PDA

Zobacz pełną wersję : Plener ślubny w Parku - must see!

genghiskhan
31-07-2011, 21:54
Kilka klatek tu, a reszta na blogu: www.blog.lukaszsulka.com
Klasycznie, bez wygłupów :)

1.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/07/fotografiaC59BlubnawrocC582awzdjC499ciaC-1.jpg
źródło (http://www.blog.lukaszsulka.com/wp-content/uploads/2011/07/fotografia-%C5%9Blubna-wroc%C5%82aw-zdj%C4%99cia-%C5%9Blubne-sesja-plenerowa_1.jpg)

2.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/07/fotografiaC59BlubnawrocC582awzdjC499ciaC-2.jpg
źródło (http://www.blog.lukaszsulka.com/wp-content/uploads/2011/07/fotografia-%C5%9Blubna-wroc%C5%82aw-zdj%C4%99cia-%C5%9Blubne-sesja-plenerowa_2.jpg)

3.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/07/fotografiaC59BlubnawrocC582awzdjC499ciaC-3.jpg
źródło (http://www.blog.lukaszsulka.com/wp-content/uploads/2011/07/fotografia-%C5%9Blubna-wroc%C5%82aw-zdj%C4%99cia-%C5%9Blubne-sesja-plenerowa_3.jpg)

4.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/07/fotografiaC59BlubnawrocC582awzdjC499ciaC-4.jpg
źródło (http://www.blog.lukaszsulka.com/wp-content/uploads/2011/07/fotografia-%C5%9Blubna-wroc%C5%82aw-zdj%C4%99cia-%C5%9Blubne-sesja-plenerowa_4.jpg)

5.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/07/fotografiaC59BlubnawrocC582awzdjC499ciaC-5.jpg
źródło (http://www.blog.lukaszsulka.com/wp-content/uploads/2011/07/fotografia-%C5%9Blubna-wroc%C5%82aw-zdj%C4%99cia-%C5%9Blubne-sesja-plenerowa_10.jpg)

6.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/07/fotografiaC59BlubnawrocC582awzdjC499ciaC-6.jpg
źródło (http://www.blog.lukaszsulka.com/wp-content/uploads/2011/07/fotografia-%C5%9Blubna-wroc%C5%82aw-zdj%C4%99cia-%C5%9Blubne-sesja-plenerowa_6.jpg)

7.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/07/fotografiaC59BlubnawrocC582awzdjC499ciaC-7.jpg
źródło (http://www.blog.lukaszsulka.com/wp-content/uploads/2011/07/fotografia-%C5%9Blubna-wroc%C5%82aw-zdj%C4%99cia-%C5%9Blubne-sesja-plenerowa_8.jpg)

8.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/07/fotografiaC59BlubnawrocC582awzdjC499ciaC-8.jpg
źródło (http://www.blog.lukaszsulka.com/wp-content/uploads/2011/07/fotografia-%C5%9Blubna-wroc%C5%82aw-zdj%C4%99cia-%C5%9Blubne-sesja-plenerowa_9.jpg)

9.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/07/fotografiaC59BlubnawrocC582awzdjC499ciaC-9.jpg
źródło (http://www.blog.lukaszsulka.com/wp-content/uploads/2011/07/fotografia-%C5%9Blubna-wroc%C5%82aw-zdj%C4%99cia-%C5%9Blubne-sesja-plenerowa_11.jpg)

artur678
31-07-2011, 21:59
Troszkę chyba za dużo zieleni jak na moje oko. Skóra też złapała trochę nie taki kolor ...

Wiesiek_Demon
01-08-2011, 11:09
ładnie spokojnie ...

RomanZWrocławia
01-08-2011, 11:21
Odnoszę wrażenie, jakbyś się podczas tej sesji z miejsca nie ruszył. Owszem bez wygłupów, ale przy tej ilości bardzo podobnych ujęć - monotonnie. Kolorowe sprawiają wrażenie ponurych... jakby duch miesca jakim był kiedyś ten park unosił się nad sesją ;)
Poprawnie i nudno.

CEZAREK123
01-08-2011, 11:23
a mnie sie podoba ładnie lekko fajnie jest :)

bartek1981
01-08-2011, 11:24
Jak dla mnie zdjęcia bardzo dobre, para bardzo naturalna, zdjęcia nie przekombinowane, bez cudów w postaci cukierkowych kolorów. Dobra robota. pozdrawiam.

pawelpiotrm
01-08-2011, 11:26
a mnie kolory zieleni jakoś się nie podobają. Jak została zwócona uwaga ponuro zamiast radośnie i świetliście.

Pozdr

genghiskhan
01-08-2011, 12:36
Park Grabiszyński ma taki właśnie klimat - stare drzewa obrośnięte bluszczem, nie ma za dużo trawy i polanek, przez które przebiło by się słońce. Liczy się chyba estetyka, nie ze wszystkich fot miód i słitaśne kolory się wylewają ;) Co kto lubi :P

pank
01-08-2011, 14:02
A co tu takiego must see? Stoi sobie para w parku, wszystkie klatki podobne. Nuda, proszę Pana. Aż mi się chce wyjść z kina.

uomatko
01-08-2011, 14:26
Mdłe. Na 7 w dodatku garnitur wygląda jak z worka jutowego.

pank
01-08-2011, 14:46
A na 2 młodzi wyglądają jak zombi :D

cheyenne
01-08-2011, 15:13
przepraszam za mocne słowa ale tak to czuję

nuda
zdjęcia są mdłe, kolory i WB zupełnie nietrafione
takie pozy jak to nazywasz bez wygłupów niestety na dzień dzisieszy są za sztywne
ja bym ulokował je tak z 15 lat wstecz
jedynka i czwórka leci na plecy
konwersja do czarno bieli leży, lepiej sobie to odpuść albo poćwicz, jest sporo literatury na ten temat
mam wrazenie braku ostrości i dpi
zupełnie nie kojarzyłbym tych zdjeć z pełną klatką, moja d40 z 50/1.4 robiła ładniejsze kadry

zostawiłbym tylko ósemkę

look
01-08-2011, 15:24
mi tam się podobają, chociaż nie ukrywam że wolałbym mniej szumu w tle (czyli automatycznie mocniej doświetlony pierwszy plan), cieplej w kolorach i bardziej kolorowo

kroolik
01-08-2011, 15:28
bardzo ładne. klasa, nie ma kwasu, kiczu i pretensjonalnosci- to co najwazniejsze.
odnosnie póz to dales o 2 foty za duzo i przegadales tym samym temat.

stig
01-08-2011, 15:32
mam wrazenie braku ostrości i dpiJakim to cudem zauwazyles "brak DPI"? Potrafisz dojrzec ile DPI ma zdjecie na ekranie monitora (i np. odroznic dwa o roznych DPI od siebie)?? :shock:

zupełnie nie kojarzyłbym tych zdjeć z pełną klatką, moja d40 z 50/1.4 robiła ładniejsze kadryA zlapane kadry zaleza od wielkosci matrycy i/lub obiektywu?

genghiskhan
01-08-2011, 15:41
No tak, mogłem podkolorować te kadry (koniecznie dużo błękitu oraz różu na liściach :D )
Najlepiej jakby młodzi trzymali balony oraz mieli mega lizaczki w ustach i skakali jak na paraolimpiadzie w konkurencji bieg przez płotki o kulach :)
A no i sprzedam sprzęt, kupie wspomniane D40 z 50 1.4 - jak fotograf dupa to chociaż sprzęt zrobi ładne kadry :)

@cheyenne
poleć jakieś tutki i książki do tej konwersji BW - no kurcze skoro tak mówisz to chętnie jeszcze się pouczę
no i zainwestuję w lepszy statyw, coby mi kadry nie leciały na plecy :)

@stig
Wiesz D40 wraz z 50 1.4 przekształca się jak transformers w robota z zajebiaszczym SI i napiernicza ładne kadry jak kałasznikow!

look
01-08-2011, 15:53
myślę, że rzetelna ocena komercyjnych zleceń jest o tyle trudna, że każde takie zlecenie jest zrobione "pod zamawiającego". Odnosząc się do mojej poprzedniej wypowiedzi w kwestii, że wolałbym cieplej i bardziej kolorowo oznacza to jedynie, że takie chciałbym zobaczyć, natomiast z tym błękitem i różem na liściach to hmmm...delikatnie mówiąc nadinterpretacja.
Tak naprawdę po prostu chętnie zobaczyłbym tego typu zdjęcia "świecone" złotą blendą i to głownie miałem na myśli.

pank
01-08-2011, 16:12
Uszczypliwością i ironią nie nadrobisz braku pomysłów na kadry niestety, sprzętem też nie.

Janusz.J
01-08-2011, 16:16
Może nie kładą na kolana na pierwszy rzut oka ale nie są też złe. Nadrabiają wszelkie techniczne braki tym czymś co powoduje, że są sympatyczne w odbiorze, naturalne, nie zniszczone wszelkiego rodzaju blurami crossami i nieprzemyślanymi manipulacjami w psie, z pewnością będą sie młodym podobać...pozdrawiam

kroolik
01-08-2011, 16:18
Boze strzeż nas przed "pomysłami" na kadry fotografów ślubnych :p

bartek1981
01-08-2011, 16:27
Znowu tu wracam bo zdjęcia naprawdę mi się podobają. Spójrzcie jak lekko pozuje para młoda, nie spina się, są naturalni. Powiem Wam coś, uważam, że autor zdjęć poświęci jeszcze trochę czasu na dopracowywanie szczegółów itp i będzie w gronie tych nielicznych fotografów którzy naprawdę robią dobre zdjęcia. Przynajmniej nie zmałpował od innych "miszczów" i "foto-ziutków" i nie zrobił obsranych zdjęć z balonikami, lodzikami, gołąbkami, lizakami, słitaśnymi doklejonymi sztucznymi uśmiechami, stojących w bramie jak pionki albo na klatce schodowej( co już jest debilnym standardem). A na sam koniec autor zdjęć nie zaserwował nam wodotrysków w postaci cross processingu, HP i tony pluginów z LR i PS. Genghiskhan, rób swoje i nie przejmuj się. pzdr

piom
01-08-2011, 16:36
4/6/8 na tak i wystarczyło pokazać połowe tego i nie było by takich nudów :) na 2 ktoś plątał się z tyłu trzeba było zastęplować albo poczekać

Janusz.J
01-08-2011, 16:37
kurcze bartek1981 gdzież są zdjęcia z lodzikiem :P) sporadycznie jestem na nikoniarzch daj link hahaha

look
01-08-2011, 16:37
Boze strzeż nas przed "pomysłami" na kadry fotografów ślubnych :p

Boże strzeż nas również przed "pomysłami" na kadry PM... amen ;p

pawelpiotrm
01-08-2011, 16:42
Park Grabiszyński ma taki właśnie klimat - stare drzewa obrośnięte bluszczem, nie ma za dużo trawy i polanek, przez które przebiło by się słońce. Liczy się chyba estetyka, nie ze wszystkich fot miód i słitaśne kolory się wylewają ;) Co kto lubi :P

Zajrzałem jeszcze raz do tego wątku i muszę przyznać że zdjęcia mi się teraz jeszcze bardziej podobają. Może przez te 'kolory' inne niż na większości ślubniaków miałem na początku taki odbiór, ale po Twoim wyjaśnieniu znalazłem się w wyobraźni w takim miejscu i teraz wszystko gra ;-)

Dzięki za łopatologiczne wyjaśnienie i cierpliwość.

kroolik
01-08-2011, 16:48
Znowu tu wracam bo zdjęcia naprawdę mi się podobają. Spójrzcie jak lekko pozuje para młoda, nie spina się, są naturalni.

wiele osob tego nie widzi bo szukają na zdjeciu tak zwanego "pomyslu" :)
dla niektorych dobre zdjecie- to jak Mloda trzyma Mlodego za jaja, albo generalnie robią wszystko aby tylko nie wygladać jak normalni ludzie. wtedy to inna bajka i nawet cos takiego moze ujsc płazem, ale kwestia wszystkiego to wyczucie- bo granica jest niezmiernie cieniutka a dla wielu jest niewidoczna.

pank
01-08-2011, 17:06
Tak, tak, nobilitujmy miernotę, broń Boże żadnego polotu na zdjęciach. Jak para stoi jak kołki z przyklejonym uśmiechem na każdym zdjęciu takim samym to wtedy jest pięknie, "klasycznie" i czysto.

mirekkania
01-08-2011, 17:34
Nie podoba mi się, że jest krzywo własciwie na każdym.
Nie podoba mi się konwersja do odcieni szarości. Wolałbym zeby wszystkie były w czarno-białości z elementami szarości jak na 6.
Nie podoba mi się przesadzone ziarno na 7.
Nie podoba mi się że wszystko za mgłą - to dodałeś, czy szkło było umazane?

Podoba mi się 2-jka.
Podobałaby mi się bardziej, gdyby młodzi nie przewracali się w lewo. Co do WB to kazdy ma swoją wizję. Tutaj chyba mieści się w "mniej-więcej".

genghiskhan
01-08-2011, 18:19
Tak, tak, nobilitujmy miernotę, broń Boże żadnego polotu na zdjęciach. Jak para stoi jak kołki z przyklejonym uśmiechem na każdym zdjęciu takim samym to wtedy jest pięknie, "klasycznie" i czysto.

Co nazywasz polotem? Kolorowanki i hdry bez umiaru? Gotowanie bigosu kuchenką polową na łące? Rzucanie się winylami na tle zachodzącego słońca? Ja dziękuję za taki polot....

Jestem świadomy tego co robię i gadanie bzdur, że mi zdjęcie leci na plecy, albo że miałem umazany obiektyw zostawcie dla siebie. Chociaż z drugiej strony można się czasem z takich komentarzy nieźle pośmiać :)

I tak będę robił dalej swoje nudne kotlety, bo tak lubię. Tylko coraz mniej ludzi potrafi docenić naturalność i prostotę.....

pank
01-08-2011, 19:11
Mylisz prostotę ze sztampą.

Paweł Krystek
01-08-2011, 19:21
Tylko coraz mniej ludzi potrafi docenić naturalność i prostotę.....

