i aparat Nikon D60
Denerwuje mnie strasznie przekładanie tych obiektywów. Więc mam do was pytanie, chciałbym obiektyw w miarę uniwersalny do zwykłego focenia taki na spacery, wakacje.
W oko mi wpdły takie oto obiektywy:
- Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3,5-5,6G ED VR
- Tamron AF 18-200 mm f/3,5-6,3 XR DiII LD Aspherical IF Macro
A jaki obiektyw wybrać tak do ok 1000-1200 który mógłbym używać w pomieszczeniach, wieczorami oraz przy szerszych kadrach myślałem o czymś takim:
- Tamron SP AF 17-50 mm f/2,8 XR Di II LD Asp. IF NII
Jak źle dobrałem obiektywy to proszę o pomoc, poradę i propozycję jakie wybrać.
Zaznaczam że dopiero zaczynam swoją przygodę z fotografią i jestem troszkę lepszym amatorem ;)
Ja na Twoim miejscu przebolałbym trudność w żonglerce obiektywami i kupił coś jasnego
Tzn jak możesz to proszę o jakieś typy. Tak jak pisałem potrzebuję jeden obiektyw taki na spacery z dużym zakresem ogniskowych i drugi który mógłbym używać w pomieszczeniach, wieczorami oraz przy szerszych kadrach.
Tamron 18-200 to tragedia. Jeśli już to 18-250 a najlepiej 18-270.
Za to Sigma 18-200 z silnikiem jest bardzo fajna. Poręczna i ostra. Idealna do D60.
Jest też Sigma 18-200 OS i klasyka czyli Nikkor 18-200VR.
Jeśli masz kupować Tamrona 17-50/2.8 (a warto), to na spacery zabrałbym Sigmę 18-200. Nie ma co prawda VR, ale zawsze możesz mieć w plecaku 55-200VR i w trudnych warunkach przełożyć.
Czyli mam rozumieć że ta Sigma to dobry wybór bo Tamron 18-270 to już koszt ok 1700 więc sporo.
A jak ona wypada z Nikkorem 18-105 na pewno zakres ogniskowych a reszta?
Tamtych obiektywów kitowych chciałem się pozbyć (sprzedać) i zastąpić nowymi. Warto się w to bawić?
Te dwa obiektywy Sigma 18-200 i Tamron 17-50 będą lepsze od kitów czy porównywalne i nie bawić się w to a kupić tylko Sigmę?
Tamron 17-50/2.8 będzie dużo lepszy od kita.
Nikkor 18-105 jest minimalnie lepszy.
Sigma 18-200 porównywalna
Rozwazalbym w tej kolejnosci - Tamron 18-270 VC PZD, Sigma 18-250 OS HSM, Nikkor 18-200 VR AF-S, Tamron 18-270 VC, Tamron 18-250.
1:2.3 to w macro żadne halo.
To wskaz inny standardowy zoom z wieksza skala odwzorowania.