PDA

Zobacz pełną wersję : Pierścienie makro czy warto?

Don_Sulco
31-07-2011, 22:32
Czołem forumowicze.
Ostatnio chodzi mi po głowie zakup pierścieni pośrednich makro f. Kenko.
Chciałbym to podpiąć pod D90 + Sigmę 50 1.4.
Czy ktoś próbował takiego zestawu czy jest sens pakować się w takie wynalazki czy lepiej poczekać, dozbierać pln'ów i kupić rasowe szkło makro?
Dzięki za uwagę.
Pozdr.

Sapphiron
31-07-2011, 23:04
Ja używam pierścieni do produktowej i do makro jak mi się śpieszy. Kupiłem Pierścionki Delty z przeniesieniem AF (Coś koło 180zl za komplet) i działają idealnie z podpiętą pod nią 50/1.8

Wg mnie jest sens bo można naprawdę porządne efekty z tego uzyskać. Jeśli ktoś nie ma wypchanego portfela to jest to najlepsze rozwiązanie.
No chyba że lub manuale to 55micro/3,5 :)

wally11
01-08-2011, 22:32
Ten zestaw zda egzamin chociaż do makro płochliwych owadów polecałbym Tamrona 90/ 2.8 lub Sigme 105/ 2.8 - używki można dostać za nieco powyżej 1000 pln.
Co do manula zgadzam się z Sapphiron - Nikkor micro 55/ 3.5 albo lepiej Nikkor micro 55/2,8 + pk - 13.

pioter m
02-08-2011, 13:35
Pierscienie warto miec zawsze (nawet tylko jeden). Nawet z obiektywem makro, zeby uzyskac wieksze powiekszenie. Można tez skracac odleglosc ostrzenia ze szklem tele.

PS. Pierscienie nie psuja jakosci. Jesli szklo zacne, to i makro wyjdzie OK. Cyrk moze byc z zoomem o duzej krotnosci, ale nie ze stalka.

LordYoghurt
11-08-2011, 13:49
W kwestii makro jestem zupełnym laikiem, a miałbym ochotę spróbować tej dziedziny. Niestety, obiektywy specjalistyczne w cenie od 1,5tys to trochę za dużo żeby "spróbować", ale tanią przepustką do świata makro wydają się wspomniane pierścienie. Planuję rozszerzyć posiadany w stopce zestaw o 35 1.8 oraz 85 1.8 (najchętniej w wersji G, jeśli Nikon litościwie w taką pokaże w najbliższej przyszłości). Czy pierścienie będą pracować z tymi obiektywami? Czy zdjęcia robi się z ich wykorzystaniem normalnie, tak jak obiektywem makro, w sensie działa prawidłowo AF, pomiar światła itp.?

pioter m
12-08-2011, 09:31
Leniwiec?
1. Tak.
2. Nie do konca. Ostrzenie na sankach raczej, jesli dluzszy wyciag. Pomiar OK, jesli sa styki.

LordYoghurt
12-08-2011, 10:59
Dzięki za odpowiedź! Ale w związku z nią pojawiły się kolejne dwa pytania ;-) to ostrzenie na sankach, to dlatego że pierścienie zabierają światło i AF nie daje rady? Przy okazji - jak dużej straty światła należy się spodziewać?

pioter m
14-08-2011, 11:11
Dzięki za odpowiedź! Ale w związku z nią pojawiły się kolejne dwa pytania ;-) to ostrzenie na sankach, to dlatego że pierścienie zabierają światło i AF nie daje rady? Przy okazji - jak dużej straty światła należy się spodziewać?
Przy duzym wyciagu AF juz nie dziala. Przebiega cala skale, ale ostrosci zlapac juz nie moze. Moze minimalnie doostrzyc, ale na tym koniec, bo skala to juz nie jest 20cm do nieskonczonosci, ale np. od 156mm do 158mm (hipotetycznie dla zobrazowania problemu) i trzeba ostrzyc przyblizajac/oddalajac aparat, zeby w ten przedzial trafic.
Wzor do obliczania straty swiatla mozna znalezc (przy 1:1 to 2 dzialki przyslony) i pare innych detali. Naprawde wiele bylo juz tutaj napisane.

Walle
24-08-2011, 12:09
Ja także próbuję ogarnąć temat pierścieni, konwektorów, mieszków itp, ale informacji w tym tyle, że się już pogubiłem, dlatego mam pytanie i prośbę do znających temat.

Chciałbym popstrykać pseudo-makro tzn. jakieś powiększenia kwiatów, przedmiotów, czasami jakiegoś leniwego owada, nie koniecznie ze skalą odwzorowania 1-1.
Na razie chciałbym do tego wykorzystać N50/1.8d, a w przyszłym sezonie N60/2.8G lub Tamrona 60/2.0.
Nie myślę o prawdziwym makro więc nie chcę wydawać dużych pieniędzy.
Widziałem zestawy pierścieni firmy Kenko o różnych długościach. Cena takiego zestawu, to ok. 700 PLN i na dziś to trochę zbyt wysoka kwota.
Proszę o podpowiedź jakiej długości pierścień kupić biorąc pod uwagę obiektywy o których pisałem?
Jeśli zakup pojedynczego pierścienia mija się z jakiegoś powodu z celem, to jaki przyzwoity jakościowo zestaw proponowalibyście ?

pioter m
25-08-2011, 13:31
Pojedynczy ciezko trafic. Tylko nikon tak sprzedawal. Pozostale to rozkompletowane zestawy.
Poszukaj o pierscieniach firmy delta. O nich tez pisalismy. Kosztuja duzo mniej niz kenko. Choc jakosc nie ta, ale dzialaja dobrze.