Nieprawda, może na pierwszy rzut oka ludzie mówią och :-0 ale tak naprawdę w albumie ślubnym wolą mieć zdjęcia "Twojego" typu.

Osobiście Twoje zdjęcia (szczególnie 8 - chyba 85-tka w akcji ;-), czy tak?), i te i poprzednie bardzo do mnie trafiają. Wreszcie ktoś pokazuje zdjęcia ślubne, których Młodzi nie będą się wstydzić za 30 lat. Rób swoje dalej.

A skoki spadochronowe, czy banji, Młodych, wiszenie głową w dół z łyżki koparki w kamieniołomie, czy siedzenie w jakiejś rurze na placu budowy z głupimi minami może zakrawać na kopalnię pomysłów, ale co to ma wspólnego ze ślubem, miłością dwojga, romantyzmem, który dominuje w ten dzień.

Chciałbym zobaczyć takie fotografie autorstwa np. Joe Buissink'a, czy Susan Stripling, a im chyba nikt nie zarzuci, że robią nudne i sztampowe zdjęcia.

bartek1981
01-08-2011, 19:30
genghiskan, bo teraz jest jakaś taka durnowata moda na udziwniane zdjęcia. Jeden i drugi "znany miszcz" wysrał jakieś scrossowane badziewie i już tabun baranów leci do niego na warsztaty a potem produkują kolejne badziewia. Zauważyłem też coś niepokojącego, mianowicie im bardziej sponiewierane zdjęcie tym bardziej się podoba publice. Tak jak powiedziałem, rób swoje i rób to tak jak do tej pory. Z czasem jeszcze doszlifujesz warsztat i będzie git. pzdr

cheyenne
01-08-2011, 19:42
ludzie
co Wy piszecie
bronicie tych zdjęć?
popatrzcie na twarze młodych, popatrzcie na ten blur, spójrzcie na twarz młodej na 1,2,5,6,7
tam wyraźnie widać jak nieudolnie obrabiano te kadry, na dwójce wygląda jak zombie
tu nie ma czego bronić
przecież to jest tragedia
opamiętajcie się i nie brońcie tego kiczu
nie dorabiajcie ideologii do kiepskich zdjęć
one nie podobają się teraz i za 20 lat też nie będą się podobać
są godne początkującego fotografa, a nie kogoś kto już umieszcza na nich taki profesjonalny podpis i świadczy zarobkowo usługi ślubne
warsztat, warsztat i jeszcze raz warsztat
to powinno zająć w najbliższym czasie autora

więcej do tematu nie wracam
wyraziłem tylko swąją subiektywną opinię

bartek1981
01-08-2011, 20:04
ludzie
co Wy piszecie
bronicie tych zdjęć?
popatrzcie na twarze młodych, popatrzcie na ten blur, spójżcie na twarz młodej na 1,2,5,6,7
tam wyraźnie widać jak nieudolnie obrabiano te kadry, na dwójce wygląda jak zombie
tu nie ma czego bronić
przecież to jest tragedia
opamiętajcie się i nie brońcie tego kiczu
nie dorabiajcie ideologii do kiepskich zdjęć
one nie podobają się teraz i za 20 lat też nie będą się podobać
są godne początkującego fotografa, a nie kogoś kto już umieszcza na nich taki profesjonalny podpis i świadczy zarobkowo usługi ślubne
warsztat, warsztat i jeszcze raz warsztat
to powinno zająć w najbliższym czasie autora

więcej do tematu nie wracam
wyraziłem tylko swąją subiektywną opinię

Widziałem na tym forum naprawdę wiele paszteciarskich sesji i wszyscy klaskali równo. Nie ważne, że zdjęcia były ściorane do granic rozsądku, zgubione detale w cieniach, na każdym zdjęciu inny kolor skóry ale wszyscy klaskali bo zrobił je "miszcz". Widziałem kiedyś w galerii taką mini wystawę zdjęć najlepszych( podobno) ślubnych polskich fotografów. Wszystkie zdjęcia były obok siebie i oglądać się tego nie dało. Wszystko wyglądało tak samo, te same pozy, te same zabiegi kolorystyczne, wszyscy udawali artystów. Zwłaszcza jeden, owinął babą kołdrą i kazał biec po plaży. No ludzie, litości !!!

Nie podobają się zdjęcia to nie wchodź tutaj. Idź się wypłacz do innego działu.

CEZAREK123
01-08-2011, 20:04
widzę że towarzystwo chce mi na siłe wmówić że to nie może się podobać, mi wręcz odwrotnie :)

kroolik
01-08-2011, 20:30
Mylisz prostotę ze sztampą.

acha- czyli jakby dac im telewizor do reki (nikt juz nie pamieta po co)- to zakladamy ze by bylo gites :D i na bank nie sztampowo ;)

mirekkania
01-08-2011, 20:40
Jestem świadomy tego co robię i gadanie bzdur, że mi zdjęcie leci na plecy, albo że miałem umazany obiektyw zostawcie dla siebie.
Skoro pokazałeś zdjęcia, to chyba spodziewałeś się, że mogą zostać skrytykowane.
Jeśli uważasz, że te zdjęcia są skończenie dobre i nie potrafisz przyjąć obiektywnej krytyki, to trzeba było napisać coś w stylu: "Prezentuję w celu samozodowolenia, dopuszczalne są jedynie wyrazy zachwytu". Byłaby jasna sytuacja, że baboli wytykać nie wolno.
Niestety, zdjęcia które zaprezentowałeś mają WG MNIE błędy, które mogłeś poprawić przy obróbce. Jeśli jednak uważasz, że te bez wątpienia przypadkowe krzywizny są "świadomym" zabiegiem, to nie mam nic do dodania.
Pozdrawiam

bartek1981
01-08-2011, 20:52
mirekkania, jak jesteś taki kozak to idź i wytknij błędy "ślubnym miszczom" z tego forum. Ja kiedyś wytknąłem to zwrócono mi uwagę.........że nie wypada.

jendrusz
01-08-2011, 20:52
Skoro pokazałeś zdjęcia, to chyba spodziewałeś się, że mogą zostać skrytykowane.
Jeśli uważasz, że te zdjęcia są skończenie dobre i nie potrafisz przyjąć obiektywnej krytyki, to trzeba było napisać coś w stylu: "Prezentuję w celu samozodowolenia, dopuszczalne są jedynie wyrazy zachwytu". Byłaby jasna sytuacja, że baboli wytykać nie wolno.

Chyba dopisek do tytułu - must see - jest jasny w przekazie.
Patrz i podziwiaj.

kroolik
01-08-2011, 21:59
mirekkania, jak jesteś taki kozak to idź i wytknij błędy "ślubnym miszczom" z tego forum. Ja kiedyś wytknąłem to zwrócono mi uwagę.........że nie wypada.

dziala tu i ówdze TWA.
kiedys jeden z forowiczow mocno sie oburzal do mnie na priva i powolywal na tajny uklad ludzi ktorzy "powinni sobie pomagac i pisac dobrze o zdjeciach a jak nie to jestes sku.."

a kto ma gdzies taką piaskownice i interesuje go po prostu fotografia i rozmowa na jej temat- internet jest "srednim" na to miejscem :) - zwlaszcza w kontekscie zdjec slubnych czyli ichniejszej krwawicy wypoconej w pocie czola, pozniej bronionej za wszelką cene do kropli krwi ostatniej- bo przeciez zyc z czegos trzeba!

nic to nie ma wspolnego z fotografią- choc oczywiscie kazdy moze miec wlasne zdanie :)
pozdrawiam

bartek1981
01-08-2011, 22:15
dziala tu i ówdze TWA.
kiedys jeden z forowiczow mocno sie oburzal do mnie na priva i powolywal na tajny uklad ludzi ktorzy "powinni sobie pomagac i pisac dobrze o zdjeciach a jak nie to jestes sku.."

a kto ma gdzies taką piaskownice i interesuje go po prostu fotografia i rozmowa na jej temat- internet jest "srednim" na to miejscem :) - zwlaszcza w kontekscie zdjec slubnych czyli ichniejszej krwawicy wypoconej w pocie czola, pozniej bronionej za wszelką cene do kropli krwi ostatniej- bo przeciez zyc z czegos trzeba!

nic to nie ma wspolnego z fotografią- choc oczywiscie kazdy moze miec wlasne zdanie :)
pozdrawiam

Święte słowa :)

piom
01-08-2011, 22:18
haha brawo kroolik w końcu ktoś pisze rzeczowo i na temat, co do zdjęć zostało już napisane wszystko, przyczepić można się tylko do zbyt dużej ilości tych samych kadrów i takich sobie kolorów, każdy chyba wie że nie każdy ma ciekawe hooby prace więc po co na siłę wciskać im swoje pomysły, taka zwykła pamiątka też jest dobra

genghiskhan
01-08-2011, 22:27
@pank
Ty chyba mylisz sztukę z kiczem :)

@cheyenne
warsztat szlifuje cały czas...do usranej śmierci będę to robił
"popatrzcie na ten blur" - co miałeś na myśli?
"nie dorabiajcie ideologii do kiepskich zdjęć" -ale tu nie ma żadnej ideologii - ot pamiątkowe foty w plenerze
"są godne początkującego fotografa, a nie kogoś kto już umieszcza na nich taki profesjonalny podpis i świadczy zarobkowo usługi ślubne" - podpis świadczy o poziomie fotografa? dobre :) ale fakt uważam się zaledwie za początkującego w tym fachu, to dopiero mój 2 sezon :)

@bartek1981
chodzi Ci pewnie o wystawę jaka była na Bielanach - autorów nie wymienię bo wiadomo o kogo chodzi :d

@mirekkania
owszem spodziewałem się krytyki ale konstruktywnej, a nie bicia piany
co do krzywizny kadrów to patrzysz wg drzew (które niestety proste nie były) czy wg młodych?
na 1 4 7 8 lekki przechył był zamierzony i nie mam zamiaru się z tego spowiadać, jeśli Cię to boli to masz problem:) polecam terapeutę :)

@kroolik
no tak TV i stara walizka dodała by artyzmu i wyłamała mnie ze sztampowego ducha... na koniec młodzi powinni się okładać poduszkami z pierza ;)

A tu mam coś dla tych, którym się konwersja do BW nie podobała....pewnie stwierdzą, że tu jest koszmarna :lol:
http://www.wozaczynski.com/wedding/blog/2010/05/02/kwadratowy-dodatek-slubny/

No i jeszcze dla wyluzowania i nabrania dystansu ten filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=O_p3lepFmCU

Jeszcze o tej sztampie:
50 lat temu robiło się zdjęcia studyjne wielkim bądź średnim formatem i ludzie stali jak kołki pozując na białym tle. Kurde no nuda można by powiedzieć, sztampa jak cholera....nie widziałem aby na starych fotografiach nowożeńcy fotografowali się na placu budowy robiąc debilne miny... czemu? Bo sami mieli do siebie szacunek? Bo fotograf miał szacunek dla tego co robi jak i dla młodych?....

mirekkania
01-08-2011, 22:29

No właśnie jestem kozak i kilkukrotnie skrytykowałem zdjęcia "ślubnych miszczów". Tyle, że nie tutaj. :) Nie boję się tego. Szybko się jednak uczę i wiem, że jest to kompletnie pozbawione sensu. "Fotograf ślubny" to stan umysłu, a nie talent, umiejętność, czy rzemiosło, w odróżnieniu do samego, prostego "fotograf".
Wytknąłem koledze to, co uważam za błąd, szczególnie w odniesieniu do słowa wstępu: "Klasycznie, bez wygłupów". Jeśli uznać, że pan młody zataczający się na zdjęciu, jak po kilku głębszych to klasyka, to okej. Jeśli nakładanie na zdjęcie mgły, albo ziarna, które powoduje, że ludzie mają cerę jak po czarnej ospie, to klasyka, to okej.
Uważam, że kadry są typowe. Takie jak wszystkie ślubniaki, sztampowe, oklepane, standardowe. Rzekłbym nawet normalne, mogące aspirować do "klasyczne". Ale obróbka mi się nie podoba. Wskazuje na, albo problemy sprzętowe (monitor, brak profili w plikach lub coś podobnego), albo gust kompletnie odmienny od mojego.
Nie dam się przekonać, że krzywy kadr, taki np. jak na 2, 3, 7, to klasyka. Bo dla mnie to niechlujstwo. Skoro jednak są one "świadome" i się autorowi podobają, to okej. A jak się podobają młodym, to tym bardziej okej. Nic tu po mnie.
Dzisiaj się nauczyłem, że jeśli w tytule watku jest napisane "must see", czy inny makaronizm, to o babolach cicho sza i morda w kubeł, czyt. "krytyka miszcza jest zabroniona". ;)

EOTuję

genghiskhan
01-08-2011, 22:30
Chodzi o TWA uczestników "owych" warsztatów fotografii ślubnej, małpujących jeden drugiego :)
Ciekaw jestem jakby dać im do ręki średni format, rolkę filmu, światłomierz i kazać zrobić dobre foty....

kroolik
01-08-2011, 22:42
te Wozaczyśkiego co pokazales- przecudowne jak dla mnie. czy cos im brakuje? mistrzostwo swiata.
sam foce 6x7 moze kiedys wezme na wesele :)

Paweł Krystek
01-08-2011, 22:49
Chodzi o TWA uczestników "owych" warsztatów fotografii ślubnej, małpujących jeden drugiego :)

Dodam jeszcze, że również jak Ty nie zaliczam się do "miszczów", i tym bardziej mierzi mnie to niesamowicie, gdy widzę przeciętne zdjęcia, i same ohy i ahy jaki to talent, jak wykorzystał wiedzę wyniesioną z "tych" warsztatów, ale przekonałem się o jednym, niektórzy zachowują się tak jakby nazywali się conajmniej Joe McNally czy David Backstead. Usiłują wmawiać, że to nie tak, tam źle, tu zły WB blebleble ..... Od nich nie zobaczysz ani jednego postu w stylu "jest OK, ale poprawiłbym to i to....". Co więcej zachowują się jak prawdziwi "krytycy sztuki" np. malarstwa tj. taki krytyk w życiu nie popełnił dobrego obrazu, ale widzi miernotę we wszystkim ... prorocy, czy nie wiem jak to określić.

