Zobacz pełną wersję : zdjecia seryjne
flawless
01-08-2011, 13:58
nie chce spamowac w nieodpowiednim dziale , wiec zapytam tutaj o jedna rzecz ktora mnie nurtuje
czy zdjecia seryjne w lustrzankac a zdjecia seryjne w kompaktach to 2 rozne sprawy ?
o co mi chodzi:
moj nikon d3100 teoretycznie robi 4 zdjecia na sekunde
nikon d3s czyli chyba najlepsze lustro , kosztujace 20k pln robi 9 zdjec na sekunde
to jak to jest ze kompakty za 1200-1500 pln robia nawet do 11 zdjec na sekunde w trybie zdjec seryjnych ?
bo nie klepią lustrem i nie mają migawki jako takiej - ograniczeniem jest wydolność mechaniki i AF (on też nie działa w kompaktach)
to jak to jest ze kompakty za 1200-1500 pln robia nawet do 11 zdjec na sekunde w trybie zdjec seryjnych ?
No i w wielu przypadkach kompakty ograniczają rozdzielczość zdjęć seryjnych.
No, kompakty nagrywają też filmy, a to seria aż 25 klatek na sekundę, jak by nie patrzeć... D3s nie nagrywa filmów... ;-)
flawless
01-08-2011, 14:48
Majek , odchodzisz od meritum
o co mi chodzi:
nikon d3s czyli chyba najlepsze lustro , kosztujace 20k pln robi 9 zdjec na sek
W trybie DX nawet 11, modle Dx i Dxx mają też dobre bufory, przez co tak szybką nie spada ilość klatek na sekundę.
D3s nie nagrywa filmów... ;-)
nagrywa ;)
A to sorry... :mrgreen: Ale D3 nie narywa.
krzysiozboj
01-08-2011, 15:25
Majek znów odchodzisz od meritum :D
A w zasadzie to ja sobie też pozwolę :D Nie wiem czy do lustrzanek i seryjnych nie szykują numeru z podniesionym lustrem i jazdą sporo ponad 10kl/s. No i chyba w D3 za samo lustro się nie płaci ;)
A to sorry... :mrgreen: Ale D3 nie narywa.
Też :p
2pompony
01-08-2011, 15:56
Mnie ostatnio D50 też narywa. I jeszcze w kolanach też...
Robert_P
01-08-2011, 17:22
"czy zdjecia seryjne w lustrzankach a zdjecia seryjne w kompaktach to 2 rozne sprawy ?"
Nie to nie są dwie różne sprawy - tu i tu jest to samo , czyli ilość rejestrowanych obrazków na sekundę .
Lecz jeśli chodzi o jakość i techniczną stronę rejestrowanego obrazka to już jest zdecydowanie nie to samo.
flawless
21-10-2011, 12:17
hm , a czy do robienia zdjec w trybie live view , nie opuszcza sie lustro ?
moze jak w LV jest opuszczone to mozna szybsza serie pojechac ?
1. zalezy jak masz ustawione. może ci opadać lustro żeby zadziałał sensowy af
2. nie. ograniczenia masz odgórnie