Zobacz pełną wersję : Jak wyłączyć przedbłyski lampy Tumax
barracuda
06-02-2007, 20:29
Czy w ogóle mozliwe jest wyłączenie przedbłysków w lampie Tumax 880AFZ? Lampa nie ma możliwości przejścia na manual ale myślałem że da się tą wyłączyć przechodząc na manual flasha w body D50. Albo nie robię do końca tego co powinienem albo po prostu to nie działa...
Ryszard Gałgan
06-02-2007, 21:22
poszło na PW
i jak zadziałało?
a czemu to taka tejemnica?
inni sa tez ciekawi - po to jest forum.
Może tak: zaklejenie styków innego niz centralny spowoduje prawdopoobnie odpalenie lampy bez przedbłysków, ale niestety chyba tylko pełna mocą.
Ryszard Gałgan
07-02-2007, 00:28
Jacku_Z to nie jest żadna tajemnica raczej domniemanie! bo lampy o którj pisze kol. baraccuda akurat nie mam.
(chociaż nie sądze by miała jakieś extra wodotryski. Moja metoda jest trochę inna:
....chyba możesz w menu ustaw przyporządkowanie guzika AF-L na lampę (nr menu 14 - piorunek L), wtedy obojętne manual czy TTL strzel błysk pomiarowy naciskając guzik AFL. Nastąpi zapamiętanie parametru błysku. od tego momentu aparat wyłączy przedbłyski (bo już pamięta profil światła). Wtedy też zadziałają lampy zewn. sterowane fotocelą, bo chyba o to ci chodzi.Po wył. aparatu operację musisz powtórzyć
Pozdrawiam RG
barracuda
07-02-2007, 07:50
poszło na PW
i jak zadziałało?
Działa, dzięki za radę. Sposób trochę wymaga przyzwyczajenia ale jest skuteczny.