Reasumując pycha i buta tak rozpycha niektórych, że aż :-( ....

Ja zdaję sobię sprawę, że konkurencja w branży jest duża i łatwiej zniechęcić potencjalne przyszłe rodzynki, skrytykujemy, zniszczymy - jednego mniej. Ale koledzy nie tędy droga.

Zdaję sobie sprawę, że można wytykać techniczne błedy, ale pisanie w stylu: "mdłe", "bez pomysłu", "kicz", czy jeszcze tam jest naprawdę wielce subiektywne.

genghiskhan
01-08-2011, 22:50
te Wozaczyśkiego co pokazales- przecudowne jak dla mnie. czy cos im brakuje? mistrzostwo swiata.
sam foce 6x7 moze kiedys wezme na wesele :)

no jak, przecież takie szare, smutne i bez wyrazu są :D

jacoslavgth
01-08-2011, 23:03
no jak, przecież takie szare, smutne i bez wyrazu są :D

kwestia monitora, ja lubie takie zdjęcia, sam jestem za naturalizmem, z drugiej strony z TV i głupią miną jeżeli jest pomysł to dlaczego nie...

genghiskhan
01-08-2011, 23:12
kwestia monitora, ja lubie takie zdjęcia, sam jestem za naturalizmem, z drugiej strony z TV i głupią miną jeżeli jest pomysł to dlaczego nie...
to była ironia :P

kroolik
01-08-2011, 23:14
z drugiej strony z TV i głupią miną jeżeli jest pomysł to dlaczego nie...

tutaj mialem na mysli pewną sztampę- bo ile widzielismy tego typu zdjec slubnych? wiele.
to samo z gitarami i samochodami a kiedys te kolumienki.
ale to nie chodzi o gitary, smaochody i telewizory- bo i tak juz wszystko bylo- tylko o to, ze czasem te graty na zdjeciu są tylko dekoracją i wtedy to kuje w oczy sztucznością no i tą sztampą o ktorej mowa- mnie wtedy nie wystarcza ze BW jest dobre i kadr okej...łatwiej wtedy cos wymyslic nowego/swojego niz walczyc ze schematem- takie mam wrazenie.

jacoslavgth
01-08-2011, 23:15
to była ironia :P

no raczej, ja gustuje w tego typu fotografii (mowa o Twoich) może pewne rzezcy zrobiłbym inaczej, ale oglądając zdjęcia nie wchodzę w aspekt techniczny tylko albo mi się podoba albo nie, ale jestem człowiekiem popadającym w skarajości bo z drugiej strony podobaja mi się także zdjęcia PANKA

jacoslavgth
01-08-2011, 23:16
tutaj mialem na mysli pewną sztampę- bo ile widzielismy tego typu zdjec slubnych? wiele.
to samo z gitarami i samochodami a kiedys te kolumienki.
ale to nie chodzi o gitary, smaochody i telewizory- bo i tak juz wszystko bylo- tylko o to, ze czasem te graty na zdjeciu są tylko dekoracją i wtedy to kuje w oczy sztucznością no i tą sztampą o ktorej mowa- mnie wtedy nie wystarcza ze BW jest dobre i kadr okej...

ja się z tym w pełni zgadzam - tyle chciałem powiedzieć, bez podtekstów, drugiego dna...

Tomek Konopka
01-08-2011, 23:44
No i jeszcze dla wyluzowania i nabrania dystansu ten filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=O_p3lepFmCU

:mrgreen: hehehe dobre to

pank
01-08-2011, 23:47
Widziałem na tym forum naprawdę wiele paszteciarskich sesji i wszyscy klaskali równo. Nie ważne, że zdjęcia były ściorane do granic rozsądku, zgubione detale w cieniach, na każdym zdjęciu inny kolor skóry ale wszyscy klaskali bo zrobił je "miszcz". Widziałem kiedyś w galerii taką mini wystawę zdjęć najlepszych( podobno) ślubnych polskich fotografów. Wszystkie zdjęcia były obok siebie i oglądać się tego nie dało. Wszystko wyglądało tak samo, te same pozy, te same zabiegi kolorystyczne, wszyscy udawali artystów. Zwłaszcza jeden, owinął babą kołdrą i kazał biec po plaży. No ludzie, litości !!!

Nie podobają się zdjęcia to nie wchodź tutaj. Idź się wypłacz do innego działu.

Wiesz, to że czegoś nie rozumiesz nie znaczy od razu że jest złe. Zdjęcie to trochę więcej niż detale w cieniach.
Zastanawia mnie skąd taka zajadła obrona zdjęć które same w sobie nie są złe, natomiast są odtwórcze, nudne i niezbyt chyba warte takiej dyskusji, bo podobnych jest pierdyliard. Klepcie się dalej po pupkach drodzy forumowicze, wmawiajcie sobie że negatywna reakcja to skutek spisku, układu, chęci wykolegowania z branży wybitnie uzdolnionego kolegi, zazdrości i rosnących cen rzodkiewki na międzynarodowym rynku warzyw. Mimo tego bełkotu który wylewacie, przy okazji opluwając wszystko co twórcze i inne, miernota dalej pozostanie miernotą. Miłego wieczoru życzę.

Janusz.J
02-08-2011, 00:34
@pank
Kiedyś ktoś "mądry" powiedział, "kto się boi krytyki ten nigdy nie odniesie sukcesu" mimo to ważam, że wystawianie zdjęć na pożarcie pseudo specjalistów (czytaj "ekspertów" od cross-processingu, topazu i wszelkiego innego badziewia ala disco-polo-pstryk) :)) jest pozbawione sensu. Fotografia ma podobać się klientowi jego rodzinie i przyjaciołom oraz autorowi zdjęc, koniec kropka. Warto również zauważyć, że gdy stado fotografików stanie w tym samym miejscu, fotografując dokładnie ten sam obiekt, to każdy z nich wypluje z puszki inny produkt, świadczy to o odmienności spojrzenia, stylu, nawyków itd. i każdy z nich ma jakieś swoje racje.
Aby to zrozumieć wskocz do Flickra (http://www.flickr.com/photos/andrerabelo/70458366/) gdzie Andre Rabelo postanowił przeprowadzić eksperyment ze sławną fotografią Henri Cartier-Bressona. Zamieścił ją pod ocenę innych użytkowników z Flickra i o dziwo dostał bardzo słabe noty. Jedna z ikon fotografii ulicznej, sprzedana na aukcji w 2008 roku za 265,000 dolarów była krytykowana przez „znawców fotografii” wypowiadających się w komentarzach. Autorowi zdjęcia sugerowano używanie statywu jako, że zdjęcie jest lekko nieostre ....

pank
02-08-2011, 00:41
Ale co w związku z tym?

Janusz.J
02-08-2011, 00:44
Ale co w związku z tym?

to proste jak bat wieśniaka, nie nazywaj miernotą cudzej pracy

pank
02-08-2011, 00:57
A czemuż to? Bo ktoś się nie poznał na zdjęciu Bressona? Błagam. Gorsze rzeczy na tym forum się przyjmuje na klatę.

Tak na marginesie:

wystawianie zdjęć na pożarcie pseudo specjalistów (czytaj "ekspertów" od cross-processingu, topazu i wszelkiego innego badziewia ala disco-polo-pstryk)

to jak przed chwilą nazwałeś czyjąś pracę?

Janusz.J
02-08-2011, 01:27
A czemuż to? Bo ktoś się nie poznał na zdjęciu Bressona? Błagam. Gorsze rzeczy na tym forum się przyjmuje na klatę.

Tak na marginesie:

to jak przed chwilą nazwałeś czyjąś pracę? też na marginesie :) a uważasz, że zrobienie pstryk automatem, potem klik pluginem lub presentem to jakaś praca? na tych fotografiach przynajmniej jest naturalność i dalego są świetne.

pank
02-08-2011, 01:38
Nie znam nikogo kto tak robi więc nie wiem, generalnie, jak na mój gust, ustawienia aparatu i sposób obróbki to sprawa drugorzędna, obróbka, tak samo jak dobrana ekspozycja mogą być uzupełnieniem, podkreśleniem czegoś, ale jak się uzupełnia nic to wtedy dopiero robi się bez sensu. Któryś z nas powinien być może udać się do lekarza od oczu, ja na tych zdjęciach naturalności nie widzę.

Benny_Bennasi
02-08-2011, 08:10
Pamiętajcie o jednym, to co sie podoba fotografowi nie koniecznie spodoba sie parze młodej...
Ja swój ślubny plener chciałem tak jak większośc fotografów robi z tzw "jajem" czyli zniszczony budynek itp. ale moja żona powiedziała,że żadnego syfu nie chce ani żadnych obdrapańców bo to maja być zwyczajne zdjęcia pamiątkowe ze ślubu a nie wizja "chorego" (tak powiedziała:) ) fotografa.
Dodam również moje spostrzeżenie.... że to co teraz każdy uważa za trendy za te kilka lat będzie tak samo oceniane jak czarnobiałe zdjęcie z jakimś kolorem np muszka któa teraz jest przez was tak piętnowana.
Co wtedy?
Zdjęcia jako pamiątkowe sa ok.

piom
02-08-2011, 08:22
amen

kroolik
02-08-2011, 09:12
Janusz.J: Bresson to tez nie święta krowa.
ja o tym pisalem (tzn o jego zdjeciu) w innym watku na Nikonie....
dla mnie to nic dziwnego, ze ktos mogl nie dostrzec nic specjalnego w jego zdjeciu. to jest po prostu swiat fotografii i takie rzeczy to codziennosc. Tez to co kiedyś bylo unikalne- po 70 latach juz moze jest mniej unikalne itd...

weźmy dzis najlepszych na swiecie dokumentalistow typu Alec Soth (za ktorym nawiasem mowiac przepadam)- pokaz jego zdjecia na Nikonie i gwarancja, ze 99% ludzi (a moze i wszyscy) powiedzą, ze takie se pstryki :)- bo w zasadzie sprawiają takie pierwsze wrazenie :)
jednak to fotografia głębsza niz mozna przypuszczać, wielowątkowa ale i jednocznesnie prosta i poetycka.
pozdrawiam

Paweł Krystek
02-08-2011, 09:41
... ja na tych zdjęciach naturalności nie widzę.
To, że Ty nie widzisz to dlatego, że nie jesteś adresatem tych fotografii. Niech tak zostanie ...

Ale dlaczego narzucasz wszystkim, że zdjęcia ślubne przedstawiać mają pary babrające się po kolana w błocie, czy jakieś podobne, bo to pomysł. Wypowiedz się i tyle.

kroolik
02-08-2011, 10:03
Zastanawia mnie skąd taka zajadła obrona zdjęć które same w sobie nie są złe, natomiast są odtwórcze, .

temat- mysle ciekawy:
ja uważam, ze pocałunek, przytulanie czy spacer zakochanych ludzi w dniu ich ślubu są generalnie z zasady naturalne w sensie: nie odtwórcze (to jest zwykle ich naturalne zachowanie. ICH zachowanie- z podkresleniem na "ich" a nie wymyślone i kogoś innego). teraz zostaje to przelozyc na jezyk fotografii (co tutaj sie troche udalo, a troche nie udalo i mysle ze dlatego zdania sa podzielone).

to ze widzimy w takim zdjeciu jedynie ten gest, poze a nie dwoje konkretnych ludzi- no to jak z tą szklanką do polowy pełną i pustą. zalezy na czym sie skupimy.

do czego pije:
weźmy fotografie portretową. kazdy klasyczny portret moze byc odtwórczy albo twórczy. najprościej w swiecie sfotografowany człowiek (np podczas palenia cygara) moze zostac potraktowany jak czlowiek- albo jedynie jako przedmiot w kadrze (i zrobiony odtwórczo).

Ci co chwalą zdjecia z tego wątku- mam wrazenie, ze doceniają ogólne podejscie do tych ludzi, ktore jest z gruntu naturalne i nie odtwórcze (próba uchwycenia naturalnych zachowan i gestów tych ludzie w dniu ich slubu).
Samo w sobie wg mnie godne pochwaly- zwlaszcza ze udalo sie to na kilku zdjeciach.

Ci co krytykują- widzą, ze na niektorych zdjeciach nie udalo sie do konca uzyskać wrazenia 100% natuuralnosc.
I to są mankamenty do poprawienia na przyszlosc.

1- jest swietne i nic mu nie trzeba
2- dobre
3- dobre
4 i 5 bardzo dobre
6,7,9 - w porownaniu z resztą wyglądają mniej naturalnie bo nie udalo sie w pelni sztuka przelozenia na jezyk fotografii tego co tam sie dzialo miedzy tymi ludzmi.

Ja sie boje co bedą robić ci, co stawiają jedynie na "pomysł" a te sie kiedyś kończą i co wtedy?
Nie umiem, boje sie przedstawiac czlowieka takim jaki jest wiec robie odtworczo, schematycznie - dopada to kazdego kto traktuje ludzi jak przedmioty w kadrze.
To widać juz teraz: powracające motywy, wystudiowane gesty, przedmioty w kadrze, ktore nikt nie wie po co są i co dają, albo sesje slubne w brzydkich miejscach (bo kiedys ktos zrobic w fabryce wiec dzis ja robie w fabryce i nie widze ze to co wyszlo to jakas masakra totalna).

pozdrawiam

genghiskhan
02-08-2011, 10:33
dzięki kroolik, zdaję sobie sprawę, że te foty na końcu są słabsze, mimo wszystko pokazałem je pod publikę :)
tak jak mówiłem wcześniej, nie jestem masterem i wiele mi brakuje, wybrałem jednak pewną drogę, i będę się jej trzymał
jeśli znajdę klientów to będzie więcej plenerów analogowych - jednak większość par w tym wypadku interesuje jedynie to, że trzeba dopłacić za materiały i dźwiganie tego cholerstwa :)
tylko czas pokaże, które zdjęcia się obronią (te pomysłowe, rzygające efektami i kolorami czy też klasyczne i "sztampowe")...
Zapewne wielu z Was oglądało te zdjęcia - http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=184331
Uważam, że są piękne i nic im nie brakuje... jak widać Młodzi po prostu sobie byli w kadrze....jasne bardzo fajne miejsce i światło, no i cóż więcej potrzeba aby zrobić dobre foty? Pomysłem pewnie było by wjechanie tam melexem pomalowanym na różowo i przyklejanie sobie gumy do żucia do czoła :D, bo tak to jest odtwórczo :P

Jak sobie oglądam folia fotografów ślubnych to w 80% na ich fotach muszą być jakiś durne pomysły - np podlewanie w kaloszach kwiatków w środku rynku... :D motyw z droga i walizką to już standard ekmh... co tam jeszcze - sami wiecie :) Fotograf kreatywnym być musi!

Paweł Krystek
02-08-2011, 10:49
Jak sobie oglądam folia fotografów ślubnych to w 80% na ich fotach muszą być jakiś durne pomysły - np podlewanie w kaloszach kwiatków w środku rynku... :D motyw z droga i walizką to już standard ekmh... co tam jeszcze - sami wiecie :) Fotograf kreatywnym być musi!

Może nie do końca .... ;-)

Wielu z nas napewno przegląda regularnie takie strony: Top 10 Wedding Photograhers (http://www.popphoto.com/how-to/2011/05/top-10-wedding-photographers), można wejść i wyłowić nazwiska tych fotografów, a następnie przejrzeć całe sesje na blogach np. pierwszy z brzegu: Marcus Bell (http://www.studioimpressions.com.au/blog/)
Zdarzają się rodzynki przysłowiowego "melexa", ale 80% chyba nie doszukamy się ;-)

Problemem jest to, że chyba z braku czasu wiele osób, nie zapozna się z prawdziwą fotografią ślubną, a jest pompowana jakimiś sztucznie i przesadnie HDR-owatymi obrazkami, wmawiając że to jest artystyczne, twórcze, nowoczesne.

ZgReDoL
02-08-2011, 11:09
.......... ja na tych zdjęciach naturalności nie widzę.

a gdzie tu jest naturalność?!
pank-plener (http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=185977)

dla mnie trotalna slubna porażka, ale to moje zdanie i mam do nie go prawo.
Ja wybieram zdjecia autora wątku, niz te Twoje cudaczności.......

kroolik
02-08-2011, 11:13
i tak mysle, ze mamy do czynienia z jakąś małą zmianą na tym rynku.
2 lata temu taka rozmowa- z wielu przyczyn- nie moglaby miec miejsca. wtedy kazdy zachwycal sie zdjeciami efektownymi. Kazdy efekt sie kiedys nudzi i zainteresowanie spada. Jesli jest tylko efekt- to zainteresowanie spada bardzo szybko.

genghiskhan: jeszcze raz podkresle ze nie chodzi o kreatywnosc czy jej brak. mozna byc na prawde kreatywnym, w dobrym guscie fotografem (Bartosz Jastal i niektore jego zdjecia z wyrazną aranżacją i pomyslem)
chodzi o gust- a o tym sie podobno nie rozmawia :).

"Od ponad półtora wieku każda epoka ma swoje rzemiosło, które u współczesnych czesto budzi zażenowanie"- jakos tak to lecialo :)
Na przestrzeni paru lat w polskich slubniakach widac te "epoki" ktore dzis uwazane są za bład a kiedys byly tak efektowne i porzadane (chocby skosy, fish- niekotrzy nadal są nie doleczeni)

Dzis smiejemy sie z Knyta, jutro bedą smiali sie z Knapa. Rzeczywistosc jest brutalna :) To postepuje juz teraz.
Zdjecia albo sie obronią- albo nie i na szczescie nei zalezy to od krzykliwosci autora.
pozdro

jacoslavgth
02-08-2011, 11:18
top 10

http://www.popphoto.com/how-to/2011/05/top-10-wedding-photographers

nie dla mnie...
nie trafia...

mówię o pierwszych dwóch

morzon
02-08-2011, 11:25
Po przeczytaniu całego wątku - w 100% popieram kroolika i podpisuję się pod każdym jego postem. Nie będę się produkował, bo musiałbym napisać praktycznie to samo.

Zdjęcia są ok, poprawnie zrobione (większość), dobrze się ogląda. Dopracować, doszlifować troszkę technikę i trafić na może bardziej zluzowanych młodych, a będzie naprawdę świetnie :) kierunek imo dobry.
Cieszę się, że nadal można jeszcze obejrzeć takie normalne zdjęcia, które będą świetnie funkcjonowały jako pamiątki przez wiele wiele lat - czego raczej nie można powiedzieć o tych absurdalnych, pseudonowatorskich sesjach które po jakimś czasie się tak opatrzą, ze nie będzie się dało na nie spojrzeć (jak z każdymi superduper efekciczkami, które są skutkiem tymczasowych trendów i zwykle aplikowane w przyprawiającej o mdłości liczbie).

genghiskhan
02-08-2011, 11:35
a gdzie tu jest naturalność?!
pank-plener (http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=185977)

dla mnie trotalna slubna porażka, ale to moje zdanie i mam do nie go prawo.
Ja wybieram zdjecia autora wątku, niz te Twoje cudaczności.......

nie widziałem tych fot, ale padłem... hheheeheh :)

bartek1981
02-08-2011, 11:45
nie widziałem tych fot, ale padłem... hheheeheh :)

no za dużo photoshopa zdecydowanie. w natłoku tych efektów umknął cały czar tej ślubnej atmosfery.

pank
02-08-2011, 12:09
Ale dlaczego narzucasz wszystkim, że zdjęcia ślubne przedstawiać mają pary babrające się po kolana w błocie, czy jakieś podobne, bo to pomysł. Wypowiedz się i tyle.

Wszyscy oponenci którzy tak zaciekle i momentami niezbyt wybrednie bronią zdjęć autora atakując adwersarzy sami sobie chyba dopowiadają to co chcą usłyszeć. Czy ja gdzieś napisałem że dobre zdjęcia ślubne to te na których para tarza się w błocie/jeździ meleksem/siedzi na klopie/cokolwiek? Napisałem tylko że fajnie jak zdjęcia są twórcze. Klasyczny portret też może być twórczy, nie potrzeba gadżetów, nie potrzeba wygłupów, potrzeba iskry bożej :) Zdjęciom pokazanym w tym wątku daleko do tego, być może to wina sztywnej pary, być może fotografa który nie potrafił nad parą zapanować, ale nie ma w nich nic ze spontaniczności i swobody, wyglądają tak, jakby spontaniczność i swoboda były wstępnie zakładane tylko że na planie to nie zagrało, pozy które miały wyglądać naturalnie, wyglądają tak jakby para tę naturalność nieudolnie udawała. Jeszcze raz podkreślam, nie twierdzę że dobre zdjęcia to dziwne zdjęcia.

Przy okazji, jestem szczerze zdziwiony ilością wróżek i jasnowidzów komentujących zdjęcia, grajcie ludzie w totolotka, skoro tak precyzyjnie jesteście w stanie określić co i kiedy przestanie się podobać, być może wytypujecie też kilka szóstek :) Fotografia to dość młode medium, od około 100 lat ewoluuje, 10 lat temu została przewrócona do góry nogami przez cyfrową rewolucję, nagle niemożliwe stało się możliwe, coś nad czym trzeba było siedzieć godzinami przy powiększalniku mając olbrzymią wiedzę, teraz robi się w 5 sekund, granice się zacierają, można praktycznie wszystko, trendy, mody, style zaczynają się zmieniać jak w kalejdoskopie. Ci którzy próbują prorokować na podstawie praktycznie niczego są albo jasnowidzami, albo mają niezbyt krytyczne podejście do siebie i własnych sądów. 500 lat temu, gdyby istniał internet pewnie też znalazło by się wielu malkontentów piszących o tym jak to perspektywa zbieżna to tylko nowinka stosowana przez niedouczonych buców chcących efekciarstwem przykryć brak talentu, że tylko pasowa jest słuszna, ponadczasowa, że ważniejsze musi być większe a imć pan Biskup będzie żałował że zamówił ostatnią wieczerzę, bo za 10 lat mu się opatrzy :D Malarstwo ewoluuje przez lat już tysiące, trendy, mody, kanony, zmieniały się setki razy i jakoś nikt nie marudzi że Nenufary Moneta, Guerenica Picassa, czy wreszcie Puszka Cambell Warhola mu się opatrzyła i tylko kwiaty w wazonie czy galopujące stado koni jest ponadczasowym, zawsze aktualnym kawałkiem dobrej sztuki nad stół do salonu. Co najwyżej jeden czy drugi niedouczony ignorant stwierdzi że biały kwadrat na białym tle to by se sam namalował. Podsumowując, zanim zaczniecie prorokować co się komu za 20 lat będzie podobało, nie zaszkodzi przedtem się chwilę zastanowić.

kroolik
02-08-2011, 12:18
dobrze Piotrze, zastanowimy sie i damy ci znac jak zmienimy zdanie :D
to wszystko co miales do przekazania ?

dla mnie najsmieszniejsze jest to- ze my: malutcy caly czas patrzymy z pkt widzenia fotografii pamiątkowej, fotografii klasycznej (czyli z poziomu na jakim jest ta fotografia- i nie jest to jej umniejszanie ale przypisanie jej- trzeźwo patrząc- glownej jej funkcji), a ty caly czas z poziomu sztuki odwolujac sie do Bog wie czego (ostatnio do mistrzow malarstwa barokowego, dzis do Warhola)
zejdz z nieba na ziemie. nie bujaj w oblokach. to ci pomoze porozumiec sie ze zwyklymi ludzmi.
ostatecznie jak nie rozumiesz swojego polozenia i zażenowania jakie wywolujesz- to zamilknij- dla twojego dobra panie Warhol wspolczesnej fotografii slubnej.
ewentualnie jak tu sie nie realizujesz- wystaw swoje prace w Muzeum- mysle ze tam cie bardziej oswieceni docenią- moze nawet jeszcze przed smiercią jak bedziesz mial farta.

Paweł Krystek
02-08-2011, 12:41
dobrze Piotrze, zastanowimy sie i damy ci znac jak zmienimy zdanie :D

Intensywnie się zastanawiamy ;-)

Świat wg panka (http://img340.imageshack.us/img340/3209/koramarcin6of31.jpg)

Ale mimo wszystko - nawet w świetle tego wywodu, że nic nie wiem o sztuce, mi byłoby wstyd coś takiego umieścić w albumie ślubnym. Sorry. może nie dorosłem do tych czasów. A tak apropos nie zapominajmy, że krążymy w temacie fotografii ślubnej i powoływanie się na Picassa czy Moneta jest sporym nagięciem rzeczywistości.

pank
02-08-2011, 12:53
To żeś się naszukał :) Pomijając sensowność pomysłu wstawiania moich zdjęć w wątek zdjęć zupełnie kogoś innego, ta fota to pełen spontan i inwencja pary. Nic nie reżyserowanie, nic nie ustawiane. Nie rozumiem też czemu uważacie że ilustracją do mojej opinii są moje zdjęcia, zwłaszcza że pisałem o naturalnych, swobodnych klimatach. Klapki z oczu, panowie, świat nie musi się kręcić wokół własnego tyłka.

kroolik
02-08-2011, 12:54
fotografii ślubnej i powoływanie się na Picassa czy Moneta jest sporym nagięciem rzeczywistości.

jest naduzyciem.
zaryzykuje stwierdzenie ze za naszego zycia status fotografii slubnej nie ulegnie zmianie.
tez- jestem raczej pewny (a kiedys okrzykną mnie prorokiem jak sie okaze po latach ze mialem razje)- ze zdjecia Piotrka rozniez nie podniosą tej fotografii do rangi sztuki swiatowej.

przepraszam za ironiczny ton- bez urazy dla nikogo, ale po prostu zachowajmy troche trzeźwości i nie zachowujmy sie tak jakbysmy co rok zdobywali conajmniej Word Press Photo.
uzywajmy argumentow ktore nie obrazają rozmowcy- Piotrek.
po drugiej stronie tez siedzą ludzie- tacy jak ty :)
pozdrawiam

pank
02-08-2011, 13:17
A tak apropos nie zapominajmy, że krążymy w temacie fotografii ślubnej i powoływanie się na Picassa czy Moneta jest sporym nagięciem rzeczywistości.

Powołałem się na malarstwo jako medium porównując je do fotografii jako medium, na tym przykładzie najprościej było mi pokazać ile warte są proroctwa co komu za ile będzie się podobało. Po raz kolejny wkładacie mi w usta coś czego nie mówiłem.

ZgReDoL
02-08-2011, 13:17
To żeś się naszukał :) .... ta fota to pełen spontan i inwencja pary. Nic nie reżyserowanie, nic nie ustawiane......

Ja rozumiem (i nawet próbuje uwierzyć), ze to pełen spontan, i swietnie uchwyciłes chwile. Ale takie zdjecie powinno zostac tylko dla samych młodych, a nie prezentowac go wszem i wobec w necie.
Tak intymne, a z drugiej strony wulgarne gesty, jak dla mnie nie pasuja de repo czy pleneru slubnego. I nie jestem jakims dewotem, a wrecz przeciwnie, mam wiele w sobie luzu i tolerancji, jednak trzeba miec wyczucie smaku, i granicy co publikowac.

pank
02-08-2011, 13:21
Jest to na pewno świetne miejsce żeby o tym dyskutować. Napisz to tam skąd wykopełeś to zdjęcie.

ZgReDoL
02-08-2011, 13:49
Ja go nie wykopałem, tylko kolega 4kfoto, a skoro pojawiło sie tutaj, to tu skomentowałem. Chociaz zdaje sobie sprawe ze to watek innego uzytkownika, to mam nadzieje ze nie obraził sie na mój OT.

genghiskhan
02-08-2011, 14:01
No motyw urywania jaj, jak najbardziej nadaję się do pokazania publiczności :) Ale nie ma się co czepiać, widocznie to naturalne zachowanie młodych, pełen spontan - sztuką jest uchwycić taki jajcarski moment :D

pank
02-08-2011, 14:33
Dobra, wątek z sensownej dyskusji zszedł do poziomu szamba, widzę że zamiast polemizować wolicie gryźć po kostkach i to całym stadem. Nie moja bajka, oddalam się i zdrówka życzę.

genghiskhan
02-08-2011, 14:37
Dobra, wątek z sensownej dyskusji zszedł do poziomu szamba, widzę że zamiast polemizować wolicie gryźć po kostkach i to całym stadem. Nie moja bajka, oddalam się i zdrówka życzę.

Pa!

mswilk
02-08-2011, 16:36
ad. styl w fotografii (http://www.szerokikadr.pl/poradnik/artykul/w_poszukiwaniu_stylu_czesc_1)

genghiskhan
02-08-2011, 16:49
ad. styl w fotografii (http://www.szerokikadr.pl/poradnik/artykul/w_poszukiwaniu_stylu_czesc_1)

no właśnie, umiar pokora i zachowanie balansu pomiędzy formą a treścią....
niestety chamstwo i kicz są chętniej oglądane - ale jeszcze kilka lat i to się zmieni :)

bartek1981
02-08-2011, 16:56
no właśnie, umiar pokora i zachowanie balansu pomiędzy formą a treścią....
niestety chamstwo i kicz są chętniej oglądane - ale jeszcze kilka lat i to się zmieni :)

oby

genghiskhan
02-08-2011, 17:01
oby

jak nie to zaczniemy małpować PANKA i zlecenia będą się sypać z nieba :)

bartek1981
02-08-2011, 17:02
jak nie to zaczniemy małpować PANKA i zlecenia będą się sypać z nieba :)

no wiesz co, jesteś podły!!! chcesz mu zabrać chleb???? :P

LightKiller
02-08-2011, 17:11
Bardzo dobra fotografia, czysta i klarowna, będą z Ciebie ludzie

kroolik
02-08-2011, 17:27
jak dorośniemy Piotrek do twojego poziomu to sie odezwiemy.
tymczasem tez pozdrawiam

Benny_Bennasi
02-08-2011, 17:33
Jak wspominałem w innym wątku sam ostatnio z racji mojego ślubu zapoznałem się z portfoliami wielu fotografów i przeważa w nich
- kicz
-absurd
-tandeta
- siłowe wprowadzenie czegokolwiek w kadr
- nadmierna kolorystyka
- dziwne miny i pozycje

Gdzie sie podziało zwyczajne podejscie do fotografii??
Czy nie pokazuje więcej uczuć uchwycona para nad brzegiem rzeki lub jakimś wzgórzu o zachodzie słońca?
Czy zwykły pocałunek w szyje lub kark nie mówi więcej niż 1000 innych gestów??
Czy moment spojrzenia w oczy lub trzymania się za ręce naprawde jest kiczem??

Nie , zdecydowanie nie!

Przyjeło się że im więcej absurdalnych miejsc i przedmiotów w kadrze tym zdjęcie bardziej artystyczne...
Hmmm co moja teściowa powiedziała widząc zdjęcia swojej chrześnicy które były zrobione wśród buldożerów i żwirowni w kaskach i dziwnych kolorach??

Zapytałą się czy oni się poznali na budowie??? :D:P:P
Podsumowałą krótko,że te zdjęcia to pomyłka która nie ma nic wspólnego z tak wyjątkowym dniem jakim jest ślub....
I pokazanie ich za kilka lat raczej nie będzie czymś wybitnym ;)

I to jest szczera prawda.. zdjęcia autora wątku są proste i zwyczajnie ujmujące i pokazują poprostu lub aż coś co "łączy" dwojga ludzi bez betoniarek, koparek, rur, obdrapanych scian :D
na cholere mi betoniarka?:P

Jakie zdjęcia zażyczyłą sobie moja druga połówka??
Zwyczajne...
Mamy ujęcie idąc stara brukowana ulica na którym wiatr fajnie rozwiewa welon i włosy mojej łżonki ;)
Zdjęcie na wzgórzu zamkowym ukazujące panorame miasta mojej żony..
Chwila pocałunku lub przytulenia które tak wiele pokazuje....
Dla zabawy mamy równiez zdjęcia w wesołym miasteczku bo jak sam fotograf powiedział : wyciągne z was na chwilę małe dzieci jakimi byliście ;)...

I obyliśmy się bez betoniarek, cegieł, rowów, buldożerów i samolotów z którymi nic nas nie łączy a są jedynie dziwnymi inwencjami które ze ślubem nie maja nic wspólnego...
;)

kroolik
02-08-2011, 17:36
Gdzie sie podziało zwyczajne podejscie do fotografii??

;)

to jest mit ze kiedys ono bylo i gdzies odeszlo.
tego typu fotografii o ktorej mowisz zawsze bylo i bedzie jak na lekarstwo- bo tak na prawde to cos najtrudniejszego.

Benny_Bennasi
02-08-2011, 17:48
Czyli aby otrzymac pochwałę i oklaski tzreba dac betoniarę i kupkę żwiru obok pary młodej bo wówczas to jest artyzm.....

genghiskhan
02-08-2011, 17:53
Nie sądziłem, że z tego taki wątek urośnie...ale ciesze się, że w końcu tak ważna kwestia została omówiona :)

LightKiller
02-08-2011, 17:53
@Benny bo z dzisiejszą fotografią jest podobnie jak z wędlinami, naszpikowali ją do granic absurdu wypełniaczami, zapominając o prawdziwym smaku :) najgorsze jest to, że nowe pokolenie wychowuje się na takich wzorcach a co za tym idzie ta fala kiczu im już smakuje.

Paweł Krystek
02-08-2011, 18:05
Nie sądziłem, że z tego taki wątek urośnie...ale ciesze się, że w końcu tak ważna kwestia została omówiona :)

Ja myślę, że powoli zaczyna "przelewać się miarka", dlatego ;-)

Husky_
02-08-2011, 18:05
I weź tu człowieku powiedz, że czyjeś zdjęcia nie podobają się...
Strach zaglądać na wątek.

Benny_Bennasi
02-08-2011, 18:20
I weź tu człowieku powiedz, że czyjeś zdjęcia nie podobają się...
Strach zaglądać na wątek.

Konstruktywna krytyka tak... narzucanie swojej wizji świata jako jedynej i słusznej kategorycznie NIE.

jaroo1
02-08-2011, 19:10
fotki fajne naturalne i klimatyczne i to się liczy!!! a że brak odrapanych i zdewastowanych fabryk i tym podobnych syfów to bardzo dobrze bo sam bym nie chciał takiej pamiątki!!!

bartek1981
02-08-2011, 19:36
fotki fajne naturalne i klimatyczne i to się liczy!!! a że brak odrapanych i zdewastowanych fabryk i tym podobnych syfów to bardzo dobrze bo sam bym nie chciał takiej pamiątki!!!

Chciałbym napisać, że teraz będzie więcej takich fotek i fotografów ale niestety łatwiej jest zrobić pluginowy-shit-mix niż realistyczną, oddającą dany moment fotografię. Gdyby tych wszystkich "TOPowych" fotografów posadzić przy komputerze z gołym Photoshopem to zobaczylibyście ilu jest prawdziwych mistrzów a ile "miszczów" ;)

Husky_
02-08-2011, 20:08

Czy wasze malutkie rozumki nie mogą ogarnąć tego, że jednym podobają się obdrapane fabryki a innemu kolumienki i malowane tło? Skoro Ty nie chcesz zdewastowanych fabryk nie broń tego innym. Nie narzucaj innym swojego widzenia świata.

bartek1981
02-08-2011, 20:21
Czy wasze malutkie rozumki nie mogą ogarnąć tego, że jednym podobają się obdrapane fabryki a innemu kolumienki i malowane tło? Skoro Ty nie chcesz zdewastowanych fabryk nie broń tego innym. Nie narzucaj innym swojego widzenia świata.

odnoszę wrażenie, że jesteś agresywny !

jacoslavgth
02-08-2011, 20:31
odnoszę wrażenie, że jesteś agresywny !

hahahaha z 39 postów jakie masz w połowie (z dwóch wątków) pojawia się kulkukrotnie złowo "miszcz" w negatywnym słowa znaczeniu oraz cynizm i uszczypliwośc - zamiast merytorycznie wypowiadać się w temacie nabijasz posty zwykłym biciem piany -> podjudzaniem

bartek1981
02-08-2011, 20:35
hahahaha z 39 postów jakie masz w połowie (z dwóch wątków) pojawia się kulkukrotnie złowo "miszcz" w negatywnym słowa znaczeniu oraz cynizm i uszczypliwośc - zamiast merytorycznie wypowiadać się w temacie nabijasz posty zwykłym biciem piany -> podjudzaniem

spoko, jak dojdę do Twojego rekordu w ilości postów czyli ponad 1500 to nabiorę wprawy i będę lepiej dyskutował:)

Husky_
02-08-2011, 20:36
odnoszę wrażenie, że jesteś agresywny !A ja odnoszę wrażenie, że chciałbyś aby wszyscy mieli taki sam gust jak Ty.

Konstruktywna krytyka tak... narzucanie swojej wizji świata jako jedynej i słusznej kategorycznie NIE.W którym miejscu Pank narzucał swoją wizję świata jako jedynie słuszna?

jacoslavgth
02-08-2011, 20:38
spoko, jak dojdę do Twojego rekordu w ilości postów czyli ponad 1500 to nabiorę wprawy i będę lepiej dyskutował:)

wyluzuj...

bartek1981
02-08-2011, 20:39
A ja odnoszę wrażenie, że chciałbyś aby wszyscy mieli taki sam gust jak Ty.

Masz rację, odnosisz wrażenie. Chciałbym aby przestano klaskać jak w cyrku czyli do każdej sztuki.

Husky_
02-08-2011, 20:49
Masz rację, odnosisz wrażenie. Chciałbym aby przestano klaskać jak w cyrku czyli do każdej sztuki.

Chcieć możesz. Zrozum, że są różne gusta. Jedni klaszczą w cyrku inni w operetce.
Twoje chciejstwo tego nie zmieni.

Paweł Krystek
02-08-2011, 21:19
Chcieć możesz. Zrozum, że są różne gusta. Jedni klaszczą w cyrku inni w operetce.
Twoje chciejstwo tego nie zmieni.

Problem w tym, że ci co klaszczą w cyrku wyciągają tych w operetki i każą na siłę klaskać, bo operetka to sztampowe, stare z XIXw. a cyrk to nowoczesność (nie umniejszając roli cyrku).

Husky_
02-08-2011, 21:30
Problem w tym, że Ci co klaszczą w cyrku wyciągają tych w operetki i każą na siłę klaskać, bo operetka to sztampowe, stare z XIXw. a cyrk to nowoczesność (nie umniejszając roli cyrku).Na podstawie czego tak myślisz? Pewnie po przejrzeniu ostatniego wątku z prezentacją zdjęć Panka...

kroolik
02-08-2011, 23:06
@Husky_
nikt nie twierdzi inaczej ze sa rozne gusta. to raczej nic nie wnosi do rozmowy.

Husky_
02-08-2011, 23:22
Nikt nie twierdzi, że są różne gusta pod warunkiem, że są takie jak większości wypowiadających się w tym wątku.

kroolik
02-08-2011, 23:33
Nikt nie twierdzi, że są różne gusta pod warunkiem, że są takie jak większości wypowiadających się w tym wątku.

nie rozumiem. mozesz rozwinąć tą mysl ?
to źle, ze akurat wiekszosc jest "na nie" ??

Husky_
02-08-2011, 23:52
Większość na "nie" wobec kogo?
Mam wrażenie, że większość zapomniała czyj jest ten wątek i jeździ po tych którzy odważyli się wypowiedzieć inaczej niż spodziewał się autor zdjęć w pierwszym poście.

Benny_Bennasi
03-08-2011, 00:07
Mam wrażenie, że większość zapomniała czyj jest ten wątek i jeździ po tych którzy odważyli się wypowiedzieć inaczej niż spodziewał się autor zdjęć w pierwszym poście.

Przeinaczasz wszystko. Nikt nie jeżdzi za to,że ktoś ma odmienne zdanie tylko dyskusja jest o tym ,że ktos mówi ,że klasyka to sztamoa i syf i na podstawie tego ,że sam robi zdjęcia z buldożerami albo kapusta może oceniaż ,że fajne zdjęcia są do kitu.O To chodzi nic więcej.

pank
03-08-2011, 00:17
przeinaczasz wszystko. Nikt nie jeżdzi za to,że ktoś ma odmienne zdanie tylko dyskusja jest o tym ,że ktos mówi ,że klasyka to sztamoa i syf i na podstawie tego ,że sam robi zdjęcia z buldożerami albo kapusta może oceniaż ,że fajne zdjęcia są do kitu.o to chodzi nic więcej.

––––––––––––––––� �––––––––––––––––� ��–––––––––––––––– –––––––––

wszyscy oponenci którzy tak zaciekle i momentami niezbyt wybrednie bronią zdjęć autora atakując adwersarzy sami sobie chyba dopowiadają to co chcą usłyszeć. Czy ja gdzieś napisałem że dobre zdjęcia ślubne to te na których para tarza się w błocie/jeździ meleksem/siedzi na klopie/cokolwiek? Napisałem tylko że fajnie jak zdjęcia są twórcze. Klasyczny portret też może być twórczy, nie potrzeba gadżetów, nie potrzeba wygłupów, potrzeba iskry bożej :) zdjęciom pokazanym w tym wątku daleko do tego, być może to wina sztywnej pary, być może fotografa który nie potrafił nad parą zapanować, ale nie ma w nich nic ze spontaniczności i swobody, wyglądają tak, jakby spontaniczność i swoboda były wstępnie zakładane tylko że na planie to nie zagrało, pozy które miały wyglądać naturalnie, wyglądają tak jakby para tę naturalność nieudolnie udawała. Jeszcze raz podkreślam, nie twierdzę że dobre zdjęcia to dziwne zdjęcia.

nie rozumiem też czemu uważacie że ilustracją do mojej opinii są moje zdjęcia, zwłaszcza że pisałem o naturalnych, swobodnych klimatach. Klapki z oczu, panowie, świat nie musi się kręcić wokół własnego tyłka.

kroolik
03-08-2011, 10:26

bo to jest wojna ideowa.
czlowiek wystawil zdjecia klasyczne a skrytykowal je ktos kto robi cos zupelnie innego. twierdzi generalnie ze utrwalanie takich zwyklych chwil to miernostwo i sztampa.
wtedy noz sie w kieszeni otwiera i delikwenta trzeba uswiadomic czym zdjecia slubne są przede wszystkim :)
ja w tym nic dziwnego nie widze.

prz3mo
03-08-2011, 10:55
takie pozy jak to nazywasz bez wygłupów niestety na dzień dzisieszy są za sztywne
ja bym ulokował je tak z 15 lat wstecz

Za 15 lat co napiszemy o sesjach młodych przy betoniarce czy na wysypisku śmieci? :)
Ostrożniejszy byłbym przy tym parciu do "tych modnych" kadrów... bo może się okaże, że za jakiś czas bardziej będziemy się nabijać z sesji betoniarkowych niż takich "sztywnych" w parku.

kroolik
03-08-2011, 11:01
Za 15 lat co napiszemy o sesjach młodych przy betoniarce czy na wysypisku śmieci? :)
Ostrożniejszy byłbym przy tym parciu do "tych modnych" kadrów... bo może się okaże, że za jakiś czas bardziej będziemy się nabijać z sesji betoniarkowych niż takich "sztywnych" w parku.

a ja bede z uporem maniaka powtarzal aby nie sprowadzac wszystko do tematu: albo klasycznie czyli park albo nie klasycznie czyli betoniarka.
nie tu problem.
chodzi o dobre albo zle zdjecia.

Benny_Bennasi
03-08-2011, 11:26
Ja bym proponował podsumowanie.

Są klienci i tacy i tacy.
Jednym podoba sie zdjecie z betoniarką innym podoba się sesja w parku która ukazuje subtelne emocje których często trzeba sie doszukiwać ale to dodaje smaczku.
Proponował bym abyśmy sobie odpuścili a ten wątek niech będzie czymś w rodzaju wielkiej kreski od tego co było czyli krytyki klasycznych zdjęć ktora nic nie wnosi.
Niech to będzie nowy etap :P W którym obok siebie będa istniały dwa nurty KLASYCZNY i ART :)
Sugerował bym aby osoby które oceniaja KLASYKE były w tym wyspecjalizowane a ART -owcy niech nie stosują ostrej krytyki w tej części któej sami nie tworza bo jak można krytykowac coś z czym się nie ma doczynienia??:)
Ok to chyba tyle tytułem podsumowania :)

kroolik
03-08-2011, 11:33
godna pochwaly próba pogodzenia srodowiska.
no- moze nie pogodzenia co załagodzenia emocji.

chce sie tylko odniesc do:
"Są klienci i tacy i tacy.
Jednym podoba sie zdjecie z betoniarką innym podoba się sesja w parku która ukazuje subtelne emocje których często trzeba sie doszukiwać ale to dodaje smaczku."

zrobcie test na wlasny uzytek. Weźcie te dwa swietnie zdjecia Marcina Bały (chyba tu byly linkowane)- czyli mistrzostwo w klasyce i wezcie dwa zdjecia panka- czyli mistrzowstwo w fotografii ART (jak to sam nazwaleś).
wyslijcie mailem do 20 swoich znajomych i niech sie określą jakie zdjecia chcieliby miec z wlasnego slubu??

Pije do tego:
na rynku dominuje totalny kicz wiec klient ktory na prawde nie ma porownania wybiera glownie pomiedzy fotografami kiczowatymi albo mniej albo bardziej (tyle ze nie majac swiadomosci czym zdjecia slubne mogą byc- uznaje za dobre czy złe tylko to co ma do wyboru)
Pokacie piekne klasyczne zdjecia ludziom- pokazcie foty gdzie Mloda lapie Mlodego za jaja i wtedy mowcie dopiero o gustach ludzi.

nie dajmy sobie wejsc na glowe.
w sumie to strzelam sobie sam w kolano. nie mam interesu w tym aby zachecac kogokolwiek to zmiany optyki. klasyka latwiej sie sprzeda im wiecej kiczu na rynku- to oczywiste.
jednak z drugiej strony mysle ze wielu z nas chcialoby aby swiadomosc klientow na tyle sie zmienila zeby nie utozsamiali slubniakow ze sztampą i kiczem aby ta fotografia mogla na prawde byc ludzka- humanistyczna czy jak to tam sie mowi...

Benny_Bennasi
03-08-2011, 11:45
Kroolik nie tędy droga :/ wydaje mi się ,że osiągneliśmy "coś" jeśli chodzi o niekonstruktywna krytykę zdjeć nie ze swojego podwórka.
Mówisz wysłąć zdjęcia punka do znajomych... ok będa osoby które będa na nie ale to samo można zrobić ze zdjęciami innych. Znajdą sie osoby którym się będą podobały zdjęcia panka a klasyczne nie. Nie o to chodzi w tym wątku czyli aby ocenic które zdjecia są lepsze tylko o to aby wreszcie odciąć sie o takiej krytyki i raz ja napiętnować bo są dwa rodzaje zdjęć ART i CLASS i niech tak zostanie. Krytyka niech będzie konstruktywna a nie mająca na celu dokopanie komukolwiek :/

kroolik
03-08-2011, 12:00
Mówisz wysłąć zdjęcia punka do znajomych... ok będa osoby które będa na nie ale to samo można zrobić ze zdjęciami innych. Znajdą sie osoby którym się będą podobały zdjęcia panka a klasyczne nie.

to jasne.
ale i tak mysle ze eksperyment warty przeprowadzenia.
mysle ze wiele osob moze byc zaskoczona ze cos takiego jak class w ogole istnieje :)

bartek1981
03-08-2011, 12:11
Ja bym proponował podsumowanie.

Są klienci i tacy i tacy.
Jednym podoba sie zdjecie z betoniarką innym podoba się sesja w parku która ukazuje subtelne emocje których często trzeba sie doszukiwać ale to dodaje smaczku.
Proponował bym abyśmy sobie odpuścili a ten wątek niech będzie czymś w rodzaju wielkiej kreski od tego co było czyli krytyki klasycznych zdjęć ktora nic nie wnosi.
Niech to będzie nowy etap :P W którym obok siebie będa istniały dwa nurty KLASYCZNY i ART :)
Sugerował bym aby osoby które oceniaja KLASYKE były w tym wyspecjalizowane a ART -owcy niech nie stosują ostrej krytyki w tej części któej sami nie tworza bo jak można krytykowac coś z czym się nie ma doczynienia??:)
Ok to chyba tyle tytułem podsumowania :)

Masz rację, są klienci tacy i tacy. Przyjrzyjmy się też innej kwestii niż same kadry. Na potrzeby eksperymentu jestem wstanie zaakceptować, że zdjęcia przy betoniarkach, na śmietniku, z telewizorem na głowie, rybą w ręce, wibratorem w kieszeni są ok. Może się to komuś podoba ale na litość boską czy Wam się podobają te beznadziejne retusze, które często towarzyszą zdjęciom? te nienaturalne kolory skóry( najczęściej albo żółte albo różowe jak u prosiaka), na siłę wyciągane detale w cieniach ( często widzę wyciąganie z cieni detali których tam nie ma), nie udolnie dodawane ziarno, nie dokładne maskowanie, efekty halo, kontrast i kolory wyśrubowane w kosmos, pluginy typu lucis, topaz po których ludzie wyglądają jak by mieli wylane na głowę wiadro oleju. No nie jestem w stanie wymienić wszystkiego. Wiemy o co chodzi. Najczęściej osoba retuszująca nie jest świadoma tego co robi. Poprostu bezmyślnie "rusza suwaczkami".. Bardzo często osoby retuszujące nie mają wyobraźni, nie potrafią improwizować, ledwo liznęli photoshopa. Rzadko kto się interesuje tym jak zachodzą pewne procesy podczas retuszu i dlaczego tak się dzieje. Poinstalowane tysiące pluginów, lajtrómy i zabawa suwaczkami+luszczanka i jestem MISZCZEM ( i nie wolno takiego krytykować).

Ciekawe jak zareagują ludzie oglądając takie zdjęcia za 10-20 lat. oooo popatrz na garnitur Zdzisława, on miał niebieski garnitur czy srebrny? A Stefan? Dlaczego on ma taką czerwoną twarz i tłuste włosy. Chyba nie tak chcemy wspominać minione wydarzenia? Ja patrząc na zdjęcia z mojego ślubu chciałbym zobaczyć tamto wydarzenie w realnych kolorach a nie oglądać abstrakcyjne zdjęcia nie mające nic wspólnego z rzeczywistością. Owszem można mocniej obrobić kilka zdjęć ale w ramach ciekawostki a nie jako efekt finalny.

Zobaczycie, za te kilka lat wszystko się zmieni. Na szczęście.

prz3mo
03-08-2011, 12:16
a ja bede z uporem maniaka powtarzal aby nie sprowadzac wszystko do tematu: albo klasycznie czyli park albo nie klasycznie czyli betoniarka.
nie tu problem.
chodzi o dobre albo zle zdjecia.

Tak, zdjęcie może być dobre lub złe. Ale jeśli wykona się fajnie zdjęcie w parku i to przy betoniarce to czy oba będą równie dobrze odbierane za jakiś czas?

Husky_
03-08-2011, 12:18
Chyba nie tak chcemy wspominać minione wydarzenia?

Ty chcesz tak wspominać ktoś inny inaczej. Co ciebie obchodzi jak Stefan będziw spominać swój ślub za 20 lat?

kroolik
03-08-2011, 12:21
przemo- wlasnie dlatego eskperyment:

do porownania dla laikow
1,2 z tego wątku http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=184331
1,2 z tego wątku http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=185977

celowo wybralem z pleneru panka te foty ktore uwazam ze w konwencji kiczu sie bronią. zresztą sam to juz napisalem.
wiec mysle ze to ucziciwe porownanie.

odnosnie twojego pytania:
dobre zdjecie przy betoniarce moze sie obronic za 50 lat- tak mysle- choc ma w teorii mniejsze szanse niz te dobre bez betoniarki.
ale to tylko wydawagacje- a jeszcze raz chce napisac: nie chodzi o betoniarke czy jej brak ale o podejscie do tematu:)

ps- ja sie ewakuluje z rozmowy- przynajmniej do jutro- praca praca :)
pozdrawiam

prz3mo
03-08-2011, 12:29
Zobaczycie, za te kilka lat wszystko się zmieni. Na szczęście.

Niby dlaczego się zmieni za kilka lat? To są procesy "płynne", nie zmieni się nic ot tak.
Z tą świadomością lub jej braku przy obróbce bym nie przesadzał. Mogę zrobić ze zdjęciem cokolwiek i wmówić komuś, że robiłem to jak najbardziej świadomie, a wcale tak być nie musi. Jeden "łyknie", inny nie.

look
03-08-2011, 12:33
cała ironia polega na tym, że nie ma znaczenia czy robisz coś nieświadomie i wmawiasz, że tak miało być, czy też robisz świadomie...i również wmawiasz. W obu przypadkach pojawia się u danego odbiorcy, który zareagował w określony sposób ta sama wątpliwość, więc wyjściem nie jest tłumaczenie, że tak ma być

prz3mo
03-08-2011, 12:34
przemo- wlasnie dlatego eskperyment:

do porownania dla laikow
1,2 z tego wątku http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=184331
1,2 z tego wątku http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=185977

celowo wybralem z pleneru panka te foty ktore uwazam ze w konwencji kiczu sie bronią. zresztą sam to juz napisalem.
wiec mysle ze to ucziciwe porownanie.

odnosnie twojego pytania:
dobre zdjecie przy betoniarce moze sie obronic za 50 lat- tak mysle- choc ma w teorii mniejsze szanse niz te dobre bez betoniarki.
ale to tylko wydawagacje- a jeszcze raz chce napisac: nie chodzi o betoniarke czy jej brak ale o podejscie do tematu:)

ps- ja sie ewakuluje z rozmowy- przynajmniej do jutro- praca praca :)
pozdrawiam

Oczywiście, że tylko sobie gdybamy, bo nie wiemy jak będzie :)
Co do tych zdjęć, do których linki dałeś - rozumiem, że Twoim zdaniem wszystkie cztery są dobre i także te panka mają taką samą szansę, by za 50 lat się obronić? Ja jestem bardziej chyba konserwatywny i moim zdaniem zdjęcia verusa są w tej kwestii o wiele bardziej ponadczasowe :)

BTW
Proszę wszystkich rozmówców o bardziej lajtowe podejście do rozmów tutaj jak i w każdej innej części forum. To ma być dla nas zabawa i miłe spędzanie czasu, nie skaczmy więc sobie do oczu :)

genghiskhan
03-08-2011, 13:11
Doszliśmy chyba do punktu, gdzie rozmawiamy o roli fotografii. Dla mnie fotografia ślubna ma być przede wszystkim pamiątką, ma dokumentować bardzo ważne dla Młodych wydarzenia. Skoro ma dokumentować, to nie może być disco-polowym cyrkiem, a nawet jeśli to szczypta umiaru była by mile widziana. Prawda jest taka, że miszczowie robią to co robią, bo nie jest to zbyt trudne, i siłą rzeczy publikując takie a nie inne zdjęcia w folio przyciągają klientów, którym to się podoba. Błędne koło się zamyka.
Dobrym eksperymentem było by postawić obok siebie reprezentanta miernoty oraz reprezentanta disco polo. Obu dać do ręki analogowy sprzęt i powiedzmy 2 rolki filmu. Jedna rolka na reportaż, druga na plener. Disco-polowiec bez swoich efektów, odpadłby w przedbiegach (mam takie wrażenie).

Nie niszczmy fotografii jeszcze bardziej, idiotycznymi pomysłami, cyrkowymi dopalaczami. I tak już została zdegradowana z rangi sztuki do dobra powszechnego - tak cyfrowa rewolucja się do tego przyczyniła....

jacoslavgth
03-08-2011, 13:46
może inaczej, tutaj nie chodzi o analoga czy cyfrę - i to i to aparat, tutaj raczej chodzi o łatwość obróbki - pluginy etc. ja nigdy nie robiłem zdjęć na kliszy co nie umniejsza mojego sposobu robienia zdjęć, tutaj trzeba by z całego procesu tworzenia zdjęcia wyłączyć narzędzie do obróbki, wtedy będzie to najbardziej miarodajne

analog nie koniecznie jest synonimem pojęcia dobrej fotografii

kroolik
03-08-2011, 13:47
Oczywiście, że tylko sobie gdybamy, bo nie wiemy jak będzie :)
Co do tych zdjęć, do których linki dałeś - rozumiem, że Twoim zdaniem wszystkie cztery są dobre i także te panka mają taką samą szansę, by za 50 lat się obronić? Ja jestem bardziej chyba konserwatywny i moim zdaniem zdjęcia verusa są w tej kwestii o wiele bardziej ponadczasowe :)

piłem do słów przeciwnikow, ktorzy mowią:
- tak na prawde nie wiemy co przetrwa,
- tak na prawde klient wybiera
- są rozne gusta itd
- class jest rownowazne z tymi kiczami tylko ze to inny styl (nie prawda- wg mnie).

ja mowie- okej- klient wybiera, ale to wynika z czegoś.
dajmy te 2 zestawy zdjec i pokazmy zwyklym ludziom i zapytajmy jakie zdjecia chcieliby miec z wlasnego slubu jako pamiątka: takie, czy takie?- niech przemówią.

Husky_
03-08-2011, 13:50
Dobrym eksperymentem było by postawić obok siebie reprezentanta miernoty oraz reprezentanta disco polo. Obu dać do ręki analogowy sprzęt i powiedzmy 2 rolki filmu.

Do której grupy zaliczasz siebie miszczu luszczanki?

look
03-08-2011, 13:54
wychowałem się na analogach, w czasach analogowych pracowałem obsługując minilab i powiększalnik...no i jak ktoś myśli, że wtedy nie obrabiało się zdjęć, to oczywiście ja takie myślenie szanuję, niemniej jednak jest to rozmijanie się z rzeczywistością :D. Oczywiście ze względu na dostęp do narzędzi potrzebnych od obróbki nie było to tak powszechne jak teraz, poza tym sama obróbka wyglądała całkowicie inaczej, co nie zmienia faktu, że była i zaczynała się już na etapie doboru filmu do konkretnych zastosowań

jacoslavgth
03-08-2011, 13:57
Do której grupy zaliczasz siebie miszczu luszczanki?

a ty?

Husky_
03-08-2011, 14:00
Zaliczam się do miernot które nie mają monopolu na to co słuszne i to co będzie podobać się klientom za 20 lat.

genghiskhan
03-08-2011, 14:14
Nie chodziło mi tu konkretnie o analoga czy cyfrę, ale o przerost formy (nie zawsze udanej) nad treścią. Disco-polo to nic innego jak przesłanianie treści jakąś badziewną formą, którą spora część nieświadomej widowni się podnieca. Bo jak coś się świeci, jest jaskrawe i kolorowe to jest fajne. W klasycznej fotografii częściej zobaczymy balans pomiędzy formą a treścią fotografii (mówię o ślubnej). Bo właśnie w fotografii ślubnej balans i spójność powinna być zachowana.

@husky
nie zaliczam się do żadnej z grup, robię swoje, mam swoich idoli jeśli chodzi o fotografię i nawet jeśli tylko 1 osoba na 10 doceni to znaczy, że idę dobrą drogą i nie warto z niej zbaczać.

Husky_
03-08-2011, 14:18
.

@husky
nie zaliczam się do żadnej z grup, robię swoje, mam swoich idoli jeśli chodzi o fotografię i nawet jeśli tylko 1 osoba na 10 doceni to znaczy, że idę dobrą drogą i nie warto z niej zbaczać.

To idź tą drogą i nie ograniczaj innych.

genghiskhan
03-08-2011, 14:24
To idź tą drogą i nie ograniczaj innych.

Ja nie ograniczam i to nie ja pierwszy powiedziałem, że wszystko co nie moje to miernota ;)
Wyznaję zasadę, żyj i daj żyć innym. Ale nie będę obojętny, kiedy ktoś bezpodstawnie obrzuca mnie mięsem i porównuje do amatora, który kupił tydzień temu aparat, robi śluby i ma czelność brać za to pieniądze.

Ps. nie chcę generalizować ale chyba w Warszawie ludzie mają inny gust i wyczucie estetyki ;P

Husky_
03-08-2011, 14:26
Możesz wskazać miejsce gdzi to zostało powiedziane?
Mam wrażenie, że przeprowadzasz małą prywatną krucjatę na forum...

genghiskhan
03-08-2011, 14:28
Możesz wskazać miejsce gdzi to zostało powiedziane?
Mam wrażenie, że przeprowadzasz małą prywatną krucjatę na forum...

Krucjatę, powiadasz.... wiedz, że coś się dzieje.

bartek1981
03-08-2011, 14:31
@genghiskhan, jeżeli wątek ma 4196 odwiedzin to wiedz, że coś się dzieje;)

Husky_
03-08-2011, 14:33
Coś źle się dzieje w twojej głowie...
Zejdź na ziemię chłopie. Nie masz monopolu na nieomylność.
Rozumiem, że nazwanie twoich prac miernotą zabolało. Przyjmij to na klatę. Nie wszyscy muszą zachwycać się twoimi zdjęciami.

genghiskhan
03-08-2011, 14:43
Coś źle się dzieje w twojej głowie...
Zejdź na ziemię chłopie. Nie masz monopolu na nieomylność.
Rozumiem, że nazwanie twoich prac miernotą zabolało. Przyjmij to na klatę. Nie wszyscy muszą zachwycać się twoimi zdjęciami.

Zdaje sobie sobie sprawę, że jeszcze wiele im brakuje do przyzwoitego poziomu. Przyjmuje krytykę, jakbyś przeczytał to były tu ze 2-3 osoby, które rzeczowo powiedziały co jest tu nie tak, przetrawiłem i przyjąłem do wiadomości. Ciągle się rozwijam, foty z roku na rok są lepsze, ale to chyba nie o tym wątek. W przeciwieństwie do Panka, nie uważam siebie za nieomylnego miszcza, a innych nie wyzywam od miernot i amatorów.

Husky_
03-08-2011, 14:52
Przyjmuje krytykę

Skoro przyjmujesz krytykę to zachowaj się jak dorosły a nie jak smarkacz który musi pokazać, że jego racja jest na wierzchu.

genghiskhan
03-08-2011, 15:01
Skoro przyjmujesz krytykę to zachowaj się jak dorosły a nie jak smarkacz który musi pokazać, że jego racja jest na wierzchu.

Nie tylko moja racja ;)

szymon708
03-08-2011, 15:06
Najlepszy jest @pank - Jego ostatnia sesja była tak pokolorowana, że dostał baty od każdego kto ją obejrzał. Widzę jednak, że krytykowanie innych przychodzi Ci dużo łatwiej niż zrobienie choćby jednego poprawnego zdjęcia. Zamiast pocić się nad postami idź poczytaj tudzież wróć na pierwszą stronę tego wątku i zobacz jak powinny wyglądać klasyczne dobre zdjęcia.

W szumie i zadymie zdjęć, gdzie każdy goni za pomysłem ( np gotowania bigosu na łące ) miło zobaczyć, że da się jeszcze zrobić dobrą klasykę ( i ją sprzedać ) Brawo :-)

kroolik
03-08-2011, 15:10
W szumie i zadymie zdjęć, gdzie każdy goni za pomysłem ( np gotowania bigosu na łące ) miło zobaczyć, że da się jeszcze zrobić dobrą klasykę ( i ją sprzedać ) Brawo :-)

oj, to sprzedaje sie lepiej niz myslisz :)
zobacz na fotografow z PSFS- mysle ze dominuje tam klasyka. myslisz ze to przypadek ;) ?

anparo
03-08-2011, 16:03

Nie chcę nic mówić, ale Husky_" też poszedł focić??!!

kroolik
03-08-2011, 16:05
Nie chcę nic mówić, ale Husky_" też poszedł focić??!!

pewnie jako asystent panka.

genghiskhan
03-08-2011, 16:15
pozostaje nam tylko czekać na efekty tej sesji ;D zapewne niedługo pank wrzuci kolejną serię disco polo na forum ;) ciekawe co tym razem? foty w toi-toi'u?

bartek1981
03-08-2011, 16:16
ok chłopaki, skoro wszyscy jadą to ja też. Tamci niech sobie focą, ja jadę fotografować;) pzdr

look
03-08-2011, 16:52
no to Wy sobie jedźcie i życzę udanych kadrów, a ja sobie dalej posiedzę przy tym zas**nym "lajtrumie, a może lajtrómie" bo w weekend "dzień świstaka", a tu jeszcze z poprzedniego łikenda nie zrobione :/

genghiskhan
03-08-2011, 17:12
no to Wy sobie jedźcie i życzę udanych kadrów, a ja sobie dalej posiedzę przy tym zas**nym "lajtrumie, a może lajtrómie" bo w weekend "dzień świstaka", a tu jeszcze z poprzedniego łikenda nie zrobione :/
rach ciach, suwaki w lewo i w prawo, potem lucis i gotowe ;) ogarnij to szybko i chodź focić z nami :)

look
03-08-2011, 17:15
...oj żeby to się tak dało...niestety jestem przedstawicielem "szkoły klasycznej" (podobnie chyba jak Ty) poza tym to już mój 16 sezon więc pewnych "zboczeń" nie da się wykorzenić :D ;). Najgorsze jest to, że pogoda się poprawiła :D, dopóki lało jakoś łatwiej było siedzieć nad "kotletami" ;)

pank
04-08-2011, 01:40
Najlepszy jest @pank - Jego ostatnia sesja była tak pokolorowana, że dostał baty od każdego kto ją obejrzał.

Aż z ciekawości sprawdziłem. Międzynarodowa komisja w składzie: ja i pod moim kierownictwem po burzliwej naradzie i kilkukrotnym przeliczaniu wyników ogłasza werdykt:

opinii pozytywnych - 13
opinii częściowo pozytywnych (wskazanie konkretnych zdjęć które się podobają) - 4
opinii negatywnych - 4 w tym 3 doszły po tym jak wątek został zalinkowany tutaj, oczywiście autorami tychże byli panowie którzy na niewybredne komentarze pozwolili sobie tutaj i nie przepuścili okazji żeby poszaleć w następnym wątku. 2 z nich już nie ma wśród nas :)

Chyba mnie z kimś pomyliłeś, chłopaku, albo żyjesz w jakiejś alternatywnej rzeczywistości.

Widzę jednak, że krytykowanie innych przychodzi Ci dużo łatwiej niż zrobienie choćby jednego poprawnego zdjęcia. Zamiast pocić się nad postami idź poczytaj tudzież wróć na pierwszą stronę tego wątku i zobacz jak powinny wyglądać klasyczne dobre zdjęcia.

To mocne słowa jak na kogoś kto nie tylko nie umie zrobić ale i obrobić :) Jakieś konkrety może, czy tylko tak pod kolegów się podpiąłeś żeby skorzystać z zadymy?

Wracając do tematu, bo już chyba można, widzę że forumowe wróżki już nie tylko wiedzą co za 20 lat będzie się komuś podobać ale wiedzą też bez badań na sensownej grupie, ba, na żadnej grupie, ilu ludzi wybierze jaką fotografię. Cóż, pogratulować.
Pisałem to już w tym wątku kilka razy, ale chyba nikt tego nie zauważył, albo nie pasuje to do przyjętej tezy jakobym fotografii klasycznej przeciwstawiał wywyższając fotografię bardziej kreacyjną, więc powtórzę po raz kolejny, tym razem grubszą czcionką i w kolorze, może teraz nie umknie:

Nie mam nic przeciwko fotografii klasycznej, nie uważam jej za gorszą od jakiejkolwiek innej, tak jak nie uważam fotografii kreacyjnej za lepszą. Uważam po prostu że nobilitowanie zdjęć przedstawionych w tym wątku do miana "klasycznej fotografii" to jak nie przymierzając nazwanie muzyki Pana Rubika klasyczną, lub porównywanie gipsowych figur ogrodowych z klasyczną grecką rzeźbą. Te zdjęcia nie są może złe, są pospolite, jest takich tysiące i żeby takie zrobić specjalnie wysokich umiejętności prezentować nie trzeba. Prawdziwe, klasyczne zdjęcia, dobre, niesztampowe, pokazujące prawdziwe emocje a nie nieudolne ich naśladowanie darzę wielkim szacunkiem i estymą, z tym że takich zdjęć w tym wątku nie widzę.

Odnośnie tego jaki klient wybierze jaką fotografię to prawdopodobnie większość wybierze taką która jest bezpieczniejsza w odbiorze z tym że mnie większość nie interesuje. Twierdzenie że ciężko teraz znaleźć klasyczne zdjęcia bo wszyscy silą się na oryginalność jest bzdurą, większość plenerów ślubnych jakie widuję jest właśnie taka jaką nazywacie plenerem klasycznym, nieśmiałych prób zrobienia czegoś innego jest niewiele, choć faktycznie, zdarzają się coraz częściej ale dalej są w sporej mniejszości. Czy przewaga jednej lub drugiej fotografii jest zjawiskiem pozytywnym nie potrafię ocenić, dla mnie jest ambiwalentna, jest popyt, jest podaż. Więcej ludzi woli zdjęcia klasyczne, więcej fotografów takie zdjęcia robi, ja się cieszę że na fotografię kreacyjną znajdują się klienci, bo dzięki temu mogę zarabiać na czymś co lubię robić. Nie piszcie bajek o nieświadomych klientach którzy, bidulki, nie wiedzą że mają alternatywę i po obejrzeniu portfolia jednego fotografa myślą że tak się robi, nie róbcie z ludzi idiotów. Potencjalni klienci, zanim podejmą decyzję o wyborze fotografa oglądają dziesiątki a w skrajnych przypadkach nawet setki portfolii, mogą przebierać, wybierać w stylach, trendach, płciach fotografów, co kto lubi. Często słyszę od swoich par że moje zdjęcia były jedynymi które zapamiętali przeglądając tony innych, co pozwala mi sądzić że przyjęta przeze mnie strategia robienia tak jak mi się podoba i szukania na to klientów jest słuszna. Co oczywiście nie znaczy że inne pomysły są gorsze, rynek jest na tyle szeroki że każdy może się w nim odnaleźć, ja po prostu stawiam na niszę.

Teraz słów kilka na temat pomysłów na sesje. Staram się nie robić zdjęć od przysłowiowej czapki, każda moja sesja coś opowiada o fotografowanych ludziach, nie zawsze dosłownie, nie zawsze wprost ale zawsze jakoś tam na temat. Jeżeli mam pilota i stewardessę, robimy lotnisko, jeżeli parę informatyków, wykorzystujemy monitory, jak mloda jest hinduską, igramy z bollywood, jak mam zdeklarowanych wegetarian bawimy się tą konwencją. Młody jesd DJem? Nie ma sprawy, porzucamy winylami, przy okazji młoda mówi że lubi gotować, spoko, coś się z tym też wymyśli, a że oboje jajcarze, robimy na wesoło i z przymrużeniem oka. Będę miał sesję na budowie bo młody jest architektem a młoda inspektorem nadzoru budowlanego, na budowie się poznali i nie, nie sądzę żeby za 20 lat mieli problem z tym że mają zdjęcia przy betoniarce. Czasami nie da się wprost i przy pomocy gadżetów opowiedzieć czegoś o młodych, zdarzają się i tacy którzy po prostu chcą szaloną sesję bo takimi właśnie chcą się zapamiętać, coś w tym złego? Niewydajemniesie. I jeszcze jedno, plener ślubny ślubny jest tylko z nazwy, nie musi i prawie nigdy nie ma nic wspólnego z ceremonią jako taką, u mnie jak u większości, jest zawsze robiony w innym terminie, w strojach ślubnych, owszem, ale chyba tylko dla tego że taka tradycja jest, a ślub jest jedną z nielicznych okazji żeby para zrobiła sobie dobre zdjęcia.

To by było na tyle. Przypominam że mój przydługi wywód absolutnie nie miał na celu dezawuowania klasycznej fotografii, taką też lubię, i nie mam nic naprzeciwko :)

kroolik
04-08-2011, 10:15
jak to robisz, ze uzywasz żółtego ?? dobrze to wyglada ;)

proponuje prawdziwy test:
2 miernostwa z tego wątku ?(1 i 5) do porownania z 2ma zdjeciami panka.
czy pank chce sie poddać opinii zwyklych ludzi ??

dla mnie w kontekscie zdjec na sprzedaz - opinia ludu - jest bardzo wazna.

genghiskhan
04-08-2011, 10:25
A jak młody będzie szambo nurkiem?

pank
04-08-2011, 10:32
A jak młody będzie szambo nurkiem?

Przykro mi, ale Tobie raczej nie będę chciał robić zdjęć ślubnych.

genghiskhan
04-08-2011, 10:34

I wzajemnie, poza tym jestem dawno po ślubie. Post zgłoszony.

pank
04-08-2011, 10:38
Ja przedstawię bo widzę że panowie się nie znają, genghiskhan - żarcik, żarcik - genghiskhan. Majty trochę cisną za mocno? Poza tym co w tym zawodzie jest obraźliwego?

Paweł Krystek
04-08-2011, 10:45

Dobra słuchajcie - dyskusja już rzeczywiście zeszła do poziomu szamba :-(

Ja mam taki postulat do moderatorów.

Jest to forum użytkowników Nikona - czy tak?, czyli bardziej techniczne niż artystyczne.

Proszę wprowadzić wobec tego zasadę iż zdjęcia tu publikowane będziemy rozważali pod kątem technicznym, a do tego potrzebny jest co najmniej EXIF, tak jak to ma miejsce w prezentacji zdjęć na łamach wielu czasopism foto.

Ja osobiście i wielu użytkowników zapewne ma już dość tzw. chwalenia się, że ja tak zrobiłem, ale nie powiem jak.

Od chwalenia się, prezentacji "stylów" itp. są inne miejsca i fora ku temu przeznaczone.
Uważam, że to forum "sprzetowe" Nikona nie może być oderwane od sposobu wykorzystania sprzętu Nikona.

Podobnie zresztą jak jest w dziale kupna-sprzedaży, tam też nie sprzedajemy dżinsów, tylko sprzęt Nikona lub pokrewny z nim związany.

pank
04-08-2011, 10:54
Ja też mam postulat do moderatorów, ważniejszy bo napisany ładniejszym kolorem:

Proszę wprowadzić zasadę żeby wpuszczać tylko w krawatach, klient w krawacie jest mniej awanturujący się.

kroolik
04-08-2011, 11:17
Ja też mam postulat do moderatorów, ważniejszy bo napisany ładniejszym kolorem:

Proszę wprowadzić zasadę żeby wpuszczać tylko w krawatach, klient w krawacie jest mniej awanturujący się.

tu bylbym ZA ;)

look
04-08-2011, 11:22
...ale jaja, dopiero teraz mnie uświadomiono, że tu tylko technicznie...a ja głupi myślałem, że tu o fotografii też można

genghiskhan
04-08-2011, 11:24
...ale jaja, dopiero teraz mnie uświadomiono, że tu tylko technicznie...a ja głupi myślałem, że tu o fotografii też można

teraz rozumiem dlaczego w pierwszych postach tak mnie jechano, za to że zdjęcia pionu nie trzymają:-|

Rycerz
07-08-2011, 00:16
wątek się stacza w dół :-( przykro to już czytać :-(

ekonet
07-08-2011, 00:20
Chłopaki - rozejdźcie się do swoich zajęć, dobrze? Ładnie proszę.

swider
07-08-2011, 00:38
Jest to forum użytkowników Nikona - czy tak?, czyli bardziej techniczne niż artystyczne.
Nie. Nie jest bardziej techniczne. Wszelkiej maści artyści są tu bardzo mile widziani… ale artyści -- nie ahtyści. ;)
[Proszę tego zdania nie traktować jako komentarza do tego wątku, lub co gorsza personalnie, autora. To jest uwaga ogólna.]

Chłopaki - rozejdźcie się do swoich zajęć, dobrze? Ładnie proszę.
Miły miś. Jakby mnie coś nie zatrzymało przed chwilą i byłbym tu przed Tobą, na wątku już by wisiała piękna, zielonkawa kłódeczka.
Panowie, zeszliście z retoryką w podziemia, aż żal patrzeć… naprawdę.

piom
07-08-2011, 09:33
ło fuuuj jakie bagno się zrobiło... panowie dajcie sobie po plaszczaku i wracać do roboty :)

genghiskhan
07-08-2011, 17:12
Ja już parę dni temu skończyłem :P Jak coś to można zamykać :D

Boa
09-08-2011, 14:29
/.../
Hmmm co moja teściowa powiedziała widząc zdjęcia swojej chrześnicy które były zrobione wśród buldożerów i żwirowni w kaskach i dziwnych kolorach??

Zapytałą się czy oni się poznali na budowie??? :D:P:P
Podsumowałą krótko,że te zdjęcia to pomyłka która nie ma nic wspólnego z tak wyjątkowym dniem jakim jest ślub....
I pokazanie ich za kilka lat raczej nie będzie czymś wybitnym ;)

/.../

Jakie zdjęcia zażyczyłą sobie moja druga połówka??
Zwyczajne...
Mamy ujęcie idąc stara brukowana ulica na którym wiatr fajnie rozwiewa welon i włosy mojej łżonki ;)
Zdjęcie na wzgórzu zamkowym ukazujące panorame miasta mojej żony..
Chwila pocałunku lub przytulenia które tak wiele pokazuje....
Dla zabawy mamy równiez zdjęcia w wesołym miasteczku bo jak sam fotograf powiedział : wyciągne z was na chwilę małe dzieci jakimi byliście ;)...

I obyliśmy się bez betoniarek, cegieł, rowów, buldożerów i samolotów z którymi nic nas nie łączy a są jedynie dziwnymi inwencjami które ze ślubem nie maja nic wspólnego...
;)

Czyli przy betoniarce nie (nawet jeśli para młoda poznała się na budowie), ale w wesołym miasteczku owszem.
Nie pomyślałeś, że oglądając Wasze zdjęcia, ktoś mógł by skwitować:
"Czy oni poznali się w lunaparku:?:" :lol:

Wiem, że wałkowane to już było kilkakrotnie, ale generalnie sesje ślubne (w sumie jak większość innych), robi się pod danego klienta, to on wybiera Ciebie jako fotografa, nie na odwrót. Czasem mniej, czasem bardziej świadomie, ale w znacznej większości przypadków potencjalna para młoda wie jakich zdjęć się spodziewać po wybranym fotografie.

Osobiście też lubię wykorzystywać zawód, hobby, zainteresowania młodych na sesji (może nie w tak "wyrafinowany" sposób jak Pank :razz: ), to zawsze w jakiś sposób urozmaica i indywidualizuje ich album. Oczywiście ów album nie jest zdominowany takimi zdjęciami, bo zawsze robię też kilka tradycyjnych, "spokojnych" kadrów, takich, co by i babcia i ciocia miały co oglądać ;)

Reasumując jeśli klient jest zadowolony z odebranego materiału, to podstawa sukcesu.

Benny_Bennasi
09-08-2011, 14:51
Kolego złapałes wybiórczo....
Ja podkreślę drugą część zdania jeśli pozwolisz :D

Dla zabawy mamy równiez zdjęcia w wesołym miasteczku bo jak sam fotograf powiedział : wyciągne z was na chwilę małe dzieci jakimi byliście ...

Nie użył słowa, bo to modne bo tak się robi :)
Po prostu przejeżdzał i wylookał lunapark przyjezdny a to różnica bo nie było zaplanowane w dziwacznym umyśle :P
Walne strzałą z betoniarą :)
I nie porównuj betoniary z lunaparkiem, bo lunapark to zabawa a betoniara i łycha koparko-ładowarki niby co???

genghiskhan
09-08-2011, 16:26

Dla zabawy mamy równiez zdjęcia w wesołym miasteczku bo jak sam fotograf powiedział : wyciągne z was na chwilę małe dzieci jakimi byliście ...

Po prostu przejeżdzał i wylookał lunapark przyjezdny a to różnica bo nie było zaplanowane w dziwacznym umyśle :P
Walne strzałą z betoniarą :)
I nie porównuj betoniary z lunaparkiem, bo lunapark to zabawa a betoniara i łycha koparko-ładowarki niby co???
E tam betoniarki to nie wszystko:
http://www.fotoknyt.pl/galeria/plener-slubny#

:D

Boa
09-08-2011, 19:21

No dobrze, ale ja nadal chcę wiedzieć co wyciągnie z tych zdjęć osoba postronna z tokiem rozumowania Twojej Teściowej :?:

Ona nie wie, że "fotograf chciał wyciągnąć z Was małe dzieci" :idea:

A czy to, źle, że modne stało się indywidualizowanie sesji ślubnych :?:

Po prostu przejeżdzał i wylookał lunapark przyjezdny a to różnica bo nie było zaplanowane w dziwacznym umyśle :PCiekawe jakie byś miał zdjęcia jak byście przejeżdżali koło cyrku :lol:

I nie porównuj betoniary z lunaparkiem, bo lunapark to zabawa a betoniara i łycha koparko-ładowarki niby co???Dlaczego :?: Powtarzam, porównuję tylko z punktu widzenia niewtajemniczonego widza :twisted:

genghiskhan
09-08-2011, 22:01
[...]
[...]

Nie, pod warunkiem, że nie jest to disco polo oraz jeśli młodzi przy okazji nie robią z siebie idiotów, będąc obiektami w postrzelonej wizji pseudo-świadomego fotografa :D

Husky_
09-08-2011, 22:03
jeśli młodzi przy okazji nie robią z siebie idiotów, będąc obiektami w postrzelonej wizji pseudo-świadomego fotografa :D

Świadomość skosów... Świat się kończy...

genghiskhan
09-08-2011, 22:29
Świadomość skosów... Świat się kończy...

A to do czego było?

Benny_Bennasi
09-08-2011, 23:12
No dobrze, ale ja nadal chcę wiedzieć co wyciągnie z tych zdjęć osoba postronna z tokiem rozumowania Twojej Teściowej :?:

Ona nie wie, że "fotograf chciał wyciągnąć z Was małe dzieci" :idea:

Ciekawe jakie byś miał zdjęcia jak byście przejeżdżali koło cyrku :lol:

Dlaczego :?: Powtarzam, porównuję tylko z punktu widzenia niewtajemniczonego widza :twisted:

Hmmmm...
Nie widziałem w jego Portfolio cyrku wiec daruj sobie takie żałosne przytyki.. Jesteś fanem disco polo to bądź ale nie narzucaj betoniary innym :0
Zrób sobie foto betoniary i worka cementu i powieś sobie nad łóżkiem i bij pokłony dla tej artystycznej ekspozycji w stylu Disco POLO :)

Jakie indywidualizowanie sesji? Co ty bredzisz??
Co jest indywidualnego w tym ,że ktos wpierdziela betoniare, syf w około pary młodej lub innego typu szajs??Tego jest tysiące :)

Wiesz jesli miałeś normalne dzieciństwo to bywałęś w lunaparku :) zwanym wesołym miasteczkiem.. ja tam bywałem i nie popinałem po budowie jak ty kręcąc się w betoniarce ;)

I dla osoby pokroju mojej teściowej podejrzewam ,że reakcja będzie taka sama ... że lunapark jest zabawny i wesoły a twoje betoniary i łychy ładowarek nie :D

genghiskhan
09-08-2011, 23:18
Uważaj bo ostrzeżenie dostaniesz za takiego posta :D

Benny_Bennasi
09-08-2011, 23:36
E tam betoniarki to nie wszystko:
http://www.fotoknyt.pl/galeria/plener-slubny#

:D

Ten też ma pomysły ;)

http://www.bestfoto.eu/

Boa
10-08-2011, 00:37
Nie, pod warunkiem, że nie jest to disco polo oraz jeśli młodzi przy okazji nie robią z siebie idiotów, będąc obiektami w postrzelonej wizji pseudo-świadomego fotografa :D

Cieszę się, że dochodzimy do wspólnego zdania :)

ALF
10-08-2011, 01:44
Jak coś to można zamykać :D
Amen